Előfizetés

120 éves Vígszínház - Hol vagy szabad világ?

Publikálás dátuma
2016.05.03. 07:45
Egy 120 éves felvétel, a Vígszínház épülete 1896-ban FOTÓ: KLÖSZ GYÖRGY/FORTEPAN BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA
Maratoni, de sok szép, személyes pillanattal teli gálaesttel köszöntötte a társulat és a népes vendégfellépők hada a 120 éves Vígszínházat vasárnap este. Az éjfél után véget ért műsorban több budapesti és vidéki együttes is kivette a részét az ünneplésből. A több mint öt órás alkalmi produkcióban helyet kaptak közéleti kiszólások is. Volt, aki a Fesztiválzenekar támogatásának csökkentését hozta szóba, más arról beszélt, hogy a jelenlegi hatalom milyen kulturális értékeket tüntet el éppen, de szerencsére a Vígszínház továbbra is a maradók között van.

Nem könnyű műfaj a gálaest, szinte csak elrontani lehet. Eszenyi Enikő és társulata viszont vasárnap este a Vígszínház 120. születésnapján bebizonyította, hogy lehet ezt jól csinálni, sőt nagyon jól. Azt persze nem lehet szó nélkül hagyni, hogy egyáltalán nem sikerült rövidre az ünneplés, több mint öt órán át tartott. Eszenyinek és csapatának nem volt szíve senkinek sem nemet mondani. Köszöntésre jelentkező pedig akadt bőven, de olyan is akadt, akit maga Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója kért fel, hogy mondjon néhány szót az ünnepi alkalomból. Azt is tudtuk, hogy Eszenyi egy átváltozó művész.

Az est elején Hegedűs D. Géza konferálta őt fel. Az igazgatónő megjelent csodás nagyestélyiben, mondott néhány szót, majd beült az igazgatói páholyba Tarlós István főpolgármester mellé. De sokáig nem bírta ki, hogy ott maradjon és egy vígszínházas pólóra váltva néha egy mikrofonnal rohant be a színpadra, kisegítve a köszöntőt, máskor a műszaknak adott nyilvános instrukciót, vagy egy születésnapi tortát tolt be éppen. Eszenyi ezt a szenvedélyt, ezt az alázatot és dinamizmust képes a teljes társulatra átsugározni, sőt még a vendégekre is.

Rendkívül szépen és személyesen kezdődött el az este. Hegedűs D. Géza vallott arról, hogyan találkozott először - még vidéki középiskolásként - a Vígszínházzal 1969-ben, amikor épp Pesten volt termelési gyakorlaton. A Vígszínház nagy szerelemmé vált, később már főiskolásként leszerződött a Szent István körúti társulathoz. A színész most meghatottan mesélt kollégáiról, azokról is, akik már nem lehetnek közöttünk, mások mellett Kaszás Attiláról, Mádi Szabó Gáborról, Tábori Nóráról, Pap Veráról és nem utolsósorban Ruttkai Éváról, akinek partnere volt Nádas Péter Találkozás című darabjának ősbemutatóján. Egészen személyes pillanat volt, amikor Hegedűs D. felolvasta azt a levelet, amit Ruttkainak írt, a bemutatóra szánt köszöntésnek. Az írás minden sora, úgy kezdődött, hogy Évának. Az utolsó sor pedig így szólt: Évának, a gyönyörű embernek. Az írás felfogható egy kolléga elegáns, de nagyon is szenvedélyes figyelmességének és egy mély szerelmi vallomásnak is.

Marton László, a Vígszínház főrendezője, előző direktora ugyancsak személyes volt, arról beszélt, hogy a Vígszínház korábbi igazgatói bebizonyították, egy nagy színházban is lehet érvényes színházat teremteni sok ember számára. Valamennyien hittek az együttesben, az állandó társulatban, amit sikerült megőrizni.

A rövidesen 95 éves Lázár Egon, a Vígszínház korábbi gazdasági igazgatója arról mesélt, miként került a Vígszínházhoz több mint negyven éve. Először nem vette fel őt Várkonyi Zoltán, de egy hónap múlva őt hívta fel a direktor. Szabadkozott, hogy először rossz információkat kapott róla, de ez módosult, így szerződést ajánlott. Lázár Egon szerint az épületen látszik az öregedés, de a szellemisége inkább megfiatalodott.

Halász Judit is több évtizede tagja a Vígszínház társulatának, szerinte ez az épület szellemeket rejt. Mesélt az egykori legendás partneréről, Sulyok Máriáról, aki hol művelt úriasszonynak mutatkozott, máskor pedig inkább elviselhetetlen szörnyetegnek. Jött aztán a társulat többi tagja is, mindenki bemondta saját nevét és azt, hogy hány éve tagja a Vígszínháznak. És jöttek a vendégek, Törőcsik Mari, aki elnézést kért azért, mert valakinek be kellett kísérnie a színpadra. Eddig ez soha nem fordult vele elő, most is csak azért látta ezt szükségesnek, mert vasárnap nehéz napja volt, nem érezte magát jól, mégis eljött erre a születésnapra. Eljött, mert tiszteli a Vígszínházat és a teátrumot vezető Eszenyi Enikőt, aki Törőcsik szerint egyedül képes arra, hogy egy ekkora színházat ilyen sikeresen vezessen. És jöttek a többiek, Bereményi Géza, Udvaros Dorottya, Sándor Pál, Mészáros Márta, Jordán Tamás, Bálint András, Kováts Adél, Juronics Tamás, Komlósi Ildikó, Dés László, Bretz Gábor, vagy a remek kolozsvári színész, Bogdán Zsolt. Mindegyikük készült valamivel, verssel, dallal, Sándor Pál pedig Garas Dezső emlékét idézte. Volt, aki nem tudott személyesen jelen lenni, ezért üzent, így tett például Alföldi Róbert, Venczel Vera, több külföldi rendező és Szász János. Utóbbi szintén barátian, személyesen fogalmazott, üzenete végén azt mondta: veletek a félelmet nem ismerem. Érkeztek budapesti és vidéki társulatok képviselői, hogy köszöntsék a 120 éves Vígszínházat. Az Örkény Színház társulata például egy Örkény egypercest, a Színész halálát adta elő.

Kern András visszatért régi énjéhez a parodistához, és egészen szenzációsan idézte meg többek között Kállai Ferenc, Páger Antal és Darvas Iván alakját, és persze egyik "levélből" sem maradhatott ki a Vígszínház.

Tarlós István főpolgármester papírból olvasott fel egy köszöntő szöveget, egyszer bele is bakizott. Viszont egy korábban a színpadon elhangzott felvetésre, mely szerint a Vígszínház épületére ráférne egy felújítás, pozitívan reagált. Idézett Eszenyi igazgatói pályázatából is, igaz azt elfelejtette elmondani, hogy a direktor hosszabbításánál finoman szólva nem mentek simán a dolgok. Később aztán megérkezett a TÁP Színház társulata a színpadra Vajdai Vilmos vezetésével és kicsit felkavarták az eseményeket. Vajdai arra is tett megjegyzést, hogy a Főváros csökkentette a Budapesti Fesztiválzenekar támogatását. A sajátos független színházi performansz – tiltották a tapsot, elejtették a tortát, himnuszt énekeltek alternatív módon - meglepte a nézőket és feltételezhetően a főpolgármestert is. Fokozta a helyzetet Bodó Viktor rendező, a megszűnt Szputnyik Társulat vezetőjének jelenléte is. Bodó azt mondta, hogy most vett át egy rangos szakmai díjat külföldön, de azért jobb itthon díjat kapni. Aztán kapott is egyet, a színikritikusok díját a Koldusopera rendezéséért átvehette utólag Hegedűs D. Gézától, eddig a Vígszínházban őrizték a csokiból készült elismerést. Kornis Mihály író, több jelentős vígszínházi előadás szerzője azt mondta, a jelenlegi hatalom sok mindent lebont, megszűnnek például folyóiratok, örüljünk, hogy a Vígszínház nem jut erre a sorsra.

A fináléban az egész társulat dalra fakadt. A Földrengés Londonban című, nemrég bemutatott előadás záródalát énekelték. „Hol vagy szabad világ” kérdezték, de a felvetésük költői maradt. Mindenesetre a Vígszínház vasárnap este, legalább öt órára a szabad világ illúzióját keltette. Tegye még ezt sok évtizeden át.

Kapcsolódó
Százhúsz éves a Vígszínház

Matolcsy fejét követelik

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.03. 07:00
Az MSZP "Elég volt, Matolcsy!" címmel tartott demonstrációja az MNB épületénél április 30-án. Fotó: Molnár Ádám
Matolcsy György elmúlt hetekben feltárt botránysorozata hasonlít A Wall Street farkasa című amerikai film történetéhez, azzal a különbséggel, hogy Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét költik - fogalmazott tegnap a Házban napirend előtt Tóth Bertalan. Az MSZP-s politikus perelte ki a jegybank által alapított egyik alapítvány iratait, amelyekből kiderült, hogy Matolcsy kuratóriumi elnökként személyesen döntött befektetésekről és a milliárdos összegek legtöbb esetben az unokatestvére érdekeltségében lévő banknál landoltak. Matolcsy adott beszélnivalót a Háznak.

Lebuktak, pedig úgy gondolták, nem fog kiderülni, mire fordította az emberek pénzét a jegybank, ha az általuk létrehozott és irányított alapítványoknak adják oda - mondta tegnap, napirend előtt a parlamentben Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az elmúlt hetekben feltárt botránysorozat A Wall Street farkasa című amerikai film történetéhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az MNB alapítványai az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét lopják és juttatják rokonoknak, haveroknak. A jegybank elnöke és az általa kinevezett alapítványi vezetők nem a gazdálkodj okosan, hanem a "gazdálkodj okosban" elve alapján jártak el - fogalmazott, Matolcsy felelősségre vonását követelve.

Kiderült ugyanis, hogy a forint romlásával előteremtett 266 milliárdos közpénzből a Pallasz Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány részben a "miniszterelnök jobbkezének" utasítása alapján költötte. A jegybankelnök maga döntött arról, "mikor mennyi pénzt kötnek le unokatestvérének bankjánál, és mikor mennyi állampapírt vásárolnak az unokatestvérének bankjától" - fogalmazott a szocialista képviselő, aki szerint ez a botrány minden idők legnagyobb jegybanki botránya, amiben még mindig nem lehet teljesen tisztán látni. Részben, mert még mindig titkolnak közérdekű adatokat, illetve mert az ilyen ügyek kivizsgálására hivatott ügyészség vezetőjének felesége érintett lehet. Ezért nem indítottak eddig vizsgálatot. Tóth arra figyelmeztetett, eddig egyetlen kormányzati cáfolat sem érkezett arról, hogy az MNB ne törvénytelen módon járt volna el, ne szegte volna meg a monetáris finanszírozás tilalmát. Arra is felhívta a figyelmet, a szocialista párt továbbra is mindent elkövet azért, hogy a botrányt feltárja, a "jegybank farkasának" káros és törvényellenes tevékenységét bemutassa a közvéleménynek.

Nyomozni kell a luxuskastély miatt
Egy hónap alatt lezavarta és bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség az MNB által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tavalyi ingatlanvásárlása ügyében. A döntés azonban a kerületi ügyészség szerint megalapozatlan, ezért a nyomozás folytatására utasították az V. kerületi kapitányságot.
Tényi István fideszes feljelentő tavaly augusztusban fordult az V. kerületi rendőrkapitánysághoz a Magyar Nemzet Online "Luxuskastély százmilliós felárral" című írása alapján. A cikk szerint az alapítvány százmillió forintot spórolhatott volna, ha egy másik ingatlanos cégen keresztül vásárolja meg a Svábhegyen, a Mátyás király út 44. alatti ingatlant.

Az MSZP-s politikus perelte ki a PADA iratait, amelyeket tegnap reggel közzé is tett az ellenzéki párt. Így derült ki, hogy az alapítvány pénzeinek befektetéséről az egyik független kuratóriumi taggal közösen személyesen a jegybank elnöke döntött. Pedig amikor a napokban az MNB-t arról kérdezték, az elnök lemond-e az alapítványok botrányos költekezése miatt, azzal érveltek, hogy az alapítványok a jegybanktól és Matolcsytól függetlenül hozták döntéseiket. Tóth tegnap sajtótájékoztatón is ismertette a történetet, amelyben 44 határozat szerepel. Ezek alapján a PADA 46,5 milliárd forint értékben vásárolt állampapírokat és közel négymilliárd forintért helyezett el bankbetéteket.

Tóth Bertalan egy korábbi tüntetésen bemutatta a Matolcsy-monopolyt is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Tóth Bertalan egy korábbi tüntetésen bemutatta a Matolcsy-monopolyt is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az alapítvány egyenként milliárdos-tízmilliárdos nagyságrendű betéteit túlnyomórészt a Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás áttételes tulajdonában álló Növekedési Hitelbank - 2014 végéig evoBank - őrizhette a PADA számára. Sok milliárdos állampapír-vásárlás is található a tételek között, egy esetben például mintegy 15 milliárd forintnyi euróért olasz állampapírokat vett az alapítvány. Ráadásul az MNB több alkalommal a jegybanki alapkamatnál olcsóbban vett állampapírt például a Szemeryhez köthető Evo Banknál. Ez olyan, mintha a jegybank alapítványai a piaci hitelekhez képest olcsóbban adtak volna hitelt egyebek mellett Matolcsy unokatestvérének.

Nyílt törvénytelenségek sorozatával állunk szemben - fogalmazott Tóth, majd pedig megismételte: nem csupán az Állami Számvevőszéknek lenne dolga az ügyben, ha ugyanis valaki az unokatestvérének juttat vagyoni előnyt, azt az ügyészségnek is vizsgálnia kell. "A jegybankelnöknek távoznia kell" - fokozta az LMP-s Schiffer András. A frakcióvezető az MNB elnökének monetáris politikáját helyesnek tartja, ám közölte, a felelőtlen és törvénytelen költekezés a sikeres monetáris politika eredményeit teszi kockára. Schiffer szerint ugyanis az ügy kapcsán a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül. Válaszában Tállai András államtitkár megismételte, a nemzeti bank független a kormánytól, az alapítványok önálló jogi személyek, a gazdálkodási kérdések az ő felelősségi körükbe tartoznak.

Ezek után Tukacs István épp azt vitatta, hogy a kormánynak valóban nincs-e beleszólása, mire költi az MNB a 266 milliárd forintot, hiszen a jegybank százszázalékos tulajdonosa az állam. A szocialista képviselő szerint ebből a pénzből teljesíteni lehetne az egészségügyben dolgozók követeléseit, 50 százalékkal fel lehetne emelni a béreket. A szintén MSZP-s Korózs Lajos is azt kérdezte, mire költené a kormány a jegybank alapítványainak juttatott 266 milliárdot. Az MNB-t "bűnözők rezidenciájának" nevezte, majd bírálta a jövőre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelést, amely alapján a nyugdíjak egészét tekintve még ezer forintra sem jön ki a többlet.

Az azonnali kérdések és válaszok órájában a szocialista Bárándy Gergely is a rokonokról érdeklődött volna Matolcsytól, ám mert a jegybankelnök tegnap valamiért nem ment be a parlamentbe, az ellenzéki képviselő inkább nem kérdezett. Tóth Bertalan viszont elfogadta, hogy az MNB vezér helyett Nagy Márton alelnök válaszoljon arra, mikor ismerik el, hogy összejátszottak a kormánnyal? Az alelnök azt felelte: az alapítványok kaptak egy vagyonjuttatást, ebből vásároltak állampapírt, aminek a hozamából gazdálkodnak.

Origótól a vs.hu-hoz
Forrásaink szerint az origo.hu két szerkesztőjének Tevan Imrének és Makai Józsefnek kell életben tartania az MNB-s botrány nyomán meggyengült vs.hu-t.
Az Origóban tegnap délután jelentették be, hogy a portálhoz a Faktortól igazolnak az új vezetőket, ahonnan Origót néhány hete tartalomigazgatóként irányító György Bence is érkezett. Fazekas Pálma felelős szerkesztő a továbbiakban a hírcsoportot irányítja.
Az Origó jelenlegi munkatársaitól nem köszönnek el, de úgy tudjuk, a vs.hu-t később megszüntetnék. Ez utóbbi portál munkatársainak java és a főszerkesztő is távozott, miután kiderült, tulajdonosa, a New Wave-médiacsoport több mint 600 millió forintot kapott a jegybank alapítványaitól.Matolcsy fejét követelik

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.03. 07:00
Az MSZP "Elég volt, Matolcsy!" címmel tartott demonstrációja az MNB épületénél április 30-án. Fotó: Molnár Ádám
Matolcsy György elmúlt hetekben feltárt botránysorozata hasonlít A Wall Street farkasa című amerikai film történetéhez, azzal a különbséggel, hogy Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét költik - fogalmazott tegnap a Házban napirend előtt Tóth Bertalan. Az MSZP-s politikus perelte ki a jegybank által alapított egyik alapítvány iratait, amelyekből kiderült, hogy Matolcsy kuratóriumi elnökként személyesen döntött befektetésekről és a milliárdos összegek legtöbb esetben az unokatestvére érdekeltségében lévő banknál landoltak. Matolcsy adott beszélnivalót a Háznak.

Lebuktak, pedig úgy gondolták, nem fog kiderülni, mire fordította az emberek pénzét a jegybank, ha az általuk létrehozott és irányított alapítványoknak adják oda - mondta tegnap, napirend előtt a parlamentben Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az elmúlt hetekben feltárt botránysorozat A Wall Street farkasa című amerikai film történetéhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az MNB alapítványai az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét lopják és juttatják rokonoknak, haveroknak. A jegybank elnöke és az általa kinevezett alapítványi vezetők nem a gazdálkodj okosan, hanem a "gazdálkodj okosban" elve alapján jártak el - fogalmazott, Matolcsy felelősségre vonását követelve.

Kiderült ugyanis, hogy a forint romlásával előteremtett 266 milliárdos közpénzből a Pallasz Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány részben a "miniszterelnök jobbkezének" utasítása alapján költötte. A jegybankelnök maga döntött arról, "mikor mennyi pénzt kötnek le unokatestvérének bankjánál, és mikor mennyi állampapírt vásárolnak az unokatestvérének bankjától" - fogalmazott a szocialista képviselő, aki szerint ez a botrány minden idők legnagyobb jegybanki botránya, amiben még mindig nem lehet teljesen tisztán látni. Részben, mert még mindig titkolnak közérdekű adatokat, illetve mert az ilyen ügyek kivizsgálására hivatott ügyészség vezetőjének felesége érintett lehet. Ezért nem indítottak eddig vizsgálatot. Tóth arra figyelmeztetett, eddig egyetlen kormányzati cáfolat sem érkezett arról, hogy az MNB ne törvénytelen módon járt volna el, ne szegte volna meg a monetáris finanszírozás tilalmát. Arra is felhívta a figyelmet, a szocialista párt továbbra is mindent elkövet azért, hogy a botrányt feltárja, a "jegybank farkasának" káros és törvényellenes tevékenységét bemutassa a közvéleménynek.

Nyomozni kell a luxuskastély miatt
Egy hónap alatt lezavarta és bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség az MNB által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tavalyi ingatlanvásárlása ügyében. A döntés azonban a kerületi ügyészség szerint megalapozatlan, ezért a nyomozás folytatására utasították az V. kerületi kapitányságot.
Tényi István fideszes feljelentő tavaly augusztusban fordult az V. kerületi rendőrkapitánysághoz a Magyar Nemzet Online "Luxuskastély százmilliós felárral" című írása alapján. A cikk szerint az alapítvány százmillió forintot spórolhatott volna, ha egy másik ingatlanos cégen keresztül vásárolja meg a Svábhegyen, a Mátyás király út 44. alatti ingatlant.

Az MSZP-s politikus perelte ki a PADA iratait, amelyeket tegnap reggel közzé is tett az ellenzéki párt. Így derült ki, hogy az alapítvány pénzeinek befektetéséről az egyik független kuratóriumi taggal közösen személyesen a jegybank elnöke döntött. Pedig amikor a napokban az MNB-t arról kérdezték, az elnök lemond-e az alapítványok botrányos költekezése miatt, azzal érveltek, hogy az alapítványok a jegybanktól és Matolcsytól függetlenül hozták döntéseiket. Tóth tegnap sajtótájékoztatón is ismertette a történetet, amelyben 44 határozat szerepel. Ezek alapján a PADA 46,5 milliárd forint értékben vásárolt állampapírokat és közel négymilliárd forintért helyezett el bankbetéteket.

Tóth Bertalan egy korábbi tüntetésen bemutatta a Matolcsy-monopolyt is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Tóth Bertalan egy korábbi tüntetésen bemutatta a Matolcsy-monopolyt is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az alapítvány egyenként milliárdos-tízmilliárdos nagyságrendű betéteit túlnyomórészt a Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás áttételes tulajdonában álló Növekedési Hitelbank - 2014 végéig evoBank - őrizhette a PADA számára. Sok milliárdos állampapír-vásárlás is található a tételek között, egy esetben például mintegy 15 milliárd forintnyi euróért olasz állampapírokat vett az alapítvány. Ráadásul az MNB több alkalommal a jegybanki alapkamatnál olcsóbban vett állampapírt például a Szemeryhez köthető Evo Banknál. Ez olyan, mintha a jegybank alapítványai a piaci hitelekhez képest olcsóbban adtak volna hitelt egyebek mellett Matolcsy unokatestvérének.

Nyílt törvénytelenségek sorozatával állunk szemben - fogalmazott Tóth, majd pedig megismételte: nem csupán az Állami Számvevőszéknek lenne dolga az ügyben, ha ugyanis valaki az unokatestvérének juttat vagyoni előnyt, azt az ügyészségnek is vizsgálnia kell. "A jegybankelnöknek távoznia kell" - fokozta az LMP-s Schiffer András. A frakcióvezető az MNB elnökének monetáris politikáját helyesnek tartja, ám közölte, a felelőtlen és törvénytelen költekezés a sikeres monetáris politika eredményeit teszi kockára. Schiffer szerint ugyanis az ügy kapcsán a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül. Válaszában Tállai András államtitkár megismételte, a nemzeti bank független a kormánytól, az alapítványok önálló jogi személyek, a gazdálkodási kérdések az ő felelősségi körükbe tartoznak.

Ezek után Tukacs István épp azt vitatta, hogy a kormánynak valóban nincs-e beleszólása, mire költi az MNB a 266 milliárd forintot, hiszen a jegybank százszázalékos tulajdonosa az állam. A szocialista képviselő szerint ebből a pénzből teljesíteni lehetne az egészségügyben dolgozók követeléseit, 50 százalékkal fel lehetne emelni a béreket. A szintén MSZP-s Korózs Lajos is azt kérdezte, mire költené a kormány a jegybank alapítványainak juttatott 266 milliárdot. Az MNB-t "bűnözők rezidenciájának" nevezte, majd bírálta a jövőre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelést, amely alapján a nyugdíjak egészét tekintve még ezer forintra sem jön ki a többlet.

Az azonnali kérdések és válaszok órájában a szocialista Bárándy Gergely is a rokonokról érdeklődött volna Matolcsytól, ám mert a jegybankelnök tegnap valamiért nem ment be a parlamentbe, az ellenzéki képviselő inkább nem kérdezett. Tóth Bertalan viszont elfogadta, hogy az MNB vezér helyett Nagy Márton alelnök válaszoljon arra, mikor ismerik el, hogy összejátszottak a kormánnyal? Az alelnök azt felelte: az alapítványok kaptak egy vagyonjuttatást, ebből vásároltak állampapírt, aminek a hozamából gazdálkodnak.

Origótól a vs.hu-hoz
Forrásaink szerint az origo.hu két szerkesztőjének Tevan Imrének és Makai Józsefnek kell életben tartania az MNB-s botrány nyomán meggyengült vs.hu-t.
Az Origóban tegnap délután jelentették be, hogy a portálhoz a Faktortól igazolnak az új vezetőket, ahonnan Origót néhány hete tartalomigazgatóként irányító György Bence is érkezett. Fazekas Pálma felelős szerkesztő a továbbiakban a hírcsoportot irányítja.
Az Origó jelenlegi munkatársaitól nem köszönnek el, de úgy tudjuk, a vs.hu-t később megszüntetnék. Ez utóbbi portál munkatársainak java és a főszerkesztő is távozott, miután kiderült, tulajdonosa, a New Wave-médiacsoport több mint 600 millió forintot kapott a jegybank alapítványaitól.