Vasárnapi zár - Kósa gőzerővel tolná az ellenzékre a kudarcot

Publikálás dátuma
2016.04.12. 11:00
Kósa hétfőn sajtótájékoztatón is elmondta a magáét - MTI Fotó: Illyés Tibor
Kósa Lajosnak sok dolga akadt a vasárnapi zár új fejleményei miatt, a tegnap a parlamentben elmondott tirádái - a baloldal a multik szekerét tolja, a baloldal csak a politikai tőkekovácsolás miatt teszi, amit tesz, stb. stb.- után ma reggel az állami tévében ismételte meg gyakorlatilag ugyanazt. Igaz, közben eszébe jutott (?) egy hatásosnak vélt hasonlat.  

Ez olyan, mintha a KDNP azt ünnepelné, hogy sikerült a Bibliából kihúzni a szeretet szót.

Ezt mondta a Fidesz frakcióvezetője a hajdan köz tévéjeként szolgáló M1 csatorna reggeli műsorában, és ezt természetesen nem a kormány tegnapi hirtelen pálfordulására értette, amivel a hírek szerint a kabinet még a fent említett társakat, a KDNP képviselőit is meglepte.  

De nézzük, mit is mondott még Kósa Lajos:

 - A szocialisták a multinacionális kereskedelmi láncok érdekeit szolgálják ki. Csak gratulálni tudok nekik.

Ami pedig a Fideszt illeti:

A jogszabály visszavonását nem tartják vereségnek, bár az kudarc, hogy nem tudták meggyőzni az embereket egy olyan intézkedés helyességéről, amely beváltotta a hozzá fűzött reményeket. 

Majd megismételte, amit a tegnapi bejelentés során már megtett Rogán Antal és Varga Mihály is: hosszasan sorolta a vasárnapi boltzár amúgy fantasztikus eredményeit.

Kósa Lajos ezek után elment az állami média egy másik csatornájához, és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában is beszélt a döntésről, egy remek Kósa-féle bonmot-val megfejelve a fentieket: Nem bolsevikok vagyunk, hogy erővel csináljunk jót.

Hát így. 

Szerző

Közelkép - Süsü és Bádog Böske

Kórházi ágyhoz kötve – nem a szó szoros értelmében -, nem tudtam mindig a képernyőt nézni, de nagyon érdekesek voltak a hangok is. (Szigorú tévéesztéták szerint ilyen nincs, kép nélkül a televízió csak rádió. Ami jórészt igaz, de nem mindig.) 

Gyerekeket láttam hát időnként, két műsorban is. Az elsőben két perc alatt, míg elkészült egy ismert rajz, vagy bábfigura, az óvodáskorú résztvevőknek ki kell találni: kit ábrázol a rajz. Nem kellett a két percet kivárni, a gyerekek már kiabálták, hogy Frakk a kutya, Süsü a sárkány, Pom-pom – és így tovább. Mindezt nagy örömmel hallottam, hiszen ez azt jelenti, hogy a magyar animáció legjobbjait már az új generációk is jól ismerik. (Mindig irigyeltem, ahogy az amerikai filmekben kapásból idéznek filmrészleteket, és a jelenlévők többsége tudja miről van szó.) Itt azért a kamaszoknál sem tartunk. Mert a következő műsorblokkban azt játszották középiskolások, hogy egy előttük felolvasott történetet mennyire tudnak visszaidézni – azonnal. Meglepő volt, hogy egy perccel a felolvasás után is mindig kihagytak részleteket.

Valamilyen évforduló alkalmából Galamb Józsefről a magyar származású autó tervezőről és az általa (is) létrehozott Ford T modellről, ami forradalmasította az autóközlekedést. Azt azonban senki nem hagyta ki, ami a legvégén hangzott el, hogy Ford testes lányáról, "Tin Lizzie-ről" – magyarul Bádog Böskéről - adtak becenevet az autómodellnek. Ez a Bádog Böske-ügy fontos tanulságul szolgál az oktatás módszertanát illetően. Az ilyen könnyen megjegyezhető érdekességeket nem végső illusztrációként kellene használni, hanem kiindulópontként, a történet, egy helyzet, egy figura emlékeztetésével. (Egyetlen példa: szinte soha nem esik szó 1848 oktatásánál, hogy Deák Ferenc mint igazságügy-miniszter, első ítéletét Táncsics Mihály ellen hozta. Amitől persze 1848 megítélésének egy cseppet sem kell változnia.) Az ilyen részletek megbízhatóbb, és könnyebben felidézhető képe lenne a diákoknak a történelmi eseményekről.

Témák
Süsü

Költészet napi versmondás

Publikálás dátuma
2016.04.12. 07:46
FOTÓ: MTI/BALOGH ZOLTÁN
Tegnap a Költészet napján, amelyet 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik, számos programot tartottak a fővárosban és vidéken.

A költő tegnap lett volna 111 éves. Ebből az alkalomból a brit nagykövet, Iain Lindsay József Attila verset szavalt, a videót megosztotta a Facebook oldalán. Képünkön Lázár Balázs színművész és diákok József Attila Kertész leszek című versét szavalják a Gát utcai József Attila Emlékhelyen

Szerző