Előfizetés

A mi drága alaptörvényünk! - Így örülnek születésének 5. évfordulóján - Fotó

Publikálás dátuma
2016.04.14. 14:43
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Bizony, bizony - vigyázat, közhely - rohan az idő, már öt éve is annak, hogy megszületett Magyarország alaptörvénye.  A távirati iroda jóelőre, már februárban közölte: a kormány döntött arról, hogy ünnepségsorozatot rendez az Alaptörvény elfogadásának 5. évfordulója alkalmából.

Debrecenben konferenciát tartanak e jeles alkalomból, és a fenti fotón látható, hogy ez micsoda örömmel tölti el az érkezőket, amin persze nincs mit csodálkozni. Nehéz eldönteni, ki a boldogabb: Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, vagy Trócsányi László igazságügyi miniszter, amint éppen megérkeznek az alaptörvény elfogadásának 5. évfordulója alkalmából rendezett Nemzeti szuverenitásunk alapkérdései című konferenciára a Debreceni Református Kollégium Oratóriumába.

A rendezvénysorozat központi ünnepsége egyébként 2016. április 25-én lesz. A kormány az eseményt kiemelt fontosságú rendezvénnyé minősítette.

Az Eximbank adatai - Nem hagyja magát lerázni az LMP

Publikálás dátuma
2016.04.14. 14:39
Népszava fotó/Molnár Ádám
Keresetet nyújtott be a bíróságra az LMP társelnök-frakcióvezetője az Eximbank pályázatának megismerhetősége érdekében, miután - közlése szerint - kérésére a pénzintézet vezérigazgatója jogszabályi indokolás nélkül megtagadta az adatkiadást.

Schiffer András csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az állami pénzintézet tavaly novemberben hirdetett pályázatot alapkezelő szervezetek kiválasztására, mintegy 16 milliárd forint kezelésére. A pályázat december 9-én lezárult, ám azóta sem tudható semmi a nyertesről, a jelentkezőkről vagy a pályázat részleteiről.

 Az ellenzéki párt társelnöke még januárban adatkéréssel fordult a bank vezetéséhez, ám Urbán Zoltán vezérigazgató Schiffer András szerint "vicces" válaszában sok mindenről írt, pusztán a kérdéseire nem válaszolt. Ugyan a bankvezér megadott egy internetes elérhetőséget az információk forrásaként, Schiffer András viszont cáfolta, hogy itt fellelhetőek lennének az adatok. Kijelentette: az Eximbank és tulajdona a nemzeti vagyon része, így nyilvánossá kell tenni minden adatát. Ha ennek a későbbiekben sem tesz eleget a pénzintézet, közérdekű adattal visszaélés miatt tesz majd feljelentést - tette hozzá a politikus.

A frakcióvezető hangsúlyozta pártja álláspontját, miszerint minden állami pályázat dokumentációját és pályázatait nyilvánossá tennék. Bírálta az állami bankot, amelynek törvényben előírt feladata az ország exportképességének növelése, valamint a nemzetközi versenyképesség javítása lenne, ám kérdésesnek nevezte például azt, hogy a szintén hitelhez jutó Andrew G. Vajna televíziója hozzájárulna az export növekedéséhez.

Schiffer András rámutatott arra is: elillanhat az eddig hangoztatott államadósság-csökkentés is, ha az Eurostat álláspontjának megfelelően az Eximbank forrásállományát, hitelkihelyezését is hozzászámolják ahhoz.

Örömhír: újra fészkelnek fekete gólyák Esztergom közelében

Publikálás dátuma
2016.04.14. 14:14
Illusztráció/Thinkstock
Visszatértek a Pilismaróti Erdészet területére a fekete gólyák, és elfoglalták a nekik épített műfészket - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. 

A társaság tájékoztatása szerint három éve neveltek először fiókákat a fekete gólyák az erdészet területén, azonban fészkük az előző télen leszakadt. Mivel fészekpusztulás esetén a fekete gólyák nem építenek újat, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai költőhelyüket műfészekkel pótolták. Az április elején visszatért gólyapár a műfészket elfogadta és tovább építette. Mivel a madár fokozottan védett és érzékeny a zavarásra, a fészek körül 150 méteres védőzónát alakítottak ki.

A fekete gólya (Ciconia nigra) fehér "rokonával" ellentétben napjait nem az emberek szeme előtt éli. A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét.