Sajnálja a kiütést Bedák Zsolt

Publikálás dátuma
2016.04.25. 07:50
FOTÓ: FELIX PROMOTION
Három menet. Ennyi ideig tartott Bedák Zsolt kispehelysúlyú WBO világbajnoki címmeccse Nonito Donaire ellen. A Fülöp-szigeteki ökölvívó háromszor küldte padlóra magyar riválisát, majd a mérkőzésvezető leléptette az amatőrként Európa-bajnoki bronzéremig jutó bunyóst.

Óriási hangulatban, harmincezer néző előtt rendezték meg Nonito Donaire-Bedák Zsolt világbajnoki címmecset a Fülöp-szigeteki Cebu Cityben. Négy év után érhetett volna fel ismét a profi ökölvívás csúcsára magyar bunyós. Legutóbb Balzsay Károly a Bokszvilágszövetség (WBA) nagyközépsúlyú övét tette kockára sikerrel Dimitri Sartison ellen. Most Bedák Zsolt (25-2, 8 KO) előtt volt a lehetőség, hogy a négy súlycsoportban is világbajnoki címet szerző fülöp-szigeteki Nonito Donaire-tól (37-3, 24 KO) elhódítsa a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú vb-övét.

A találkozó azonban meglehetősen egyoldalúra sikeredett. Az első menetet az óvatosság jellemezte, kiegyenlített küzdelem folyt kevés ütéssel. Bedák bátran kezdett, s akár a magyar öklözőnek is lehetett volna adni a menetet, ám a második felvonásra nagyobb fokozatra kapcsolt Donaire. A Fülöp-szigeteki padlóra is küldte Bedákot, akire kétszer is rászámolt a mérkőzésvezető. A harmadik menetben aztán ismét padlót fogott a 32 éves magyar, s bár jelezte: képes folytatni a meccset, Russell Mora vezetőbíró leléptette a vérző orrú és szájú Bedákot, akinek felszakadt alsó ajkát 12 öltéssel varrták össze.

Felix Promotion bunyósa videóüzenetben köszönte meg a támogatást a szurkolóknak, s elmondta: sajnálja, hogy nem jött össze, ennél jóval többet várt magától.

„Sajnos ehhez a feladathoz nem tudtunk felnőni - írta Facebook oldalára Erdei Zsolt, Bedák edzője. - Ha a felkészülés rendben zajlik és nincs hátráltató körülmény, akkor is csak a szerencsénkben bízhattunk volna. Bedák Zsolt kemény legény és bátran harcolt, azt gondolom, hogy elismerés illeti. Köszönjük a szurkolást, támogatást! Sajnos ugyan most még ez sem segített, de éreztük és nagyon jól esett!”

Újabb Golovkin kiütés
A második menetben technikai KO-val diadalmaskodott a kazah Gennagyij Golovkin (35-0, 32 KO) az amerikai Dominic Wade (18-1, 12 KO) felett, ezzel megvédte a Bokszvilágszövetség (WBA), a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO), a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) és a Bokszvilágtanács (WBC) ideiglenes középsúlyú világbajnoki címét. Golovkin sorozatban a 22. kiütéses sikerét aratta. Legutóbb nyolc éve(!) fordult elő az, hogy valaki – az algériai Amar Amari – hallhatta a végső gongszót.

Szerző

A hátulról rajtoló Michelisz 10. a második futamon

Publikálás dátuma
2016.04.24. 18:37
MTI Fotók: Marjai János
Az utolsó pozícióból rajtoló Michelisz Norbert a tizedik helyen végzett a túraautó-világbajnokság (WTCC) mogyoródi hétvégéjének második vasárnapi futamán.

A sorozat harmadik fordulója fő versenyének a gyári Hondával versenyző magyar pilóta a hatodik helyett a 17. helyről vágott neki, mivel kicserélték a turbót az autójában a nyitó futamot követően. A  remekül rajtoló Michelisz az első körben a 14. helyre jött fel, ám a felzárkózás megakadt, mivel a Citroën belga pilótája, Grégoire Demoustier kicsúszott, így bejött a biztonsági autó.

A safety car távozása után Michelisz nagy csatát vívott a ladás Hugo Valente-tal, s parádés előzéssel a francia pilóta elé került. A magyar versenyző ezután is nagy tempóban autózott, közel a vizes aszfalt nyújtotta lehetőségek határaihoz, egy alkalommal ki is csúszott a bukótérbe, ám remek reflexekkel fogta meg autóját. Később is remek előzéseket mutatott be, egészen a hatodik helyig lépkedett előre, az utolsó körben azonban autója bal hátsó futóműve megsérült, így az utolsó fél körben négyen megelőzték őt. Ezzel együtt így is pontot tudott szerezni.

A Zengő Motorsport versenyzője, a 16. pozícióból rajtoló, az első futamon kilencedikként célba érő Ficza Ferenc a 14. helyen zárt.

A fő versenyt a Citroën pole-pozícióból rajtoló argentin pilótája, José-María López nyerte márkatársa, a francia Yvan Muller és a Honda portugál versenyzője, Tiago Monteiro előtt.

A viadalra szombaton közel 8 ezer, vasárnap az esős és szeles időjárás ellenére mintegy 35 ezer néző látogatott ki a szervezők tájékoztatása szerint.

WTCC, Hungaroring, fő futam (17 kör, 74,477 km), végeredmény:
---------------------------------------------------
1. José-María López (argentin, Citroën C-Elysée)
2. Yvan Muller (francia, Citroën C-Elysée) 2.821 másodperc hátrány
3. Tiago Monteiro (portugál, Honda Civic) 14.981 mp h.
...10. Michelisz Norbert (Honda Civic) 36.867 mp h.
...14. Ficza Ferenc (Honda Civic) 1:13.924 perc h.

Szerző
Frissítve: 2016.04.24. 20:45

Szerbiai választások - Magasabb a részvétel, mint két éve

Publikálás dátuma
2016.04.24. 15:59
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és tartományi listavezetője felveszi a szavazólapot a bácskai Noszán MTI Fot
Valamivel magasabb a részvétel a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon, mint két éve, a pártok vezetői szavazatuk leadásakor szinte egyhangúlag arról beszéltek, hogy jó eredményre számítanak.

A köztársasági választási bizottság (RIK) adatai szerint 14 óráig a választásra jogosultak 28,89 százaléka adta le voksát, míg a két évvel ezelőtti előre hozott parlamenti választásokon ez az arány 27,7 százalék volt. A jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) jelenleg a vezető erő a szerb kormányban. Aleksandar Vucic pártelnök voksa leadásakor úgy fogalmazott, ha továbbra is az SNS maradhat kormányon, akkor Szerbia folytatja európai integrációját, és egyre közelebb kerül majd az európai életszínvonalhoz is. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ország továbbra is tiszteletben tartja az Oroszországgal és Kínával, valamint más országokkal való hagyományosan jó viszonyát.

Ivica Dacic, az SNS baloldali koalíciós partnerének, a Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS) az elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a szavazók tudják, mi a tét, és saját maguk, valamint családjuk érdekeinek megfelelően voksolnak. Hozzátette, hogy éppen ezért biztos abban, hogy pártja sok, több mint félmillió szavazatot kap majd, hiszen ők az "egyszerű emberekért küzdenek". Mint fogalmazott: az SPS megvárja a szavazás végeredményét, és azt követően dönt majd arról, hogyan képzeli el a további politizálást.

A Szerb Haladó Párt kisebb, magyar koalíciós partnerének, a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elnöke, Pásztor István arról beszélt, hogy pártja "nyugodt lélekkel várja az eredményeket", mert becsületesen dolgoztak azért, hogy a legjobb eredményt tudják elérni. Bojan Pajtic, az ellenzéki, balközép Demokrata Párt (DS) elnöke - aki két ciklusban is a vajdasági tartományi kormány elnöke volt - viszont a szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet. Elmondása szerint a szavazók több helyen is már előre kitöltött szavazólappal érkeztek, és azt próbálták meg bedobni az urnákba. Szerinte a választások már a márciusi kiírásuk óta sem voltak tisztességesek, a DS viszont úgy döntött, ennek ellenére sem bojkottálja a voksolást, hanem megméretteti magát.

Vojislav Seselj, az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) elnöke derűlátóan várja az eredményeket. A politikus megismételte korábbi álláspontját, miszerint az lenne a legjobb, ha pártja szerezné meg a szavazatok több mint 50 százalékát, erre azonban kevés az esély. A párt célja mindenképp az, hogy 84 mandátumot szerezzen, ez ugyanis ellehetetlenítené, hogy a kormánykoalíció bármilyen törvényt az SRS megkérdezése nélkül fogadjon el.

A belgrádi parlamentbe 250 képviselő juthat be, a 84 mandátum a helyek több mint egyharmada, azaz ha az SRS ennyit szerezne, a kétharmados törvényeket is csak a támogatásukkal lehetne elfogadni. Vojislav Seselj így megakadályozhatna minden olyan törvénymódosítást, vagy akár az alkotmány módosítását is, amelyre Szerbiának az európai uniós tagság érdekében szüksége van. Az SRS elnöke kiemelte: csak olyan párttal hajlandó koalícióra lépni, amely nem ragaszkodik az uniós tagsághoz. Az SRS képviselői a korábbi két választás alkalmával nem jutottak be a törvényhozásba. Tomislav Nikolic szerb elnök voksa leadásakor hangsúlyozta: azt szeretné, ha Szerbia továbbra is azon az úton haladna, amelyre néhány éve lépett fel, és amely út bizonyosan az egyetlen helyes út.

A többpártrendszer szerbiai bevezetése óta ez a tizenegyedik parlamenti választás, és egyúttal a nyolcadik előre hozott választás. 1990 óta harmadszor történik meg, hogy egy időben rendeznek önkormányzati, tartományi és parlamenti szavazást. A valamivel több mint 6,7 millió szavazójoggal rendelkező szerb állampolgár 7 és 20 óra között adhatja le voksát, az első nem hivatalos eredmények 22 óra körül várhatóak.

Szerző
Frissítve: 2016.04.24. 18:04