Előfizetés

Ott lehetnek Rióban az orosz atléták?

R.T.
Publikálás dátuma
2016.04.21. 07:54
Marija Sarapova volt az utolsó ismert orosz sportoló, aki lebukott doppingvétség miatt FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SCOTT BARBOU
Egy lépéssel közelebb került mind Oroszország, mind Kenya ahhoz, hogy a két állam atlétái részt vehessenek az augusztusi riói olimpián. Ugyanakkor az ezzel kapcsolatos végső döntés várhatóan csak június elején születik meg.

Oroszország mintha kezdené felfogni, hogy a doppingot érintő átfogó rendelkezések nélkül nincs esélye indulni az augusztusi riói olimpia atlétikai küzdelmein. A BBC úgy tudja, Moszkva egy sor olyan intézkedést kíván elfogadni, amelyekkel visszanyerné a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) bizalmát, s ezzel feloldanák az ország atlétáit érintő szankciókat, akik fél év óta nem vehetnek részt hivatalos nemzetközi atlétikai viadalokon. A tervezet szerint minden atléta, aki részt venne az augusztusi riói olimpián, legalább három független nemzetközi doppingellenőrzésen esne át. Ezeket a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) koordinálná. A BBC úgy tudja, két független szakértői csoport teljes betekintést kapna az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Ruszada) rendszerébe, hogy ezzel garantálják a teljes átláthatóságot. Vitalij Mutko orosz sportminiszter azt közölte, Moszkva „minden szükséges reformot véghez visz. Száz százalékban támogatjuk a WADA, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), valamint az IAAF erőfeszítéseit” – állította.

Az Orosz Atlétikai Szövetséget tavaly novemberben függesztette fel az IAAF arra hivatkozva, hogy államilag szponzorált doppingrendszert hoztak létre. A WADA illetékes bizottsága jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a 2012-es londoni olimpiát lényegében szabotálták az orosz sportolók a doppingellenőrzések tekintetében, s az állambiztonság is részt vett a rendkívül kiterjedt doppingprogramban. Az orosz illetékesek 1417 pozitív minta eltüntetésében vettek részt. A dokumentum szerint ezekben a súlyos szabálytalanságokhoz az IAAF legfőbb vezetése is asszisztált. Megállapították, hogy a Ruszada nem működik a nemzetközi követelmények szerint, ezért megvonták a működési engedélyét.

Múlt hónapban a Nemzetközi Atlétikai Szövetség megállapította, hogy Oroszország figyelemreméltó haladást ért el, de „még sok teendő vár az országra”. Június elején dől el, hogy részt vehetnek-e az orosz atléták az olimpián. Oroszország jó szándékait mutatván már tavaly lecserélte a Ruszada teljes vezetését, s azóta is folyamatosan próbálják meggyőzni a nemzetközi szervezeteket arról: Moszkva már jó útra tért.

Múlt héten ült össze először az a független felügyelő bizottság, amely az új intézkedésekről állapodott meg. „A tiszta atléták álmait nem lenne szabad tönkretenni más emberek hibái miatt. Ezért is volt fontos ez a találkozó” – hangoztatta a sportminiszter. Oroszországban a doppingellenőrzéseket a brit doppingellenes ügynökség vette át, s ez egészen addig így is marad, amíg a Ruszada vissza nem kapja licencét. Natalja Zselanova, az orosz kormány doppingellenes tanácsadója a BBC-nek elmondta, mindent elkövetnek azért, hogy helyreállítsák a sport tisztaságát Oroszországban. „Szívből reméljük, hogy honorálja ezen erőfeszítéseinket az IAAF, illetve a nemzetközi sportközösség, s így atlétáink is részt vehetnek majd a 2016-os riói olimpiai játékokon, illetve a paralimpián.

Nemcsak az orosz, a kenyai atléták részvétele is kérdéses az olimpián. Az ország törvényhozása azonban fontos, s régóta elvárt doppingellenes törvényt fogadott el. Nairobi ezzel kapcsolatban a WADA két határidejét is túllépte. A törvény értelmében létrehoznak egy nemzeti ügynökséget, amely lehetőséget ad arra, hogy akár egy éves börtönnel, illetve pénzbüntetéssel sújtsák mindazokat, akiket doppingvétségen érnek. A WADA eddig megértőnek bizonyult Kenyával kapcsolatban, mert bár az ország eddig nem teljesítette vállalásait, a nemzetközi ügynökség újabb és újabb haladékot adott az államnak. A végső határidőt a törvény elfogadására május 2-ban határozta meg. A jogszabályt még Uhuru Kenyatta sportminiszternek is el kell látnia kézjegyével, de az ország sportminisztere, Hassan Wario már derűlátóan jelentette ki: „Mi is ott leszünk az olimpián!”

2011 óta több mint 40 kenyai atléta bukott le doppingvétség miatt, s az ország atlétikai szövetségének vezetőkét, Isaac Mwangit február végén fél évre függesztették fel. Lord Sebastian Coe, az IAAF elnöke azzal fenyegette meg Kenyát, ha nem fogadja el a törvényt, felfüggesztik a szövetség tagságát.

Hangáék a négy között

Publikálás dátuma
2016.04.21. 07:53
FOTÓ:EUROPRESS/GETTY IMAGES/JON IZARRA
Hanga Ádám csapata, a Laboral Kutxa Vitoria bejutott a négyes döntőbe a férfi kosárlabda Euroligában. 

A spanyol együttes 20 ezer néző előtt győzte le 84-75-re a házigazda görög Panathinaikoszt, s így „söpréssel”, azaz 3-0-ra nyerte meg a negyeddöntős párharcot. A görög klub vezetői a kudarc után menesztették a gárda szerb edzőjét, Aleksandar Djordjevicet.

„A Pana játékosai a párharc előtt több fórumon is azt nyilatkozták, hogy minket akarnak ellenfélül, mert mi vagyunk a legkönnyebb rivális – mondta Hanga. – Győzni Athénban, egy ilyen közönség előtt leírhatatlan érzés. Nagyon büszke vagyok a csapatomra.”

A 26 éves magyar légiós - aki ugyan bemelegített a keddi meccsre, de nem érezte magát százszázalékos állapotban, így végül nem vállalta a játékot - úgy fogalmazott: a Final Four lesz karrierje eddigi csúcspontja. A férfi kosárlabda Euroliga négyes döntőjét május 13-15-én rendezik Berlinben.

Elrajtol a cselgáncs Eb

Húsz cselgáncsozó képviseli a magyar színeket a mától vasárnapig tartó 65. olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon Kazanyban. A magyar szövetség (MJSZ) tájékoztatása szerint 11 férfi és kilenc női versenyző utazik Oroszországba.

A férfi és női válogatott a vasárnapi csapatversenyben is indul a tatár fővárosban, azon két olyan dzsúdós (Ungvári Attila és Demeter Bendegúz) is szerepel, akit nem neveznek az egyéni versenyekre. Tóth László, az MJSZ elnöke úgy fogalmazott, négy-öt érem megszerzését várja a küldöttségtől.

„Akkor lennék elégedett, ha a gyakorlatilag meglévő nyolc kvótánk mellé női 63 és 70 kilogrammban is lenne riói résztvevőnk. A kvótás helyen állóktól pedig azt várom, hogy megerősítsék pozícióikat, vagy kerüljenek előbbre a ranglistán az első nyolcba, hogy kiemeltként versenyezhessenek majd az olimpián” - mondta, hozzátéve: tavaly a bakui Eb-n a férfi és a női válogatott is épphogy lemaradt a dobogóról a csapatversenyben, ezúttal viszont remélhetőleg ott is összejön egy magyar érem.

„Szakmai döntés volt, hogy ismét ott legyünk a csapatversenyben, egyrészt hogy aláhúzzuk törekvésünket a csapatküzdelmek olimpiai bevezetéséért - erre 2020-ban Tokióban lehet esély -, másrészt a jövő évi budapesti vb rendezőiként is megmutatjuk magunkat” – jelentette ki Tóth László, aki egy nagy sportdiplomáciai sikerről is beszámolt a riói játékok kapcsán: Fridrich Annamária személyében 16 év után ismét magyar bíró is közreműködik az ötkarikás játékokon. Rióban a világ legjobb 14 mérkőzésvezetője lesz jelen, közülük Fridrich Annamária az egyetlen nő.

Az MJSZ vezetője elmondta, a kazanyi Eb után még két Grand Prix és a Mesterek Tornája van hátra az olimpiai kvalifikációból, de mivel utóbbira csak súlycsoportonként a világranglista első 16 helyezettjét hívják meg, gyakorlatilag három verseny dönt a kvótákról.

A magyar részvevők (egyéni)
Nők:
48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya SE), Pupp Réka (Atomerőmű SE), 52: Szabó Katinka (Százhalombatta Judo SE), 57: Karakas Hedvig (BHSE), 63: Szabó Franciska (Békés Megyei Kano JSE), 70: Gercsák Szabina (Hell-Miskolci JC), 78: Joó Abigél (KSI SE), Salánki Evelin (Ippon Judo Tatabánya), +78: Szigetvári Mercédesz (Mogyi Bajai JC)
Férfiak:
66 kg: Zámbori Bence (Budaörsi SC), 73: Ungvári Miklós (Közgép-Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (Leányvár SE), 81: Csoknyai László (Atomerőmű SE), Krizsán Szabolcs (BHSE), 90: Tóth Krisztián (KSI SE), Vér Gábor (BHSE), 100: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), +100: Bor Barna (Atomerőmű SE)