Előfizetés

Tóbiás: meg kell védeni a vasárnapi nyitvatartást

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint meg kell védeni a vasárnapi nyitvatartást, a szocialisták tisztességes és jogos népszavazási kezdeményezésekhez gyűjtenek aláírásokat.

Tóbiás József Budapesten sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy folytatják-e az aláírásgyűjtést, miután az államfő aláírta a vasárnapi boltzárat eltörlő jogszabályt, közölte: számos vezető kormánypárti politikus egyértelművé tette, nem kívánnak lemondani arról a célról, hogy a hét utolsó napján az üzletek zárva tartsanak, ezért meg kell védeni a vásárlás szabadságát.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a héten egyeztettek a szociális partnerekkel, és hétfőn benyújtják a munka törvénykönyvének módosítását, amely szerint minden munkavállaló, aki szabad akaratából vasárnap dolgozik, kapjon százszázalékos bérpótlékot. Az emberek nem hisznek a Fidesznek, és nekünk sincs okunk hinni nekik - magyarázta.

Hozzátette: a kormány nyolc hete nem képes megmondani mit történt február 23-án a Nemzeti Választási Iroda (NVI) előtt, és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke sem tudja megmondani, hogyan kapott hivatalától egy nap alatt engedélyt Erdősi Lászlóné a népszavazási kérdése benyújtásához. Szerinte Péterfalvi Attila pártpolitikusként kezdett viselkedni, ahelyett, hogy betartaná a jogszabályokat. Hozzátette, az MSZP birtokában törvényesen kiadott aláírásgyűjtő ívek vannak.

Péterfalvi Attila előzőleg - a hivatala honlapján is közzétett levelében - arra emlékeztette Tóbiás Józsefet, hogy az Országgyűlés elfogadta a boltok vasárnapi zárva tartását szabályozó törvények módosítását. Ha pedig az hatályba lép, akkor a szocialisták aláírásgyűjtése "elveszíti célját" - írta. Az aláírásgyűjtést akkor lehet folytatni, ha az nem népszavazási kezdeményezésre irányul - tette hozzá. Tóbiás József cáfolta a Fidesz vádjait az adatgyűjtéssel kapcsolatban, mert szerinte az aláírásgyűjtő íveken csak a név, a személyi szám és az aláírás szerepel.

Az ellenzéki politikus szolidaritását fejezte ki a gyermekek jövőjéért aggódó pedagógusokkal és az állampolgárok egészségéért erőn felül teljesítő egészségügyi dolgozókkal. A követeléseiket jogosnak nevezte, mert az életpálya csak egy "csalóka remény". Véleménye szerint Magyarország jövőjét nem a stadionok átadása, hanem a gyermekek jövőjének és a polgárok egészségének szavatolása tudja visszaadni.

A szocialista Nyakó István, aki a vasárnapi boltzárral kapcsolatban népszavazást kezdeményezett, lemondásra szólította fel Péterfalvi Attilát. Azt mondta: több bizonyíték is alátámasztja, hogy a NAIH-elnök a Fidesz érdekeit szolgálja. A hivatal elnöke nem vizsgálta ki, miként történhetett, hogy a Fidesz kérdéseit egy nap alatt jóváhagyták, míg az MSZP-ét három hét alatt sem - említette példaként.

Jelezte, kedden a rendőrségen fog érdeklődni, hol tart a nyomozás a február 23-án az NVI-nél történtek ügyében. Kitért arra is, hogy Erdősi Lászlóné férje, Herceghalom (független) polgármestere csütörtökön a Fidesz-frakció meghívására a képviselői irodaházban járt.

Reagált a Fidesz a sztrájkra - Nem teszik ki az ablakba a tanárok

Publikálás dátuma
2016.04.15. 15:38
Fotó: Vajda József, Népszava
Mára a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók többsége is ráébredt arra, hogy a baloldalt valójában nem érdekli a sorsuk, és csak felhasználják őket a politikai akcióikhoz - közölte a Fidesz-frakció péntek délután az MTI-vel.

A kedélyes elmúltnyolcévezés mellett:  Gyurcsány Ferenc és a szocialisták mindig csak elvették a pénzt az oktatástól és az egészségügytől  a közleményben azt írják: (bezzeg) a polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja a pénzeket a köznevelésbe és az egészségügybe a fejlesztéseken, adósságrendezésen, béremeléseken keresztül. A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók voltak az elsők, akiknek béremelést indítottak. A pedagógusok béremelésére eddig 234 milliárd, az egészségügyi dolgozók béremelésére 300 milliárd forintot fordítottak és a béremelések folytatódnak: a pedagógusok bére idén és jövő ősszel is tovább emelkedik, az egészségügyi dolgozók több éves bérrendezési programjáról is megkezdődnek a tárgyalások - áll a távirati iroda által közreadott Fidesz közleményében.

Közben egy közismert, hajdan ombudsmani posztot is betöltő személyiség írta meg friss egészségügyi "kalandjait" a közösségi portálon 2016 áprilisában, amikor ugyebár  "a polgári kormány 2010 óta folyamatosan pótolja a pénzeket a köznevelésbe és az egészségügybe."

Van egy kis gond a derekammal (meglehet túl egyenesen tartottam az utóbbi években). (...) a háziorvos rehabilitációs kezelésre utalt be az érdi rendelőintézetbe. Megérkezés után a kartonozó egy darabig nézegette a beutalót, majd közölte hogy menjek a földszintre a rehabra és kérjek időpontot. Leballagtam ahol előbb (húsz perces zárt ajtós várakozás után) kiderült, hogy rossz helyen járok, így továbbirányítottak. Az újabb helyen gyanút keltett, hogy szinte senki sem várakozott. Kisvártatva kiderült hogy a rossz előérzetem nem csalt meg. A hölgy ugyanis kurtán furcsán közölte, hogy jó helyen járok ugyan, de nem tud időpontot adni, mert a "doktornő nem lesz". Ellenvetésemre, (hogy akkor tessék adni egy bármilyen időpontot, vagy a doktornő sosem lesz?) ellentmondást nem tűrően közölte, hogy próbálkozzak később, majd újabb értetlenkedésemre (makacs egy beteg) kezembe nyomott egy telefonszámot, hogy majd azt hívogassam. Most aztán kicsit romlott a véleményem virágzó kis hazánk egészségügyéről. 

De a minap Szabó Tímea, a PM társelnöke számolt be testközelből, vagy ha úgy tetszik alulnézetből az egészségügy helyenként valóban pokoli bugyraiból küldve a helyzetjelentést.  Hosszasan lehetne sorolni a nem csak az egészséget, de az emberi életeket naponta kockára tevő eseteket, miközben a Fidesz úgy véli: pusztán szómágiával mindez eltakarható. Tarlós: baromság, hogy idegesítenek a kerékpárosok

Publikálás dátuma
2016.04.15. 15:21
A kép egy korábbi tájékoztatón készült - Népszava fotó/Molnár Ádám
Budapesten a következő években is folytatódnak a kerékpáros fejlesztések, ugyanakkor a minimális rend biztosítása érdekében a biciklis közlekedésben az arányosságra és az ésszerűségre törekszenek, ami részleges tiltásokat eredményezhet - az MTI tudósítása szerint a főpolgármester ilyen finoman figyelmeztetett a kerékpárosokat érintő jövőre a fővárosban.

Közben az Origo azt írja, hogy azok a kerékpáros fejlesztések Budapesten, amiket a Városházáról kiszivárgott főpolgármesteri utasítás szerint felülvizsgálna vagy megszüntetne a városvezetés, nagyrészt a még a Vitézy Dávid vezette BKK-hoz köthetők. 

A 24.hu szerint a - visszafogott stílust egy pillanat alatt magáról lepattintó - polgármester egyenesen kijelentette:  Nem egy mindenhonnan elcsapott, sértődött, bezárt múzeumot kegyelemből igazgató közgazdász fogja meghatározni egy diszkógömbös, Tütü nevű night klubból, mi legyen a budapesti közlekedésfejlesztéssel.

Tarlós István pénteki sajtótájékoztatón ezt arra reagálva közölte, hogy, ahogy a saját Facebook-oldalán írta - a VS.hu szerint -  “a holland nagykövet és a BKK volt vezérigazgatója a magyar Liberális Párt székházában működő, diszkógömbös Tütü Night Clubban együtt kiértékelték a magyar főváros közlekedésének irányát”.

Vitézy Dávid reagált
A volt BKK-vezér erre reagálva azt írta HVG-nek: „Nem zavar a főpolgármester tütüzése, vagdalkozása, amíg ez azt jelenti, hogy a retrográd közlekedési tervekből kihátrál és nem építi le az elmúlt évek közlekedésfejlesztési eredményeit a kerékpáros közlekedésben és a tőmegközlekedésben. Azt gondolom, hogy a kerékpáros közlekedést fejleszteni szükséges. A jó infrastruktúra biztonságosabb közlekedést és a több szabálykövető kerékpárost hoz. Ahol ilyen beavatkozás történt, ez mar bebizonyosodott, hiba lenne ezekben visszalépni.”

 

Tarlós az Index szerint azt is elmondta, hogy Vitézyt nem ő akarta kinevezni a BKK élére, és nem is ő akarta elküldeni onnan, sőt azt ő kérte, hogy mindenképp kapjon állást.

MTI tudósítás: A  főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: kompakt rendszerként kezeli a fővárosi közlekedést, amelynek az alakításában nem lehet a kerékpározás az egyetlen igazodási pont. Tarlós István úgy fogalmazott, hogy a kerékpáros keménymag a városházáról kilopott munkaközi dokumentummal próbálja félrevezetni a szelíd kerékpárosokat. A főváros elsősorban a kerékpárúttal párhuzamosan futó buszsávokban biciklizés és az egyirányú utcákba szemből behajtás tapasztalatait akarja kiértékelni, amihez kikérik a baleseti statisztikákat is.

A főváros elsősorban a kerékpárúttal párhuzamosan futó buszsávokban biciklizés és az egyirányú utcákba szemből behajtás tapasztalatait akarja kiértékelni, amihez kikérik a baleseti statisztikákat is. A főpolgármester kiemelte, 2010 és 2015 között 37 kerékpáros fejlesztést valósítottak meg, amelyekben a BKK-nak nem a tervezés, illetve a döntéshozatal, hanem kizárólag a lebonyolítás volt a feladata, 2016 és 2019 között pedig további 29 fejlesztési programot hajtanak végre. A várható fejlesztésekre több új kerékpárút mellett példaként említette a MOL Bubi közbringarendszer harmadik ütemének megvalósítását, amelyben 120 új gyűjtőállomást alakítanak ki és 1200 új kerékpárt tesznek elérhetővé.

A főpolgármester kérdésekre válaszolva baromságnak nevezte, hogy idegesítenék a kerékpárosok, majd hozzátette, kizárólag azok az "ésszerűtlenül és provokatívan" közlekedő biciklisták zavarják, akik a "gyorsítósávban" szándékosan feltartják az autósokat. Megjegyezte, 1960-ban kapta az első kerékpárját és fiatalkorában sokat biciklizett százhalombattai munkahelyén.

Kitért arra is, hogy a kerékpárosok által többször hivatkozott legrövidebb út elvének érvényesítését sem tartja mindent felülíró szempontnak, hiszen szerinte még a repülőgépek sem az elképzelhető legrövidebb útvonalon közlekednek. Tarlós István tájékoztatása szerint a budapesti kerékpározás feltételrendszerét a fővárosi vezetői értekezlet újra megtárgyalja, végleges döntés pedig a város közlekedési fejlesztési terveit tartalmazó Balázs Mór-terv éppen zajló felülvizsgálatának végén várható.