Virágzik a titánbuzogány a londoni Kew Gardensben

Publikálás dátuma
2016.04.23. 07:40

Ritka eseményt csodálhatnak meg a látogatók a londoni Kew Gardens egyik melegházában. Kinyílt a titánbuzogány, más nevén az óriás kontyvirág (latinul Amorphophallus titanum), a világ egyik leghatalmasabb, s egyben legkellemetlenebb illatú virága. 

A csodálatos alakú, de elriasztóan büdös szagot árasztó virág a 3 méteres magasságot, 70 kilogrammos súlyt is elérheti, alig egy-két nap alatt elvirágzik. A titánbuzogány az indonéziai Szumátra szigetének őserdeiben honos, a helyi lakosok sokáig emberevő virágnak tartották. A világon elsőként a Kew Gardens botanikus kertben sikerült meghonosítani, 1889-ben virágzott ott először.

Szerző

Szinte minden nyitva lesz vasárnap

Publikálás dátuma
2016.04.23. 07:24
Illusztráció/Thinkstock
Két héttel a boltzár eltörlése után még nem áll helyre teljesen a tavaly március közepét megelőző helyzet, érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott bolt kinyit-e a hét utolsó napján és mettől meddig tart nyitva.

Az első "szabad" hétvégén az üzletek mintegy harmada nyitott ki, és bár vásárló volt bőven, a kertészeti árudákat kivéve a forgalom meg sem közelítette a korábbi, vasárnapi eladásokat. Ezen a hétvégén a főleg élelmiszert és vegyesárut kínáló üzletláncok, mint a Tesco, az Auchan, a Spar, a Lidl és az Aldi és legutóbb a Metró is arról adtak hírt, hogy április 24-étől minden vasárnap nyitva lesznek. A legváltozatosabb képet a CBA, a Prima és a Coop boltok mutatják, honlapjaik szerint üzletenként kell tájékozódni, melyik nyit ki vasárnap és a nyitvatartásuk sem egységes. Az IKEA viszont csak május 22-étől nyit vasárnaponként, a Decathlon és a Praktiker pedig május 8-tól tart nyitva egész héten.

A fővárosi nagy bevásárlóközpontokban, a honlapok tanúsága szerint ismét lehet majd vasárnap is vásárolni. A WestEnd és a a MOM Park oldalán jelzik, hogy mely üzletek nyitnak ki most vasárnap, ez utóbbiban az összes üzlet majd május 22-től lesz nyitva hétvégén. Az Aréna, az Allee és a Mammut külön hírt nem rakott ki az oldalára, de a nyitvatartás címszó alatt az szerepel, hogy az üzletek 10-19 óra között kinyitnak vasárnap, a Campona pedig egyelőre azt ígéri, hogy egyes üzletei látogathatók a hét utolsó napján is. Az Origo információi szerint a plázák ultimátumot adtak bérlőiknek, aki a boltzártörvény előtt nyitva volt, most ismét ki kell nyitnia az üzletét vasárnaponként is. A példaként hozott Köki Terminálban május 8-ig kaptak türelmi időt az üzletek. Az eredeti bérleti szerződésekben a bevásárlóközpontok kikötötték a vasárnapi nyitvatartást, hiszen az vonzza be az embereket, ha minél több bolt tart nyitva. A boltzár eltörlésével újra ezek a feltételek léphetnek életbe, de ahol a boltzár miatt módosították a szerződéseket, most tömegesen újra kell kötni a megállapodásokat.

A kereskedelmi dolgozók nem fogadták kitörő örömmel a vasárnapi boltzár feloldását, mert a törvénymódosítás az eredeti állapotot állította vissza, vagyis az 50 százalékos vasárnapi bérpótlékot. Az elmúlt egy évben az öt engedélyezett vasárnapi nyitvatartáskor viszont 100 százalékos pótlék járt.

Szerző

Olcsóbb lesz a hal is?

Publikálás dátuma
2016.04.23. 07:22
Illusztráció/Thinkstock
A földművelésügyi miniszter horgászoknál járt tegnap, ahol arról beszélt, hogy a halhús áfájának csökkentését is indokoltnak tartaná.

Fazekas Sándor a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. évértékelő rendezvényén hangsúlyozta, hogy más termékekhez hasonlóan a Magyarországon amúgy is nehezen fogyó halhús áfáját is célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni, hogy a hal ne legyen aránytalanul drága a sertés-és a baromfihúshoz képest. Ez a bejelentés annál is érdekesebb, mert a horgászok legálisan nem adhatják el a zsákmányukat, a halászatot pedig a hazai élővizeken betiltották, tehát a kedvezmény a halfogyasztókon kívül kizárólag a halgazdaságokat érinti.

A kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel, jelentette be és remélte, hogy az ágazat fehéredése érdekében sikerül megoldást találni.

A horgászoknak nagyobb szerencséjük volt mint a zöldség- és gyümölcstermelőknek, akik még ígéretet sem kaptak áfacsökkentésre, holott régóta hangoztatják, hogy a kertészeti ágazatban évente a 40-50 százalékot is elérheti a kereskedelmet nagymértékben befolyásoló és torzító áfacsalás. Az élelmiszerek közül a tejet 13, a baromfihúst és a tojást érintő 22 százalékos áfacsökkentés ezeket a területek nagymértékben fehérítheti 2017-től, míg a zöldség-gyümölcs ágazat képviselői aggódnak, hogy náluk próbálnak szerencsét az onnan kivonuló csalók.

A magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet és terméktanács, a FruitVeb szerint a magas áfakulcs miatti csalások leginkább a korrekten, átláthatóan és nyomon követhetően értékesítő, szabályokat betartó vállalkozásokat sújtják, versenyképtelen helyzetbe kerülnek a feketén, ezáltal olcsóbban értékesítőkkel szemben - írja az Agroinfo. A támogatások és pályázatok ellenére évről évre csökken a hazai zöldség-gyümölcs termelés, elsősorban az áfacsalással leginkább érintett importtermékek arányának növekedése miatt. Hónapok óta nem lehet például magyar fokhagymát kapni, elöntötte a piacot a kínai dömping.

Tuzson Bence a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tegnap közölte: a kenyér áfájának mérséklése bonyolult kérdés, mert Magyarországon mintegy 250 féle kenyér van, és nagy az eltérés az árak között, ezért döntött úgy a kormány, hogy nem ezzel kezdi az áfacsökkentést.

Szerző