Felcsúti kisvasút döccenőkkel

Publikálás dátuma
2016.05.01. 18:34
FOTÓ: Veress Jenő
Félórás késéssel indult el május 1-jén Felcsút „főpályaudvarról” az oly régen várt kisvasút. Nem a masinisztákon múlott: a DK aktivistái feküdtek a sínekre. Jó ügyért rosszkor: a gyerekeket szomorították. A Mészáros-féle vasúttársaságról annyi elmondható, hogy a drága külcsínhez nagyon értenek, a belbecsre se pénzt, se energiát, se ízlést nem fordítottak. Csodálatos negyedórát töltöttünk el három kilométeren. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Még az időjárás is kegyeibe fogadta a nemzetközi munkásmozgalom nagy seregszemléjét – hogy röviden idézzünk a Közhelyszótárból. Ráadásul anyák napja is május elsejére esett, ezért szaporáztuk is a kilométereket, hogy le ne maradjunk a – hivatalos nevén – Vál-völgyi kisvasút premierjéről. Tréfán kívül: arra gondoltunk, hogy fürtökben lógnak majd a vagonokon a kisgyermekes családok, hogy Orbán Viktor után végre maguk is birtokba vegyék dolgozó népünk – és az európai adófizetők - nagy ajándékát Felcsútnak.

A SZERZŐ FELVÉTELE

A SZERZŐ FELVÉTELE

Ehhez képest a tízórás indulás előtt harminc perccel néhány sajtóstábon kívül nemigen mutatkozik érdeklődő. Van idő hát megcsodálni azt a három zsák szemetet – meg némi resztlit -, amit a pénztár bejárata elé rakott a gondos személyzet. Erős a gyanúnk, hogy a szombati titkos megnyitó emlékeit láthatjuk. Persze semmi baj, hiszen az épület zárva, ma ingyen van a „fincsi”. Zárva vagyunk, böki oda nem épp utasbarát módon egy ifjú hölgy a „restiben”. Jogos kérdésünkre, hogy de végtére mikor nyitnak, már a válasz is nagyon felcsúti: tízkor. Amikor elmegy a vonat? Igen.

Nem tudjuk, hogy azért ilyen-e a vendéglátás, mert már Ráhel irányítja vagy, mert még nem. Bámészkodunk hát. A színben ott áll a VIP vagon, a végére barmolt muzeális légkondival – a látogatók kedvence, mint egy különc orangután az állatkertben. Nem, azon nem lehet utazni. A helyiek szerint nem is azért csinálták, hanem csak úgy heccből, csakazértis, mert jópofa. Egy vasutas szerint viszont állítólag ki lehet majd bérelni a „luxus-tárgyalókocsit”, de hogy kitől, hogyan, mennyiért – és minek? - arról senki nem tud semmit.

A SZERZŐ FELVÉTELE

A SZERZŐ FELVÉTELE

Egy vasutas kéri, hogy ne fényképezzük le piros babmérő sapkáját, vagy csak oldalról, mert azon a MÁV emblémája látható, ők meg ugye nem mávosok. Majd lesz saját jelvény is, ha lesz, de addig ezt takarni kell… (Hogy honnan szajrézhatta Lőrinc ezt az egyensapkát, azt sem tudja senki.)

Nézegetjük a fapados vagonokat, melyekkel ezer forint retúrban a majdnem hat kilométeres pálya. A kerékpárjegy 350 forint, ámbár oda még egy görkorcsolyát sem lehetne baj nélkül fölvinni. Láttunk egy apukát, aki az összecsukott babakocsival is megizzad. A három vagonban hivatalosan összesen 162 fő fér el. Ebből nehéz lesz összehozni az EU-nak behazudott napi 7000 utast. Különösen, hogy ma az ingyenes nyitónapon sincsenek többen 30-40-nél, felük is újságíró. Persze megint csak a fanyalg, a kötözk.

Rozsdamarta csomagtartók, óriási ebédlőasztalokA SZERZŐ FELVÉTELE

Rozsdamarta csomagtartók, óriási ebédlőasztalok A SZERZŐ FELVÉTELE

Mondjuk, az sem lett volna butaság, ha a poggyásztartókat abból a 600 millióból lefestették volna, és nem a kalapácslakk alól kiütő rozsda dominálná a színvilágát. Aki pedig ebédlőasztalokat tervezett az ülések közé, annak minimum száradna le a keze! Most nem az a kérdés, hogy egy maximum húszperces út alatt ki tervez nagyétkezést, hanem az, hogy vagy asztal vagy az utas lába. Az asztal győzött. Igaz, az izgalomtól kipirult arcú kis lurkóknak ez secko jedno.

A SZERZŐ FELVÉTELE

A SZERZŐ FELVÉTELE

A vécé a ház névjegye, szokás mondani, és csakugyan. Benyitunk a higiénikusan, a vasúti töltésre öblítős helyiségbe, és… És nincsenek szavak. Nem tudjuk, hogy részeg kőműves szerelte-e össze vagy beszívott bölcsész, de nincsen ott semmi rendben, oda a dolgok be vannak hányva. 18-as karikával ellátott fényképen mutathatnánk csak be azt a szutykos, rozsdás, csap, és/vagy ülőke nélküli, hulladékokkal is teleszórt, rozsdás – vagy mástól barna - halmazt, amit láttunk. A három vagonból kettőé ilyen, a harmadik zárva volt, el sem merjük képzelni, ott mi lehet benn. Egy biztos: DNS-t bőven találhatna, aki ott telefont keresne. Két esetet vélünk lehetségesnek. Az egyik, hogy ennyi tellett a futballakadémia vasútmodellezőitől, esetleg saját igényeikhez alakították a mellékhelyiséget. A másik, hogy minden pöpecre sikerült, csak a szombati protokollvendégek tették taccsra az egészet. Egyik rosszabb eshetőség, mint a másik. (A végállomásokon elegáns kis faházikók szolgálnak illemhelyként. Valójában viszont két-két Toi-toi mobilvécét deszkáztak körül. De hát, „jóvanazúgy.)

Biztosak vagyunk benne, hogy a Demokratikus Koalíció aktivistái a büfésnek dolgoznak, mert mielőtt épp indulnánk a sok megrázkódtatás után, tíz előtt odafekszenek a sínekre. Vonat sehová, vendéglátó kinyit. Illő módon körbefotózzuk a demonstrációt, majd meginnánk egy ásványvizet, ha már… Aki nem autóval jött, sört is kér, meg Unicumot, kávét, miegymást. És ha az előbb az utasbarátságtalanságot kértük számon a személyzeten, most megállapíthatjuk, egyvalamivel tényleg nem zaklatják az utazóközönséget: a nyugtaadással - bár az is lehet, hogy online vannak bekötve Andy Vajnához.

Egy vendéglátós áll előttünk türelmesen a sorban, s megjegyzi: ezek a „sört a borral keverő” hölgyek is ma látják először a pult másik oldalát. (Az árfekvés nagyjából olyan, mint amit Mészáros Lőrinc megszokott Bitay Mártonnal a Four Seasonsben.)

Fél óra sem múlik el, a gyerekek már tűkön sivalkodnak, hogy a sínen fekszenek a nénik, és nincsen sihuhuhú, mire befutnak a rendőrök hat autóval, és egy alkalmi jogászprofesszorral. Ő, mint bemutatkozik, Oláh István szolgálatparancsnok. Közli a sajtómunkásokkal, hogy a Kúria április 27-én úgy döntött, ki kell takarni a rendőrök arcát a felvételeken, ehhez tartsuk magunkat. Élénk derültséget keltve felszólítja a kamerás embereket, hogy azonnal távozzanak az egy szem sínpár közül, mert életveszélyes ott tartózkodni. Ezen még a leállított motorú mozdony vezetője is jót mosolyog, miközben a peronon ácsorog, gépének támaszkodva.

Időközben egy türelmetlen illető besétál az alcsúti végállomásról, hogy megtudja, miért várják hiába a vonatot.

Végre a DK-sok is megkapják a megfelelő figyelmet, kamerák előtt felszedik őket a zsaruk, elindul a kisvasút.

A másodosztályú fapados kisvasút mellé készült egy VIP-vagon is. Állítólag ki lehet majd bérelni a „luxus-tárgyalókocsit”, de hogy kitől, hogyan, mennyiért, arról senki nem tud semmit

A másodosztályú fapados kisvasút mellé készült egy VIP-vagon is. Állítólag ki lehet majd bérelni a „luxus-tárgyalókocsit”, de hogy kitől, hogyan, mennyiért, arról senki nem tud semmit.

Már visszamenetben érkezünk ismét Felcsútra, de az egyenruhások még mindig az igazoltató-lapokat töltögetik. Igaz, csak úgy negyedóra telt el azóta.

Még egy manapság fontos dolgot szerettünk volna megtudni, de végül hitünkben is meginogtunk. Kiderült, hogy a vasutat még egyetlen felekezet papja sem áldotta meg, ami azért manapság gyanakvásra ad okot. Igaz, vasárnap van.

Titokban avatott a miniszterelnök
Még az Orbán Viktor alapította Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kommunikációs munkatársa sem tudta, hogy a kormányfő szombaton tiszteletét teszi a kisvasút átadóján. Lapunkat úgy tájékoztatták, hogy nem lesz semmiféle nagyobb szabású átadó, mivel "a műszaki átadás már korábban meg volt. A Vál-völgyi vasút május elsején a menetrend szerint fog elindulni". A Népszavát vélhetően nem látták volna szívesen Orbán kedvenc falujában, hiszen fotósunk sajtóakkreditációját visszautasították a Puskás Akadémia - Honvéd meccsre. Érdemes megjegyezni, hogy a felcsúti csapat kieséséről döntő meccsre a belépés ingyenes volt.


Miniszterelnöki üzent az ellenzőknek

A közlésékkel ellentétben egy nappal korábban indult útjára először a felcsúti kisvasút, amit személyesen Orbán Viktor adott át. Az ott lévő újságírók által üzent a 600 milliós uniós támogatásból megvalósuló beruházás támadóinak: közismert jelenség, hogy minden, ami épül, gyarapodik, létrejön, "annak nem örülünk, hanem valahogyan próbáljuk támadni, valahogy kikezdeni", ezt cinizmusnak lehet nevezni, de "cinizmusból még nem épült semmi". Orbán szerint ha a bírálókra hallgatnának, soha semmi nem történne Magyarországon, de "a síneket le kell rakni, az országot építeni kell". Kifejtette: az 1970-es években felszámolt vasutat még az 1800-as években hozták létre Bicske és Székesfehérvár között.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Az új kisvasút ennek a vonalnak csak egy rövid, a felcsúti Pancho Aréna és az Alcsúti Arborétum közötti szakaszán épült meg, de el kellene vinni Bicskéig - mondta. A második szakasz ütemterve készen van, "meglátjuk, hogy pénzünk is lesz-e rá" - fogalmazott -, mivel jelentős önerőt kell vállalni, amelyet a mostani fejlesztéshez a futballakadémia alapítványa adott. Az alapítványt egyébként ő alapította, az elnöki székben pedig Orbán jóbarátja, Felcsút milliárdos polgármestere, Mészáros Lőrinc ül. A kormányfő a megynyitón azt is ismertette: Magyarországon tizenöt erdei kisvasút van, amelyekre 2015-ben nyolcszázezer ember váltott jegyet. Ebből kitűnik, hogy a kisvasútra épülő turizmusra komoly igény van az országban. Az utóbbi években hét kisvasút épült, beleértve a szombaton átadott Vál-völgyit is. Egyrészt fejleszteni kell a meglévőket de van javaslat arra is, hogy a kisvasutak számát tovább növeljék - mondta. A kormányfő kedvenc falujában épült kisvasút 600 millió forint vissza nem térítendő Uniós forrásból valósult meg. Az előzetes tanulmányok szerint a vonalon naponta 2-7 ezren utazhatnak majd. Emlékeztetőül: Felcsúton 1800-an élnek. A meghosszabbításra tervezett beruházás Etyeken nagy tiltakozást váltott ki a lakosság körében, mert a tervezett nyomvonal magántelkeken vezetne át.

Szerző
Frissítve: 2016.05.01. 22:39

Új vámszabályok léptek életbe az EU-ban

Hatályba lépett az uniós vámkódex (uvk), amely felváltja az Európai Unió (EU) gazdasági alapját jelentő vámunió eddigi szabályozását - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vasárnap.

Azt írták, hogy az uvk létrehozása főként az adminisztráció csökkentését, az elektronikus vámkörnyezet továbbfejlesztését, ezekkel együtt pedig az uniós vámhatóságok hatékonyabb feladatellátását szolgálja.

Az uvk szerint a vámhatóság és a gazdálkodók közötti kommunikáció elsődlegesen elektronikusan történik. Magyarországon a kiviteli vámeljárások jelenleg is több mint 99, a behozatali eljárások több mint 98 százalékban elektronikusak - tették hozzá, megjegyezve: az olyan ügytípusoknál, ahol az elektronikus kapcsolattartás nem működik, 2020 végéig kell megoldani a teljes elektronizálást, amelynek fejlesztései már megkezdődtek.

Az uvk kialakításánál elsődleges szempont volt az egyszerűsítés. A közlemény szerint a legnagyobb újítás, hogy a kódex a korábbihoz képest nagyobb kedvezményt biztosít a jogsértést önként felfedő és a jogszerű állapot helyreállításában együttműködő gazdálkodók számára. Az első kötelezettségszegésnél figyelmeztetés alkalmazható, valamint az ellenőrzés megkezdése előtt önellenőrzést végző gazdálkodó mentesül a bírságtól. A hatósággal együttműködők bírsága akár 50 százalékkal csökkenthető.

Új elemként jelenik meg a központi vámkezelés - írták -, amellyel a társaságok a letelepedési helyük szerinti vámhatóságnál kérhetik a vámkezelést úgy, hogy az ellenőrzéseket ugyanazon vámhatóság másik szerve, vagy egy másik tagállam vámhatósága végzi. Ezzel munkamegosztás alakul ki a tagállamok vámhatóságai között.

Az unió 28 tagországa vámhatóságainak feladata a terrorizmus elleni küzdelem is, valamennyi EU-állampolgár biztonságának és egészségének védelme a hamis termékek, a fegyverek, a kábítószerek illegális behozatalának megakadályozásával - emelték ki.

A nemzeti szabályok megalkotásánál kiemelt szempont volt, hogy a magyar vámigazgatás a többi tagállam vámigazgatásával szemben a lehető legversenyképesebb legyen, a hatékonyabb, eredményesebb és egyszerűbb eljárásokkal biztosítsa a vámjogszabályok betartását, és ezzel az EU saját forrásainak beszedését - olvasható a közleményben.

Szerző
Témák
EU vám Mozaik Mozaik

Városliget - Karácsony mégsem szólalt fel az MSZP majálisán

Publikálás dátuma
2016.05.01. 14:16
Forrás: MSZP/Facebook
Május elsején a legtöbb párt a hagyományokhoz híven megtartotta saját majálisát. A PM ünnepi kitelepülésén a Magyarországon élők létbizonytalanságáról volt szó, az LMP sajtótájékoztatóján a közszféra béreinek nagyobb mértékű emelését sürgették. Bár a DK a Városliget Zrt. által háromszorosára emelt árak miatt lefújta a rendezvényüket, de Gyurcsány Ferenc azért tartott sajtótájékoztatót a Városligetben, amin a párt elképzeléseit vette sorba. A hagyományosan baloldali ünnep ellenére a Jobbik a Hajógyári-szigeten két napos "nemzeti majálist" tartott, az Együtt pedig a Szabadság téren ünnepelt. A korábbi hírekkel ellentétben Karácsony Gergely, Zugló polgármestere mégsem szólalt fel az MSZP városligeti színpadán. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

PM: az MSZP elárulta az elveket Zuglóban

Tordai Bence, a párt szóvivője május 1-jei ünnepi kitelepülésükön elmondta: az alacsony jövedelműeknek alapjövedelmet vezetne be pártja. Ez a dolgozóknak is járna, így a nettó minimálbér havi 74 ezerről 105 ezerre nőne. A Fidesz ezzel szemben a felső jövedelmi egyötöd mellett áll ki, míg a munka világából kiszorulók semmilyen támogatásra nem számíthatnának - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a korábbi hírekkel szemben Karácsony Gergely miért nem szólal fel az MSZP városligeti színpadán, Tordai Bence azt felelte, az után, amit a zuglói önkormányzatban a Liget-projektről szóló szavazáson a szocialista Tóth Csaba és "tettestársai" elkövettek, nem meglepő, hogy a XIV. kerületi polgármester nem tud mit mondani az MSZP-s közönségnek. Ami Zuglóban az MSZP részéről történt, nehezen értelmezhető másként, mint az elvek elárulásaként - jelentette ki.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, korábban az a hír járta, hogy Tóbiás József, az MSZP elnöke meghívta a párt majálisára Karácsony Gergelyt, ami azért is volt furcsa, mert a Liget projektet támogató MSZP-Fidesz koalíció miatt éles ellentét alakult ki a városligeti fákat nagy erővel védelmező zuglói polgármester és a szocialista párt között. Az Index ezzel kapcsolatban úgy értesült, hogy az MSZP-sek bojkottálták volna az egész majálist, ha Karácsony beszédet mond.

A Zuglóban történtek előzményeiről itt olvashat bővebben: Bojkottálnák az MSZP majálisát?

LMP: 600 milliárdot költenének feleslegesen

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese a párt városligeti rendezvénye keretében megtartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy 600 milliárd forintot akar feleslegesen elkölteni a kormány jövőre, miközben béremelésre ennél sokkal kisebb összeget fordít. A párt csökkentené az alacsonyabb jövedelműek terheit, adómentessé tenné a minimálbért, és olyan többkulcsos adórendszert alkalmazna, amely az átlagbér szintjén keresők jövedelmét is legalább 30 ezer forinttal növelné - hangsúlyozta.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Az emberek 40 százaléka él a létminimum alatt, és magas az egykeresős családok aránya - mutatott rá a politikus, aki szerint emiatt nemcsak a magyar társadalom szakad ketté, de az ország is lecsúszik a régión belül. A politikus bírálta a paksi bővítésre fordítandó plusz 100 milliárd forintot, a Városligetre szánt forrásokat, a miniszterelnök várba költözését, de a Modern városok program 153 milliárd forintját is, vagy a "kormányfő hobbiját", a stadionépítést, amelyre jövőre majdnem 47 milliárd forint jut.

DK: "nem lehetnek kedvencek és lieblingek" 

Gyurcsány a DK majálisán. MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyurcsány a DK majálisán. MTI Fotó: Illyés Tibor

Gyurcsány Ferenc pártja elképzeléseit ismertette a DK Városligetben tartott május 1-jei sajtótájékoztatóján. A volt miniszterelnök egyetértett azokkal, akik szerint béremelésre van szükség, de kijelentette, hogy a fizetéseket nem lehet egyik napról a másikra megduplázni. Gyurcsány közölte: a jelenlegi kabinet mindent az erő nyelvén próbál megoldani, de a megállapodáshoz  a munkavállalókkal és a munkáltatókkal nem erő, hanem kompromisszumkészség kell. Helyre kell állítani az érdekegyeztetést, nem lehet válogatni az érdekképviseletek között, "nem lehetnek kedvencek és lieblingek" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy idén azért nem állítottak színpadot, mert nincs 1,5-2 millió forintjuk egy ünnepség megszervezésére. A politikus kiemelte, hogy költségvetési támogatásból élnek, és jelenleg is 13-14 millió forint az adósságuk.

Gyurcsány lefújta a majálist
Korábban írtuk, hogy a DK elnöke lefújta a párt majálisát, ugyanis a főváros politikai okokból háromszorosára emelte a területbérleti díjat. A volt miniszterelnök pártja az Indexnek elmondta, hogy a Városliget Zrt. lépését "nyilvánvalóan politikailag motivált áremelésnek" tartja, de "az ünnep szellemiségét a legkorruptabb bűnszervezet sem tiporhatja el" - közölték. 

Együtt: Orbán rezsimje leszakadó országot épít

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a párt majálisán. MTI Fotó: Kallos Bea

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a párt majálisán. MTI Fotó: Kallos Bea

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke pártja fővárosi majálisi rendezvényén, a Szabadság téren újságírók és tucatnyi érdeklődő előtt tartott beszédében hangsúlyozta, Magyarország európai uniós csatlakozását is ünnepelni kell, hiszen az ország tizenkét éve ezen a napon csatlakozott a közösséghez. Szigetvári elfogadhatatlannak nevezte, hogy szerinte a kormányfő a kvótanépszavazással "keletre, Putyinhoz vezetné az országot". Úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök belenyugodott abba, hogy Magyarország az EU másodrendű tagja lesz és "rezsimje egy feudális és leszakadó országot épít", amelyben emelkednek a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek.

Kiemelte, bár a szegénység növekedése a világon mindenhol a populizmust erősíti, a középosztályt nem lehet erősebbé tenni "az asztal felrúgásával és a világ felforgatásával". Ehhez szorosabb, egységesebb európai együttműködés kell, amelyben az EU nem a "magyar oligarchákat finanszírozza" - fejtette ki az Együtt vezetője, aki kitért arra is, hogy szerintük az államnak most is lenne elég pénze a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremelésére, ha nem a paksi bővítésre, a várfelújításra, a Városliget-projektre, illetve a budapesti olimpiai felkészülésre költene. 

Követelési piramis a szakszervezetek majálisán

Czövek János, a Liga társelnöke, Kuti László, az ÉSZT elnöke és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor

Czövek János, a Liga társelnöke, Kuti László, az ÉSZT elnöke és Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. MTI Fotó: Illyés Tibor

A szakszervezeti konföderációk közös majálisa a szakszervezetek "követelési piramisának" felépítésével kezdődött. Ebből kiderült, hogy az érdekképviseletek többek között a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követelnek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét.  

Ezt követően a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Liga Szakszervezetek (Liga), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), valamint a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) vezetői virággal emlékeztek a Városligeti Szakszervezeti Emlékkőnél, az első szabad majális helyszínén. Szerintük  a munkavállalók rendkívül kiszolgáltatott helyzetén csak erős szakszervezeti munkával és összefogással lehet változtatni.

Szerző
Frissítve: 2016.05.01. 18:45