Előfizetés

Légi csapások az Iszlám Állam támadói ellen

Miközben a Szíria jövőjéről folyó, kulcsfontosságú genfi béketárgyalások ismét megfenekleni látszanak, a polgárháborúval sújtott ország északi részén, illetve a szomszédos Irak északi zónájában tovább éleződött a katonai krízis. 

Hiába lenne a térségben jelentős területeket ellenőrző, terrormódszereiről hírhedtté vált Iszlám Állam (IS) ellen fellépni képes erő a kurd felkelők serege, a török légiflotta éppen ellenük intéz sorozatos támadásokat.

A Hszinhua kínai hírügynökség összegzése alapján tegnap 22 török harci repülő (köztük F-4-esek és F-16-osok raja) csapott le az Ankara által betiltott, szakadár Kurd Munkáspárt (PKK) különböző létesítményeire, a támadások zöme az észak-iraki Gara térségében történt. A helyzet bonyolultságát jelzi, hogy Törökország NATO-tagállam, az észak-atlanti szövetség pedig a dzsihadistákkal szembeni szárazföldi harc oroszlánrészét vállaló kurd harcosokat, az úgynevezett pesmergákat támogatja.

Ankara szemében viszont – függetlenül az IS nyugati megítélésétől – pont a PKK, illetve a vele összekapcsolódó katonai szervezet, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) számít terrorista szervezetnek, a kurd függetlenedési szándékok megerősödésétől tartó török haderő ezért nem hajlandó felfüggeszteni az ellenük indított bevetéseket. A hivatalos bejelentés szerint a keddi légitámadások célpontjai kurd bázisok, utánpótlási pontok és bunkerek voltak.

 

Obama kényes szaúdi vizitje

Publikálás dátuma
2016.04.20. 11:12
FOTÓ: Jim Bourg-Pool/Getty Images
Meglehetősen kényes diplomáciai háttér előtt zajlik az amerikai elnök szaúd-arábiai látogatása. Barack Obama ma kezdi meg nagy várakozással kísért rijadi vizitjét, ám a washingtoni törvényhozásban egyre nő azok tábora, akik sürgetnék a 9/11-es terrortámadásokról készült jelentés 28 titkosított oldalának nyilvánosságra hozatalát. 

A szenátus republikánus többségi vezetője, Mitch McConnell a Reuters hírügynökség jelentése szerint épp Obama útjának előestéjén erősítette meg, hogy továbbra is céljuk az úgynevezett „szaúdi törvény” benyújtása, amely perelhetővé tenné a rijádi kormányt a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kapcsán, egyelőre azonban még nem döntött arról, mikor bocsátják vitára a törvényjavaslatot. A New York-i és washingtoni terrorakciók elkövetőinek zöme (a 19 gépeltérítő közül 15) szaúdi származású volt, akik a gyanú szerint komoly anyagi támogatást is élvezhettek Rijádtól. Obamát az utazás előtt megkérdezték, hogy olvasta-e a jelentés zárolt oldalait, erre csak annyit válaszolt: „Van egy sejtésem arról, hogy mi lehet benne.”

Ha elfogadnak egy ilyen jogszabályt, akkor a csaknem háromezer áldozat bármelyik hozzátartozója kárigénnyel léphetne fel a közel-keleti térségben fontos amerikai szövetségesnek számító Szaúd-Arábia ellen, s ez alapjaiban rengethetné meg a szaúdi-amerikai kapcsolatrendszert. 

Milliárdos csalással vádolják a gyémántkereskedőt

Hatvanmillió dolláros (közel tizenhat és fél milliárd forintos) csalással vádolnak Izraelben egy gyémántkereskedőt - jelentette a helyi közszolgálati rádió szerdán.

A tel-avivi gyémánttőzsdén is hatalmas vihart kavart Hanan Abramovics ügye, aki több tízmillió dollár értékben szedett be pénzeket megígért, de soha át nem adott gyémántokért, illetve nem fizetett a rábízott drágakövekért. Az üzletembert a tel-avivi körzeti rendőrség csalásokkal foglalkozó nyomozói hallgatják ki, miután kereskedőpartnerei több találkozón sem jutottak vele dűlőre, és feljelentették. A gyémántipar izraeli fellegvárában több cég összeomlásától tartanak az ügy nyomán.