Előfizetés

Éles Liget-viták Zuglóban

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.04.22. 21:04
Kéz a kézben a Ligetért: középen Tóth Csaba, tőle jobbra Kunhalmi Ágnes és Karácsony Gergely FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Értetlenül áll a zuglói képviselő-testület csütörtöki döntése előtt Karácsony Gergely PM-es polgármester, aki megvétózta a Liget-projektet feltételekkel támogató határozatot. A szocialista Tóth Csaba ugyanakkor visszautasította a vádat, miszerint a kormánypárttal nagykoalíciót alkottak a beruházás megvalósítása érdekében. 

Értetlenül áll a zuglói képviselő-testület csütörtök esti döntése előtt Karácsony Gergely. A testület többsége, egyfajta nagykoalícióban úgy döntött, feltételekkel támogatja a Liget-projekt megvalósítását. Zugló PM-es polgármesterének az ellen nincs kifogása, hogy a kerület kövesse a beruházást, a tájépítészeti tervpályázatot is közvetlenül figyelik, de a kampányban a szocialistákkal közösen hirdetett elveket pártja nem fogja felrúgni. Minderről Karácsony beszélt a Népszavának. Facebook-oldalára pedig azt írta: "Nem találom a szavakat". Emlékeztetett, az MSZP-vel a kampányban arra szövetkeztek, hogy közösen megvédik a Városligetet. Bejelentette, megvétózta a döntést és úgy fogalmazott: "Én ehhez nem adom az arcomat, én ehhez nem adom a nevemet, én nem fogok más szervet csinálni a számból".

A testületi határozatból kiderül, a "nagykoalíciós" támogatást a közterület-rehabilitációs programhoz, az Egressy tér és a Pillangó park, valamint az Olof Palme ház felújításához, térfigyelő kamerák kihelyezéséhez kötötték.

A szocialisták kerületi frakcióvezetője erre azt válaszolta, nem ő választott maga mellé fideszes alpolgármestert, hanem Karácsony Gergely. Szerinte ha Zuglóban valaki összejátszik a kormánypárttal, az a polgármester. Tóth Csaba - aki országgyűlési képviselő is - így reagált arra a vádra, hogy csütörtökön helyi nagykoalíciót alkottak a kormánypárttal a Liget Budapest projekt megvalósítása érdekében. A politikus a Népszavának arról beszélt, a sokat támadott beruházást jelenlegi formájában az MSZP nem támogatja, ezt mindig el is mondják. Most sem ehhez adták a nevüket. Véleménye szerint a csütörtökön többséggel elfogadott határozatában a képviselő-testület pusztán a polgármestert hatalmazta fel arra, hogy tárgyaljon a Városliget Zrt.-vel, amit eddig nem tett meg. Azt akarják ugyanis elérni, hogy a Városliget ügyében végre tekintsék partnernek a zuglói és a fővárosi embereket és beleszólhassanak abba, milyen lesz a közpark. Változtatni akarnak a jelenlegi terven, de ehhez kevés, ha fához láncolják magukat. A szocialisták tiltakozásai, parlamenti felszólalásai hozzájárultak, hogy módosult a Liget projekt - fogalmazott. Tóth nem bánja, hogy politikai vihart kerekedett az ügy kapcsán, mert most még többen odafigyelnek arra, ami a Városligetben történik.

Az MSZP álláspontja nem változott, továbbra is elutasítják, hogy a Ligetet beépítsék. Ebben a fővárosi szocialisták éppen úgy egyetértenek, mint az országos vezetés - fogalmazott a Népszavának Kunhalmi Ágnes. Azt viszont elvárják, hogy a közparkot tegyék rendbe. A kerületi MSZP zöldfelület-bővítő módosító programot nyújtott be, és nem lépett el a korábbi álláspontjukról - állította az ellenzéki párt budapesti elnöke. Emlékeztetett, Karácsony népszavazási kezdeményezését is támogatták, sőt kampányoltak amellett. Kunhalmi szerint a helyi szocialisták csütörtökön is csupán azt szavazták meg a fideszes indítványban, hogy a polgármester tárgyaljon az ügyben a a Városliget Zrt.-vel. Az előterjesztés nem arról szól, hogy a kerület támogatja a kormány elképzelését - figyelmeztetett.

Úgy tudjuk, Kunhalmi kötelezni akarta a frakciót, hogy három napon belül tegye egyértelművé az álláspontját. Ám mert Tóth közös nyilatkozatot adott ki a Fővárosi Közgyűlésben ülő Horváth Csabával, a budapesti elnök ezt korrekcióként elfogadta. A közlemény szerint nincs olyan politikai ok, amely indokolná a Fidesszel való együttműködést a Városliget tönkretételében. A zuglói képviselők csak többet akarnak tudni a Városliget jövőjéről. "A cél az érdemi párbeszéd kikényszerítése, ezen keresztül pedig a Városliget tönkretételének megakadályozása."

A civilek a Greenpeace-szel vasárnap délután 3 órára demonstrációt hirdettek a Petőfi Csarnok melletti nagy tisztásra. A résztvevők hatalmas élőképben fogják megjeleníteni a ligetvédők jelvényen is terjedő emblémáját, amely egyszerre formáz lombos fát és ökölbe szorított kezet.

Rejtélyes mészárlás Ohióban - Több házban holttestekre bukkantak

Legalább hét embert találtak holtan különböző ohiói vidéki házakban, az elkövető még szökésben van – írta az Independent alapján a VS.hu. Már több mint egy tucat nyomozó indult útnak az érintett házakhoz Pike megyébe.

Az áldozatok rokonok, és több gyerek is van köztük. Feltehetően egy családtag végzett velük. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több mint egytucatnyi munkatársát küldte ki a helyszínekre. A nyomozók számát azzal indokolták, hogy egyelőre nem tudni, pontosan mi történt. A rendőrség lezárta az utakat a ház körül. Elővigyázatosságból Peeblesben két, míg Adams megyében az összes iskolát lezárták.

Áder János aláírta a klímaegyezményt

Publikálás dátuma
2016.04.22. 20:01
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Aláírta Áder János köztársasági elnök az ENSZ New York-i székházában pénteken a tavaly Párizsban megkötött klímavédelmi egyezményt.

A megállapodást 171 ország képviselője írja alá. Elsőként Francois Hollande francia államfő - a klímaegyezmény megszületésének otthont adó ország vezetője - látta el kézjegyével a dokumentumot, majd ábécé-sorrendben a 171 ország képviselője, köztük több mint hatvan állam-, és kormányfő. Az aláírásnál az ENSZ-főtitkár, Ban Ki Mun mellett ott állt Francois Hollande és Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter. A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki.

A nemzetközi klímavédelmi egyezmény ENSZ-székházban rendezett aláírási ceremóniáján felszólaló politikusok történelmi egyezményről beszéltek, Francois Hollande francia államfő pedig azt sürgette, hogy a megállapodás megszületése után az ahhoz csatlakozók immár mielőbb cselekedjenek is, és tegyenek meg mindent az egyezményben foglaltak megvalósításának érdekében.

A francia elnök felhívással fordult az aláírók közé tartozó Európai Unióhoz is, hogy még az idén ratifikálja az egyezményt. Az előzetes programmal ellentétben szólásra emelkedett John Kerry amerikai külügyminiszter is, aki kiemelte, hogy az egyezmény meglódíthatja a gazdaság magánszektorát, s ezzel lökést adhat a világgazdaságnak is. A külügyminiszter Nelson Mandela néhai dél-afrikai vezetőt idézve azt mondta: a dolgok mindig lehetetlennek tűnnek, egészen addig, míg lehetségessé nem válnak. Kerry egyúttal azt ígérte, hogy az amerikai törvényhozás még az idén ratifikálja a párizsi egyezményt.

Az aláírások ceremóniájának megkezdése előtt pódiumra lépett Leonardo DiCaprio amerikai színész is, akinek alapítványa tavaly 15 millió dollárt ajánlott fel környezetvédelmi csoportok támogatására. Rövid beszédében Leonardo DiCaprio úgy fogalmazott: a jelenlévők képviselik az utolsó esélyt a világ számára. Az aláírási ceremónián 171 ország képviselteti magát. Azok az országok, amelyek péntekig nem jelezték, hogy aláírják az egyezményt - köztük a világ legnagyobb olajtermelői közé tartozók is, például Szaúd-Arábia, Irak, Nigéria - szintén az év végéig csatlakozhatnak hozzá.