Délután szinte Budapest egész belvárosát lezárják

Jelentősen korlátozzák a forgalmat Budapest belvárosában ma délután, lezárják egyebek mellett az Andrássy utat és a Bajcsy-Zsilinszky utat, valamint több hidat is egy kerékpáros felvonulás miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a délután három és fél hét között bevezetendő korlátozás az I., a II., az V., a VI., a IX., a XI. és a XIII. kerületet is érinti.

Ebben az időszakban lezárják a Közraktár utca-pesti alsó rakpart-Dráva utca-Dózsa György út-Andrássy út-Bajcsy-Zsilinszky út-Károly körút-Múzeum körút-Üllői út-Ferenc körút-Petőfi híd-Műegyetem rakpart-budai alsó rakpart-Döbrentei tér-Attila út-Alagút-Lánchíd-Széchenyi István tér-Akadémia utca-Garibaldi utca-Nádor utca-Báthory utca-Honvéd utca-Markó utca-Széchenyi rakpart-Jászai Mari tér-Margit híd-Margitsziget útvonalat.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményében azt írta: a IX. kerületi Közraktár utcában induló és a Margitszigeten véget érő rendezvény alatt módosul a 4-6-os villamos, a 2-es villamos pályájának javítása miatt közlekedő 2-es pótlóbusz, az 5-ös, a 9-es, a 15-ös és 115-ös, a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as, a 26-os, a 105-ös, a 153-as, a 178-as, a 212-es busz, a 75-ös és a 83-as troli menetrendje, a 16-os autóbusz pedig nem közlekedik.

Azt írták: aki a belvárosba tart, annak délután és este érdemes a kötöttpályás közösségi közlekedési járatokat, elsősorban a metrókat vagy a 4-6-os villamost választania. A BKK arra kéri a fővárosban közlekedőket, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a járatok közlekedéséről a központ honlapján, a BKK Info oldalán vagy a BKK Info mobilalkalmazás segítségével.

Szerző

Csoda, ha elmennek? - Romlott a fiatalok "jóléti indexe"

Publikálás dátuma
2016.04.23. 10:57
Illusztrációk: Thinkstock
A városi fiatalok a korábbi negyedévnél kevésbé voltak elégedettek jelenlegi helyzetükkel az első negyedévben, mint a megelőzőben, kilátásaikat azonban valamivel optimistábban ítélték meg -  ez derül ki a K&H első negyedéves, 19-29 éves fiatalok elégedettségét mérő jóléti index felméréséből. A Free Association által végzett kutatásban 300 fiatal vesz részt, aki a magyarországi városi lakosságot reprezentálja nem, korcsoport, régió, település típus és iskolai végzettség alapján. A jóléti index 2016 első negyedévében 8 ponton áll, ami a 2015 negyedik negyedévében mért 11 ponthoz képest csökkenést, az előző év azonos időszakához képest azonban minimális emelkedést jelent, akkor az index 7 ponton állt.

A megkérdezettek mindössze 33 százaléka volt elégedett pénzügyi helyzetével és lakhatási körülményeivel 2016 első negyedévében, arányuk ráadásul csökkent az előző negyedévben mért 37 százalékhoz képest, és szinte megegyezett az előző év azonos időszaki 34 százalékkal.  Még leginkább a többnyire a szüleikkel élő diákok voltak elégedettek (47 százalék), ez az arány a munkanélküliek körében 16, az aktív keresők között pedig csak 28 százalék volt.

A megkérdezettek 75 százaléka azonban bízott abban, hogy az életük a közeljövőben pozitívan változik, 2015 negyedik negyedévében a megkérdezett fiatalok 73,5 százaléka tekintett optimistán a jövőbe, 2015 első negyedévéhez alig változott a helyzet, akkor 75,7 százalékot tett ki a bizakodóak aránya. ű

A fiatalok érvényesülési lehetőségeinek vizsgálatánál 2015 első negyedévében a megkérdezettek 53 százaléka, a tavalyi utolsó negyedévében 45 százaléka, 2016 első negyedévében pedig 41 százaléka szerint romlottak lehetőségeik az elmúlt egy évben.

A megkérdezettek 33 százaléka bízik abban, hogy a jövőben jobban tud majd érvényesülni, ez javulást mutat az előző év azonos időszakához és az előző negyedévhez képest is, akkor a fiataloknak csupán a 26, illetve 30 százaléka bízott jövőbeni érvényesülésében.

A K&H jóléti indexe negyedévente vizsgálja a fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait, kitér többek között a lakhatásra, munkára, előrelépési lehetőségekre, oktatásra és a családra is.

Szerző

Fleck Zoltán: csak a hatalomnak van mit ünnepelni

Publikálás dátuma
2016.04.23. 09:00
Népszava fotó
Minden egyes állampolgár életét közvetlenül is érinti, befolyásolja egy alkotmány, tehát az az alkotmányos jogi keretrendszer, amely meghatározza a demokratikus intézmények működési elveit, vezetőit, s az állampolgári jogérvényesülés eszközeit, lehetőségeit - mondta lapunknak Fleck Zoltán.
Népszava fotó

Népszava fotó

A jogszociológus szerint talán még ma sem értik elegen, mennyire közvetlen hatással van az alaptörvény a mindennapi életükre, pedig az elmúlt öt év történései, az állampolgári jogok fokozatos és folyamatos korlátozása éppen e jogszabályból eredt. Elsősorban azért, mert a jelenlegi hatalmi berendezkedést ez a legitimációjában is erőteljesen kérdőjeles alaptörvény betonozta be - fogalmazott Fleck, kifejtve: ami ma például a közoktatásban történik, az az alaptörvényből fakadó hatalomkonstrukcióra, valamint a demokratikus intézmények ugyanott történt kiiktatására vezethető vissza. Példaként említette, hogy nemcsak az iskolákat érintő kormányzati döntések, de akár a pedagógusok - utóbbi napokban is tapasztalt - sztrájkjogának korlátozása is másként festene, ha az Alkotmánybíróság jogköreit nem csorbítja alkotmányos szinten a hatalom.

Öt év ezernyi hasonló példát hozott arra: az alaptörvény egy, épp az állampolgárok alapvető jogait korlátozó rendszert teremtett, az idevágó alkotmányos keretszöveg pedig - elég csak a népszavazás intézményére vagy épp a diszkriminatív családmeghatározásra gondolni - további lehetőségeket enged a jogok csorbítására. "Egy olyan rendszerben, ahol kisebbségi jogokat alkotmányos szinten lehet korlátozni, s erre az elmúlt öt évben több tucat példa is adódott, nyilvánvalóan tartani kell attól, hogy a mai hatalom által átideologizált alaptörvény további jogfosztások eszköze is lesz" - fogalmazott Fleck. Azt is hozzátette: mindezekért az ötödik évfordulón egyedül a mai hatalomnak van mit ünnepelni, nekik is csupán azt, hogy eddig alkalmasnak bizonyult a hatalommegtartáshoz ez az alaptörvény. Ám ez nem lesz mindig így, könnyen vissza is üthet a hatalmi konstrukció - tette hozzá.

Szerző