Online petíciót indít a "leveles szavazás'" kibővítéséért az LMP

Az LMP online petíciót indít annak támogatására, hogy azok a magyarországi lakcímmel rendelkezők is szavazhassanak levélben, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak.

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt elnökségi tagja csütörtökön, Budapesten más témában tartott sajtótájékoztatóján elmondta, nem értenek egyet az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán nyilvánosságra került döntésével, amely szerint nincs szükség a levélben történő szavazás kiterjesztésére. Az Ab döntése "nyilvánvaló diszkrimináció és választási csalás" - fogalmazott a politikus, aki szerint a testület azért "asszisztál" a kormánynak, mert az fél a választási vereségtől. 

Szerző

A Fidesz "csaló rendszerét" legitimálta az Ab

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnöke arra szólította fel a Fideszt, hogy támogassák javaslatukat, amelyik minden külföldön élő magyar számára azonos módon biztosítana szavazati jogot.

Szigetvári Viktor csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján egyenlőtlennek és alkotmányellenesnek nevezte, hogy például amíg egy 1956-os emigráns magyar levélben is szavazhat Londonból, addig egy ott dolgozó magyar fiatal csak személyesen a külképviseleten voksolhat. Az Alkotmánybíróságnak az ügyben hozott szerdai döntését kritizálva úgy fogalmazott: az Ab "kollaboráns többsége" legitimálta a "Fidesz csaló választási rendszerét".

Az Együtt szerint a különböző okokból külföldön élő magyar állampolgárok szavazási helyzete azonos, ezért mindenkit azonos szavazati jog illet meg és mindenki számára biztosítani kellene a jogot, hogy levélben szavazhasson - nyomatékosított.

Szigetvári Viktor leszögezte: módosító csomagjuk, amelyet politikusuk, a független képviselő Szelényi Zsuzsanna nyújtott be, minden a határon túli magyarokat érintő "csalást, problémát kivesz a választási rendszerből" és jogegyenlőséget teremt. Hangsúlyozta, hogy javaslatuk törölné a névjegyzékből azokat az elhunytakat, akik "tízezerszám" szerepelnének a választópolgárok között. Halottakkal teli névjegyzékkel fekete Afrikában sem szokás választást rendezni, nem hogy az Európai unión belül - fogalmazott a pártelnök.

Szerző

Milliós bírságot kapott a TV2

Publikálás dátuma
2016.04.21. 15:48
FOTÓ: Népszava
Egy tavaly év végén vetített játékfilm nem megfelelő korhatár-besorolása miatt 1,25 millió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2-re. A testület egy dokumentumfilm támogatásáról és több kisközösségi és körzeti rádióval összefüggő ügyben is döntött - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság csütörtökön.

A közleményben azt írták: azért bírságolták meg a TV2-t, mert az a Komancsok holdja című játékfilmet 16-os korhatár-kategória helyett 12-esbe sorolta, és délben vetítette a 21 óra utáni idősáv helyett. Szigorúbb besorolást indokolt volna, hogy a filmben naturalisztikusan erőszakos, félelemkeltő képsorok és egy öngyilkossági jelenet is látható volt. A nézettségi adatok szerint a 16 éven aluli nézők közül hozzávetőlegesen 18 ezren láthattak legalább egy percet a műsorból.

A Médiatanács a gyerekek védelme érdekében, a televíziók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzésére a fokozatosság és arányosság elve alapján határozta meg a jogkövetkezmény típusát és annak 1,25 millió forintos mértékét. A testület idén ezzel együtt eddig hatszor szabott ki korhatár-besorolási bírságot, több mint 17 millió forint értékben - közölték

A testület legutóbbi ülésén a 90 éves Kallós Zoltán néprajztudósról szóló portréfilm forgatásához 1,55 millió forint azonnali támogatást ítélt meg a Magyar Média Mecenatúra program Escher Károly-pályázatán. Az összeg lehetővé teszi, hogy a Hollós László rendező-producer vezette stáb felvételeket készítsen júniusban a néprajzkutató és népzenegyűjtő ünnepélyes köszöntésekor, és interjúkat vegyen fel a tudóssal, illetve tanítványaival, barátaival, munkatársaival. 

A teljes filmet az Ember Judit- vagy a Kollányi Ágoston-pályázaton támogathatja majd a médiatanács, hiszen az azonnali támogatásban részesülő alkotók kötelesek indulni a soron következő dokumentum- vagy ismeretterjesztő filmes pályázaton - fűzték hozzá. Több kisközösségi és körzeti rádióval összefüggő ügyben is döntött a testület. Az Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegű hasznosítását célzó pályázaton a testület az egyedüliként pályázó Auris Média Kft.-t nyilvánította nyertessé, amely a tiszafüredi 88,7 MHz-en szóló Tisza-tó Rádió vételkörzet-bővítéseként működik majd.

A Médiatanács a Viacom Kft. kérelmére engedélyezte, hogy a vállalkozás három médiaszolgáltatási jogosultsága, a szolnoki, a karcagi és a tiszakécskei hálózatba kapcsolódjon szolnoki központtal, és napi 20 órában azonos műsort sugározzon hallgatóiknak. A testület a Budapest 95,8 MHz hasznosítási jogosultságát elnyerő Rádió Rock szolgáltatójának kérelméhez is hozzájárult, amely alapján a közösségi körzeti médiaszolgáltatás megkezdésének határidejét május 14-ről június 30-ra módosította.

A balkányi kisközösségi Alfa Rádió üzemeltetője 60 napos ideiglenes szerződést köthet a médiatanáccsal, tekintettel arra, hogy április 14-én a testület közzétette a kisközösségi médiaszolgáltatásokra vonatkozó pályázati felhívást, de a pályázati eljárás még nem zárult le, a médiaszolgáltató jogosultsága viszont április 23-án lejár. A kiskunfélegyházi Radio Smile szolgáltatójára 60 ezer forint bírságot szabott ki a médiatanács, mert a kisközösségi rádiónak a hatósági ellenőrzési mintavételbe bekerült tavaly decemberi műsorhetében burkolt reklámok hangzottak el, továbbá megszegte szerződéses vállalásait, illetve a médiatörvényt, mert kevesebb magyar zenét és közszolgálati tartalmat sugárzott az előírtaknál.

Szerző