Ősbemutató Musil művéből

Ma tartja Robert Musil osztrák író A rajongók című művének ősbemutató előadását a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulata a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban.

Szikora János rendezése a Budapesti Tavaszi Fesztivállal közös programként valósul meg. A produkció főbb szerepeiben  Lábodi Ádám, Törőcsik Franciska, Andrássy Máté, Varga Lili, Kuna Károly és Egyed Attila látható. Az előadást április 15-én este szintén a Jurányi Inkubátorházban, április 23-tól Székesfehérváron, a Kozák András Stúdióban játsszák.

Szerző

Szódatörténeti vándorkiállítás Ozorán

Ozorán, az Esterházy Fogadóközpont felújított épületében nyílik ma a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak a szikvízgyártás történetéről szóló kiállításának újabb bemutatója.

A Szóda, egy magyar kultuszital című tárlat június 12-ig látható Ozorán. A tárlat a Szegeden élő, ma is aktív szikvízkészítő iparos Bánffi István több évtizedes munkával gyűjtött anyagát mutatja be, amely Fekete László Gyula gyűjtő különlegességeit tartalmazza. A kiállítás nemcsak a szódásüveg klasszikus formáit mutatják be, hanem a ma már ismeretlen golyós üvegeket - kracherlit – is. Bemutatják a szódások legjelentősebb versenytársát, a patronos szifont és olvashat az érdeklődő a szódás lováról vagy szamaráról is.

Szerző

Nézőtér újra a dómmal szemben

A Fogadalmi templom rekonstrukciójának befejeztével a 85. évadban újra a dómmal szemközt állítják föl a Szegedi Szabadtéri Játékok nézőterét.

Emlékezetes, hogy a művészek és a nézők is kétkedve fogadták két évvel ezelőtt azt a megoldást, melyhez a dóm rekonstrukciója miatt folyamodott a Szegedi Szabadtéri Játékok. Botka László polgármester még a tavalyi év végén javasolta a közgyűlésnek, hogy határozzanak arról: 2016-ban, a 85 éves jubileumi évadra fordítsák vissza a színpadot és a nézőteret az eredeti irányba. A képviselők egyhangúlag megszavazták az előterjesztést. A menedzsment így műszakilag ismét kihívásokkal néz szembe. Mivel régi helyére, a székesegyház - immár felújított - lépcsősorára a színpadot már nem lehet visszatenni, a játszóhely és így a négyezer fős lelátó is valamivel hátrébb kerül. Ugyanígy új elrendezést kap a művészeti kiszolgáló bázis: a Dóm tér Tisza felőli oldalán, hosszában helyezik el az öltözőket és a műszaki tárakat.

Szerző

Kapcsolódó

Drakula Szegeden