Előfizetés

Tartozások az építőiparban

Bihari Tamás
Publikálás dátuma
2016.05.02. 07:23
A sor végén álló alvállalkozók jutnak legnehezebben pénzükhöz FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Enyhült a lánctartozás okozta nyomás az építőiparon, de korántsem szűnt meg. Egyelőre még az elfogadható szintre csökkentése is csak távoli vágyálom, jelenleg ennek 3-4-szeresével tartoznak egymásnak a cégek.

Négyszázmilliárd forintról 250 milliárdra mérséklődött az építőiparban a lánctartozások összege néhány év alatt. Ebben kétségtelenül szerepet játszott a 2013-ban alkotott teljesítés igazolási jogszabály is, amely szoros határidőkhöz kötötte az elszámolási viták rendezését. Emellett a 2007-2013 közötti uniós pénzügyi ciklus forrásainak gyorsított lehívása és kifizetése is enyhített az építőipari cégek likviditási gondjain. Ennek egyik legnyilvánvalóbb jele, hogy a cégek nem kényszerültek irreálisan alacsony árakon vállalni a munkákat, mint az előző években.

Erre a kedvező beruházási környezetre azonban idén nemigen lehet számítani, így a lánctartozás csökkenése is megállhat. A cégek egymásnak tatozása látványos zuhanása kedvező trendet tükröz, de még a jelenlegi mérték is túlságosan nagy - nyilatkozta a Népszavának Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke szerint az lenne a szerencsés, ha a teljes éves forgalom legfeljebb 4 százalékát nem lépné túl a cégek kifizetetlen számláinak mértéke. Az éves szinten 2 000 milliárd forintos teljesítményt nyújtó ágazatban tehát 20-80 milliárd forintos kifizetetlen, vagy vitatott tartozás még nem okozna súlyos gondokat - véli az elnök.

Ezzel szemben, a most kimutatott 250 milliárd is jelzi a helyzet súlyosságát. Ráadásul a cégmegszűnések miatt a kimutatott összeg fele a felszámolt cégekkel együtt eltűnik, így a kényszerhitelező sokszor hiába vár a pénzére. Tavaly összesen 6509 társaság szűnt meg az ágazatban, 17 százalékkal több, mint 2014-ben, az ágazat jövedelmezősége pedig alig javult.

Az építőipari cégek egymás közötti elszámolási vitáiban rendszeresen döntő Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ) adatai szerint az elmúlt három évben 542 esetben fordultak építőipari vállalkozók ki nem fizetett számlák miatt az iparkamara mellett működő független szervhez - tájékoztatta lapunkat Csermely Gábor a szakértői szervezet vezető-helyettese. A TSZSZ szakmai tanácsa a vitatott követelések 70-80 százalékát tartotta jogosnak. Így mintegy 18 milliárd forintot fizettek ki a pénzükre váró vállalkozóknak.

A legkisebb vitatott összeg 200 ezer, a legnagyobb pedig 1,5 milliárd forint volt - jegyezte meg a vezető-helyettes. A lánctartozás megfékezésére kidolgozott jogszabályok hatályba lépése előtt az építési vállalkozások 90 százaléka, 75-80 ezer vállalkozást volt érintett valamelyik oldalon. A javulás ellenére a cégeknek még mindig nagyjából a fele érintett. Az ÉVOSZ elnöke hozzátette, ez azt is jelenti, hogy a vállalkozások jogos követelésének átlagosan a 10 százaléka nem érkezik meg határidőre a vállalkozó számlájára.

Az ideiben még nem, de a 2017-es költségvetésben jelentős összegek szerepelnek építési beruházásokra. Az ágazat szereplői arra számítanak, hogy a kormány és az önkormányzatok az év közepétől ismét megjelennek megrendelőként a piacon ajánlatkérésekkel, megrendelésekkel, szerződésekkel. Ez azért fontos, mert ilyenkor már többnyire előleget is fizetnek. Ha ez a várakozás hiábavaló lesz, akkor ismét növekedhet a lánctartozás, mert a cégek kénytelenek lesznek áron alul is vállalni megbízásokat az életben maradás érdekében, de a túlélésnek nem legális eszközeivel is kénytelenek élni az építési vállalkozók - figyelmeztetett Koji László.

A kormány a közbeszerzési törvény legutóbbi módosításakor a lánctartozások leggyakoribb áldozatai, az alvállalkozók védelmét helyezte előtérbe. Az építőipari vállalkozások szerint az intézkedésekkel azonban túllőtt a célon, mert ezekkel inkább fékezi, mintsem elősegíti a megoldást. Az alvállalkozókat az új szabályok szerint a közbeszerzés kiírója fizeti ki, míg korábban a generálkivitelező akkor jutott pénzéhez, ha igazolta, hogy az alatta levőknek átutalta járandóságukat. A másik vitatott pont, hogy kivitelezéskor csak a projekt értékének legfeljebb 50 százalékát lehet alvállalkozásba adni. A vállalkozók szerint elegendő lenne az egyharmados korlát, mert így éppen a kis-és közepes cégeket hozza hátrányos helyzetbe a kormány.

Nem telt meg a Liget az idei majálison

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.02. 07:01
Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor
Építsük fel a remény országát! - harsogta tegnap ebédidőben az MSZP-majálisán Kunhalmi Ágnes. A szocialisták budapesti elnöke azzal biztatta hallgatóságát, hogy el fogják tüntetni a Fideszt, sőt elszámoltatják és börtönbe rakják őket. Az idei ünnepen nem tolongtak az emberek a Városligetben, ahol a háromszorosra emelt helypénzek miatt a megszokottnál szegényesebb volt a kínálat. A politikusok beszédeit kevesebben hallgatták, a DK pedig le is fújta rendezvényét. Sokáig úgy volt, hogy Karácsony Gergely, Zugló polgármestere felszólal az MSZP színpadán, ám a Liget projekt körüli csatározások miatt a PM társelnöke ezt nem vállalta.

Most van igazán szükség a baloldaliságra. Olyanra, amely nem huny szemet az igazságtalanság felett, nem nézi tétlenül, hogy milliók élnek nincstelenül. Olyan Magyarországot kell építeni, amely minden állampolgárának biztosítja az egyenlőséget - fogalmazott tegnap az MSZP színpadán a következő parlamenti választáson győzelemre készülő pártelnök. Tóbiás József a délelőtti gyermekprogramok, koncertek után és a délutáni táncprogramok előtt arról beszélt, 2018-ban nem pártok szövetségével, hanem a helyi közösségek megszólításával nyerhetnek. A győzelemhez a szocialistáknak nem kell szövetséget kötni sem a Fidesszel, sem az őt kiszolgáló hűbérúri rendszerrel, csak a társadalommal.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Sokan mondják, hogy nincs pénz fizetésemelésre, színvonalas egészségügyre, az oktatás modernizálására, a hétköznapok biztonságának megteremtésére. Nekik válaszul Tóbiás hat olyan kiadási tételt említett az olimpiától Orbán budai Várba költöztetéséig, amelyekről nyugodtan le lehetne mondani. A budapesti olimpiára 774 milliárd forintot fordítanának, 300 milliárdot költ a kormány stadionfejlesztésre, 200 milliárdot a múzeumnegyedre, 215 milliárd forintot a Liget tönkretételére, 200 milliárd forintot pedig a budai Vár "elrablására". Ennek a pénznek pártelnök-frakcióvezető szerint az embereknél van a helye. A hatalom fél a néptől, mert ha az "emberek kinyilváníthatnák a véleményüket, kiderülne, nem lehet a néppel szemben kormányozni" - fogalmazott. Közölte, az MSZP jó úton jár, amikor a társadalmat feszítő kérdésekre próbál választ adni. A Fideszt arra figyelmeztette, az "nem pártpolitika, hogy embereknek a saját létválságukban naponta kell dönteniük, hogy számlát fizessenek, a gyógyszert váltsák ki, vagy enni adjanak a családjuknak". Ők nem ilyen országot akarnak, de a változáshoz közösségeket kell építeni a hatalommal szemben.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Amit korrupciónak hívunk, az a Fidesz lényege - figyelmeztette az egybegyűlteket a szocialisták újraválasztott budapesti elnöke. Kunhalmi Ágnes szerint Magyarországon "mérhetetlen korrupció, mérhetetlen lopás uralkodik, a Fidesz szegényre lopja az országot" és a kormánypárt politikájának az a lényege: "maguknak mindent, a népnek semmit". Az oktatás és az egészségügy fejlesztése helyett urizálás folyik, Matolcsy György 260 milliárdos alapítványi költései közel a kétszeresére rúgnak annak az összegnek, amit az ország összes egyetemére fordítanak.

Miközben az országban nem képeznek elég programozót, a kormány erkélyes irodát építtet a várban, kisvasutat Felcsúton, és miközben Ibizán nyaralnak, itthon már a normális vécé is hiánycikké válik az iskolákban. Ám semmi nem tart örökké, semmit nem lehet a végtelenségig büntetlenül csinálni - fogalmazott Kunhalmi, majd a kormánypártoknak címezve hozzátette: "el fognak tűnni, mert közösen el fogjuk őket tüntetni". Közölte, "meg vagyunk győződve arról, hogy ezeket nemcsak leváltani kell 2018-ban, hanem elszámoltatni és börtönbe rakni őket. Ezek az életükért futnak, és mindent el fognak követni, hogy utol ne érje őket az igazságszolgáltatás". Tudják, mit kell tenniük, egyre többen támogatják őket és egyre éberebb az ország - üzente a színpadról Kunhalmi. Azt mondta, a szocialisták lépésről lépesre bontják le majd Orbán rendszerét. Az időközi választásokat már megnyerik, ahogy a választási irodában zajló harcokat is megnyerték, de ez a bokszmeccs 12 menetből áll és minden menetben állva kell maradni.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

A következő lépés "a lopásgátló népszavazás" - hangsúlyozta, arra kérve a résztvevőket, írják alá az állami vezetők bérplafonjáról és a földek állami tulajdonban maradásáról szóló kezdeményezéseket. Emlékeztetett, Magyarország 12 éve lépett be az Európai Unióba, és a magyarok kétharmada ma is Európát választja. A szocialisták budapesti elnöke Orbán Viktor-parafrázissal zárta a beszédét: "Hajrá népszavazás, hajrá, Magyar Szocialista Párt!".

Az idei ünnepen nem tolongtak az emberek a ligetben. A Városliget Zrt. háromszorosra emelte a helypénzeket, emiatt a megszokottnál szegényesebb volt a kulturális kínálat, a büfék viszont borsos áron adták az ételt, italt. Az árusok sem bonyolíthattak hatalmas üzleteket, a portékákat inkább csak nézegették azok, akik a szeszélyes időjárással nem törődve itt akartak ünnepelni. A politikusok, szakszervezeti vezetők beszédeit így a szokásosnál kevesebben hallgatták, a DK pedig le is fújta rendezvényét. A szocialisták azért állítottak sátrakat a Nagyréten, a legnépszerűbb hely talán az volt, ahol a zöld-totó kitöltéséért cserébe virágpalánta járt, de a budapesti szervezet fórumait is többen figyelték. A fővárosiak sátrára pár kartonból kivágott életnagyságú kopasz biztonságist illesztettek, a vasárnapi boltbezárásos népszavazásra emlékeztetve, ide bárki leírhatta, milyen kérdésben szeretne referendumot. Aki nem csupán nézelődni, játszani, esetleg sörözni jött örülhetett, mert a Nagyréten felvonultak az MSZP "nagyágyúi". Parlamenti képviselők, a pártelnökség tagjai, sőt Tóbiás egyik kihívójával, Molnár Gyulával, Újbuda volt polgármesterével is beszélgetett. Az egyik büfénél pedig Gyurcsány Ferenc ette csapatával a kolbászt, még Tóbiás, illetve Kunhalmi beszéde előtt.

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke viszont nem közösködött a szocialistákkal. Bár néhány napja még úgy volt, hogy a PM politikusa is beszél az MSZP színpadán, végül mégsem szólalt fel. Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője szerint az után, amit a zuglói önkormányzatban a Liget-projektről szóló szavazáson a szocialisták elkövettek, nem meglepő, hogy a XIV. kerületi polgármester nem tud mit mondani az MSZP-s közönségnek. A szóvivő tegnap megismételte, az alacsony jövedelműeknek a PM alapjövedelmet vezetne be. Ez a dolgozóknak is járna, így a nettó minimálbér havi 74 ezerről 105 ezerre nőne. A Fidesz ezzel szemben a felső jövedelmi ötöd mellett áll ki, míg a munka világából kiszorulók semmilyen támogatásra nem számíthatnának.

"Ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni". A főváros háromszorosára emelte a területbérleti díjat, így a DK ezúttal nem állított színpadot. Nincs ugyanis 1,5-2 millió forintjuk egy ünnepség megszervezésére. Költségvetési támogatásból élnek, és jelenleg is 13-14 millió forint az adósságuk. Gyurcsány Ferenc ezzel indokolta tegnap, hogy lefújták a színes majálist. A DK elnöke azért a Ligetben elmondta, hogy a leendő új, demokratikus kormánynak olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseletét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést és emeli a pótlékot. Egyetértett azokkal, akik szerint béremelésre van szükség, de kijelentette, hogy a fizetéseket nem lehet egyik napról a másikra megduplázni. Baloldalinak lenni azt jelenti, "nem engedjük meg, hogy az erősebb kutya elvén szabályozódjanak a viszonyok", ezért fair és tisztességes társadalmi szerződés kell, védeni kell a gyengét - fogalmazott.

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP szintén a Városligetben várta a szimpatizánsokat, ahol Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes is béremelést követelt. Kiderült, a párt csökkentené az alacsonyabb jövedelműek terheit, adómentessé tenné a minimálbért, és olyan többkulcsos adórendszert alkalmazna, amely az átlagbér szintjén keresők jövedelmét is legalább 30 ezer forinttal növelné. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke viszont a Szabadság téren követelt általános bérfelzárkóztatást és többkulcsos személyi jövedelemadót. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányfő a kvótanépszavazással "keletre, Putyinhoz vezetné az országot".

Az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetője hosszú évek után idén végre együtt majálisozott a Városligetben. A Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követeltek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét.

A MoMa az Ötvenhatosok terére, az Időkerékhez várta azokat, akik velük együtt akarták "kiröhögni a NER rendszerét". Meghívójukban úgy fogalmaztak: "A proli-diktatúra megvéd minden Nertársat! Felszabadítjuk a szellemet a palackból, a jövő helyére az új múlt kerül. Kerül, amibe kerül! Világ Populistái Egyesüljetek!"

Jobbikos "néppártos" gyalázkodás
"Iráni homoszexuális párral is találkoztunk. Iráni homoszexuális pár is jött. Kell ez nekünk?" Az Index tudósítása szerint ezzel Toroczkai László, a Jobbik újdonsült alelnökjelöltje riogatta saját közönségüket szombaton a a Hajógyári-szigeten, ahol két napos "nemzeti majálist" tartott a párt. Ásotthalom polgármestere szerint a vallásos migránsok iszlám kalifátussá tennék Európát. A nem vallásosak a liberalizmus miatt jönnek, mert az unióban itt úgy lophatnak, hogy nem vágják le a kezüket érte. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója ezeket vélhetően a Vona Gábor által meghirdetett néppártosodás jegyében mondta.Nem telt meg a Liget az idei majálison

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.02. 07:01
Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor
Építsük fel a remény országát! - harsogta tegnap ebédidőben az MSZP-majálisán Kunhalmi Ágnes. A szocialisták budapesti elnöke azzal biztatta hallgatóságát, hogy el fogják tüntetni a Fideszt, sőt elszámoltatják és börtönbe rakják őket. Az idei ünnepen nem tolongtak az emberek a Városligetben, ahol a háromszorosra emelt helypénzek miatt a megszokottnál szegényesebb volt a kínálat. A politikusok beszédeit kevesebben hallgatták, a DK pedig le is fújta rendezvényét. Sokáig úgy volt, hogy Karácsony Gergely, Zugló polgármestere felszólal az MSZP színpadán, ám a Liget projekt körüli csatározások miatt a PM társelnöke ezt nem vállalta.

Most van igazán szükség a baloldaliságra. Olyanra, amely nem huny szemet az igazságtalanság felett, nem nézi tétlenül, hogy milliók élnek nincstelenül. Olyan Magyarországot kell építeni, amely minden állampolgárának biztosítja az egyenlőséget - fogalmazott tegnap az MSZP színpadán a következő parlamenti választáson győzelemre készülő pártelnök. Tóbiás József a délelőtti gyermekprogramok, koncertek után és a délutáni táncprogramok előtt arról beszélt, 2018-ban nem pártok szövetségével, hanem a helyi közösségek megszólításával nyerhetnek. A győzelemhez a szocialistáknak nem kell szövetséget kötni sem a Fidesszel, sem az őt kiszolgáló hűbérúri rendszerrel, csak a társadalommal.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Sokan mondják, hogy nincs pénz fizetésemelésre, színvonalas egészségügyre, az oktatás modernizálására, a hétköznapok biztonságának megteremtésére. Nekik válaszul Tóbiás hat olyan kiadási tételt említett az olimpiától Orbán budai Várba költöztetéséig, amelyekről nyugodtan le lehetne mondani. A budapesti olimpiára 774 milliárd forintot fordítanának, 300 milliárdot költ a kormány stadionfejlesztésre, 200 milliárdot a múzeumnegyedre, 215 milliárd forintot a Liget tönkretételére, 200 milliárd forintot pedig a budai Vár "elrablására". Ennek a pénznek pártelnök-frakcióvezető szerint az embereknél van a helye. A hatalom fél a néptől, mert ha az "emberek kinyilváníthatnák a véleményüket, kiderülne, nem lehet a néppel szemben kormányozni" - fogalmazott. Közölte, az MSZP jó úton jár, amikor a társadalmat feszítő kérdésekre próbál választ adni. A Fideszt arra figyelmeztette, az "nem pártpolitika, hogy embereknek a saját létválságukban naponta kell dönteniük, hogy számlát fizessenek, a gyógyszert váltsák ki, vagy enni adjanak a családjuknak". Ők nem ilyen országot akarnak, de a változáshoz közösségeket kell építeni a hatalommal szemben.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Amit korrupciónak hívunk, az a Fidesz lényege - figyelmeztette az egybegyűlteket a szocialisták újraválasztott budapesti elnöke. Kunhalmi Ágnes szerint Magyarországon "mérhetetlen korrupció, mérhetetlen lopás uralkodik, a Fidesz szegényre lopja az országot" és a kormánypárt politikájának az a lényege: "maguknak mindent, a népnek semmit". Az oktatás és az egészségügy fejlesztése helyett urizálás folyik, Matolcsy György 260 milliárdos alapítványi költései közel a kétszeresére rúgnak annak az összegnek, amit az ország összes egyetemére fordítanak.

Miközben az országban nem képeznek elég programozót, a kormány erkélyes irodát építtet a várban, kisvasutat Felcsúton, és miközben Ibizán nyaralnak, itthon már a normális vécé is hiánycikké válik az iskolákban. Ám semmi nem tart örökké, semmit nem lehet a végtelenségig büntetlenül csinálni - fogalmazott Kunhalmi, majd a kormánypártoknak címezve hozzátette: "el fognak tűnni, mert közösen el fogjuk őket tüntetni". Közölte, "meg vagyunk győződve arról, hogy ezeket nemcsak leváltani kell 2018-ban, hanem elszámoltatni és börtönbe rakni őket. Ezek az életükért futnak, és mindent el fognak követni, hogy utol ne érje őket az igazságszolgáltatás". Tudják, mit kell tenniük, egyre többen támogatják őket és egyre éberebb az ország - üzente a színpadról Kunhalmi. Azt mondta, a szocialisták lépésről lépesre bontják le majd Orbán rendszerét. Az időközi választásokat már megnyerik, ahogy a választási irodában zajló harcokat is megnyerték, de ez a bokszmeccs 12 menetből áll és minden menetben állva kell maradni.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

A következő lépés "a lopásgátló népszavazás" - hangsúlyozta, arra kérve a résztvevőket, írják alá az állami vezetők bérplafonjáról és a földek állami tulajdonban maradásáról szóló kezdeményezéseket. Emlékeztetett, Magyarország 12 éve lépett be az Európai Unióba, és a magyarok kétharmada ma is Európát választja. A szocialisták budapesti elnöke Orbán Viktor-parafrázissal zárta a beszédét: "Hajrá népszavazás, hajrá, Magyar Szocialista Párt!".

Az idei ünnepen nem tolongtak az emberek a ligetben. A Városliget Zrt. háromszorosra emelte a helypénzeket, emiatt a megszokottnál szegényesebb volt a kulturális kínálat, a büfék viszont borsos áron adták az ételt, italt. Az árusok sem bonyolíthattak hatalmas üzleteket, a portékákat inkább csak nézegették azok, akik a szeszélyes időjárással nem törődve itt akartak ünnepelni. A politikusok, szakszervezeti vezetők beszédeit így a szokásosnál kevesebben hallgatták, a DK pedig le is fújta rendezvényét. A szocialisták azért állítottak sátrakat a Nagyréten, a legnépszerűbb hely talán az volt, ahol a zöld-totó kitöltéséért cserébe virágpalánta járt, de a budapesti szervezet fórumait is többen figyelték. A fővárosiak sátrára pár kartonból kivágott életnagyságú kopasz biztonságist illesztettek, a vasárnapi boltbezárásos népszavazásra emlékeztetve, ide bárki leírhatta, milyen kérdésben szeretne referendumot. Aki nem csupán nézelődni, játszani, esetleg sörözni jött örülhetett, mert a Nagyréten felvonultak az MSZP "nagyágyúi". Parlamenti képviselők, a pártelnökség tagjai, sőt Tóbiás egyik kihívójával, Molnár Gyulával, Újbuda volt polgármesterével is beszélgetett. Az egyik büfénél pedig Gyurcsány Ferenc ette csapatával a kolbászt, még Tóbiás, illetve Kunhalmi beszéde előtt.

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a PM társelnöke viszont nem közösködött a szocialistákkal. Bár néhány napja még úgy volt, hogy a PM politikusa is beszél az MSZP színpadán, végül mégsem szólalt fel. Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője szerint az után, amit a zuglói önkormányzatban a Liget-projektről szóló szavazáson a szocialisták elkövettek, nem meglepő, hogy a XIV. kerületi polgármester nem tud mit mondani az MSZP-s közönségnek. A szóvivő tegnap megismételte, az alacsony jövedelműeknek a PM alapjövedelmet vezetne be. Ez a dolgozóknak is járna, így a nettó minimálbér havi 74 ezerről 105 ezerre nőne. A Fidesz ezzel szemben a felső jövedelmi ötöd mellett áll ki, míg a munka világából kiszorulók semmilyen támogatásra nem számíthatnának.

"Ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni". A főváros háromszorosára emelte a területbérleti díjat, így a DK ezúttal nem állított színpadot. Nincs ugyanis 1,5-2 millió forintjuk egy ünnepség megszervezésére. Költségvetési támogatásból élnek, és jelenleg is 13-14 millió forint az adósságuk. Gyurcsány Ferenc ezzel indokolta tegnap, hogy lefújták a színes majálist. A DK elnöke azért a Ligetben elmondta, hogy a leendő új, demokratikus kormánynak olyan új Munka törvénykönyvét kell alkotnia, amely erősíti a munkavállalók képviseletét, visszaadja a sztrájk jogát, megbecsüli a hétvégi munkavégzést és emeli a pótlékot. Egyetértett azokkal, akik szerint béremelésre van szükség, de kijelentette, hogy a fizetéseket nem lehet egyik napról a másikra megduplázni. Baloldalinak lenni azt jelenti, "nem engedjük meg, hogy az erősebb kutya elvén szabályozódjanak a viszonyok", ezért fair és tisztességes társadalmi szerződés kell, védeni kell a gyengét - fogalmazott.

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP is a kiállt a fák védelmében a Városligetben. MTI Fotó: Illyés Tibor

Az LMP szintén a Városligetben várta a szimpatizánsokat, ahol Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes is béremelést követelt. Kiderült, a párt csökkentené az alacsonyabb jövedelműek terheit, adómentessé tenné a minimálbért, és olyan többkulcsos adórendszert alkalmazna, amely az átlagbér szintjén keresők jövedelmét is legalább 30 ezer forinttal növelné. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke viszont a Szabadság téren követelt általános bérfelzárkóztatást és többkulcsos személyi jövedelemadót. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormányfő a kvótanépszavazással "keletre, Putyinhoz vezetné az országot".

Az öt magyarországi szakszervezeti konföderáció vezetője hosszú évek után idén végre együtt majálisozott a Városligetben. A Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát és igazságos adórendszert követeltek, valamint azt, hogy a bérminimum érje el a létminimum szintjét.

A MoMa az Ötvenhatosok terére, az Időkerékhez várta azokat, akik velük együtt akarták "kiröhögni a NER rendszerét". Meghívójukban úgy fogalmaztak: "A proli-diktatúra megvéd minden Nertársat! Felszabadítjuk a szellemet a palackból, a jövő helyére az új múlt kerül. Kerül, amibe kerül! Világ Populistái Egyesüljetek!"

Jobbikos "néppártos" gyalázkodás
"Iráni homoszexuális párral is találkoztunk. Iráni homoszexuális pár is jött. Kell ez nekünk?" Az Index tudósítása szerint ezzel Toroczkai László, a Jobbik újdonsült alelnökjelöltje riogatta saját közönségüket szombaton a a Hajógyári-szigeten, ahol két napos "nemzeti majálist" tartott a párt. Ásotthalom polgármestere szerint a vallásos migránsok iszlám kalifátussá tennék Európát. A nem vallásosak a liberalizmus miatt jönnek, mert az unióban itt úgy lophatnak, hogy nem vágják le a kezüket érte. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom alapítója ezeket vélhetően a Vona Gábor által meghirdetett néppártosodás jegyében mondta.