Előfizetés

Drónokkal a klímaváltozás ellen

A klímaváltozás egyre erősödő jelenségeivel (áradások, tájfun) való harcban a Fülöp-szigetek kormánya az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetével (FAO) újszerű megoldáshoz nyúlt: drónok segítségével mérik fel azon mezőgazdasági területeket, amelyek a leginkább ki vannak téve a természeti katasztrófáknak.

A projekt kezdeti szakaszában már megtörténtek az első berepülések az El Niño által megtépázott tartományokban. A drónok segítségével részletesen felmérhető akár még a növénytakaró állapota is a levegőből. Az így gyűjtött információval megállapítható, hol okoz(hatja) a legnagyobb károkat egy természeti katasztrófa, és hogy erre mi a legjobb megelőzés, például természetes akadályok vagy védősáv kialakítása.

A Fülöp-szigetek a világ egyik, a trópusi viharoknak és egyéb katasztrófáknak leginkább kitett országa. Az elmúlt évtizedben földrengések, tájfunok és áradások sújtották a több ezer szigetből álló országot, ezrek életét követelve és komoly károkat okozva az infrastruktúrában és a gazdaságban. Évente átlagosan 20 erős tájfunnal kell a fülöp-szigetekieknek szembenézniük. Emellett az országban más természeti katasztrófák, áradás, szárazság vagy vulkánkitörés is gyakoriak.

Az ilyen természeti események erősen megtépázzák a mezőgazdaságot, akár évekre is visszavetve annak teljesítményét, élelmiszertermelő kapacitását. 2013-ban a Haiyan trópusi vihar 600 000 hektár mezőgazdasági területet pusztított el, több mint 700 millió dollár kárt okozva a szektornak.

Kapcsolódó
Gondolkodó drónok

Meghalt, amikor felvette a mobilját

Egy 11 éves orosz kislány szörnyethalt, amikor villámcsapás érte a mobilját, amit éppen felvett.

A telefon elolvadt a kezében, a teste 90 százaléka megégett. A tragédia egy oroszországi kis faluban történt - írja a mirror. A rendőrség a tragédia után nyomozást indított, hogy kiderítsék, hogyan történt a baleset.

Eutanázia Kanadában

Bevezeti a kanadai liberális kormány az eutanáziát, amiről Justin Trudeu miniszterelnök pártja javaslatot nyújtott be a helyi parlamentnek. A törvények az asszisztált öngyilkosságot csak a kanadai állampolgároknak, és a helyi egészségbiztosítással rendelkező letelepedetteknek teszik lehetővé, amivel az öngyilkosturizmusnak vennék elejét. A önálló döntés alapján bekövetkezett halál a világ több országában is engedélyezett, a kérdés hazánkban is többször napirendre került.

Legalizálják az eutanáziát Kanadában, miután Justin Trudeu liberális kormányfő pártja javaslatot nyújtott be erről a helyi parlamentnek, amit a képviselők jó eséllyel elfogadnak majd. Az új törvény kimondaná ugyanakkor: az orvosok által asszisztált öngyilkosság csak azon súlyos és gyógyíthatatlan betegségben szenvedők számára lehetséges, akiknek állapotuk testi-lelki fájdalmakat okoz. Emellett az eutanáziával élők nem szenvedhetnének pszichés betegségben, és mentális zavarban, kanadai állampolgárnak, vagy ottani egészségbiztosítással rendelkező letelepedettnek kell lenniük. Utóbbi két kitétellel az öngyilkosturizmust tartanák féken, amely leginkább az Egyesült Államok felől fenyegeti az országot.

A kanadai kormány terve nem újdonság az államapparátus, és a polgárok számára. A helyi legfelsőbb bíróság tavaly februárban ugyanis eltörölte a szabályozást, ami a gyógyíthatatlan, de ítélőképességük birtokában lévő betegek orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkosságát tiltotta. Ekkor arról is döntöttek, az ítélet kihirdetését követő egy éven belül a kanadai szövetségi parlamentnek olyan törvényt kell alkotnia, ami elismeri az eutanáziát.

Az "önkéntes halál" a múltban hazánkban többször is napirendre került. A betegek jogvédelmét 1998 előtt nem biztosították átfogó törvények, a gyógyíthatatlan betegekre vonatkozó rendelkezések is hiányosak voltak. Szerintük az akkoriban uralkodó állami szemlélet az eutanázia minden formáját elutasította, a törvényhozók csupán azt szabták meg, hogy „az orvos az általa gyógyíthatatlannak vélt beteget is a legnagyobb gondossággal köteles gyógykezelni”.

Ez később sem változott túlzottan, igaz, az 1998-ban alkotott új egészségügyi törvény már rögzítette a betegek jogait, s némi lehetőséget adott a passzív eutanáziára. Eszerint az orvosi kezelés máig a beteg beleegyezésétől függ, aminek értelmében az ellátás akár vissza is utasítható. Ehhez a beteg által, saját kezűleg írt és aláírt nyilatkozat szükséges. A törvény lehetőséget nyújt továbbá, hogy az állampolgárok – elsősorban közjegyzőknél – előre döntsenek az esetleges balesetük, betegségük alkalmával követendő orvosi eljárásról.

Az aktívan történő halálba segítéssel már más a helyzet. Az Alkotmánybíróság 2003-as állásfoglalása szerint a gyógyíthatatlanok önrendelkezési joga, hogy döntsenek halálukról, s annak időpontját megválasszák. Ennek ellenére ez máig nem lehetséges. A testület a törvényhozókat tette felelőssé, akik a betegek önrendelkezési jogát korlátozzák. A feloldásáról nem rendelkeztek, a probléma megoldását a honatyákra hárították. Így a mindenkori kormányoknak kellene ítéletet hozniuk arról, hogy megteremthetők-e az eljárások, amelyek garantálják, hogy a betegek szabad akaratukból kérhetnek segítséget halálukhoz. S arról is, hogy megfelelő-e ezen a téren az egészségügyi intézményrendszer fejlettsége, szakemberekkel való ellátottsága.

Eutanázia körkép a világból
Törvények tiltják az eutanáziát Romániában, Horvátországban és Szerbiában is, azt emberölésként kezelik. Szlovákiában a pozsonyi parlament liberális képviselői tavaly októberben törvénymódosító javaslat előkészítésén dolgoztak. Eszerint az orvos által elvégzett "gyilkosság" nem minősítené gyilkosságnak a magatehetetlen vagy súlyos betegek halálba segítését. Lengyelországban egy eutanáziás esetnél az eljáró bíróság saját mérlegelése alapján enyhítheti a törvényben megállapított emberölésért járó büntetési tételeket. Egyes esetekben akár el is tekinthet azok kiszabásától.
Van, ahol az asszisztált öngyilkosság engedélyezett, így Svájcban, Németországban, Albániában, Kolumbiában, Japánban a haldoklók maguk dönthetnek sorsukról. Nem tiltják a halált az Egyesült Államok bizonyos államaiban sem, többek között Washingtonban, Oregonban, Vermontban, Új-Mexikóban és Montanában. A Benelux államokban az eutanáziát feltételekhez kötik, így az csak akkor alkalmazható, ha a beteg állapotát az orvos reménytelennek találja, a betegnek pedig elviselhetetlen fájdalmai vannak.