Mégsem drónnal ütközött a British Airways gépe

Valószínűleg mégsem drónnal ütközött London légterében a British Airways repülőgépe.

A légitársaság április 17-én jelentette be, hogy az Airbus A320-as típusú repülőgép, amely 132 utassal és ötfős személyzettel Genfből érkezett a londoni Heathrow repülőtérre, nem sokkal a leszállás előtt, a nyugat-londoni Richmond városrész felett 580 méteres magasságban drónnal ütközött.

A gép baj nélkül leszállt Heathrow-n, és a British Airways technikusai teljes műszaki átvizsgálásnak vetették alá, de nem találtak sérülést a gépen, és az utasszállítót repülésre alkalmasnak nyilvánították.

Az azóta elvégzett vizsgálat eredményeit összegezve Patrick McLoughlin brit közlekedési miniszter csütörtökön a londoni alsóházban arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a hatóságok már nem tartják drón-incidensnek a történteket.

A miniszter bejelentésének előzményeként a légi balesetek kivizsgálását végző brit hatóság (AAIB) közölte, hogy érdemi eredmény nélkül befejezte az ügyben indított vizsgálatot, mivel semmiféle bizonyítékot nem lelt arra, hogy a gép valóban drónnal ütközött volna. Az AAIB hangsúlyozta ugyanakkor, hogy továbbra sem lehet teljes bizonyossággal kizárni ezt a lehetőséget.

Az eset elsősorban azért keltett komoly feltűnést, mivel brit repülésügyi szakértők előzőleg többször is felhívták a figyelmet a kiskereskedelemben megkötések nélkül árult, a repülőterek légterében is mind gyakrabban felbukkanó drónok veszélyeire, de tényleges ütközésről korábban nem érkezett hír.

A UK Air Proximity Board (UKAB) nevű szakértői testület, amely a brit légtérben történő, ütközésveszéllyel járó incidensek kivizsgálására szakosodott, néhány hete közzétett jelentésében közölte: csak a tavalyi második fél évben hét olyan eset jutott a tudomására, amelyben kizárólag a szerencsén múlt, hogy sikerült elkerülni drónok és repülőgépek összeütközését.

Barack Obama amerikai elnök múlt heti londoni látogatásának idejére a hatóságok teljes dróntilalmat rendeltek el a brit főváros egész területére, és azokra a  helyszínekre - köztük II. Erzsébet királynő windsori rezidenciájának környékére -, ahova Obama helikopterrel utazott.

Szerző

Megelőző intézkedés - Jódot osztanak Belgiumban

Minden belga háztartásnak jódot osztanak a belga egészségügyi minisztérium döntése alapján - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

Maggie De Block egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a megelőző intézkedés keretében nemcsak az atomerőművek közelében lakók kapnak jódtablettát, hanem az egész ország valamennyi lakosának adnak a készítményből. A jód a pajzsmirigyet védi a radioaktivitással szemben.

Az intézkedés a reaktorok 100 kilométeres körzetére vonatkozik, s figyelembe veszi a szomszédos országok határmenti atomerőműveit, azok 100 kilométeres körzetét, az ott élő belgákat is - ezért kap majd az ország összes lakosa jódot. Jelenleg ilyen megelőző intézkedések csak az atomerőművek 20 kilométeres körzetében élőkre vonatkoznak. 

Ezt a lépést eredetileg a 2011-es fukusimai erőműbaleset után javasolta az akkori belga kormány belügyminisztere, Annemie Turtelboom, mondván: a Japánban történt katasztrófa rámutatott, milyen fontosak a lakosság lehető legszélesebb körét érintő megelőző védelmi intézkedések.

   

Szerző

"Robbanás fenyeget" - Ezrek tüntettek a nagyvárosokban

A szakszervezetek és a diákmozgalmak felhívására ismét ezrek vonultak utcára a francia nagyvárosokban csütörtökön, hogy a parlament elé jövő héten kerülő munkajogi reform visszavonását követeljék, egy friss felmérés szerint ugyanis a franciák többsége szerint a reformmal szociális robbanás fenyeget az országban.

Két hónapon belül a diákok nyolcadik, a szakszervezetek negyedik alkalommal hívták tüntetni a munkavállalókat a törvénytervezet ellen, amelyet Francois Hollande államfő ötéves mandátuma legfőbb reformjának tekint a 10 százalék feletti munkanélküliség csökkentésére.  

A törvénytervezet egyik legfőbb javaslata a munkaidő rugalmasabbá tétele a vállalatokon belüli belső egyeztetésekkel, valamint az elbocsátások szabályozásának könnyítése. A tiltakozások nyomására a kormány ugyanakkor lemondott a végkielégítések összegének maximálásáról. A parlament illetékes bizottsága a tüntetések nyomására, valamint a kis- és középvállalatok kérésére számos helyen változtatott a tervezet szövegén. A szakszervezetek azonban továbbra is a tervezet visszavonását követelik. 

Francois Hollande államfő többször is kijelentette, ha nem sikerül csökkentenie a 10 százalékon stagnáló munkanélküliséget, nem indul a jövő évi elnökválasztáson. A munka törvénykönyvének reformja a kormány álláspontja szerint a fiataloknak szakmai biztonságot, a vállalatoknak pedig rugalmasságot ígér.

A szociális hangulat azért is feszült, mert a korábbi diáktüntetéseken a tiltakozók közé keveredő rendbontók rendszeresen összecsaptak a rendőrökkel, annak ellenére, hogy a terrorfenyegetettség miatt kihirdetett rendkívüli állapot keretében a rendőrség jelentős erőkkel biztosít minden tömeggyűlést. A tiltakozó felvonulások a vidéki városokban kezdődtek délelőtt. Nantes-ban a rendőrség szerint 8-9 ezren, a szervezők szerint 20 ezren voltak. A felvonulás végén ismét incidensek törtek ki rendbontók és a rendőrök között. A központi párizsi felvonulás délután 2 órakor indult, s a rendőrség arra számít, hogy a résztvevők egy része este csatlakozik a République téren, a Nuit debout (Talpra éjjel!) elnevezésű térfoglaló mozgalomhoz, amely március 31. óta tiltakozik a kormányzati politika ellen, s vitafórumokkal a demokrácia új formáit keresi. A tavaszi iskolai szünet miatt azonban a korábbiaknál kevesebb gimnazista és diák van az utcákon.

A tüntetéseket a légi és a tömegközlekedésben sztrájkfelhívások is követték, de ezek csak kisebb fennakadásokat okoztak. A párizsi Orly és Roissy repülőtéren ugyanakkor tapasztalhatók késések, és a belföldi járatok egy részét előzetesen törölték. 

A szakszervezetek jelezték, hogy a hagyományos május 1-jei felvonuláson is tiltakozni fognak a tervezet ellen. Egy friss felmérés szerint a franciák 78 százaléka úgy érzi, hogy a munkapiaci reformmal szociális robbanás fenyeget az országban, jóllehet a tiltakozók száma nem növekedett az elmúlt hetekben. Eddig a március 31-i tiltakozónap volt a legsikeresebb, akkor a szervezők szerint 1,2 millióan, a hatóságok szerint legalább 390 ezren vettek részt a felvonulásokon.

Szerző