Előfizetés

Pert nyert az állam ellen Breivik

Nyert az állam ellen indított perében a norvég tömeggyilkos, Anders Behring Breivik. A bíróság elfogadta emberi jogi panaszának egy részét, amelyben azt állította, hogy "embertelen és megalázó" körülmények között tölti börtönbüntetését. 

Helen Andenaes Sekulic bíró az ítéletében hangsúlyozta, hogy egy demokratikus társadalomban a gyilkosokat és a terroristákat is megilleti a jog, hogy ne embertelen körülmények között tartsák fogva őket. Breivik egyebek mellett kifogásolta, hogy magánzárkában tartják, naponta 22-23 óra hosszat egyedül van, s csak vastag üvegfalon keresztül tud kommunikálni a börtönőrökkel. A bíró a többi rabbal szembeni elbánáshoz képest kirívónak ítélte, hogy Breiviket éjszaka félóránként felkeltik, gyakorta testi motozásnak vetik alá női börtönőrök jelenlétében. A 37 éves szélsőjobboldali tömeggyilkos 2011-ben autóba rejtett pokolgépet robbantott fel Oslóban, ott nyolc embert ölt meg, majd Utoya szigetén lemészárolt 69 fiatalt, egy baloldali nyári táborozás résztvevői közül.

Kiterjesztik az Eb-re a rendkívüli állapotot

A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság teljes időtartamára ki akarja terjeszteni a rendkívüli állapotot a francia kormány – közölte Manuel Valls francia miniszterelnök.

A rendőrséget különleges jogkörökkel felruházó intézkedések a tavalyi, november 13-án végrehajtott párizsi merényletek óta vannak érvényben. Valls a France Info rádiónak elmondta, ilyen eseményen a lehető legnagyobb fokú biztonság szavatolására van szükség.

A labdarúgó Eb június 10-én kezdődik, s egy hónapig tart. Sok magyar szurkolót is várnak, hiszen válogatottunk legalább három találkozót vív majd három különböző helyszínen, Marseille-ben, Bordeaux-ban és Lyonban. Összességében 2,5 millió szurkolót várnak a tíz stadionban megrendezendő 51 mérkőzésre.

A rendkívüli állapotot eddig kétszer hosszabbították meg, s május 26-ig van érvényben. Meghosszabbítására a belügyminiszternek, Bernard Cazeneuve-nek kell javaslatot tennie, ez tegnap meg is történt, majd a parlament két házának kell jóváhagynia. Franciaországban kezdetben, a 130 ember halálát okozó merénylet után a lakosság nagy része egyetértett a rendkívüli állapot, időközben azonban számos emberi jogi szervezet tiltakozott a kétszeri kiterjesztésével szemben.

A stadionok különösen veszélyeztetett célpontok lehetnek. Az Európa-bajnokság nyitó- és zárómeccsének az a Stade de France ad otthont, amely ellen szintén öngyilkos terrorakciót kíséreltek meg novemberben. Csak a fővárosi stadion biztonságára 1200 rendőr ügyel, akik munkáját további 900 fős biztonsági személyzet, 200 önkéntes, 80 orvos segíti, ez a személyzet mintegy 30 százalékkal magasabb a megszokottnál.

Obama Rijádban

Mintegy két óra hosszat tárgyalt Rijádban a 80 éves szaúdi uralkodóval, Salman királlyal, több herceggel és vezető kormánytisztviselővel Barack Obama. Az amerikai elnök szerdán reggel érkezett a sivatagi királyságba, a korábbiakkal ellentétben érkezését nem mutatta élőben a szaúdi televízió. 

Amerikai részről Ashton Carter védelmi miniszter, Susan Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó, és John Brennan, a CIA igazgatója is tagja volt a küldöttségnek, hangsúlyozva, hogy a találkozón elsősorban biztonsági kérdésekre, az Iszlám Állam elleni fellépés feladataira koncentrálnak.

Obama hivatalba lépése óta nem javultak az amerikai-szaúdi kapcsolatok, Rijádban nehezményezték a Szaúd-Arábia fő térségbeli riválisával, Iránnal tető alá hozott nukleáris megállapodást, amelynek nyomán fokozatosan feloldják a Teherán elleni szankciókat, s Irán visszatérhet a világpiacra. Az amerikai elnök és Salman király legutóbb az Egyesült Államokban, az öbölmenti államokkal tartott Camp David-i találkozó margóján folytatott kétoldalú tárgyalásokat.

Egyelőre nem tudni, érintették-e a megbeszéléseken Szaúd-Arábiának a 9/11-es terrortámadásokban játszott szerepét. Obama útját megelőzően a New York Times azt jelentette, hogy Rijád azzal fenyegette meg Washingtont, piacra dobja többszáz milliárd dollár értékű amerikai állampapírját, ha az amerikai kongresszus elfogadja a törvényt, amelynek alapján Szaúd-Arábia ellen a 9/11-es áldozatok hozzátartozói kártérítési pereket indíthatnának. A washingtoni kongresszusban mind többen támogatják, hogy hozzák nyilvánosságra a 2001. szeptember 11-i gépeltérítésekről készült jelentés 28 titkosított oldalát, amely az estleges szaúdi felelősségre is fényt deríthet. Obama a rijádi látogatást megelőzően egy interjúban azt mondta, csak „sejtése” van arról, mit tartalmazhat a jelentés zárolt része. A 19 gépeltérítő közül 15 szaúdi állampolgár volt.