Tarolt a szélsőjobb Ausztriában

Az osztrák elnökválasztás is megerősítette Ausztria egyértelmű jobbra fordulását. A voksolás első fordulóját ugyanis nagy fölénnyel nyerte meg a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje, Norbert Hofer. 

A SORA ügynökség adatai szerint az 1971-ben született politikus a szavazatok 36,7 százalékát szerezte meg, ezzel biztosan jutott az egy hónap múlva megrendezendő második fordulóba. A Zöldek által támogatott Alexander van der Bellen 19,7 százalékhoz jutott, így várhatóan a környezetvédők jelöltje kerül a második felvonásba. A liberális NEOS jelöltje, 18,7 százalékot szerzett. Mivel a második és harmadik helyezett között csekély a különbség, a második hely kérdése csak hétfőn dől el véglegesen, amikor feldolgozzák a levélben leadott szavazatokat is.

A jelenlegi nagykoalíció szempontjából nem éppen jó hír, hogy mind a szociáldemokrata Rudolf Hundstorfer, mind a néppárti Andreas Khol 11,2-11,2 százalékos eredményt ért el, tehát a harmadik helyezettől is messze le vannak maradva. A részvételi arány 68 százalékos volt.

Szövetségi szinten messze ez volt az FPÖ legjobb eredménye. Az eddigi „rekordot” az 1996-os európai parlamenti választáson állította fel a párt, amikor országszerte 27,53 százalék adta rá a voksát. Jellemző a mostani ausztriai hangulatra az is, hogy az összes osztrák tartományban a jobboldali radikális párt politikusa végzett az élen. Egyes régiókban több mint 40 százalék adta rá a voksát. A vasárnapi választás vesztese nemcsak a nagykoalíció két pártja, az SPŐ és az ÖVP, hanem a közvéleménykutatók is, akik szűk különbséget vetítettek előre Hofer, Van der Bellen és Griss között.

Szenzációs és történelmi eredményről tett említést Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára. Szerinte teljesen mindegy, hogy Van der Bellen vagy Griss lesz majd Hofer ellenfele. A főtitkár úgy vélte, a választók ezzel egyértelműen azt üzenték, hogy az eddigiekhez képest más habiutusú elnököt akarnak. Csalódottságának adott hangot az Osztrák Néppárt főtitkára, Peter McDonald. Hozzátette ugyanakkor, pártja elfogadja az eredményt. Gerhard Schmid, az SPÖ ügyvezetője pedig fájdalmas vereségről tett említést. Az FPÖ előretörése egyértelműen a menekültválságra vezethető vissza.

Szerző

Hol a zsepim? - Rossz évük volt a brit szupergazdagoknak

Publikálás dátuma
2016.04.24. 18:09
Illusztráció/Thinkstock
 Gyenge évük volt tavaly a brit gazdagok leggazdagabbjainak, akik közül sokan "szinte elszegényedtek" korábbi vagyoni helyzetükhöz képest, elsősorban az acélipart sújtó globális túltermelési válság és az olajárak meredek zuhanása miatt.

A The Sunday Times című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a Nagy-Britanniában élő mágnások becsült vagyonáról.

A vasárnap megjelent 2016-os összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztja jelenleg 120 milliárdost számlál, együttes vagyonuk 343,94 milliárd font (134 ezer milliárd forint). Ez azt is jelenti, hogy leggazdagabb ezer brit 12 százaléka birtokolja a felső ezres mezőny teljes vagyonának 60 százalékát, a milliárdosok összvagyona viszont alig 5,79 százalékkal nőtt a tavalyi Rich List által kimutatott 325,13 milliárd fontról.

A vagyongyarapodás ütemének tavalyi megtorpanását jelzi, hogy a brit szupergazdagok vagyona a brit gazdaság 2009-ben elért recessziós mélypontja és az előző évi Rich List összeállítása között összesen 112 százalékkal nőtt. A lassulást jól mutatja az is, hogy a tavalyi Rich List ezres névsorába 100 millió fontos minimális vagyonnal lehetett egyáltalán bekerülni, és ez 15 millió fonttal volt magasabb, mint egy évvel korábban, a küszöb azonban az elmúlt egy évben csak 3 millió fonttal, vagyis mindössze 3 százalékkal emelkedett. A lista összeállítói szerint 2012 óta nem nőtt ilyen csekély mértékben egyik évről a másikra az alsó bekerülési küszöb.

A felső ezres csoportban külön exkluzív klubot alkotó fontmilliárdosok számának növekedése is meredeken lassult. A tavalyi Rich List névsorában 117 fontmilliárdos szerepelt, tizenhárommal több, mint egy évvel korábban, az utóbbi egy évben azonban csak hárommal gyarapodott létszámuk. Londonban, a világ első számú pénzügyi központjában ráadásul - a globális pénzügyi válság óta először - csökkent is a milliárdosok száma: a mostani listán 77-en szerepelnek a tavalyi 80 után.

London mindazonáltal a világ össze nagyvárosa közül még mindig a legtöbb milliárdossal büszkélkedhet: a második helyezett New Yorkban is tizenhattal kevesebb milliárdos él, mint a brit fővárosban. Hozzájuk képest még a brit uralkodó is szinte szegénynek tűnik. II. Erzsébet királynő, aki épp a minap ünnepelte 90. születésnapját, az idei listán 340 millió fonttal szerepel, ugyannyival, mint tavaly. Ez a vagyon az idén már csak a 319. helyhez volt elegendő az ezres rangsorban a tavalyi 302. helyezés után.

A legnagyobb vesztes ugyanakkor a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, aki 2008-ban még 27,7 milliárd fonttal - a Rich List csaknem három évtizedes történetének legnagyobb vagyonával, az éves brit alkalmazotti átlagbér egymilliószorosával - vezette a listát, most kénytelen beérni ennek alig több mint a negyedével, 7,12 milliárd fonttal. Mittal és családja egyetlen év alatt 2,08 milliárd fontot vesztett, és már csak a 11. az ezres listán.

Mittal acélipari csoportja, az ArcelorMittal tavaly 5,5 milliárd fontos veszteséget jelentett, és novemberben leállította az osztalékfizetést is.

Az abszolút idei vagyonrekorder az internet- és ingatlanüzletben utazó, indiai születésű testvérpár, David és Simon Reuben, akiknek a Rich List szerkesztői 13,1 milliárd fontos vagyont mutattak ki, 3,4 milliárd fonttal többet, mint tavaly. Joanne K. Rowlingnak, a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő 50 éves szerzőjének a Rich List szerkesztői 600 millió font vagyont tulajdonítanak, 20 millió fonttal többet, mint tavaly, ezzel 197. helyezett. J. K. Rowling az 1990-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma viszont messze a világ leggazdagabb regényírója.

A brit zenészek vagyonlistáját továbbra is Sir Paul McCartney vezeti. A Beatles egykori basszusgitárosának és dalszerzőjének vagyona az összeállítás szerint jelenleg 760 millió font a tavaly kimutatott 730 millió font után. McCartney anyagi helyzetén öt évvel ezelőtti nősülése is nagyot lendített. Az idén 74 esztendős ex-Beatle Nancy Shevell személyében egy amerikai szállítmányozási dinasztia első számú, saját jogán is dúsgazdag örökösét vette feleségül, és a Rich List szerkesztői azóta a házaspár vagyonát összevonva számolják. Nancy Shevell személyes vagyona a lista összeállítóinak becslése szerint 150 millió fontnak felel meg.

Szerző

"A nyugdíjasok felélik a jövőnket" - Időseket aláz a Habony-portál

Publikálás dátuma
2016.04.24. 16:49
Az egyik "bűnös" - Illusztrációk:Thinkstock
Sok csodálkozni való ugyan nincs a hangvételen, miután ugyanez a médiafelület gyalázta akkor még döbbenetesnek gondolt módon Tóbiás József MSZP-elnök asszonyát és lánygyermekét. Most az idősek, vagyis - és ebben semmi érzelgősség nincs, ezek ugyanis tények - édesszüleink, nagymamáink, nagypapáink kerültek sorra. Az alkotó egy Bertha László nevű ifjú, aki vélhetőleg lombikban jött világra, nagyszülei is legfeljebb kémcsövek, elektródák, mifenék lehettek, különben valószínűleg nem jött volna ki ilyesmi a száján, illetve a klaviatúráján. Nagy levegő, és olvasson:  

Ahogyan Európában folyamatosan elöregedik a társadalom, a demográfiai piramis szép lassan átfordul, egy egészen újfajta „harc” van kialakulóban, de nem az osztályoké, hanem a generációké. Ezt a harcot elsősorban a szavazófülkéknél vívják, de míg a nyugdíjasok választásokat nyernek, addig a fiatalok jelentős része otthon marad. A megszerzett zsákmány pedig nem más, mint a mérleg nyelvének elbillenése a nyugdíjrendszer irányába, szemben az oktatással, vagy a kedvező adórendszerrel.

A fiatal feltörekvőnek alighanem nagyon imponál a kormányfő és közeli emberei militáns hangvétele, nehéz lenne nem észrevenni a csatazajos szóhasználatot: "harc" "vívják" "nyernek" "zsákmány".

Ő is bűnös

Ő is bűnös, és még az egészségére is vigyáz

Nade: 

A választásokon vesztes generáció, a fiatalok egy egészen más jellegű fegyvert forgatnak: a lábaikat. Azokban az országokban, ahol az idősek „uralkodnak”, a fiatalok általában olyan gyorsan hagyják el az országot, amilyen gyorsan csak lehetséges. Az oktatás azonban súlyos költségeket jelent az államnak, ami a fiatalok távozásával még komolyabb adósságterhet eredményez, hiszen a befektetés nem térül meg.

Figyeltek? "vesztes" "fegyvert forgatnak" "uralkodnak"  - és akkor még a mondanivalóról nem is gondolkodtunk igazán.

Nade az idősekre, szüleinkre, nagyszüleinkre mért KO még csak most jön:

Egyes elemzők egészen brutálisan írják le ezt a folyamatot, az idősebb generációkat az egykori európai gyarmatosítókhoz hasonlítják, akik mintegy kolonizálják a jövőt, felélve a gazdagságot és a tartalékokat, kietlenséget hagyva az általuk gyarmatosítottaknak, azaz a jövő generációinak.

A teljes cikk, a maga szépségében és kronológiájában itt olvasható. A fiatalember szüleinek kézcsókjainkat küldenénk. 

Ő is bűnös

Ő is bűnös

Szerző
Témák
idősek 888.hu