Kiszáll az MSZP elnökségi tagja

Otthagyja az MSZP elnökségét Komjáthi Imre - közölte a baloldali politikus az atv.hu-val. Elmondta: szerdán a párt országos elnökségének ülésén hivatalosan is bejelentette, hogy semmilyen pártfunkcióra nem kíván pályázni, és nem is jelölteti magát. 

"Közéleti munkámat szakszervezeti vonalon, illetve a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület elnökeként folytatom" - mondta a volt elnökségi tag, aki egyébként a Közmunkás Szakszervezet egyik vezetője is. Komjáthi 2006-ban lépett be a szocialista pártba, majd hat évvel később ő volt az egyik főszervezője az első éhségmenetnek. 2014 nyarán került be az MSZP országos elnökségébe, sokan fekete lónak tartották. 2014-ben a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége Radnóti Miklós Antirasszista díjjal tüntette ki.

Szerző
Témák
Komjáthi Imre

Rés a pajzson - Módosítaná az MNB-törvényt a szakbizottság

Publikálás dátuma
2016.04.21. 16:56
Népszava fotó
Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága változtatásokat fogadott el az Alkotmánybíróság által alaptörvény-ellenesnek ítélt MNB-törvénymódosításon. E szerint a jövőben csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által alapított gazdasági társaságok azon adatait védheti titkosság a jegybanktörvény szerint, amelyek kiadása veszélyeztetné a társaságok versenyképességét. 

Ezek értelmében a jegybanki alapítványok adatkiadásának korlátozása kikerülhet a jogszabályból, a változtatás azonban tartalmazza, hogy az alapítványokat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizheti. A módosítás szerint azonban  a jogszabályváltozást a folyamatban lévő ügyeknél nem kell alkalmazni, miután az Ab bírálta a korábban elfogadottak visszamenőleges hatályát is.  Bánki Erik, a javaslat fideszes beterjesztője hangsúlyozta: a változtatások minden tekintetben megfelelnek az Ab által kijelölteknek. 

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára nem nyilatkozott arról, hogy a kabinet támogatja-e az előterjesztést, mint fogalmazott, a kabinetnek nem volt lehetősége azt megtárgyalni. A testület ülésén Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke alkotmányosnak ítélte a változtatást. Kijelentette: megfelel az információszabadságról szóló törvényben foglaltaknak az a mód, ahogyan a javaslat leszűkíti a nem nyilvános adatok körét. Ez utóbbit azonban az ellenzék vitatta, a képviselők konkrétumokat hiányoltak azzal kapcsolatban: mely adatok kiadását tarthatja vissza a jegybank.

Tóth Bertalan (MSZP) azt vetette fel, hogy az ÁSZ ellenőrzési jogát a számvevőszékről szóló jogszabályban is szerepeltetni kellene. Arra is rákérdezett, egyetértett-e a változtatásokkal az Európai Központi Bank. Tállai András erre úgy felelt: mivel képviselői javaslatról van szó, a kormánynak nem volt egyeztetési kötelezettsége az európai pénzintézettel.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége március 1-jén fogadta el első ízben a jogszabályt, kivételes eljárásban, ám azt Áder János államfő nem írta alá, hanem március 9-én az Ab-hez küldte. A testület március végén állapította meg a jogszabály egyes passzusainak alaptörvény-ellenességét.

Szerző

Onkoradiológiai épületet avattak Kaposváron

Átadták a Kaposvári Egyetem és a Kaposi Mór Oktató Kórház új onkoradiológiai fekvőbeteg-ellátó épületét a somogyi megyeszékhelyen csütörtökön. A mintegy kétezer négyzetméteres, négyszintes ingatlan 950 millió forint európai uniós, valamint hazai forrásból készült el. Legnagyobb előnye, hogy a daganatos fekvőbetegek számára egy helyen biztosítja az elhelyezést és a gyógyuláshoz szükséges terápia elvégzését.

Az épületben tíz, kiválóan felszerelt kétágyas kórtermet, ambulanciákat, konzultációs és oktatótermet alakítottak ki, digitális röntgent, továbbá ultrahangkészüléket helyeztek üzembe. Szávai Ferenc, a Kaposvári Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, a daganatos betegségek kezelésénél különösen fontos, hogy a betegek a lehető legrövidebb időn megkapják a szükséges ellátást, ebben jelentős szerepe lesz a már meglévő kaposvári onkológiai intézményhez kapcsolódó új ellátóegységnek.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt mondta: büszke arra, hogy olyan emberekkel dolgozhat együtt, akik nemcsak beszélnek a céljaikról, hanem meg is valósítják azokat. Úgy vélte, a most befejeződött mintegy egymilliárd forintos onkoradiológiai fejlesztés irigylésre méltó, különösen azon városok szemszögéből, ahol orvosképzés is folyik.

Szerző