Lassan összeérnek a sztrájkok

Publikálás dátuma
2016.04.14 07:09
„Nem gördült akadály a jogszerű sztrájk megszervezése elé. Az akadály oda zuhant” – Galló Istvánné és Mendrey László FOTÓ: MTI/K
Fotó: /
Majdnem teljes szolgáltatásra kötelezi a tanárokat a kormány az április 20-ra tervezett országos, egész napos sztrájk idejére, a szakszervezetek szerint ez visszaélés a joggal. Pénteken kétórás figyelmeztető sztrájk lesz, a tanárok mellett az egészségügyisek is akcióznak. Április 20-án sztrájkol a szociális ágazat 92 ezer dolgozója is.

Elfogadta a kormány diktátumát a Pedagógusok Sztrájkbizottsága, minden iskolában biztosítani kell a gyerekek felügyeletét az április 20-ra tervezett egész napos tanársztrájk ideje alatt. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye szerint Palkovics László oktatási államtitkár szerdán öt órán át tárgyalt a sztrájkbizottság képviselőivel - a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnökeivel - a sztrájk idején még elégséges szolgáltatásokról, amelyeket a 2010-ben módosított sztrájktörvény ír elő. A kabinet elérte célját: azzal, hogy az elégséges szolgáltatás követelménye címén sztrájk idején is majdnem teljes szolgáltatásra kötelezik a tanárokat, magát a sztrájkot tennék/teszik súlytalanná.

Ezzel lényegében szembemennek a Fővárosi Törvényszékkel is, amely egy sztrájkügyekben hozott korábbi végzésében leszögezte: a sztrájk joga ily módon nem üresíthető ki. A sztrájkbizottság is ebből a végzésből indult ki, így először az abban foglaltakat javasolták, vagyis hogy tankerületenként egy, szükség esetén több iskolát jelöljön ki az iskolafenntartó a diákok felügyeletére. A hatalomnak ez - érthető módon - nem tetszett, így az a kormány, amelynek több képviselője néhány hete még válogatott ocsmányságokkal illette az orbáni oktatáspolitika ellen tiltakozó diákokat és szüleiket is, most csakis az ő jogaikat szem előtt tartva úgy érvel: a gyerekek és a szülők életét "nem lehet ellehetetleníteni" azzal, hogy a diákok egy napig ne mehessenek iskolába.

A sztrájkbizottság nehéz helyzetbe került. Hétfőn újabb javaslatot tettek: mérjék fel minden iskolában azok körét, akik részt vennének a sztrájkban, és hogy hol, mennyi tanuló lenne jelen, majd ezután határozzák meg, mely iskolákban szükséges az elégséges szolgáltatások biztosítása. A kormány ezt sem fogadta el. Galló Istvánné PSZ-elnök kedden, a Civil Közoktatási Platform egyeztetésén - ahová hiába várták a kormány képviselőit - már jelezte: 20-án mindenképpen megtartják a sztrájkot. Bírósághoz is fordulhatnának, amelynek öt munkanapja lenne dönteni az elégséges szolgáltatásokról, ám ha a döntést - attól függően, kinek a javára szól -, egyik vagy a másik fél megfellebbezné, a jogi hercehurcával a sztrájk ideje akár májusra is átcsúszna. Ezt azért nem szeretnék, mert ekkor kezdődik az érettségi időszak: nem akarják nehéz helyzetbe hozni a diákokat, és a sztrájkban részt vállaló pedagógusok száma is jelentősen megcsappanna.

"Nem gördült akadály a jogszerű sztrájk megszervezése elé. Az akadály oda zuhant" - mondta még kedden Galló Istvánné, hozzátéve: a kormány magatartása elbátortalaníthatja, de akár tovább is hergelheti a pedagógusokat. "Mikor sikeres egy sztrájk? Akkor, ha nagyon sokan vesznek részt rajta, vagy akkor, ha eredményekkel jár?" - tette fel a kérdést, emlékeztetve: Magyarországon legutóbb 1995-ben volt országos pedagógussztrájk, ami után Fodor Gábor akkori oktatási miniszter lemondott. Hangsúlyozta: nagyon számítanak a szülőkre, szülői szervezetekre. A sztrájkbizottság a diktátum elfogadását egyelőre nem akarta kommentálni, a mai napra ígértek tájékoztatást. Azt viszont megtudtuk, hogy a szerdai egyeztetésen a szakszervezetek és a kormány képviselői nem állapodtak meg abban, hogy még aznap beszámolnak a fejleményekről, így a minisztérium "győzelmi" közleménye őket is meglepte.

„Nem gördült akadály a jogszerű sztrájk megszervezése elé. Az akadály oda zuhant” – Galló Istvánné és Mendrey László FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

„Nem gördült akadály a jogszerű sztrájk megszervezése elé. Az akadály oda zuhant” – Galló Istvánné és Mendrey László FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

"Ez nem más, mint visszaélés a joggal" - reagált Mendrey László a kormány egész napos sztrájkkal és elégséges szolgáltatásokkal kapcsolatos elképzeléseire. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke ezt még jóval azelőtt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy megjelent volna a minisztérium közleménye. A PDSZ ugyanis április 15-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett, ám mint kiderült, ez sem ment egyszerűen. Először szóba sem akart állni velük a Klik, majd ugyancsak azt követelte, hogy péntek reggel 8 és 10 óra között minden iskolában legyen felügyelet. A PDSZ szerint figyelmeztető sztrájk esetén ez még elfogadható, egész napos sztrájknál már nem az. Kiderült az is: a tankerületek nem megfelelően tájékoztatják az igazgatókat, ezért a tanároknak és a szülőknek is kételyeik vannak a kétórás sztrájk jogszerűségét illetően.

A figyelmeztető sztrájk abszolút törvényes, aki abban részt vesz, semmilyen retorzió nem érheti. Korábban ugyanerre a napra hirdetett újabb polgári engedetlenségi akciót a Tanítanék Mozgalom, ám ez elmarad, ők is a PDSZ sztrájkját támogatják. "Arra kérünk mindenkit, hogy használjon kockás-fekete szimbólumokat" - mondta Mendrey, utalva arra, hogy az oktatás- és egészségügyi tiltakozás összeért. A fekete ruhás nővérként elhíresült Sándor Mária hozzátette: az egészségügyisek "fekete ruhás pénteket" hirdettek; arra akarják felhívni a civil társadalom figyelmét, hogy ha nem állnak ki egy jobb egészségügyért, nem lesz változás.

Szociális sztrájk is lesz
Jövő szerdára egynapos munkabeszüntetést hirdetett a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság is a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazat 92 ezer dolgozójának. Az időpont kiválasztásával is jelezni kívánják az összefogást a pedagógusokkal - mondta lapunknak Szűcs Viktória. A sztrájkbizottság ügyvivője jelezte: a munkabeszüntetés időtartamát minden munkahely önállóan határozhatja meg, de a visszajelzések alapján a bölcsődék többsége egész nap zárva lesz, mert nem alapszolgáltatást nyújtanak, más területeken pedig jellemzően két órára függesztik fel a munkát. A Fővárosi Törvényszék tavaly augusztusban a sztrájkbizottságnak adott igazat az elégséges szolgáltatásokról másfél évig tartó vitában, így a humántárca szerintük semmit nem tehet a jogszerű munkabeszüntetés ellen. Szűcs szerint a kormány döntéseket halogató taktikázása, az alacsony fizetések, a diplomás és az alacsonyabb végzettségű dolgozók közt egyre tágabbra nyíló bérolló mostanra juttatta odáig az ágazat munkavállalóit, hogy készek sztrájkkal nyomatékot adni követeléseiknek. El akarják érni a pedagógus életpálya kiterjesztését a középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőkre, rajtuk kívül minden szociális területen dolgozó szakembernek és kisegítő munkát végzőnek 20 százalékos béremelést követelnek, továbbá érdemi érdekegyeztetést és a munkaközi szünetet a munkaidő részének tekintő jogszabály gyakorlati érvényesítését akarják kiharcolni.
G. E.

Szerző
2016.04.14 07:09

Márki-Zay: önkormányzati cég számláit zárolta a NAV, veszélyben a bérek és a közétkeztetés

Publikálás dátuma
2019.01.18 20:22
Márki-Zay Péter
Fotó: Népszava/ Molnár Ádám
A polgármester reméli, a Fidesz nem csinál Hódmezővásárhelyből Esztergomot: rendkívüli közgyűlést hívott össze, ám a kormánypárti szavazatokra is szükség lesz a helyzet rendezéséhez.
"Gyermekeink sportja után most az étkeztetésük és a HMSZ dolgozóinak bérfizetése forog kockán" - írja közösségi oldalán Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere. Mint írja, a héten inkasszózta a NAV a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) számláit, amivel veszélybe került a szolgáltatások működése és a dolgozók bérének kifizetése. Honlapja alapján rengeteg egyéb mellett a városi közétkeztetésért, a hulladékkezelésért és a parkolásért is felel a cég. A polgármestert az ügyvezetés úgy tájékoztatta, a jelen fizetésképtelenség oka a külső partnerek tartozása.
"Bár a fideszes képviselők eddig nem voltak együttműködőek, őszintén reméljük, hogy ezúttal megszavazzák a benyújtandó üzleti és reorganizációs tervet, valamint a pénzügyi védelmet, amivel a közétkeztetés és a dolgozók bérének kifizetése biztosítható"
- fogalmazott Márki-Zay. A városi szolgáltató működését biztosító üzleti tervet a közgyűlés fideszes többsége korábban nem fogadta el, így jelenleg az egyetlen gyors megoldás a pénzügyi védelem alá helyezés, részletezi a polgármester. Pénteken arra szólította fel a cég vezetését, hogy azonnal tegye meg a szükséges lépéseket a bérek és a beszállítók számláinak kifizetését lehetővé tevő eljárás elindítására. Ezzel párhuzamosan rendkívüli közgyűlést is összehívott jövő csütörtökre. Hozzáteszi még:
"bízunk benne, hogy a Fidesz nem teremt szándékosan Esztergomhoz hasonló helyzetet az októberi választásokig hátralévő alig 9 hónapban, önös politikai bosszúból ellehetetlenítve a gyermekétkeztetést, a közterületek karbantartását, a sportlétesítmények működtetését és a szemétszállítást is".
2019.01.18 20:22
Frissítve: 2019.01.18 20:32

Öt milliárddal drágábban épül az új uszoda Sopronban

Publikálás dátuma
2019.01.18 17:36

Fotó: SMJV/
A napokban derült ki, hogy két székesfehérvári beruházásnál is nemet mondott a megnövekedett költségekre a kormány - Sopronban viszont nagyobb "szerencséje" volt a nyertes cégnek.
A minap mi is írtunk arról, hogy Székesfehérváron két, a Modern Városok Program részét képező beruházás előkészítésénél is nemet mondott a kormány a megnövekedett költségigény teljesítésére. A városban így a kórházfejlesztés második üteme és a multifunkcionális sportcsarnok kivitelezése is csúszik az építőipar eltúlzott árai miatt. Cser-Palkovics András fideszes polgármester az eset kapcsán úgy fogalmazott, a szóban forgó beruházások meg fognak valósulni, de egy olyan időben, amikor garantálható a megfelelő minőség és a vállalható árak.
Az emberek pénzét csak felelősen lehet elkölteni. Megálljt kell parancsolni az elszabadult beruházási költségeknek.
- írta Facebook-bejegyzésében Székesfehérvár kormánypárti polgármestere.
Úgy fest azonban, hogy nem mindenhol jelent problémát a vártnál jóval magasabb költség, Sopronban ugyanis az eredetileg becsült 5 milliárd helyett 10,8 milliárd forintért épülhet fel az új uszoda - szúrta ki az uniós közbeszerzési értesítőben a hvg.hu. A soproni önkormányzat által, ugyancsak a Modern Városok Programban, kiírt pályázat nyertese itt a West Hungária Bau Kft. (WHB) volt - ennek a cégcsoportnak egy cége vette meg annak idején a miniszterelnök vejétől, Tiborcz Istvántól az elhíresült Elios felét birtokló társaságot. Az új soproni uszodában a tervek szerint öt medence, egy jacuzzi, és lelátók is lesznek.
2019.01.18 17:36
Frissítve: 2019.01.18 17:46