Megszűnik a 2000 irodalmi folyóirat is

Számtalan nívós magyar folyóirat került veszélyben, miután a Nemzeti Kulturális Alap kihirdette az irodalmi folyóiratok pályázati eredményeit. Több rangos kulturális lapnak nem ítéltek meg támogatást, így a 2000 irodalmi-társadalmi folyóirat sem tudja folytatni működését. 

„Megérkezett az NKA ítélete a 2000 támogatásáról – semmit sem adtak. Jánosi Zoltán, a döntéshozó kuratórium elnöke szerint "igyekeztek megőrizni a magyar folyóirat-struktúra alapjait". Ennek örvendek. Ezek szerint a 2000-nek több nyomtatott évfolyama nem lesz. Köszönöm a részvétet” – közölte Margócsy István irodalomtörténész, a 2000 című irodalmi lap szerkesztője.

A nívós havilapot, 1989-ben alapította Horváth Iván irodalomtörténész, Török András művelődéstörténész, Lengyel László jogász-közgazdász és Herner János művelődéstörténész-filozófus. A lap szerkesztőségét 2007-ben Joseph Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki. A 2000 folyóirat tekintélyéről árulkodik Varró Dániel költő korábbi verse is, amelyben azt írja: "Ne gondold, öcsi, hogy létezel/Amíg nem közölt le a 2000."

Dragomán György író a közösségi oldalon osztotta meg felháborodását az NKA-pályázatok ügyében. "Súlyos sebet kap az egész magyar irodalom azzal, hogy megszűnnek a mérvadó folyóiratok. Én a 2000 Irodalmi és Társadalmi havilapban közöltem először fordítást nyomtatásban, 1995-ben, hét évvel írói debütálásom előtt jelentették meg Isaac Bashevis Singer Sakter című novelláját a fordításomban. Évekre erőt adott, hogy megjelenhettem ott. Nagyon nagy baj, hogy most megszűnik ez a lap, nagyon nagy baj, hogy egyre-másra pusztulnak és sorvadnak a magyar folyóirat-kultúra meghatározó szellemi műhelyei" - írta a József Attila-díjas szerző.

Egyúttal véglegesen megszűnik a Liget folyóirat is, mivel szintúgy nem kaptak támogatás az NKA pályázatán. A húszéves lap kezdetben negyedévente, huzamosabb ideje havonta jelent meg. Tavaly január óta már csak online tudtak megjelenni az Open Society Institute, a Nemzeti Kulturális Alap, a Norvég Civil Támogatási Alap és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. Az 1968-ban alapított Színház színművészeti folyóirat internetes honlapján azt írja, a Színház mint nyomtatott lap menthetetlen helyzetbe került (a nyomtatott lap kiadása a júniusi duplaszám után bizonytalan ideig felfüggesztődik).

A támogatási keret szűkössége miatt az NKA egyetlen lapnak sem tudott egész éves működéshez elegendő összeget megítélni, így továbbra is bizonytalan az irodalmi folyóiratok hosszabb távú sorsa. Korábban a Magyar Művészeti Akadémiához csatolt Nemzeti Kulturális Alap átalakította és csökkentette a folyóiratok támogatását, emiatt számtalan lapot veszélybe sodorva. A Holmi, az egyik legrangosabb magyar irodalmi folyóirat két éve kényszerült megszűnni.

Szerző

Másképp nézünk rájuk

Publikálás dátuma
2016.04.30. 07:45
Thuróczy Szabolcs a kerekesszékbe kényszerült egykori tűzoltó, aki bérgyilkosságot vállal Till Attila filmjében FORRÁS: COMPANY
Szív, lélek és vér egyenlő arányban elkeverve humorral és kalanddal: ez Till Attila Tiszta szívvel című új filmje. Hősei kerekesszékben ülve rajzolnak képregényt, gyilkolnak bérben és hökkentik meg fizikai ügyességükkel a nézőket. Thúróczy Szabolcs és Balsai Mónika mellett Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám és Dr. Vitanovics Dusán civilekként lettek nagyszerű színészek.

Tényleg lövésünk sincs, mire képesek, ahogy a filmet ajánló szlogen mondja a Tiszta szívvel kerekesszékes hőseiről, akik egy kivételével valóban kerekesszékben élik az életüket. Valószínűleg a világ legelső kerekesszékes akcióvígjátékát találta ki és rendezte meg Till Attila Tiszta szívvel című második játékfilmjében, s bár világelsőnek lenni sem kutya, lényegesebb, hogy ez egy szerethető, jó film. Időnként tocsog a vér, van itt bérgyilkosság, pisztolypárbaj, akasztási kísérlet, vízbefullasztási szándék, de a film vonzereje, hogy mindez igaz, de mégis minden másként van, s folyik egy másik történet is a háttérben, ami ugyancsak a túlélésről szól, csak sokkal hétköznapibban. Trükkös, ravaszdi játék a film valósággal és a valóság égi másával, azaz a művészet egyfajta formájával. Ha a képregényt művészetnek vesszük. Márpedig miért ne vennénk annak?

Till Attila olyan ravasz történetet mesél három kerekesszékes barátságáról és a bérgyilkosságban tett kirándulásáról, amiből alig lehet valamit is elmondani, anélkül, hogy lényeges titkot lőnénk le. Annyi elárulható, hogy két, születésétől mozgássérült fiú, miközben rehabilitációra jár és küszködik fizikai fogyatéka legyőzésével, hozzáfog képregényt rajzolni. Egyikük, Zolika (Fenyvesi Zoltán) rajzol, másikuk, Barba Papa (Fekete Ádám) ötletezni segít. Ahogy rendre születnek a képek, belép történetükbe és az életükbe egy harmadik kerekesszékes. A már apányi Rupaszov (Thúróczy Szabolcs) tűzoltóként sérült meg, lett járásképtelen. Barátságot kötnek, s együtt hajtják végre a Rupaszov maffiakapcsolataiból adódó bérgyilkosságokat. Bármily mókás, kerekesszékesek irtják ki az egyik gengsztert a másik gengszter megrendelésére. Van ebben valami ellenállhatatlanul komikus a fekete fajtából.

Ez a gengsztervilág egyáltalán nem olyan, amilyenből több tucatot láttunk már a vásznon, vezetőjük egy nyalka szerb (dr. Vitanovics Dusán), aki úgy rosszfiú, hogy látni sem bírja a fegyvereket, semmi pénzért nem érne hozzá egyetlen újjal sem egy pisztolyhoz. Inkább a gyilkolásra képzett éjfekete Rottweilereivel intézteti el az ellenfeleit. Till Attila nagyon komolyan, de jó humorral teszi vászonra a maga gengsztervilágát, a vérbe nála irónia és szarkazmus keveredik. Gengszterei hullanak, mint a legyek, amikor Rupaszov és barátai színre lépnek. A film a maga módján bánik a kegyetlenséggel, s jellemző, amikor egy gengszter Rupaszov combjába vág egy kést, ő nyugodt közönnyel nézi az előserkedő vért. Megjegyezve, a lebénulása óta teljesen érzéketlen övön alul. A néző dönthet, nevessen, vagy ijedtében sírva fakadjon.

Ők hárman olyanok, hogy a legkeményebb szituációkban sem vesztik el a játszmákat. Kerekesszékéből lőni is nagyon tud Rupaszov, két segítőjével abszolút vesztes helyzetből is hollywoodi hősöket megszégyenítő ügyességgel vágják ki magukat szempillantás alatt. Ezekben a jelenetekben izgalom van, feszültség, a film elhiteti a legvadabb lövöldözést is, amibe a fiúk is belekeverednek, pisztollyal a kezükben. Van valami tündérmesebeli arcátlan tökély ezekben a véres csetepatékban, a kerkesszékes legyőzhetetlenségben, s ennek a titkát egyre kíváncsibban igyekszik megfejteni az akciókba belefeledkező néző. Till Attila olykor szinte a szánkba is rágja a rejtély magyarázatát, mégis titok marad. Az ostor a végén csattan, akkor már nyugodtan kilóghat a lóláb, ami a sejtelmes titkot illeti. Már fejest ugorva a színtiszta valóságba, kapkodós lesz a történet, humormentes a végkifejlet.

Remek a film zenéje (bravó, Kalotás Csaba) és nagyszerűek a párbeszédek. Elevenek, természetesek, szellemesek, gyakran csalnak elő hangos nevetést. Ügyes a trükkös mesevezetés. Egészen kivételes, amilyen teljesítményt a három kerekesszékes főszereplő önmagában fizikailag a kerekesszékekkel véghez visz. Nagyon értékelendő, hogy a film egyetlen pillanatra sem érzékenyedik el, mert hősei érzékeny, de kemény, vagány szereplők a kemény, vagány jelenetekben. Abban biztos vagyok, egészen más szemmel fogunk kereskesszékes társainkra nézni a Tiszta szívvel után.

Till Attila szerethető figurákat hoz össze remekül összehangolt színészi együttesben. Tudjuk, Thuróczy Szabolcs nagyszerű színész, itt – már bocsánat – született kerekesszékes. Kerekesszékkel akciózni mindhármuktól rendkívüli fizikai teherbírást és nagy játékintelligenciát követel a szerep, mindhárman kiválóan teljesítenek. Fenyvesi Zoltán civilben egyetemista, ez az első játékfilmje, s nem akrámilyen küzdőtípus: 2014-ben letekerte handbike-jával a New York maratont. A másik kerekesszékes főhős szerepében Fekete Ádám debütál filmesként, de végzett dramaturgként gyakorló színházi ember, ír is, nemrég Julius Caesart fordított a Vígnek. A szerb maffiózót vérbeli eleganciával alakító dr. Vitanovics Dusán civilben idegsebész az Amerikai úti klinikán. Hatásos egyéniség, korábban felfedezte őt Fliegauf Bence a Beszélő fejek és Dealer című filmjében, számára a „két operáció között leforgatott” Tiszta szívvel a nagy visszatérés a vászonra. Balsai Móni (Liza, a rókatündér) és Danish Lídia kis szerepben voltak nagyok. (Tiszta szívvel ****)

Szerző

Fischer Iván videóban üzent Tarlósnak

Publikálás dátuma
2016.04.29. 22:24
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Fischer Iván Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója videóüzenetben szólt a budapesti közönséghez azt követően, hogy a Fővárosi Közgyűlés előzetes konzultáció nélkül 260 millió forintról 60 millió forintra csökkentette a zenekar éves támogatását.

(A Fővárosi Közgyűlés leghamarabb nyáron, a költségvetés módosításakor visszatérhet a zenekar támogatásának kérdésére.) A világszerte elismert, hatvanöt éves művész szerint a magyar főváros olyan városvezetést érdemelne, amelyik jó gazdaként gondoskodik a város kultúrájáról.

Tarlós István a pénteki Budapest Infón Fischer nyilatkozatára reagálva visszautasította, hogy a támogatási összeg meghatározása a városvezetés "konok és erőszakos" döntése volt. Arról - mondta - a Fővárosi Közgyűlés döntött többséggel. Tarlós István kijelentette: a város nem pazarol, hanem takarékoskodik, és a kultúrát támogatja "olyan mértékben, hogy addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér".

A főpolgármester egyébként az Index tudósítása szerint azt is mondta, hogy gyalázni ingyen is lehet minket, ahhoz nem kell 60 milliós támogatást kapni, másrészt értékelése szerint Fischer Iván megfenyegette a fővárost a nyílt levelében. Tarlós azt is mondta, hogy "a zenekar fellépéseivel sincs minden rendben, mert ha 3-4 ember elmegy nyugdíjasokhoz és azoknak zenélget, az szép feladat, de nem számít fellépésnek".

Fischer a közelmúltban az ATV műsorában beszélt arról, hogy a 200 milliós forrásmegvonás következtében a zenekar arra kényszerül, hogy több tucatnyi előadás töröljön a szezonban. Arra, hogy egy zenekar támogatásának háromnegyedét szezon közben töröljék, nemzetközi szinten nem volt még példa. A Fesztiválzenekar - felháborodásukat kifejezve - flashmobot tart május 7-én.

Szerző