Ott lehetnek Rióban az orosz atléták?

Publikálás dátuma
2016.04.21 07:54
Marija Sarapova volt az utolsó ismert orosz sportoló, aki lebukott doppingvétség miatt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SCOTT BARBOU
Fotó: /
Egy lépéssel közelebb került mind Oroszország, mind Kenya ahhoz, hogy a két állam atlétái részt vehessenek az augusztusi riói olimpián. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos végső döntés várhatóan csak június elején születik meg.

Oroszország mintha kezdené felfogni, hogy a doppingot érintő átfogó rendelkezések nélkül nincs esélye indulni az augusztusi riói olimpia atlétikai küzdelmein. A BBC úgy tudja, Moszkva egy sor olyan intézkedést kíván elfogadni, amelyekkel visszanyerné a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bizalmát, s ezzel feloldanák az ország atlétáit érintő szankciókat, akik fél év óta nem vehetnek részt hivatalos nemzetközi atlétikai viadalokon. A tervezet szerint minden atléta, aki részt venne az augusztusi riói olimpián, legalább három független nemzetközi doppingellenőrzésen esne át. Ezeket a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) koordinálná. A BBC úgy tudja, két független szakértői csoport teljes betekintést kapna az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Ruszada) rendszerébe, hogy ezzel garantálják a teljes átláthatóságot. Vitalij Mutko orosz sportminiszter azt közölte, Moszkva „minden szükséges reformot véghez visz. Száz százalékban támogatjuk a WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint az IAAF erőfeszítéseit” – állította.

Az Orosz Atlétikai Szövetséget tavaly novemberben függesztette fel az IAAF arra hivatkozva, hogy államilag szponzorált doppingrendszert hoztak létre. A WADA illetékes bizottsága jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a 2012-es londoni olimpiát lényegében szabotálták az orosz sportolók a doppingellenőrzések tekintetében, s az állambiztonság is részt vett a rendkívül kiterjedt doppingprogramban. Az orosz illetékesek 1417 pozitív minta eltüntetésében vettek részt. A dokumentum szerint ezekben a súlyos szabálytalanságokhoz az IAAF legfőbb vezetése is asszisztált. Megállapították, hogy a Ruszada nem működik a nemzetközi követelmények szerint, ezért megvonták a működési engedélyét.

Múlt hónapban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség megállapította, hogy Oroszország figyelemreméltó haladást ért el, de „még sok teendő vár az országra”. Június elején dől el, hogy részt vehetnek-e az orosz atléták az olimpián. Oroszország jó szándékait mutatván már tavaly lecserélte a Ruszada teljes vezetését, s azóta is folyamatosan próbálják meggyőzni a nemzetközi szervezeteket arról: Moszkva már jó útra tért.

Múlt héten ült össze először az a független felügyelő bizottság, amely az új intézkedésekről állapodott meg. „A tiszta atléták álmait nem lenne szabad tönkretenni más emberek hibái miatt. Ezért is volt fontos ez a találkozó” – hangoztatta a sportminiszter. Oroszországban a doppingellenőrzéseket a brit doppingellenes ügynökség vette át, s ez egészen addig így is marad, amíg a Ruszada vissza nem kapja licencét. Natalja Zselanova, az orosz kormány doppingellenes tanácsadója a BBC-nek elmondta, mindent elkövetnek azért, hogy helyreállítsák a sport tisztaságát Oroszországban. „Szívből reméljük, hogy honorálja ezen erőfeszítéseinket az IAAF, illetve a nemzetközi sportközösség, s így atlétáink is részt vehetnek majd a 2016-os riói olimpiai játékokon, illetve a paralimpián.

Nemcsak az orosz, a kenyai atléták részvétele is kérdéses az olimpián. Az ország törvényhozása azonban fontos, s régóta elvárt doppingellenes törvényt fogadott el. Nairobi ezzel kapcsolatban a WADA két határidejét is túllépte. A törvény értelmében létrehoznak egy nemzeti ügynökséget, amely lehetőséget ad arra, hogy akár egy éves börtönnel, illetve pénzbüntetéssel sújtsák mindazokat, akiket doppingvétségen érnek. A WADA eddig megértőnek bizonyult Kenyával kapcsolatban, mert bár az ország eddig nem teljesítette vállalásait, a nemzetközi ügynökség újabb és újabb haladékot adott az államnak. A végső határidőt a törvény elfogadására május 2-ban határozta meg. A jogszabályt még Uhuru Kenyatta sportminiszternek is el kell látnia kézjegyével, de az ország sportminisztere, Hassan Wario már derűlátóan jelentette ki: „Mi is ott leszünk az olimpián!”

2011 óta több mint 40 kenyai atléta bukott le doppingvétség miatt, s az ország atlétikai szövetségének vezetőkét, Isaac Mwangit február végén fél évre függesztették fel. Lord Sebastian Coe, az IAAF elnöke azzal fenyegette meg Kenyát, ha nem fogadja el a törvényt, felfüggesztik a szövetség tagságát.

Szerző
2016.04.21 07:54

Hosszú Katinka 200 méter pillangón is világbajnok

Publikálás dátuma
2018.12.12 13:14

Fotó: AFP/Xinhua/ Wang Lili
Kapás Boglárka napok óta hőemelkedéssel küszködik, és szerdán visszalépett 800 méter gyorson.
Hosszú Katinka 200 méter pillangón is megvédte címét a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok úgy került a fináléba, hogy az előfutamban az utolsó fordulót követően lépett el ellenfeleitől, és – ahogyan fogalmazott – könnyed úszással szerezte meg összesítésben a második időt és az azzal járó ötös pályát. A döntőben jóval erősebben kezdett, féltávnál minimális előnnyel vezetett, de óriási csatát vívott a jól forduló Kelsi Dahliával. Az amerikai az utolsó fordulót is tökéletesen vette, s úgy tűnt, nem lehet megfogni, de a Hosszú az utolsó tíz méteren hatalmasat hajrázott, s jobb benyúlással nyert, 2:01.60 perccel, 13 századdal előzte meg Dahliát. Két évvel ezelőtt, a kanadai Windsorban 74 század választotta el a két úszót. A harmadik helyen a japán Haszegava Szuzuka (2:04.04 p) végzett. Hosszúnak ez volt pályafutása 15. rövidpályás világbajnoki címe.

Ezüst érem háton

Magyar idő szerint 13 óra 31 perctől a 100 méter hát fináléjában is medencébe ugrott Hosszú. A szám magyar címvédője és világcsúcstartója kiválóan kapta el a rajtot, az iramot azonban az első ötvenen a mellette úszó két amerikai diktálta. Akárcsak a 200 méter pillangó fináléjában, a magyar versenyző ezúttal is az utolsó 25 méteren ment hatalmasat, s az utolsó métereken már úgy tűnt, legyőzheti Olivia Smoligát.
Hosszú végül 56.26 másodperces idővel csapott célba, az amerikai azonban egy hajszállal korábban érintette a falat, s hét százados előnnyel győzött. A harmadik helyen holtversenyben a brit Georgia Davies és az ausztrál Minna Atherton (56.74-56.74) végzett.
A 29 éves Hosszú a harmadik érmét szerezte a kínai városban, a mai és a keddi 400 méter vegyesen szerzett arany után.

Kapás Boglárka visszalépett 800 méter gyorson

Kapás Boglárka szerdán visszalépett a leghosszabb távon való versenyzéstől. A szám háromszoros Európa-bajnoki ezüstérmese napok óta hőemelkedéssel küszködik. A keddi nyitónapon még elvállalta a 200 méter gyorsot, ahol a 24. lett, és már akkor jelezte, rengeteg erejét felemésztette a betegség. A 25 éves versenyző pénteken 400 méter gyorson lenne érdekelt, kérdés, hogy addigra milyen állapotban lesz.

Világcsúccsal nyert az amerikai női vegyesváltó

Ugyancsak szerdán világcsúccsal nyert az amerikai 4x50 méteres női vegyesváltó. Az Olivia Smoliga, Katie Meili, Kelsi Dahlia, Mallory Comerford alkotta négyes 1:42.38 perccel diadalmaskodott, az ugyancsak az amerikaiak által 2016-ban elért 1:43.27-es időt adta át a múltnak. Ez volt a harmadik világcsúcs a kínai metropoliszban. 

2018.12.12 13:14
Frissítve: 2018.12.12 14:34

Hosszú Katinka újra világbajnok 400 méter vegyesen

Publikálás dátuma
2018.12.11 14:43

Fotó: MTI/EPA/ Roman Pilipej
A háromszoros olimpiai bajnok címét megvédve aranyérmet szerzett a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapján.
A 29 éves versenyző úgy jutott a döntőbe, hogy az előfutamok során több mint négy másodperccel úszott jobb időt, mint a második francia Fantine Lesaffre. Hosszú már pillangón erődemonstrációt tartott, jó egy testhosszal ment el a mezőnytől, ezt az előnyét pedig háton nagyjából megduplázta. Ekkor még világcsúcs-részidőn belül úszott, de a mell után már a képzeletbeli vonal mögött haladt. Félmedencés fórral vágott neki a négy hossz gyorsnak, nem lehetett megszorongatni és hatalmas fölénnyel, 4:21.40 perces idővel győzött. Hosszú Katinka – aki pályafutása 14. vb-elsőségét gyűjtötte be 25 méteres medencében – minimális pihenőt követően már a 100 méter hát elődöntőjében volt érdekelt, ahol ugyancsak címvédőként, illetve világcsúcstartóként ugrott medencébe. Akárcsak az előfutamban, az amerikai Olivia Smoliga óriási tempót diktált, Hosszú ugyanakkor nagyon jól tartotta magát és a harmadik idővel (56.46) lett döntős. A hangcsoui uszodában néhány magyar zászlót is kifeszítettek a szurkolók, éppen a rajtkővel szemben lévő sorok egyikébe. Magyar szempontból csendes lesz a szerdai versenynap, ugyanis a délelőtti előfutamokban csak Dudás Dániel (200 m gyors), Hosszú Katinka (200 m pillangó) és Kapás Boglárka (800 m gyors) lesz érdekelt.

Világcsúcs férfi 200 méter pillangón

Már a nyitónapon megszületett az első világcsúcs a kínai Hangcsouban zajló rövidpályás úszó-világbajnokságon: férfi 200 méter pillangón Szeto Daija győzött a valaha volt legjobb idővel. A japán versenyző 1:48.24 perccel nyert, ezzel megdöntötte a mostani, rendkívül nagy csatát hozó fináléban legyőzött dél-afrikai Chad Le Clos 2013-as, 1:48.56-os rekordját. Érdekesség, hogy Le Clos is régi világcsúcson belül úszott (1:48.32), ez azonban ezúttal csak az ezüstéremhez volt elég. 

A rövidpályás úszó-világbajnokság keddi nyitónapjának eredményei:

férfiak: 400 m gyors: Danas Rapsys (Litvánia) 3:34.01 perc Henrik Christiansen (Norvégia) 3:36.64 Gabriele Detti (Olaszország) 3:37.54 200 m pillangó: Szeto Daija (Japán) 1:48.24 perc – világcsúcs Chad Le Clos (Dél-afrikai Köztársaság) 1:48.32 Li Zsu-hao (Kína) 1:50.39 200 m vegyes: Vang Sun (Kína) 1:51.01 perc Josh Prenot (Egyesült Államok)1:52.69 Fudzsimori Hiromasa (Japán) 1:52.73 4x100 m gyorsváltó: Egyesült Államok (Caeleb Dressel, Blake Pieroni, Michael Chadwick, Ryan Held) 3:03.03 perc – világcsúcs Oroszország 3:03.11 Brazília 3:05.15 nők: 200 m gyors: Ariarne Titmus (Ausztrália) 1:51.38 perc Mallory Comerford (Egyesült Államok) 1:51.81 Femke Heemskerk (Hollandia) 1:52.36 400 m vegyes: Hosszú Katinka 4:21.40 perc Melania Margalis (Egyesült Államok) 4:25.84 Fantine Lesaffre (Franciaország) 4:27.31 4x100 m gyorsváltó: Egyesült Államok (Olivia Smoliga, Lia Neal, Mallory Comerford, Kelsi Dahlia) 3:27.78 perc Hollandia 3:28.02 Kína 3:30.92

Szerző
2018.12.11 14:43