Új kórházfinanszírozási rendszert akar a miniszter

Publikálás dátuma
2016.04.16. 17:02
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j), Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktató
Egy új kórházfinanszírozási rendszer elkészítése és az alapellátás megerősítése a feladat a magyar egészségügyben - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere szombaton Nyíregyházán.

Balog Zoltán a 16 milliárd forint értékű tömbkórház-projekt új gyógyászati épületeinek ünnepélyes felszentelésén arról beszélt, hogy a megújult nyíregyházi kórházhoz hasonló egészségügyi projektek az egészségügy sikertörténetei, az európai színvonalat, a 21. századot képviselik. Eközben küzdelem zajlik az egészségügyben azért, hogy az itt képzett magyar orvosok itthon gyógyítsanak, rövidüljenek a várólisták, javuljon a szakdolgozók anyagi biztonsága és legyen elég mentő - tette hozzá Balog Zoltán.

Szavai szerint ez a kettősség egyszerre van jelen az egészségügyben, ebből következnek a feladatok is: ki kell dolgozni a kórházak új finanszírozási rendszerét és meg kell erősíteni a háziorvosi, a járóbeteg- és az egynapos ellátást. A cél az, hogy minél kevesebb időt kelljen a kórházban tölteni, ebben azonban Magyarország nem áll túl jól az európai összehasonlításban - mondta.

Balog Zoltán vélekedése szerint az egészségügy területén ma a vidék jobb helyzetben van, mint Budapest, ami elsősorban az elmúlt évek döntéseinek és az uniós forrásoknak köszönhető.

Elmondta: arra kérte Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárt, hogy tárgyaljon az ágazat minden felelős szereplőjével, egyezzen meg a bérekről és a fejlesztésekről, az új rendszerekről, valamint a vidék és Budapest közötti igazságosabb forráselosztásról. A meghozott és a kormány által is elfogadott döntésekkel 2016-ban és 2017-ben olyan mértékű pluszforrás érkezhet az egészségügybe, amely a köznevelésre fordítotthoz lesz hasonlítható - hangsúlyozta a miniszter.

Emlékeztetett arra, hogy a szabolcsi térségben az elmúlt években 23 milliárd forintnyi egészségügyi beruházás történt, a fejlesztések sikeréhez azonban a humánerőforrásra is szükség volt. Balog Zoltán beszédében köszönetet mondott a kórházépítésben résztvevő cégeknek és hatóságoknak, valamint az ott dolgozó szakszemélyzetnek.

Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója az ünnepségen elmondta, hogy a nyíregyházi központú, négy tagkórházat tömörítő gyógyintézmény az ország legnagyobb integrált betegellátó egysége, amely ötezer dolgozóval és csaknem háromezer ággyal rendelkezik.

Az intézmény évente mintegy 115 ezer fekvő- és 3 millió járóbeteget lát el. A nemrég lezárult, 16,1 milliárd forint értékű Pólus-program révén a Jósa András Oktatókórházban egy új onkológiai, szív- és érrendszeri és gyermekgyógyászati tömb épült fel 27 ezer négyzetméteren, valamint létrehoztak egy új sürgősségi betegellátó centrumot is - ismertette a főigazgató.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza kormánypárti polgármestere az ünnepségen jelezte: a beruházás nemcsak a kórházban dolgozók életében fontos lépés, hanem a városlakók és az egész megye szempontjából is kiemelkedő jelentőségű, mivel a gyógyítás alapvető feltételét teremti meg.

Szerző

Együtt: Orbán 10 pontja nem oldja meg a menekültválságot

 Az Együtt elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök tízpontos akcióterve nem megoldja a menekültválságot, hanem afrikai és közel-keleti válsággá alakítja azt - közölte a párt szombaton.

Szigetvári Viktor által az akciótervre adott reagálásában az áll, hogy egy új, szorosabban együttműködő, erősebb szövetségi jogköröket teremtő Európai Unióra van szükség, amely megakadályozza a "rövidlátó és demagóg" nemzetállami érdekek károkozását, és igazi legitimációval erősíti meg napjaink gyenge brüsszeli adminisztrációját.

"A megoldásnak természetesen része a szigorúbb határvédelem, a közös, uniós elbírálás rendszerének kialakítása és a közösen kialakított, kvóta alapú elosztási mechanizmus. Ez utóbbi ügyében Orbán gyáván és bután mellébeszél továbbra is" - hangsúlyozta az elnök.

Szerinte Orbán Viktor fenn akar tartani egy már működésképtelen rendszert ahelyett, hogy azt megerősítené és megreformálná, közben a befogadás, az integráció kérdésével nem foglalkozik.

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió külső határai és az EU-n belüli szabad mozgás megvédése érdekében készítette el tíz pontból álló javaslatát, amelyet pénteken a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) lisszaboni tanácskozásán tárt a nyilvánosság elé. A Schengen 2.0 tervre - mint a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta - azért van szükség, mert elhibázott irányúnak tartja a migrációs válság kezelésére tett európai bizottsági javaslatot.

Szerző

Újabb fairtás, ezúttal a Római-parton

Publikálás dátuma
2016.04.16. 14:04
A Rómait rendszeresen elönti a Duna FOTÓ: Vajda József
Nagyobb fokozatra kapcsol a római-parti mobilgát-beruházás. A jövő hónapban döntenek a végleges nyomvonalról, ősszel indulhat az építkezés. Ami biztosnak tűnik: ezernél is több fát vágnak ki a beruházás miatt - írja a Népszabadság.

 A kiemelt állami beruházás 10 milliárdos tételként szerepel az uniós projektlistán. Tarlós István bízik abban, hogy ez az összeg elég is lesz. Ha mégsem, akkor a 90 milliárdos EIB-hitelkeretből, illetve a Főgáz-részvények eladásából maradt 30 milliárdból egészítenék ki. A 10 milliárdba a partfal védelme mellett új közterek kialakítása, kerékpárút, nyilvános illemhelyek és a parkosítás fér bele. A drágább mobilgát-szerkezetet választották, ami csaknem láthatatlan lesz a száraz napokban, mivel nemcsak a támfalakat, hanem az oszlopokat is kiveszik, és alsó pereme sem lesz a gátnak. Kifejezetten az ott élők kérésére döntöttek emellett – tette hozzá a főpolgármester.

A kivitelezői tendert augusztusban írják ki, és novemberben már meg is kezdenék a munkát. Az ütemterv szerint jövő augusztusra végeznek a munka negyedével, egy év múlva a 75 százalékával. A teljes műszaki átadás tervezett időpontja 2019 januárja. A Római-part lezárása a kivitelezőtől függ majd, de a partot várhatóan szakaszosan zárják csak le.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző