Nem állt meg a munkanélküliségi ráta csökkenése

Az év első három hónapjában folyamatosan csökkent a munkanélküliségi ráta, hiszen a januári 6,2%-ról márciusban 6%-ra csökkent a mutató. Egy év leforgása alatt az indikátor 7,8%-ról 1,8 százalékponttal csökkent. Tehát a munkaerőpiac szemmel láthatóan feszesebbé vált. Érdemes megjegyezni, hogy az aktivitási ráta 60,3%-ra emelkedett márciusban, amivel párhuzamosan a foglalkoztatottsági ráta 56,7%-ra nőtt - informált Ürmössy Gergely, az ERSTE vezető makrogazdasági elemzője.

A munkanélküliségi ráta csökkenését segítette, hogy egy év alatt több mint 18%-kal, 208 ezerre nőtt a közfoglalkoztatottak száma, a belföldi elsődleges munkaerőpiacon munkát vállalók száma pedig 2,6%-kal 3 millió 934 ezerre emelkedett. Érdemes megjegyezni, hogy míg a 25 és 54 év közöttiek foglalkoztatottsági rátája elérte a 81%-ot, addig a fiatalkorúak körében (15-24 év) csupán 26,8% volt.

Úgy véljük, hogy a következő hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta fokozatos csökkenése. A 2015-ben látott 6,8%-os rátát követően idei évben átlagosan 5,9%-ra eshet a mutató - tette hozzá a makrogazdasági elemző.

Szerző

Május 2-án indul az új Bubor-árjegyzés

Május 2-án indul a budapesti bankközi forint-hitelkamatláb (Bubor) kötelező árjegyzése, amelytől a jegybank a Bubor-piac élénkülését várja, azt, hogy igazi referenciakamat szerepét töltse be - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke csütörtökön, Budapesten, sajtó-háttérbeszélgetésen.

Nagy Márton hozzátette: jelenleg a Bubor-kamat az alapkamathoz tapad, nem tölti be funkcióját, nincs forgalma. Májustól az 1 és 3 hónapos Bubor kötelező árjegyzése indul, a limiteket az MNB jegyzi és figyeli, hogy a bankok hogyan felelnek meg ennek - ismertette.  Elmondta, hogy szeptemberig a tesztidőszak tart, ha addig a Bubor-piac nem éri el a kívánt forgalmat, akkor kötelező ügyletkötést írhatnak elő a bankoknak, de ez csak a második lépés. 

Szerző

Újra utcára vonultak a tejtermelők

Publikálás dátuma
2016.04.28. 11:30
Illusztráció/Thinkstock
Ismét tehenekkel vonultak fel a demonstrálók Budapest határában csütörtökön reggel, hogy az alacsony felvásárlási árak, és az olcsó import tej behozatala ellen tiltakozzanak.

Az ország minden pontjáról érkeztek termelők a budaörsi Tesco áruház elé. Hét gazdaságból mintegy ötven tehénnel vonultak fel a gazdák a hipermarket elé.Azért tiltakoznak, mert folyamatosan csökken a nyers tej felvásárlási ára Magyarországon.

Illusztráció/Thinkstock

Illusztráció/Thinkstock

A 69 forint/kilogrammos árral az EU országai közül jelenleg a 26. helyen állnak a magyar termelők.Ugyanakkor a nyers tej előállításának kilogrammonkénti költsége valamivel száz forint felett van Magyarországon.A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen az import tej és tejtermékek aránya az áruházak polcain. A tüntetés késő délutánig is eltarthat.

Szerző