Bernáthot kiütötték K.O-val - Úszik a riói olimpia?

Publikálás dátuma
2016.04.15. 23:05
Bernáth István kék színben egy korábbi mérkőzésén. FOTÓ: Tom Pennington/Getty Images
Bernáth István nem jutott be a döntőbe a +91 kilogrammos súlycsoportban, így egyelőre nem szerzett riói kvótát pénteken a törökországi Samsunban zajló ökölvívó európai olimpiai kvalifikációs versenyen.

A pontozók az első és a második menetet is a világbajnoki bronzérmes, Európa Játékok-győztes brit Joseph Joyce-nak adták, majd a harmadik felvonásban technikai K.O.-val hirdették ki győztesnek, miután többször is rászámoltak magyar ellenfelére.

"A tudáskülönbség döntött a világranglista-vezető brit javára, akinek rendkívül agresszív a stílusa. Bernáth próbált küzdeni, de egyrészt ez a meccs meghaladta a képességeit, másrészt betegségek miatt idén nem tudott megfelelően készülni" - nyilatkozta a helyszínről Csötönyi Sándor, a hazai sportági szövetség elnöke.  Hozzátette: a 206 centiméter magas, nagy ütőerejű Joyce profi bokszolónak készül, és évek óta a világ élvonalához tartozik. Mivel Bernáth Istvánnak a térd- és a bokasérülése is kiújult, valószínűleg nem tud kötelek közé lépni a szombati bronzmérkőzésen, de a későbbiekben még lesz lehetősége olimpiai kvótát szerezni.

A péntek délutáni programban a 75 kilósok között Harcsa Zoltán egyhangú pontozással győzte le a német Xhek Paskalit az elődöntőben, ezzel megszerezte a magyar bokszolók első riói kvótáját, és bejutott a törökországi torna fináléjába. A szintén 75 kilogrammos Szatmári Petra egyhangú pontozással kikapott a svéd Anna Laurell Nashtől.

Samsunban a férfiak tíz kategóriájában három-három olimpiai hely talál gazdára: a súlycsoportok harmadik kvótájáról a két elődöntő vesztesének hétvégi - a döntőkkel együtt sorra kerülő - meccsei döntenek. A nőknél - három súlycsoportban - csak a döntősök szereznek olimpiai indulási jogot.

Szerző

Lőrincz Tamás szokatlanul jutott ki Rióba

Lőrincz Tamás olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai Nagybecskereken zajló európai birkózó kvalifikációs viadalon, miután az elődöntőben nem mindennapi körülmények között legyőzte horvát riválisát.

A két birkózó eddigi eredményeit és tudását tekintve sima meccsre lehetett számítani, az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok ceglédi versenyző azonban nagyon megszenvedett a tavalyi Európa Játékok bronzérmesével, és egy vitatott szituációt követően harcolta ki a riói kvalifikációt.

A mérkőzés elején egyikük sem kapkodott, majd fél perc után Lőrincz Tamás villant, ám hiába döntötte hátára Etlingert, a bírók lábfogás miatt elvették a derékra támadását. A kedvezőtlen döntés ellenére a folytatásban sokáig minden úgy alakult, ahogy a magyar szurkolótábor remélte: Lőrincz irányított, Etlingert pedig figyelmeztették, majd kevesebb mint másfél perc után intették.

A parterhelyzetben a magyar sportoló nagyszerűen fogott össze, majd egy energikus pörgetéssel 2-0-s előnybe került. Újabb pörgetéssel próbálkozott, a horvát viszont ebbe már belefogott, Lőrincz viszont újra mögé tudott menni. A bírók erre nem adtak pontot, ám a horvát reklamálást követő videózás után kettőt kapott Etlinger, egyet pedig ellenfele.

A szünetre így 3-2-es előnnyel ment le Lőrincz, aki a pihenő után is aktívabban birkózott, a horvát pedig újabb, már egypontos (4-2) intést kapott. A térdelés után nem változott az eredmény, mert Lőrincz hiába próbálkozott. Az ötödik perc végéig nem változott semmi, ekkor azonban a magyar kapta az intést, és neki kellett lemennie. Ez a döntés a meccs végkimenetelét eldöntő eseménysort indított el.

A szőnyegen sajátságos huzavona alakult ki, hol Etlinger nem tette rá riválisa hátára a kezét, hol Lőrincz ugrott el idő előtt a parterhelyzetből. A mérkőzésvezető nehezen tudott úrrá lenni a helyzeten, többször határozottan figyelmeztette mindkét felet, aztán a sokadik "fegyelmezetlenség" után megintette a magyart, Etlingernek pedig két pontot adott. Az egyik oldalbíró először nem értett egyet vele, mutatta, hogy a horvát nem tette rá Lőrinczre a kezét, ám végül ő is megadta a pontokat a horvátnak.

Sike András szövetségi kapitány azonnal challenge-et kért, ami hosszú videózást eredményezett, és végül a magyar fél számára kedvező ítéletet született: a zsűri Etlingert látta szabálytalannak, így Lőrinczé lett a két pont. A 4-4-gyel a horvát állt volna jobban, de a végül kialakult 6-2-es eredménnyel eldőlt a meccs: Lőrincz az utolsó percben gond nélkül tartotta az állást, és megszerezte az olimpiai kvótát. "Nagyon boldog vagyok, örülök ennek a sikernek, még úgy is, hogy az elődöntőben nem birkóztam jól, kapkodtam, tulajdonképpen én adtam pontokat a riválisomnak" - mondta a 29 éves birkózó.

"Ami itt a végén volt, az hihetetlen. Tízéves felnőtt pályafutásom alatt nem is nagyon emlékszem olyanra, hogy kétes szituációban nekem ítéltek volna, ez már talán járt nekem. Én is elugrottam, ő meg nem tette rám a kezét, ráadásul a térdével lökdösött is, szóval ide is, oda is lehetett ítélni" - tette hozzá.

Lőrincz - aki a már tulajdonképpen tét nélküli esti döntőben is szeretne birkózni - kiemelte: hatalmas öröm, hogy a testvérével, Viktorral együtt lehetnek ott a játékokon, gyerekkorukban erről álmodtak, mostantól pedig már arról álmodozhatnak, hogy egyszerre szereznek érmet. "Húsz évet öregedtem. Őszintén szólva nem igazán bíztam abban, hogy nekünk ítélnek. Nagyon örülök, hogy Tamásnak már most sikerült megszereznie a kvalifikációt" - kommentálta az elődöntőt Sike András szakvezető. 

Lőrincz Tamás a második magyar birkózókvótát szerezte meg öccse, Viktor (85 kg) után. Ő a tavalyi Las Vegas-i világbajnokságon elért ötödik helyével szerezte meg az indulási jogot. A nap másik négy magyarja, Dénes Mercédesz (53 kg), a szabadfogású Molnár József (57 kg) és Lukács Norbert (65 kg), illetve a kötöttfogású Knipli Csongor (59 kg) első meccsén kikapott. A viadalon minden kategóriában két-két ötkarikás helyet osztanak ki, azaz a kvótához döntőbe kell jutni.

Szerző

Lőrincz Tamás riói kvótás

Lőrincz Tamás olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 66 kilogrammos súlycsoportjában a szerbiai Nagybecskereken zajló európai birkózó kvalifikációs versenyen.

A Londonban olimpiai ezüstérmes ceglédi versenyző a horvát Dominik Etlinger elleni 6-2-es elődöntős sikerrel szerezte meg az indulási jogot.

A harmadik olimpiája előtt álló Lőrincz ezzel csatlakozott testvéréhez, Viktorhoz (85 kg), aki az eddigi egyetlen magyar kvótás birkózó volt, miután tavaly ötödik lett a Las Vegas-i világbajnokságon.

Szerző
Témák
Lőrincz Tamás
Frissítve: 2016.04.15. 16:08