Helyreállt a forgalom a brüsszeli Zaventem repülőtéren

Helyreállt a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér működése, miután csütörtök reggel véget ért a légiforgalmi irányítók két nappal ezelőtt kezdődött részleges munkabeszüntetése.

Csütörtök reggelre a repülőtéren dolgozó forgalomirányítók mindegyike felvette a munkát az őket foglalkoztató Belgocontrol vállalat friss tájékoztatása szerint. "Mivel mindenki újra munkába állt, reméljük, hogy ma délutánra minden visszaáll a rendes kerékvágásba" - mondta Dominique Dehaene, a cég szóvivője. "Jelen pillanatban minden rendben megy" - közölte Florence Muls, a légikikötőt működtető vállalat szóvivője.

A Brussels Airlines belga légitársaság ennek ellenére törölte harminchat csütörtöki járatát, erről még szerda este született meg a döntés, amikor nem lehetett tudni, hogy a dolgozók másnap munkába állnak.

A munkabeszüntető akció már egy ideje tartott, ami azt jelenti, hogy a Belgocontrolnak napról-napra egyre több munkatársa jelentett beteget. Kedd reggel azonban a vállalat vezetése és a szakszervezet között megállapodás született a légi irányítók korkedvezményes nyugdíjba vonulásáról, de ez nem volt elfogadható a dolgozóknak, akik ezért "fokozták az akciót", ellehetetlenítve ezzel a repülőtér működését. A sztrájk miatt nagyjából kétszáz járatot kellett törölni.

Szerző

Putyin a gazdasági szankciók fenntartására számít

Publikálás dátuma
2016.04.14. 18:08
FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup
 Az orosz elnök nem hiszi, hogy a közeljövőben feloldanák az Oroszország ellen ukrajnai beavatkozása miatt bevezetett nyugati gazdasági szankciókat.

Vlagyimir Putyin erről csütörtökön a 14. alkalommal megrendezett éves televíziós fórumán beszélt, rámutatva, hogy a Nyugattal szembeni orosz korlátozások ugyanaddig maradnak érvényben, ameddig az Oroszország elleni gazdasági büntetőintézkedések. A 3 óra 40 percig tartó élő adás során emlékeztetett rá, hogy Moszkva csak fél évvel az EU-szankciók után vezetett be válaszlépéseket.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy idegen országok "nem léphetnek fel az erő pozíciójából", és diktálhatnak "birodalmi ambíciókból" kiindulva, hanem tiszteletteljesen kell viszonyulniuk minden partnerükhöz, így Oroszországhoz is.

Elmondta, hogy Oroszországnak legalább négy évre elegendő devizatartalékai vannak, ha azok felhasználásának üteme nem haladja meg a jelenlegi szintet. Elismerte, hogy az orosz gazdaság helyzete nem rendezett, de a trendet pozitívnak nevezte. Az orosz kormány idén is kisebb, 0,3 százalékos GDP-csökkenést vár, de jövőre már 1,4 százalékos növekedésre számít. Hangsúlyozta, hogy strukturális gazdasági átalakításra, nem pedig bankóprésre van szükség.

A tikos offshore-cégekre vonatkozó "panamai iratok" kiszivárogtatását "provokációnak" nevezte és egyértelműen arra célzott, hogy az ügy mögött amerikai tisztségviselők állnak. Rámutatott hogy az ezekről elsőként beszámoló Süddeutche Zeitung az amerikai Goldman Sachs bank birtokában lévő médiakonzorcium része. Hangsúlyozta: az akció célja az volt, hogy kétségeket keltsen egyes személyekkel kapcsolatban, és hangot adott meggyőződésének, hogy az orosz parlamenti választások közeledtével a hasonló esetek gyakoriakká válnak. Hangsúlyozta, hogy Oroszországot nem lehet manipulálni, hanem tisztelettel és egyenlő félként kell kezelni, ahogyan azt ő is teszi más államokkal, ekkép lehet kompromisszumot elérni.

Putyin reményét fejezte ki, hogy az új ukrán kormány - amelynek összetételét nem kívánta kommentálni - pragmatikus, az ukrán nép és nem "külföldi struktúrák" érdekeinek megfelelően fogja irányítani az országot. A minszki megállapodások végrehajtásának elakadásáért Kijevet hibáztatta és felszólította a Nyugatot, hogy használja fel befolyását azok betartatása érdekében.

Az orosz elnök hangot adott meggyőződésének, hogy Kelet-Ukrajnában nem lesznek jelentősebb harcok. Elmondta, hogy az orosz bíróság által 22 évre ítélt Nagyija Szavcsenko helikopterpilóta ügyében Oroszország kapcsolatban áll Ukrajnával.
Miután a krími idegenforgalmi szakemberek meghívták, hogy töltse a félszigeten a szabadságát, ígéretet tett rá, hogy több az Oroszországhoz csatolt területre látogat. Putyin támogatásáról biztosította azt a kezdeményezést, hogy az EBESZ kelet-ukrajnai megfigyelői fegyvert viselhessenek.

Az elnök szerint Oroszország kész segítő és baráti kezet nyújtani bármelyik partnerének, ha azt maga is akarja. Putyin egy 12 éves kislány kérdésére válaszolt így, aki azt szerette volna megtudni, hogy Petro Porosenko ukrán vagy Recep Tayyip Erdogan török elnököt mentené-e meg, ha vízben fuldokolna. Válaszában az orosz vezető azonban hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy "ha valaki úgy döntött, hogy megfullad, azt lehetetlen megmenteni".

Putyin igyekezett megnyugtatni a nézőket, hogy Oroszország nincs ellenségek gyűrűjében, a világ országainak túlnyomó többségével jó a viszonya. Szavai szerint Oroszország Törökországra is barátként tekint, de - Erdoganra utalva - megjegyezte, hogy egyes politikusokkal, akiknek magatartása nem megfelelő, problémái vannak. A hegyi-karabahi konfliktussal kapcsolatban leszögezte, hogy annak hosszú távú megoldása érdekében kompromisszumra kell jutni, ami csakis tárgyalásos úton lehetséges.

Szíriáról szólva az elnök ugyancsak azt hangoztatta, hogy a válságot nem katonai eszközökkel, hanem tárgyalásos úton kell megoldani, amibe a helyi kurdokat is be kell vonni. Mindazonáltal rámutatott, hogy a szíriai kormányerők a részleges orosz csapatkivonás után is képes voltak támadó hadműveletekre, egyebek között Palmüra visszafoglalására. Putyin szerint Szíriát a szíriaiaknak kell felszabadítaniuk, de Oroszország mindent elkövet az ellen, hogy Szíriában tovább romoljon a helyzet. Kiemelte, hogy az orosz katonai fellépés nyomán növekedni fognak az ország fegyvereladásai.

Putyin szerint Barack Obama amerikai elnök nem tanult az Irakban elkövetett hibákból, amikor beavatkozott Líbiában, és korrektnek nevezte, amiért ezt a tévedését elismerte. Óvta attól Obamát, hogy ezt Szíriával kapcsolatban is elkövesse.
Az orosz elnök elismerte, hogy Oroszországban továbbra is fennáll a terrorizmus veszélye. Úgy vélekedett, hogy az mindig is fenyegetni fog, ha nem fordítanak elegendő figyelmet az ellene való harcra. Putyin az adás során megjegyezte, hogy az amerikai politikában régóta a Bush és a Clinton család gyakorol meghatározó szerepet és felvetette a kérdést: Hol van a váltakozás?

Az orosz elnök kitért a magánéletére vonatkozó kérdések elől. Mint mondta, régóta "megbékélt" azzal, hogy a nagy az érdeklődés az iránt, hogy ki lesz az új first lady de szerinte ez a kérdés "nem elsőrendű fontosságú". "De lehet, hogy valamikor ki tudom majd elégíteni az önök kíváncsiságát" - mondta. Tréfásan hozzáfűzte: nem tudja, hogy az a téma hogyan befolyásolná a valuta-árfolyamat, vagy a kőolaj árát. Kijelentette: még korai arról beszélni, hogy jelöltetni kívánja-e magát a 2018-as elnökválasztáson.

Szerző

Menekültválság - Megállapodtak a német koalíciós pártok

Németországban a koalíciós pártok megállapodtak arról, hogy törvényt dolgoznak ki a menekültek integrációja érdekében, és újabb intézkedéseket tesznek a terrorizmus elleni küzdelemben - jelentették be a pártok vezetői csütörtökön Berlinben.

Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU elnöke kiemelte, hogy Németországban most először alkotnak törvényt a menedékkérők és menekültek beilleszkedéséről. A jogszabály a "támogat és követel" elvén alapul, a jogok mellett a kötelességeket is rögzíti, legfőbb célja a munkaerőpiaci integráció előmozdítása. A kormány a tervezett törvényről először a tartományokkal egyeztet, majd májusban elfogadja és a törvényhozás elé terjeszti a jogszabálytervezetet.

A beilleszkedést nagyban meghatározza a nyelvtudás és a szakmai képzettség, ezért az integrációs törvényben a német nyelvi kurzusokra és a képzési, továbbképzési programokra helyezik a hangsúlyt, és a menedékkérők közhasznú foglalkoztatásának keretében munkalehetőséget teremtenek 100 ezer embernek. Ezzel a lehetőséggel a menekült vagy más menedékjogi státus megszerzésére jó eséllyel rendelkező kérelmezők élhetnek. A védelemre nem szoruló kérelmezőknek úgynevezett orientációs kurzusokat kínálnak, hogy kérelmük elbírálásának ideje alatt is gyarapíthassák tudásukat, amelyet majd kamatoztathatnak hazájukban - mondta a kancellár.

Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte az integrációs törvény kidolgozását. Mint mondta "sokat elértünk a migránsoknak", és ez "nagy nyereség társadalmunknak".

A kormány tervei szerint a jogszabályban a védelemben részesített - menekült vagy oltalmazott státusszal rendelkező - emberek "röghöz kötéséről" is rendelkeznek majd. A lakóhely hatósági kijelölése a gettók, nemzetiségi zárványok kialakulásának megelőzését szolgálja. Ezzel kapcsolatban Sigmar Gabriel kiemelte: "nem akarjuk, hogy az Egyesült Államokból ismert zárt közösségek alakuljanak ki nálunk".

Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke kiemelte, hogy kötelezővé teszik az állam integrációs "ajánlatainak" elfogadását, és a szociális juttatások csökkentésével büntetik az elzárkózást ezektől az ajánlatoktól.
A koalíciós egyeztető tanács szerda esti ülésén elfogadott terrorellenes intézkedéscsomagban a többi között szerepel, hogy a szövetségi rendőrség nemcsak a bűnüldöző, hanem a megelőző munkában is bevethet fedett nyomozókat, elsősorban az embercsempészek ellen. Bevezetik azt is, hogy csak személyazonosságot igazoló érvényes okmánnyal lehet előre fizetett (prepaid) SIM kártyát vásárolni.

A több mint hatórás egyeztetésen a nyugdíjrendszer reformjától az elektromobilitás terjedésének ösztönzéséig a 2017 őszéig tartó ciklus valamennyi nagy hátralévő ügyét áttekintették, de döntést csak a menekültügy újabb mélyreható reformját jelentő integrációs törvényről és a terror elleni küzdelemről hoztak. A pártvezetők a koalíciós egyeztetés eredményeiről tartott sajtótájékoztatón kiemelték, hogy az utóbbi hónapokban - főleg a menekültügyről - folytatott viták után igyekeznek minél jobban együttműködni. Horst Seehofer azonban jelezte, továbbra sem tett le arról, hogy a bajor kormány szükség esetén az alkotmánybírósághoz fordul a szövetségi kormány menekültpolitikája miatt.

Szerző