Abdeslamot eltávolították a brüsszeli "kalapos" mellől

Publikálás dátuma
2016.04.19. 11:06
A brüsszeli támadások egyik merénylője a reptéren. FOTÓ: Belgian Federal Police /Getty Images
Másik belgiumi börtönbe helyezték át a párizsi terrortámadások egyik fő szervezőjét, Salah Abdeslamot, mindenképpen meg akarják ugyanis akadályozni, hogy kapcsolatba léphessen az ugyanabban a börtönben elhelyezett „kalapos emberrel”, a brüsszeli repülőtéri robbantás miatt őrizetbe vett Mohamed Abrinivel. 

Abrinit egy Bruges-i börtön szigorúan őrzött cellájába szállították, Abdeslamot ugyanakkor egy Antwerpen melletti büntetésvégrehajtási intézetben helyezték el. Abdeslam esetleges kiadatásáról Franciaországnak még nem született döntés.

A belgiumi születésű, marokkói származású Abdeslamot egy rendőrségi razzia során, március 18-án Brüsszel Molenbeek kerületében fogták el. A tavaly novemberi párizsi támadásokat követően ő volt a leginkább keresett, rejtőzködő terrorista. Mint utóbb kiderült, elfogása hozzájárult ahhoz, hogy a dzsihadista csoport, amely újabb párizsi merényletekre készült, előrehozta a tervezett támadást, s a francia főváros helyett Brüsszelben robbantott.

Szerző

Obama és Putyin a válságról konzultált

Publikálás dátuma
2016.04.19. 11:02
FOTÓ: Chip Somodevilla/Getty Images
A szíriai válságról konzultált telefonon Barack Obama és Vlagyimir Putyin. A megbeszélésről a Fehér Ház és a Kreml egyaránt hírt adott. A telefonbeszélgetés során az ukrán válság állását is áttekintették.

Az amerikai és az orosz elnök megállapodott arról, hogy erősítik a konzultációt a hírszerző ügynökségek és a védelmi minisztériumok között is. Moszkvai tájékoztatás szerint Putyin sürgette, hogy a mérsékelt szíriai ellenzék határolódjon el az Iszlám Államtól, illetve az al-Kaida terrorszervezethez kötődő al-Nuszra Fronttól. Ugyancsak felvetette a török-szíriai határ lezárását, hogy megakadályozzák a szélsőséges harcosok és az utánpótlás beáramlását. Orosz részről ezt már nem először vetették fel.

Barack Obama a megbeszélésen a politikai átmenet előrehaladását szorgalmazta. A Genfben folyó szíriai béketárgyalások hétfőn gyakorlatilag összeomlottak, így ismét fel kellett függeszteni a megbeszéléseket. Az amerikai elnök megköszönte Putyinnak, hogy kieszközölte egy szíriai fogságba esett amerikai állampolgár, Kevin Dawes elengedését. A telefonbeszélgetés során az ukrán válság állását is áttekintették, s mindketten sürgették a minszki megállapodások végrehajtását.

Josh Earnest fehér házi szóvivő cáfolta, hogy az Obama-Putyin telefonbeszélgetés során szó esett volna az elmúlt napokban történt két incidensről, amelyek során orosz harci gépek egy amerikai felderítő repülőgépet, illetve egy, a Balti-tengeren szolgálatot teljesítő rombolót provokáltak.

Szerző

Tömegek tüntetnek az elnök távozásáért

Nagy tüntetést tart kedden a venezuelai ellenzék Nicolás Maduro távozását követelve. A néhai Hugo Chávez helyébe lépett venezuelai elnök országlása félidejéhez érkezett, s e határidő lejártával az alkotmány értelmében megindítható az eljárás egy, az államfő visszahívását célul kitűző népszavazás meghirdetésére. 

Noha a legutóbbi parlamenti választásokon az ellenzéki pártok többségbe kerültek, mégsem lesz egyszerű dolguk, hogy kikényszerítsenek egy ilyen referendumot. A mára tervezett tömegdemonstráció célja, hogy az országos választási bizottságra nyomást gyakoroljanak – jelentette az AFP hírügynökség.

A 2015 decemberi választásokon elért ellenzéki győzelem nyomán eddig öt törvényt próbáltak elfogadtatni, például a politikai foglyok szabadon bocsátása, vagy a jegybank reformja ügyében, ám egyiket sem sikerült életbe léptetni. A Venezuelai Egyesült Szocialista Párt (PSUV) ugyan kisebbségbe került a törvényhozásban, de Maduro államfő jogköreit kihasználva eddig blokkolni tudta az új többség kezdeményezéseit. A legfelsőbb bíróság ugyanakkor jóváhagyta a gyorsan romló gazdasági helyzet miatti szükségállapot bevezetését, amely különleges felhatalmazásokat biztosít Maduro kormányzatának.

A Hercon Consultores intézet friss felmérése szerint a venezuelaiak 78 százaléka úgy véli, hogy csak az államfő eltávolításával lehet esély az ország helyzetének javulására. A Maduro-adminisztráció gazdasági válságtervét a megkérdezettek 80,1 százaléka hatástalannak tartja. A felmérés szerint a venezuelaiak 70 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy alkotmányos úton történjen a váltás, s csak 22,1 százaléka nem ért egyet a békés átmenet szükségességével.

Szerző