Megfélemlítik a sztrájkoló tanárokat

Publikálás dátuma
2016.04.15. 07:00
Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökhelyettese és Galló Istvánné a sajtótájékoztatón FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Figyelmeztető sztrájkot hirdetett mára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, ám a tankerületek mindent megtesznek, hogy a tanárokat eltántorítsák a sztrájktól. Az április 20-ra tervezett egész napos munkabeszüntetést is megpróbálják ellehetetleníteni, az igazgatókat telefonon fenyegetik.

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak ma az iskolákban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) felhívására. A sztrájkolók arra szeretnék ráébreszteni a döntéshozókat, hogy semmi sincs rendben a közoktatásban, s a főként a kormány baráti szervezeteiből, valamint az államhoz több szállal is kötődő intézmények képviselőiből verbuvált köznevelési kerekasztalon felvetett javaslatok - amelyeket kormánykörökben előszeretettel neveznek eredményeknek - a legalapvetőbb problémákat alig vagy egyáltalán nem orvosolják.

A PDSZ követelései között szerepel a tanárok és a diákok terheinek csökkentése, az iskolák gazdasági, szervezeti autonómiájának visszaállítása, a tankötelezettség korhatárának visszaemelése 18 évre. De sztrájkolnak a mintegy félszáz oktatásban érintett szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform (CKP) 12 pontjának elfogadása miatt is; a CKP képviselőivel nem hajlandó egy asztalhoz ülni a kormányzat, csak akkor, ha ez a köznevelési kerekasztalnál történik meg, az említett fórumot azonban a platform szakmai szervezetei illegitimnek tekintik.

Az orbáni oktatáspolitika elleni országos tiltakozást összefogó Tanítanék Mozgalom péntekre újabb polgári engedetlenségi akciót hirdetett, ám ez elmarad, a PDSZ jogszerű sztrájkját támogatják. A Mozgalom képviselői azt kérik a pénteki sztrájkban részt vállaló pedagógusoktól, hogy saját intézményeikben alakítsák meg a Kockás Köröket, beszéljék át a CKP 12 pontját, és döntsék el együtt, saját iskolájuk szempontjából melyik a három legfontosabb, mindezt pedig jelezzék a Tanítanék Mozgalomnak, hogy a jövőben szervezettebben, hatékonyabban tudjanak együtt dolgozni.

A pénteki megmozdulás nem csak a tanárokról szól. A Tanítanék amellett, hogy támogatja a PDSZ sztrájkját, fekete-kockás szolidaritási napot hirdetett, és arra kéri támogatóit és szimpatizánsait, hogy öltözzenek feketébe és kockásba, így fejezzék ki szolidaritásukat a tanárok mellett az egészségügyben, a szociális szférában, a közművelődésben dolgozókkal is. A Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság (Sándor Mária és Társai) pedig fekete ruhás napot hirdetett "egy fehér, korrupciómentes egészségügyért", szolidaritást vállalva a tanárokkal.

"Az egészségügyben nem tud létrejönni olyan összefogás, mint az oktatásban, mert vannak olyan érdekek, amelyek szerint minden úgy jó, ahogy van. Az érdekképviseletek nem tudnak érdemben eredményeket elérni. Oda pedig soha nem jutnak el az egészségügyi dolgozók, hogy sztrájkoljanak, mert nem hagyhatják magukra a betegeket" - mondta Sándor Mária, arra kérve az egészségügyi dolgozókat, pénteken viseljenek feketét munka közben. Emlékeztetett: ezt sok kórházban megtiltották, ezért minden civil embert is megkért, hogy a hozzá legközelebbi kórház előtt reggel 8 és 10 között demonstráljon feketében - vagy kockásban, így jelezve az összefogást az egészségügy és oktatás ellehetetlenítése elleni küzdelemben.

Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökhelyettese és Galló Istvánné a sajtótájékoztatón FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Ács Katalin, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnökhelyettese és Galló Istvánné a sajtótájékoztatón FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Bár a tanároknak sikerült sztrájkot szervezniük, a kormány mindent megtesz, hogy súlytalanná tegye azt. Egyrészt leszögezték: a pedagógusok csak úgy sztrájkolhatnak, ha közben dolgoznak is, vagyis bent kell lenniük az iskolákban és - ha tanórát nem tartanak is - valamilyen foglalkozás keretében felügyelniük kell a diákokra. Másrészt a szakszervezeteket az utóbbi napokban több pedagógus is arról tájékoztatta, hogy a tankerületek vezetői szándékosan félretájékoztatják és megfélemlítik az igazgatókat. A PDSZ igyekszik mindent megtenni, hogy a tanárokat megfelelően tájékoztassa arról, a sztrájk jogszerű, aki abban részt vesz, semmilyen retorzió nem érheti.

Hasonló megkeresések érkeztek a Pedagógusok Szakszervezetéhez (PSZ) is, amely a Pedagógusok Sztrájkbizottsága tagjaként április 20-ra hirdetett egész napos munkabeszüntetést. A sztrájkbizottság hosszasan egyeztetett az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) képviselőivel a sztrájk napján szükséges elégséges szolgáltatásokról, ám a kormány végül rájuk erőszakolta saját javaslatát, amely szerint az iskolákban egész napos sztrájk esetén sem állhat le az élet.

"Ez ultimátum volt a kormány részéről, amely nagy felháborodást keltett a szakszervezetek körében, ezzel a sztrájkot, mint az alaptörvényben leírt munkavállalói jogosítványt üresítik ki. Minden intézmény nyitva lesz. De kérjük a szülőket, támogassák a pedagógusok sztrájkszervezését, ha meg tudják oldani, aznap ne vigyék gyermekeiket iskolába" - mondta csütörtökön Galló Istvánné, a sztrájkbizottság sajtótájékoztatóján.

A kormány a szülők és a diákok érdekeire hivatkozik, szerintük nem lehet a szülők életét "ellehetetleníteni" azzal, hogy gyerekeik egy napra ne mehessenek iskolába. Érdekes, a kormánynak most rettentő fontos a gyermekek érdeke. Az persze más kérdés, hogy a köznevelési törvényben már nem szerepel a "gyermekek mindenek felett álló érdeke", ami akkor sem volt olyan fontos, amikor a Klik nem fizette be a gázszámlát, és ezért maradt el a tanítás - emlékeztetett a PSZ elnöke. Szűcs Viktória, a Szociális Ágazati Sztrájkbizottság - amely ugyancsak sztrájkot hirdetett április 20-ra - ügyvivője hozzátette: nem a társadalom és a gyermekek ellen, hanem értük sztrájkolnak.

Gallóné beszélt arról is, folyamatosan tájékoztatják őket, hogy a sztrájkot szervezőket, tantestületeket a legdurvább módon fenyegetik a tankerületi vezetők és egyes polgármesterek is. Telefonon keresik meg az intézményvezetőket és azt követelik tőlük, akadályozzák meg, hogy a kollégák részt vegyenek a sztrájkban. Ha ez mégis megtörténik, szerintük annak következményei lesznek - mondta a PSZ elnöke, aki szerint egyes tankerületekben az is előfordult, hogy a PSZ szülőknek küldött tájékoztató levelét nem engedték továbbítani az érintetteknek. Egy normális jogállamban mindez elfogadhatatlan lenne" - tette hozzá. Egy jogszerű sztrájkban való részvétel semmilyen munkajogi következménnyel nem járhat.

Az egynapos pedagógussztrájk mellett a szakszervezetek újabb akciót kezdeményeztek, azt szeretnék elérni, hogy 20-án, 12 órai kezdettel öt percre álljon le az ország, ennek megszervezéséhez a Magyar Szakszervezeti Szövetség ágazati szakszervezetei is csatlakoztak. Mint Gallóné fogalmazott: ne legyen kiszolgálás az üzletekben, ne legyen ügyintézés a hivatalokban, álljon meg a közlekedés, öt percre álljon le a munka. Akik ezt nem tudják megtenni, kék szalaggal jelezzék szolidaritásukat. Ezzel üzenjük a kormánynak: ha az oktatás nem működik, semmi nem működik.

Fenyegetnek, ígérgetnek

- Palkovics László államtitkár: a péntekre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk során munkajogi következményekkel nézhet szembe az a pedagógus, aki az utcán tiltakozik és nem tart órát, míg aki az épületben van, sztrájkolónak minősül. Szigetvári Viktor, az Együtt párt elnöke erre úgy reagált: a tanárok pontosan tudják, hogyan kell törvényesen sztrájkolni, az oktatási államtitkárnak nem az a feladata, hogy erre fenyegetőleg felhívja figyelmüket, hanem az, hogy megállapodjon szakszervezeteikkel és a pedagógusközösségek civil vezetőivel egy jobb oktatási rendszerről. Tóbiás József, az MSZP elnöke szerint az Orbán-kormány minisztereinek és államtitkárainak nincs sem politikai, sem erkölcsi alapjuk arra, hogy a rendre és törvényességre hivatkozzanak. A rendet és a törvényességet ugyanis éppen a Fidesz-kormány ássa alá.

- Az Emberi Erőforrás Minisztériuma közleményében azzal próbálja eltántorítani a tanárokat a sztrájktól, hogy akik részt vesznek az egész napos munkabeszüntetésben, azoktól levonnak egy napra jutó munkabért. Erre azonban már a szakszervezetek is felhívták a pedagógusok figyelmét a kiküldött tájékoztatókban. Akik viszont sztrájk idején is a diákok felügyeletével vannak megbízva, tőlük nem vonhatnak le semmit. Ha szakszervezeti tagot ér veszteség, azt a szakszervezetek a sztrájkalapból kiegyenlíthetik.

- Balog Zoltán humánminiszter az egészségügyben csitítaná a kedélyeket: mint mondta, a költségvetésben most van olyan többlet, amelyet béremelésre szeretnének fordítani, s azt szeretné, ha a folyamat már az idén megkezdődne.

Események
Április 15.
- A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kétórás figyelmeztető sztrájkja reggel 8 és 10 óra között
- A diákok is sztrájkot hirdettek két órára, amelyhez a Független Diákparlament is csatlakozott
- A Tanítanék Mozgalom és a Civil Közoktatási Platform fekete-kockás szolidaritási napot hirdetett
- A Magyarország a Magyar Egészségügyért Civil Társaság "fekete ruhás péntek" akciója
- "Sándor Mária harcáért" fekete ruhás demonstráció délután öt órától Budapesten, a Kossuth téren
Április 20.
- A Pedagógus Sztrájkbizottság egész napos sztrájkot hirdetett
- Csatlakozott Szociális Ágazati Sztrájkbizottság is
- Sztrájkolnak a diákok, a szervezésben a Független Diákparlament is segít

Szerző

Az MSZP támogatja a sztrájkoló pedagógusokat

A Fidesz-kormány gyűlöli azokat, akik ki mernek állni az igazukért, ezért megpróbálja őket megbüntetni. Ez történik most a fizetésmegvonással fenyegetett pedagógusok esetében is. Az MSZP szerint a kormány tagjainak nem retorziókon kellene törniük a fejüket, hanem azon, hogyan adjanak több pénzt az oktatásra, és miként tudják teljesíteni sok ezer pedagógus szakmai követeléseit. A pedagógusok ugyanis nem magukért, hanem a tanítványaikért és azok szüleiért, Magyarország jövőjéért küzdenek.

Az Orbán-kormány minisztereinek és államtitkárainak nincs sem politikai, sem erkölcsi alapjuk arra, hogy a rendre és törvényességre hivatkozzanak. A rendet és a törvényességet ugyanis éppen a Fidesz-kormány ássa alá hazudozásával, kapkodásával, rossz kormányzásával.

Az MSZP támogatja a sztrájkoló pedagógusokat, diákokat, szülőket, és mindenkit, aki szembefordul a magyar társadalmat kizsigerelő Fidesszel. Szolidárisak vagyunk a Pedagógusok Szakszervezetének kékszalagos akciójával és egyetértünk a felhívás üzenetével: ha nem működik az iskola, semmi nem működik az országban!

Az MSZP csatlakozik a tanárok akciójához. Arra kérünk mindenkit, hogy szerdán szüntesse be öt percre a munkát, és tűzze ki a szolidaritás jeleként a kék szalagot!

Szerző

Szeles, de napos idő lesz pénteken

Publikálás dátuma
2016.04.14. 22:35
FOTÓ: Thinkstock
Pénteken a változóan felhős időben hosszabb napos időszakokra számíthatunk, legfeljebb egy-egy gyenge zápor alakulhat ki keleten, északkeleten. Napközben egyre többfelé felélénkül, a Dunántúlon felerősödik a délnyugati szél. Délután 17-22 fok között alakul a hőmérséklet. Frontmentes idő lesz - írja az Időkép.

Szombaton sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb egy-egy gyenge zápor alakulhat ki északon, északkeleten. Szeles napra készülhetünk, többfelé erős lökések kísérik a délnyugati szelet. Délután 20-25 fok közé melegszik a levegő. 

Vasárnap is sokfelé kisüt a nap, csapadék a késő délutáni, esti óráktól várható az északi, északnyugati tájakon, majd az éjszaka folyamán többfelé számíthatunk esőre, záporra. Marad a szeles idő, a délnyugati szelet továbbra is erős lökések kísérik. A maximumok 21-27 fok körül alakulnak.

Hétfőn elszórtan alakulnak ki záporok, helyenként zivatar. Az északnyugatira forduló szél még többfelé élénk lesz, a hőmérséklet visszaesik, 11-20 fok között alakulnak a maximumok, délkeleten lesz melegebb.

Szerző
Frissítve: 2016.04.15. 17:18