"Kis szuperkedd": öt államban kezdődött előválasztás

Publikálás dátuma
2016.04.26. 20:41
Fotó: Jessica Kourkounis/Getty Images
Öt amerikai tagállamban kezdődtek előválasztások a novemberben kicsúcsosodó elnökválasztási folyamat keretében: a Connecticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania és Rhode Island szövetségi államokban tartott voksolásokat közép-atlanti előválasztásnak vagy "kis szuperkeddnek" is nevezik.

A három republikánus elnökjelölt-aspiráns számára a Marylandben és Delaware államban elért győzelem lenne kivált fontos, ezekben az államokban ugyanis a választási rendszer szerint a győztes vagy "mindent visz", vagy a küldöttek nagyon nagy többségét. A másik oldalon, a Demokrata Párt elnökjelöltségéért küzdő két politikus elsősorban Pennsylvania és Maryland államokra figyel, ugyanis ezek az államok küldik az országos elnökjelölt-állító konvencióra a legtöbb delegátust. A republikánusok összesen 172, a demokraták pedig 462 küldött megválasztásáért kampányoltak.

Valamennyi szövetségi államban a republikánus Donald Trump New York-i milliárdos és a demokrata párti Hillary Clinton volt külügyminiszter győzelmét jelzik a közvélemény-kutatások.

A republikánus elnökjelöltség automatikus elnyeréséhez 1236 delegátus támogatására van szükség, s Donald Trump eddig 845 küldöttet állított maga mellé. Vetélytársai, Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó messze lemaradtak mögötte, s hétfőn bejelentett összefogásuk - amelyet már aznap este eltérően értelmezett mindkét jelölt - a keddi előválasztásokon még nem, csak a májusi voksolásokon lép érvénybe. Ráadásul Kasich kormányzó már hétfőn este arra buzdította híveit Indiana államban, hogy a megállapodás ellenére se Ted Cruzra szavazzanak, hanem rá. Kedden pedig, az NBC televízió reggeli műsorában azt mondta: elég nehéz kitalálni, hogy mit is jelent ez a megállapodás.

A demokrata párti elnökjelöltek versenyében ugyan Hillary Clinton győzelmét jelzik előre, ám egy vagy két államban nagy küzdelem várható közte és vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor között.

Sanders hétfőn este Philadelphiában támogatásra szólította híveit. "Ha holnap elmennek szavazni, és magukkal viszik barátaikat, nénikéiket, munkatársaikat, akkor győzünk itt, Pennsylvaniában" - mondta mintegy háromezer híve előtt egy egyetemi kampánygyűlésen. "Keskeny az út, de van út a győzelemig" - ezt már kedden reggel, a CNN hírtelevízióban fogalmazta meg a szenátor. 

Hillary Clinton egy hétfő esti philadelphiai televíziós beszélgetésben - amelyet az MSNBC televízió közvetített - azt hangsúlyozta, hogy több milliónyival többen szavaztak rá, mint Sandersra. "Győzelemre állok. Győzelemre állok, s ez annak köszönhető, amit eddig tettem és mondtam" - szögezte le Clinton.

Amerikai sajtóinformációk szerint az öt szövetségi államban a republikánus és a demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok mintegy 13,9 millió dollárt költöttek reklámra, s a legtöbbet Clinton és Sanders áldozott a választók meggyőzésére.

Szerző

Elhallgat a Big Ben

Publikálás dátuma
2016.04.26. 18:46
Fotó: Athanasios Gioumpasis/Getty Images
Várhatóan hónapokra elhallgat jövőre a Big Ben, a londoni parlament világhírű toronyórája, amelynek nagyjavítását már nem lehet sokáig halogatni.

A 157 éves szerkezetet, amelynek harangjátéka legalább olyan híres, mint maga az óra, 29 millió fontos (több mint 11 milliárd forintos) költségvetéssel három évig tartó rekonstrukciónak vetik alá. A parlament keddi tájékoztatása szerint a harangjáték nem némul el a javítás teljes időtartamára, de több hónapig bizonyosan nélkülözniük kell majd a londoniaknak és a turistáknak a jól ismert dallamot.

Az egész órát jelző harangjátékot a BBC rádió politikai és közéleti csatornája, a Radio 4 élőben közvetíti a nagyobb délutáni és esti hírműsorok előtt, pontos időjelzés gyanánt.

Az 1859 óta működő Big Bent és az otthonául szolgáló tornyot - amelyre szintén ráragadt a Big Ben elnevezés, jóllehet 2012, vagyis II. Erzsébet királynő trónra lépésének 60. évfordulója óta hivatalos elnevezése Erzsébet-torony - legutóbb 1983-ban újították fel. Előtte 1976-ban, utána 2007-ben szünetelt néhány hónapra a harangjáték, de e szünetektől eltekintve az óramű harangja folyamatosan működik a több mint másfél évszázaddal ezelőtti átadás óta.

A felújítás a toronyra is kiterjed, és a parlament keddi tájékoztatása szerint a 97 méter magas építményt a renoválás három éve alatt végig állványzat takarja majd.

Az Erzsébet-toronnyal egyelőre súlyosabb statikai problémák nincsenek, most elsősorban beázásokat, rozsdásodó épületgépészeti elemeket kell javítani és helyreállító kőművesmunkákat kell elvégezni, de azt már évekkel ezelőtt megállapították, hogy a torony és a hozzá kapcsolódó parlamenti épületrész süllyed, elsősorban az elmúlt évtizedek felszín alatti nagyszabású munkálatai miatt. A parlament alatt két metróvonal és egy nagy átmérőjű szennyvízgyűjtő csatorna húzódik, emellett a képviselők számára épült egy mélygarázs is.

Ennek már látható következményei vannak: az Erzsébet-torony északnyugat felé 0,26 fokkal megdőlt, és ez bizonyos távolságról szabad szemmel is észlelhető. Statikusok szerint mindazonáltal ez a folyamat még hosszú évtizedekig nem ad okot aggodalomra.

Szerző
Témák
Big Ben

Vérkufárok nyerészkednek a vérhiány miatt

Illegális vérkereskedők használják ki a kínai piacon jelentkező egyre súlyosbodó hiányt, amelyet a lakosság alacsony véradó hajlandóságával magyaráznak - számolt be a helyi média.

A "vérválság" tüneteiként szakemberek arról számoltak be, hogy az ország 70 nagyvárosából 50-ből jelentették, hogy komoly vérellátási gondjaik vannak február óta. Egyes intézményekben emiatt állítólag a műtétek 80 százalékát el kellett halasztani. A kínai kórházakban jellemző gyakorlat szerint azoknak a betegeknek, akiknek operációjukhoz vérre van szükségük, az adott egészségügyi intézménytől kell a vért megvásárolniuk. Ha nincs megfelelő típusú, vagy elegendő vér, rokonok, családtagok és barátok mozgósításával oldhatják meg a helyzetet.

A középosztály megerősödésével ma már egyre többen képesek fedezni a költségeket, ám sokan a városokban nem rendelkeznek rokonsággal vagy ismerősökkel. Az illegális vérkereskedők őket "pótolják" úgy, hogy például az interneten toboroznak donorokat. Úgy tudni, a közvetítői tevékenységből vannak, akik évente akár 1 millió jüant (42,6 millió forint) is keresnek. A vérkereskedelem Kínában bűncselekmény, és akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Kínában szinte minden nagy városban nyilvános helyeken felállított buszokban várják az önkéntes véradókat és az állami vállalatok is rendszeresen szerveznek véradó napokat. Emellett a plazmadonoroknak fizetnek is. Ennek ellenére a kínaiak hagyományosan tartózkodnak, félnek a véradástól, a donorok aránya az ország lakosságához viszonyítva még mindig 1 százalék alatt van, vagyis nem éri el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott 1-3 százalék közötti mértéket.

Szerző