Rejtélyes kormányfői jómód

Publikálás dátuma
2016.04.22 07:03
A Cinege utcai ház: távolról alig látszik valami FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Fotó: /
Orbán Viktor vagyonának csak csekély része ismerhető meg a vagyonbevallásában feltüntetett adataiból vélekedett korábban Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke azt is kifogásolta, hogy Lévai Anikó vagyonbevallása nem nyilvános, s így csak találgatni tudunk a first lady vagyonát illetően. Juhász Péter szerint hihetetlen, hogy a kormányfőnek nincs köze ahhoz, hogy környezete meggazdagodott. Orbán nem mostanában kezdte felhalmozni vagyonát, legalábbis Ferenczi Krisztina feljegyzései erről árulkodnak.

Orbán Viktor környezete olyan szinten vagyonosodott az utóbbi években, hogy már-már hihetetlen, hogy ennek nincs köze ahhoz, hogy ő a kormányfő - mondta lapunknak Juhász Péter arra a felvetésre, hogy Orbán miből finanszírozza átlagon felüli életmódját, ha 2010 óta összesen csak bruttó 120 millió forintot vehetett fel kormányfőként. Az Együtt alelnöke szerint ahhoz, hogy a miniszterelnök tisztázhassa vagyoni helyzetét, nyilvánosságra kellene hoznia felesége, Lévai Anikó vagyonbevallását is: "keringenek pletykák, hogy mennyi földje és ingatlana van, de ezek csupán találgatások. A szóban forgó dokumentum egy lezárt borítékban van, és csak egy bizottság nyithatja fel" - mondta az Orbán vagyonosodását kutató politikus, aki szerint a miniszterelnök vagyona minden bizonnyal sokkal nagyobb, mint amennyit bárki gondol az országban.

„Sosem voltam
vagyonos ember, nem is vagyok, nem is leszek” – Orbán Viktor a parlamentben április 11-én...

A kormány.hu-ra feltöltött Orbán-nyilatkozatból kiderül egyébként, hogy a kormányfő juttatásaiban a cafeteria tovább 1,3 millió forintos tételt tett ki a havi fizetésen túl. A kormányfői posztért járó havi összeg bruttó 1 507 400 forint, tehát az idén márciusig valamivel több, mint 105 millió forintot kapott. Emellett Orbánnak az országgyűlési képviselői pozícióért 2010 májusától 2014 májusáig havi bruttó 231 900 forint, azóta pedig havonta bruttó 224 363 forint jár neki. Ez együttesen 16 milliót tett ki. Egyéb tételként a 2010-es listán szerepel 1000 forint folyószámla-költségtérítés, 2011-ben pedig egy 5400 forintos "csekély értékű ajándékot" kapott a kormányfő. Könyvírásból származó jövedelme, saját bevallása szerint öt és félmillió forint volt.

Felmerül a kérdés, hogy mindebből hogyan finanszírozza saját és családja életvitelét. A jövedelmeinek nagy része vélhetően elmegy a Cinege utcai ház rezsijére, és a hatszemélyes család szükségleteinek kielégítésére, hiszen a házaspár öt gyereke közül négy még velük él. Emellett olyan költséges szórakozásra is telik neki, mint például a focimeccsre járás: ismert, a kormányfő fiával, Gáspárral tavaly a helyszínen nézte meg a Bajnokok Ligája döntőjét Berlinben, illetve a 2014-es világbajnokság döntőjét is Brazíliában. A hivatalos közlések szerint Orbánék mindkét eseményen magánemberként vettek részt, így vélhetően a családi kasszát terhelték a belépők, az utazás és a szállás költségei. További furcsaság, hogy Orbán legutóbbi bevallása szerint nincs autója, háza előtt mégis parkol egy Volkswagen Transporter, amit személyesen a kormányfő szokott vezetni - állította a Népszabadság. A közeli garázsban áll egy fehér Volkswagen Tiguan terepjáró, amellyel Lévai Anikó hordja a gyerekeket az iskolába, emellett pedig szintén folyamatosan a ház előtt látható egy fehér BMW terepjáró is, amellyel a közelben lakók elmondása szerint "valamelyik gyerek" közlekedik.

Vagyonnyilatkozati színjáték

Orbán vagyona csak igen kis részben ismerhető a közvetlen tulajdonában álló vagyontárgyak révén - vélekedett korábban Gyurcsány Ferenc. Ezekről az Országgyűlésnek tett évenkénti vagyonnyilatkozata ad információt. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint itt is nehézséget okoz, hogy a miniszterelnök bevallásában csupán 3 ingatlan szerepel a saját tulajdonaként: a budapesti XII. kerületi ház felerészben, egy felcsúti belterületi föld (5035 négyzetméter) és egy felcsúti lakóház. A svábhegyi villát 2002-ben 75 millióért vásárolták, majd több tízmilliós költséggel felújították. Ez eredetileg két lakásból álló társasház volt, ám az átépítéssel egyetlen - Ferenczi Krisztina néhai oknyomozó feljegyzései szerint tízszobás - villává alakították át, Orbán ennek ellenére társasházként jelöli a nyilatkozatában. Noha a törvény szerint a házastársnak is évente be kell nyújtania a nyilatkozatát, ez nem nyilvános: csak a parlament Mentelmi és Összeférhetetlenségi Bizottságának a tagjai tekinthetnek bele, de ők is csak hivatalos vizsgálati eljárás során.

Lévai Anikónak a 2010-es vagyonnyilatkozata ismert, abban 38 ingatlan szerepel. Orbán feleségének 14 ingatlana volt Szolnokon, egy pedig Parádon, ezekhez öröklés útján jutott, 18 fekszik Felcsút, kettő a szomszédos Bicske határában, jórészt termőföldek: szántók, rétek, legelők - ez mindösszesen 105,5 hektár. Lévai Anikó ugyan sokszor leszögezte: a művelés után járó állami és uniós támogatásokat nem ő veszi föl, hanem akik a földjeit művelik, ám hogy ők kik, azt sose árulta el. Ferenczi szerint Lévai bicskei és felcsúti földjeinek egyikére sem volt korábban bejegyezve, ki a földhasználó, holott ennek feltüntetése előírás.

Vélt birtokok

Orbán vagyonnyilatkozatában nem szerepel például az a hatvanpusztai majorság, ahol a fia, Gáspár nevére bejegyzett kutya, Nárcisz él. Az egykori Habsburg-birtok tulajdonosa a kormányfő édesapjának CZG Kft.-je, a cégtől Mészáros Lőrinc 10 évre bérbe vette a területet 2011-ben. Az ügyben felmerült a színlelt szerződés gyanúja is, mivel id. Orbán Győző cégének 2011 óta csupán 15,5 millió forintos éves bevétele van. Ez az összeg pontosan annyi, amennyit Felcsút milliárdos polgármestere fizet a hatvanpusztai major bérleti díjaként. A területet a Mészáros-család földjei veszik körül, illetve Lévai Anikónak is van földje a környéken. A gyanú szerint nem a polgármester hasznosítja a területet - munkagépeit ugyanis nem tárolja itt, pedig korábban ezt állította -, hanem a miniszterelnök lakja az épületegyüttest. Ferenczi Narancsbőr című könyvében részletesen leírta, hogy a felújítások során Orbán igényeinek megfelelően alakíthatták át a lakrészeket, s az oknyomozó Lévai könyveit, illetve a miniszterelnök oklevelét is látni vélte az egyik épületben.

A Magyar Narancs egy másik Orbán-birtokot is talált: az örökpanorámás nyaraló korábbi tulajdonosa Mészáros volt, de 2013 óta a miniszterelnök apja, Orbán Győző tulajdonában áll. A nyaralóban többször látták már Orbán Viktort és feleségét a környékbeliek. A földhivatali nyilvántartásra hivatkozva a lap azt írta, a telek valamivel nagyobb, mint 3800 négyzetméter. Emellett Mészáros az Alcsúti Arborétum közelében is felhúzott két "szerényebb" házat, a vadászház jellegű épületek egyike a felcsúti polgármester, a másik a felesége nevén van, együtt összesen 3 ezer négyzetméteresek. A házakhoz vezető utat frissen aszfaltozták. Az utcát és a kovácsoltvas kerítést térfigyelő kamera tartja szemmel. Az utómunkálatokat a Mészáros-féle cégbirodalom legújabb építőipari vállalkozása, a Fejér B.Á.L. Zrt. munkásai végezték.

Problémás bevallások
A kötelező vagyonnyilatkozat tétel célja a képviselők anyagi helyzetének nyomon követése volna, ezt éppen megnehezíti az, hogy a bevallásokból még mindig egy kézzel kitöltött, de fénymásolt példány kerül fel a parlament honlapjára. Így például a változások nem kereshetőek digitálisan. Emellett gond, hogy a politikusok tartozásainál csak azok összegét kell feltüntetni, így nem tudni, hogy a nyilatkozó kitől, milyen feltételekkel kapott kölcsön pénzt. Ha valaki el akarja titkolni vagyonát, elég azt a házastársára, vagy valamely eltartottjára íratnia, ugyanis az ő nyilatkoztuk nem nyilvános, a magánélethez való jog védelme miatt csak akkor nyithatják fel őket, ha visszaélés alapos gyanúja merül fel.
Ámde vagyonnyilatkozati eljárást csak úgy lehet kezdeményezni, ha pontosan megjelölik a nyilatkozat kifogásolt részét és tartalmát. Mindezt az is nehezíti, hogy december óta csak akkor kezdeményezhető magánszeméllyel szemben vagyonosodási eljárás, ha az érintett ellen már rendőrségi nyomozás is folyik, vagy maga kezdeményezi az eljárást. Ugyanakkor annak sincs következménye, ha valaki fals adatot ad meg: ismert, Rogán Antal 2015-ben kétszer is javította nyilatkozatát bárminemű retorzió nélkül.2016.04.22 07:03

Áramkimaradás miatt szünetel a határforgalom Záhonyban

Publikálás dátuma
2018.09.25 08:38
A kép illusztráció
Fotó: Shutterstock/
A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán.
A záhonyi közúti határátkelőhelyen áramkimaradás miatt szünetel a határforgalom kedden 7 órától – írja a police.hu. Az  Ukrajnába utazók figyelmét a rendőrség arra hívta fel, hogy az átkelésre a várakozás elkerülése érdekében válasszák inkább a legközelebbi barabási, beregsurányi vagy a lónyai közúti határátkelőhelyeket.
2018.09.25 08:38
Frissítve: 2018.09.25 08:39

Orbán Viktor megmutatta a világnak a legkisebb unokáját

Publikálás dátuma
2018.09.25 08:31

Fotó: facebook.com/orbanviktor/
A kormányfő a Facebookra tett fel egy képet, amelyen harmadik unokájával látható.
Múlt hétfőn született meg a budapesti Szent Imre Kórházban Orbán Ráchel második gyermeke, a miniszterelnök harmadik unokája, akinek a nevét egyelőre nem árulták el a nyilvánosságnak. Orbán a fotóhoz csak annyit írt: Jó reggelt, Magyarország! 
2018.09.25 08:31
Frissítve: 2018.09.25 08:32