Bukja a hétvégéket a TV2

Publikálás dátuma
2016.05.03. 07:05
Fotó: Tóth Gergő
Amit látunk, hogy a TV2 "miénk a hétvége" kampánya helyett lassan a "miénk volt a hétvége" lesz aktuális: második hete az RTL Klub nyeri a szombatokat nézettség szempontjából a kereskedelmileg releváns, 18-49-es korosztályban - közölte lapunkkal az RTL a legfrissebb nézettségi adatokra hivatkozva. 

Mint írták, vasárnap is csekély, 3 százaléknyi különbség volt az RTL Klub és a TV2 között a kereskedelmi célcsoportban, egy átlagos hétköznapon pedig az RTL Klub és a TV2 között minimum 10 pontos különbség van. Mindez azért érdekes, mert Dirk Gerkes a múlt héten még arról nyilatkozott, hogy a TV2 kezdi beérni az RTL nézettségét, s hétvégente felül is múlják azt. Utóbb aztán kiderült, a TV2 vezérigazgatója nem a kereskedelmi célcsoportra, hanem a 4 éven felüliekre vonatkozó adatokra hivatkozott.

Eközben a TV2 Média Csoport Kft. alapító okiratából kiderült, Gerkensnek nincs sok beleszólása a csatorna ügyeibe, ugyanis a vezérigazgató csak 10 millió forintnál kisebb értékű szerződést köthet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vezérigazgató csak a tulajdonos, Andy Vajna jóváhagyásával rendelhet meg műsorokat, vagy köthet bármilyen reklámszerződést. A TV2 korábbi vezető beosztású munkatársai szerint ez a limit bizalomhiányt jelez, a korábbi vezérigazgatóknak jóval nagyobb mozgásterük volt. Emellett Gerkens nem főnöke sem Kökény-Szalai Vivien hír-, sem Halkó Gabriella gazdasági igazgatónak, mivel nekik Vajna a közvetlen munkáltatójuk.

A Népszabadság szerint a korábbi RTL-vezér ezért is próbálta a Kökény-Szalai alá a Tényekhez leigazolni Jakab Gábort, a Fókusz főszerkesztőjét, aki végül nemet mondott Gerkens megkérésére. Laptárunk cikkére a TV2 úgy reagált, Vajna alapítóként gyakorolja a munkáltatói jogokat a TV2 vezérigazgatója, gazdasági igazgatója és hírigazgatója felett, Haló és Kökény-Szalai napi szintű operatív irányításáért Gerkens felel. Hozzátették, a tulajdonos csak alapvető stratégiai döntések meghozatalában vesz részt, a csatorna napi ügyeibe nem folyik bele. Vajnáék arra nem tértek ki, hogy miért szerepel a tízmilliós kitétel Gerkens neve mellett az okiratban.

Szerző

Elkészült a terrortájékoztató

"A megvalósulás fázisába értek azok az állampolgároknak a tájékozódását, tájékozottságát célzó dokumentumok", melyek elmagyarázzák az utca emberének, hogyan kellene reagálnia terrortámadások esetén - közölte a Belügyminisztérium (BM) a hvg.hu kérdésére. 

A tájékoztatási terv része egy olyan anyag is, amely közérthető formában ad felvilágosítást arról, hogyan lehet felismerni a terroristák ráutaló magatartásai alapján egy támadás előkészületeit, és konkrét támadásokra ajánlott reakciókat is bemutatnak majd. Kitérnek a különböző szituációkra, tehát arra is, mi a teendő egy nyílt közterületen történt támadás esetén, vagy akkor, ha fegyveresek szállnak meg egy középületet.

Az anyagok tartalma egyelőre nem nyilvános, mivel a tárca szerint azok kiadása egyelőre csak pánikhangulatot eredményezne, "Magyarország jelenlegi helyzete ezt nem indokolja, egyelőre nincs napirenden azok publikálása" - írták. Arra a kérdésre, hogy a későbbiekben nem fog-e pánikot kelteni, ha kiadják a tájékoztatókat, azt felelték, "mivel a lakosság részére előkészített brosúrák a higgadt, tudatos felkészítést célozzák, azok terjesztése kellő körültekintéssel, érzékenységgel hajtható végre".

Szerző

Naponta gyarapszik Mészáros Lőrinc

Publikálás dátuma
2016.05.03. 07:03
Fotó: Népszava
Exkluzív Heves megyei szállodával bővíti birodalmát Mészáros Lőrinc - tudta meg a Heol.hu. Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa ugyanis az egerszalóki Saliris Resort nevű hotelt vásárolhatta meg az Event-Immo Kft.-n keresztül. A cégben döntő részesedése van a nagykátai Csík Zoltánnak, akiről korábban az Átlátszó írta meg, hogy a felcsúti polgármester bizalmasának tekinthető, mert Mészáros féltucat érdekeltségében vezető tisztségviselő. 

A szálloda mellett az egykori gázszerelő némi közpénzzel is gazdagabb lett: R-Kord Kft.-je konzorciumban nyerte meg ugyanis a NIF Zrt. 72,39 milliárd forintos tenderét, amely a Szántód-Balatonszentgyörgy, valamint a Fonyód-Kaposvár közti vasúti szakaszok felújítására szól. A szerződés eredetileg becsült értéke 55,5 milliárd forint volt.

Eközben a múlt heti, Mészárossal történt találkozó nyomán hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentette az LMP Bitay Márton Örsöt, mivel szerintük a Földművelésügyi Minisztérium (FM) államtitkára felügyelete alatt milliárdosoknak játsszák ki a magyar földet. Sallai R. Benedek arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bitay felügyelete alatt álló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) olyan területek árverésre bocsátását vonta vissza, amelyek fideszes nagyvállalkozók - például Mészáros - bérleményei, ám ők nem tudnák megvenni, hiszen családtagjukkal együtt már megszerezték a lehetséges birtokmaximumot.

A képviselő szerint érdekes, hogy mindez pont aznap történt, amikor a sajtóhírek szerint Bitay együtt kávézott Felcsút polgármesterével. Az FM úgy reagált: az NFA az árveréseket pusztán technikai okok miatt ütemezte át 2016. május 30-ára, a visszavont területek mindegyike kalapács alá kerül. Bitay az üggyel kapcsolatban állította, egy másik találkozója után véletlenül futott össze Mészárossal, és barátian beszélgettek a futballról. Mészáros annyit mondott, nem tárgyalni, "csak kávézni volt". Tegnap a nol.hu ismét elkapta a témában a felcsúti polgármestert, aki most azt mondta: nem is akar további földeket vásárolni, hanem további 15 évig bérelni kívánja az érintett birtokokat.

Szerző