Négyszázmillárdba kerülhet Orbán luxusa

Publikálás dátuma
2016.04.27. 07:03
Fotó: Szalmás Péter
Akár néhány százmillióval is többe kerülhet az egykori karmelita kolostor átalakítása a miniszterelnöknek szánt, Dunára néző erkély miatt, de a stadionok országában ekkora a többletköltség Horváth Csaba szerint már igazán nem számít. A szocialisták fővárosi képviselője lapunkon keresztül arra szólította fel a kormányt, hagyjon fel az urizálással és ne alakítsa kormányzati negyeddé a Várat.

Szürreálisnak nevezte a tervet, amelynek megvalósítása az adófizetőknek 400 milliárd forintjába is kerülhet. Ebből 200 milliárdot az új kormányzati negyed kialakítására költenek Orbán Viktorék, a többit a Liget projektre. A Városligetet pedig azért veszik el a budapestiektől és azért költenek el ennyi pénzt, hogy a Várból kitelepített kulturális intézményeknek valahol helyet csináljanak - figyelmeztetett a várospolitikus.

Horváth azt elismerte, hogy budai Várban valóban épületeket, lépcsőket, tornyokat kell felújítani és várfalat is ideje helyreállítani, ám szerinte minderre 15-20 milliárd elég lenne. A többi 180-185 milliárd fölösleges pénzszórás, ami csupán a Fidesz-kormány luxusát szolgálja. Ráadásul arról az adófizetőket nem tájékoztatják részletesen, hogy melyik épület felújítása, pótlása, a környezetük rendezése pontosan mennyibe kerül. A Városligetből az ellenzéki politikus szerint 10 milliárdból gyönyörű parkot lehetne varázsolni, erre sem kellene 200 milliárd forintot költeni.

Mivel a Várba tervezett kormányzati épületek nagyságrendekkel kisebbek, mint a jelenleg használt belvárosi épületek így megtörténhet, hogy a szomszédos házak lakóit kiköltöztetik, hogy legyen helyük a minisztériumoknak - figyelmeztetett Horváth. A fővárosi képviselő azt is el tudja képzelni, hogy csupán a miniszterek, államtitkárok és közvetlen beosztottaik költöznek majd Budára, az apparátus a jelenlegi helyén dolgozik tovább, így "kétfejű" minisztériumai lesznek az országnak. A politikus szerint bűn a Várból kiszorítani a helyieket, illetve a turistákat, a milliárdokat pedig inkább az egészségügyre és az oktatásra kellene fordítani.

"Előfordul, hogy egy műemlékhez hozzáépítenek valamit, Ybl Miklós ezt tudta úgy csinálni, hogy az illeszkedjen az épülethez, de a Karmelita kolostor esetében az is kérdés, mi a francnak kell felvinni oda a kormányzati funkciókat." Ezt már Ráday Mihály mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A városvédő szerint a legnagyobb gond, hogy engedéllyel építik át az egészet, hiszen kiemelt beruházásnak számít. A szakember elmondta: az a zavaró, hogy ugyanez történik a Városliget esetében is.

A karmelita kolostort az átépítés idején takaró paravánok egyébként nem sikerültek tökéletesre. A Nyelv és Tudomány egyik olvasója vette észre, hogy a paravánokra magyarul írt és az épületről szóló információkat így fordították le: "Same in English", azaz ugyanaz angolul. Nyilván azt akarták, hogy a tájékoztató szövegeket a külföldi látogató is megértse.

Feljelentés az erkély miatt
Bűncselekmény gyanújával feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen a Magyar Liberális Párt a karmelita kolostor műemlék épületének megrongálása miatt, miután ott szerintük engedély nélküli erkélyt alakítanak ki. A feljelentésben emlékeztettek rá, a karmelita kolostor műemlék, így a kulturális örökségvédelemről szóló törvény alapján annak részleges bontása is csak akkor engedélyezhető, "ha az szerkezeti elem megmentése miatt szükséges, ha a hiteles állapotot torzító idegen rész eltávolítását célozza, ha életveszély-elhárítás érdekében elkerülhetetlen, ha műemléki védelemmel nem bíró építmény eltávolítását célozza, ha terepszint megváltoztatása a célja úgy, hogy nem sérül a műemléki érték".Szerző

Kifulladt a kormány nyomása

Publikálás dátuma
2016.04.27. 07:00
A TV2 és az RTL Klub jól jár, de ki fi zeti meg az árát? FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Orbán Viktorék vélhetően tanultak a reklámadó bevezetésekor kialakult botrányból, s nem mertek újabb politikai és jogi konfliktust vállalni az RTL-csoport hátrányos megkülönböztetése miatt - mondta Polyák Gábor miután a kormány majd' két év után engedélyezte, hogy a TV2 és az RTL terjesztési díjat szedhessen a kábelszolgáltatóktól. Nyílt titok, mindezt eddig azért nem engedélyezték, hogy nyomást gyakoroljanak a TV2 előző tulajdonosaira.

Nagy bajban lehet a TV2, ha már az RTL-t is támogatják a TV2 fenntartása érdekében - vélekedett Polyák Gábor miután kiderült, Orbán Viktor kormányrendeletben engedélyezte a "jelentős befolyásoló erejű, lineáris audiovizuális médiaszolgáltatóknak", azaz a két nagy kereskedelmi tévének, hogy a továbbiakban programdíjat szedjenek a szolgáltatóktól. A döntés éves szinten akár 4-5 milliárd plusz bevételhez juttathatja a két nagy kereskedelmi csatornát. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint nyílt titok, hogy a kormány eddig azért nem engedélyezte a terjesztési díjnak is nevezett tarifa beszedését, hogy ezzel üzenjen a kormányt híradásaiban kritizáló RTL Klubnak, és felgyorsítsa a TV2 felvásárlását. A szakember hozzátette, meglepő, hogy az RTL és a TV2 egyenlő feltételekkel szedheti be a pénzt a szolgáltatóktól: Orbánék vélhetően tanultak a reklámadó bevezetésekor kialakult botrányból, s nem mertek újabb politikai és jogi konfliktust vállalni az RTL-csoport hátrányos megkülönböztetése miatt - mondta.

A terjesztési díjat a csatornák a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal (NMHH) kötött megállapodás értelmében 2015 januárja óta szedhetnék, ám eddig ezt a kormány egy 2014-es rendelete megakadályozta. A korábbi nyilatkozatok szerint a szolgáltatóknál a csomagárak 800 forintos emelkedését is eredményezhetné, az Origo azonban kormányzati forrásból úgy értesült, hogy ezt akár hatósági eszközökkel is meg fogják akadályozni. Az RTL-csoport közölte, üdvözlik a kormány döntését, mert manapság csupán reklámbevételekből nehezen lehet megélni, így pedig alkalmazkodni tudnak a megváltozott piaci körülményekhez. A TV2 szerint a terjesztési díj bevezetése "egy régóta fennálló korszerűtlen helyzetet old meg".

Polyák piactorzítónak nevezte, hogy az állam "besegít" a nemrégiben Andy Vajna kormánybiztoshoz került TV2 finanszírozásába, amelyet enélkül szerinte nem is lehetne fenntartani. Ismert, a kormánybiztos 6,7 milliárd forint hitelt kapott az állami Eximbanktól a csatorna megvásárlására, s nemrégiben újabb, milliárdos kölcsönről kezdett tárgyalásokat több bankkal is a TV2 működtetésére. "Azok a szereplők, akiknek nem államilag garantált a működése, nehezebben tudnak alkudozni például a beszállítókkal, vagy a reklámozókkal. Ezzel szemben a TV2 könnyebben mozoghat a piacon" - vázolta a Mérték vezetője, aki úgy vélte, Vajna sem teljesen bolond: azon ügyködik, hogy üzletileg is jövedelmező vállalkozása legyen. Erre pedig egy ilyen mértékű kormányzati kezdőtőkével minden esélye megvan. A kormányzat a reklámpiacon is odavághat az RTL-nek, hiszen a TV2-csoport csatornáinak reklámidejét ugyanaz az Atmedia értékesíti, amely a közmédiával is ugyanerre szerződött. Polyák szerint az RTL-csatornák nézettsége ugyan magasabb, mint a TV2-é, de a közmédiával együtt az Atmedia kínálata sokkal nagyobb közönségarányt tud felmutatni, ami vonzóbb a hirdetőknek.

A siker érdekében Vajna például Kökény-Szalai Vivien hírigazgatót is leállította a politikai lejáratásokról, s konszolidációra, a Tények bulvárosítására utasította, mert a botrányok így is elég kárt okoztak a csatornának. Ismert, a hírműsor "megváltozott szerkesztési irányai" miatt a TV2-től a hetekben a képernyősök közül többek közt Kárász Róbert, Kőrösi Gábor, Friderikusz Sándor, Vujity Tvrtko és Dudás Ádám is távozott. Összességében a Fidesz-közeli Kökény-Szalai hírigazgatói kinevezése óta több mint 15 munkatárs állt fel székéből. A pletykák szerint Vajnáék hiába kínálnak 2,5 millió forintos havi fizetést, céges autót, benzinkártyát, sőt, nagyobb nevek esetében több tízmilliós aláírási pénzt is, senki nem akar a TV2-ben dolgozni. Mindez azért is baj, mert a csatornánál jelenleg csak három férfi műsorvezető, Pachmann Péter, Váczi Gergő és Szebeni István "bevethető", őket pedig túlterhelik, mindhárman legalább két-három produkcióban dolgoznak.

Megkérdeztük a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetséget, hogy a programdíj miként fog hatni a kábeltarifákra, illetve, hogy nem a szolgáltatóknak kell-e lenyelniük a terheket. Válasz kedd estig nem érkezett.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint módosult Andy Vajna filmes kormánybiztosi megbízása: megszűnik a titkársága, és a miniszterelnök helyett ezentúl már Rogán Antalnak, a miniszterelnök kabinetfőnökének felel.

Marsi Anikó a "magyar Hollywoodban"
Andy Vajna világhírű producer és TV2-tulajdonos személye miatt szinte úgy érzem, mintha Hollywoodból hívtak volna a csatornához - mondta a Mokkában Marsi Anikó, aki a jövőben Gönzi Gábor mellett fogja vezetni a Tényeket. A korábbi RTL-esről már hetek óta azt pletykálták, hogy hét év után a TV2-n fog visszatérni a képernyőre. Mindkét műsorvezetőről elmondható, hogy dolgozott a konkurenciánál, hiszen Gönczi 19 év után hagyta ott az RTL-t .
Egyébként egyikük sem vezetett még híradót, de a Fókusznál mindketten dolgoztak korábban. Marsi ezt megelőzően a köztévé alkalmazottja is volt, ahol az Ablak szerkesztő-riportereként foglalkoztatták, majd a Tonik felelős szerkesztője is volt. 2010-ben költözött külföldre férjével, Palik Lászlóval - aki állítólag az M4-re tér vissza a Forma-1 közvetítőjeként -, 2015-ben közös cégük ellen a Bors információi szerint végrehajtást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.Hidegfront, szél, zivatar

Publikálás dátuma
2016.04.27. 00:18
Fotó: Thinkstock
Szerdán az északnyugati országrész kivételével eleinte még kisüthet nap, de egy hidegfront hatására nyugat-északnyugat felől már egyre többfelé várható eső, zápor, elszórtan zivatar, valamint feltámad az északnyugatira, északira forduló szél.  A maximumok 10 és 20 fok között alakulnak, de napközben a hidegfront érkeztével nyugat, északnyugat felől jelentősen visszaesik majd a hőmérséklet - írja az Időkép.

Csütörtökön a legtöbb helyen már több órára kisüt a nap, az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből csak néhol alakulhat ki gyenge zápor. A szél mérsékelt marad. Reggel északnyugaton, északon ismét lehet gyenge fagy, délután 13-17 fok várható. 

Pénteken délen, délkeleten lehet csapadék, északnyugat felé haladva több lesz a napsütés. Az északi-északkeleti szél csak néhol élénkülhet meg. Hajnalban 0, +9, délután 14-19 fokra számíthatunk.

Hétvégén a napos időszakok mellett elszórtan, majd vasárnap délutántól előreláthatólag már többfelé előfordulhatnak záporok, helyenként zivatarok. A szélvasárnap feltámadhat. Enyhébbek lesznek az éjszakák, napközben 15-21 fokot mérhetünk.

Szerző