Előfizetés

Kósa finomítaná a törvényjavaslatot

Publikálás dátuma
2016.04.25. 12:11
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője érkezik a terrorellenes törvénycsomagról összehívott ötpárti egyeztetésre a Belügyminisztér
A Fidesz frakcióvezetője szerint finomítani kell az önkormányzatok gazdálkodását ellenőrző törvényjavaslaton, a naprakész adatok azonban fontosak.

Kósa Lajos az ATV hétfő reggeli műsorában azt mondta, ha nem akarjuk, hogy az önkormányzatok ugyanazt a pályát fussák be, mint a konszolidáció előtt, akkor kell rálátás a gazdálkodásukra, és nem csak akkor, amikor már baj van. A politikus szerint vannak kirívó esetek egyes helyhatóságok gazdasági működésében, általánosítani azonban nem lehet.

A Pintér Sándor belügyminiszter által nemrég benyújtott törvénymódosítási javaslat kötelező jelleggel vezetné be az ASP-t, egy olyan informatikai rendszert, amellyel a kormány központi hivatalának rálátása lenne a települések teljes ügyvitelére, beleértve gazdálkodásuk minden adatát.

Kósa Lajos azt mondta, hogy a javaslaton finomítani kell, mert az önkormányzatok gazdálkodásának szabadságát nem lehet sérteni. Tájékoztató adatokat kérhetnek, de az a rendszer, amelyet elképzeltek "költséges is, és nem biztos, hogy működik" - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője a műsorban.

Újabb hírek a szlovák kormányfőről

Publikálás dátuma
2016.04.25. 11:44
Fotó: Getty Images
Peter Pellegrini beruházásokért felelős miniszterelnök-helyettes szerint Robert Fico kormányfő felépülése műtétje után jól halad – írta az Új Szó. 

A politikus erről a TA3 hírtelevízióban beszélt. „Friss információim szerint a miniszterelnök állapota napról napra javul” – mondta, a műsorvezető kérdésére azonban nem akart részletekbe bocsátkozni. „Számomra az a fontos, hogy jól van. A részletekről az egészségügyi intézmény, vagy a család fog beszámolni” – tette hozzá. Pellegrini szerint nem titkolják el a miniszterelnök állapotát, a szükséges információkat nyilvánosságra hozták. A kormányzat is működőképes, mivel Fico helyettesítése el van osztva. A miniszterelnök tíz napja van a Szív- és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Intézetében, ahol pénteken megműtötték.

A Szív- és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Intézete közleményt adott ki, melyből kiderül, Fico továbbra is az intenzív osztályon van. „Robert Fico miniszterelnök állapota stabil. A szívműtét után az állapota jó, és jól érzi magát” – írta a közleményben Dobroslava Krajačičová, a kórház szóvivője. Azt, hogy pontosan milyen beavatkozást végeztek a miniszterelnökön, a család kérésére nem pontosította.

A parlament elnöke is kórházba került
Andrej Danko, aki az új szlovák kormány második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökeként kapta meg a parlament házelnöki posztját, vasárnap este vonult be a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetbe (NOÚ), ahol hétfőn gyomordaganattal műtik. Nincs információ arról, hogy jó vagy rosszindulatú daganatról van-e szó.

Váratlant húzott a pápa

Publikálás dátuma
2016.04.25. 11:40
Fotó: Getty Images
Ferenc pápa személyesen döntött úgy, hogy leállítja Boldog Alojzije Stepinac boldoggá avatási eljárását. A katolikus egyházfő azután döntött így Horvátország Vatikánba akkreditált nagykövete, Filip Vucak szerint, hogy megkapta Irinej szerb pravoszláv pátriárka levelét, aki szerint Stepinac püspök sokat ártott a szerb kisebbségnek.

A nagykövet közlése szerint a katolikus és pravoszláv egyház közös bizottsága még a nyár előtt vitát kezdeményez Stepinac szerepéről, ám egyelőre kérdéses, mikor jut közös nevezőre ebben a kérdésben. A nagykövet a Vecernje Novosti című lapnak elmondta, hogy Irinej a levélben azt állította, Stepinac támogatta a fasiszta Független Horvát Államot (NDH), s „erőszakosan” keresztelt meg pravoszláv híveket, illetve támogatta a rasszista törvényeket. Vucak elmondta, kizártnak tartja, hogy a pápa a közös bizottság döntése meghozataláig határozzon a horvát püspök szentté avatásáról. A horvát nagykövet utalt arra, hogy Tomislav Nikolic horvát elnök is levelet írt a pápának Stepinac ügyében. Az egyházfő ezért személyesen határozott a pravoszláv és katolikus szakértőket magában foglaló vegyesbizottság felállításáról, amely részletesen górcső alá veszi a püspök tevékenységét.

Bár Stepinac valóban üdvözölte az NDH-t annak megalakulásakor, még szintén 1941-ben tiltakozott a szerbek és zsidók ellen hozott intézkedések ellen. Ezt történelmi adatok is alátámasztják. Amint azt is, hogy egy leiratban azt közölte a horvát papokkal: ha bárki, pravoszláv vagy zsidó, hozzájuk fordul, kereszteljék meg őket, ezt tegyék meg, hogy így kerüljék el az üldöztetést. Ez szintén dokumentumokkal igazolható. A szerbek tömeges likvidálása után azt írta Ante Pavelicnek, az NDH vezérének, hogy ezek az intézkedések katasztrofális következményekkel járhatnak a katolikus egyházra nézve. Stepinac a jasenovaci fogolytábort is bírálta, ahol körülbelül százezren, többségükben szerbek haltak meg. Az is bizonyítható, hogy Stepinac közbenjárására mentettek meg 1942 májusában 7000 szerb gyermeket.