Matolcsy fejét követelik

Publikálás dátuma
2016.05.03. 07:00
Az MSZP "Elég volt, Matolcsy!" címmel tartott demonstrációja az MNB épületénél április 30-án. Fotó: Molnár Ádám
Matolcsy György elmúlt hetekben feltárt botránysorozata hasonlít A Wall Street farkasa című amerikai film történetéhez, azzal a különbséggel, hogy Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét költik - fogalmazott tegnap a Házban napirend előtt Tóth Bertalan. Az MSZP-s politikus perelte ki a jegybank által alapított egyik alapítvány iratait, amelyekből kiderült, hogy Matolcsy kuratóriumi elnökként személyesen döntött befektetésekről és a milliárdos összegek legtöbb esetben az unokatestvére érdekeltségében lévő banknál landoltak. Matolcsy adott beszélnivalót a Háznak.

Lebuktak, pedig úgy gondolták, nem fog kiderülni, mire fordította az emberek pénzét a jegybank, ha az általuk létrehozott és irányított alapítványoknak adják oda - mondta tegnap, napirend előtt a parlamentben Tóth Bertalan. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint az elmúlt hetekben feltárt botránysorozat A Wall Street farkasa című amerikai film történetéhez hasonlít, azzal a különbséggel, hogy az MNB alapítványai az adófizetők és a kirabolt devizahitelesek pénzét lopják és juttatják rokonoknak, haveroknak. A jegybank elnöke és az általa kinevezett alapítványi vezetők nem a gazdálkodj okosan, hanem a "gazdálkodj okosban" elve alapján jártak el - fogalmazott, Matolcsy felelősségre vonását követelve.

Kiderült ugyanis, hogy a forint romlásával előteremtett 266 milliárdos közpénzből a Pallasz Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány részben a "miniszterelnök jobbkezének" utasítása alapján költötte. A jegybankelnök maga döntött arról, "mikor mennyi pénzt kötnek le unokatestvérének bankjánál, és mikor mennyi állampapírt vásárolnak az unokatestvérének bankjától" - fogalmazott a szocialista képviselő, aki szerint ez a botrány minden idők legnagyobb jegybanki botránya, amiben még mindig nem lehet teljesen tisztán látni. Részben, mert még mindig titkolnak közérdekű adatokat, illetve mert az ilyen ügyek kivizsgálására hivatott ügyészség vezetőjének felesége érintett lehet. Ezért nem indítottak eddig vizsgálatot. Tóth arra figyelmeztetett, eddig egyetlen kormányzati cáfolat sem érkezett arról, hogy az MNB ne törvénytelen módon járt volna el, ne szegte volna meg a monetáris finanszírozás tilalmát. Arra is felhívta a figyelmet, a szocialista párt továbbra is mindent elkövet azért, hogy a botrányt feltárja, a "jegybank farkasának" káros és törvényellenes tevékenységét bemutassa a közvéleménynek.

Nyomozni kell a luxuskastély miatt
Egy hónap alatt lezavarta és bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a rendőrség az MNB által létrehozott Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány tavalyi ingatlanvásárlása ügyében. A döntés azonban a kerületi ügyészség szerint megalapozatlan, ezért a nyomozás folytatására utasították az V. kerületi kapitányságot.
Tényi István fideszes feljelentő tavaly augusztusban fordult az V. kerületi rendőrkapitánysághoz a Magyar Nemzet Online "Luxuskastély százmilliós felárral" című írása alapján. A cikk szerint az alapítvány százmillió forintot spórolhatott volna, ha egy másik ingatlanos cégen keresztül vásárolja meg a Svábhegyen, a Mátyás király út 44. alatti ingatlant.

Az MSZP-s politikus perelte ki a PADA iratait, amelyeket tegnap reggel közzé is tett az ellenzéki párt. Így derült ki, hogy az alapítvány pénzeinek befektetéséről az egyik független kuratóriumi taggal közösen személyesen a jegybank elnöke döntött. Pedig amikor a napokban az MNB-t arról kérdezték, az elnök lemond-e az alapítványok botrányos költekezése miatt, azzal érveltek, hogy az alapítványok a jegybanktól és Matolcsytól függetlenül hozták döntéseiket. Tóth tegnap sajtótájékoztatón is ismertette a történetet, amelyben 44 határozat szerepel. Ezek alapján a PADA 46,5 milliárd forint értékben vásárolt állampapírokat és közel négymilliárd forintért helyezett el bankbetéteket.

Tóth Bertalan egy korábbi tüntetésen bemutatta a Matolcsy-monopolyt is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Tóth Bertalan egy korábbi tüntetésen bemutatta a Matolcsy-monopolyt is FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az alapítvány egyenként milliárdos-tízmilliárdos nagyságrendű betéteit túlnyomórészt a Matolcsy unokatestvére, Szemerey Tamás áttételes tulajdonában álló Növekedési Hitelbank - 2014 végéig evoBank - őrizhette a PADA számára. Sok milliárdos állampapír-vásárlás is található a tételek között, egy esetben például mintegy 15 milliárd forintnyi euróért olasz állampapírokat vett az alapítvány. Ráadásul az MNB több alkalommal a jegybanki alapkamatnál olcsóbban vett állampapírt például a Szemeryhez köthető Evo Banknál. Ez olyan, mintha a jegybank alapítványai a piaci hitelekhez képest olcsóbban adtak volna hitelt egyebek mellett Matolcsy unokatestvérének.

Nyílt törvénytelenségek sorozatával állunk szemben - fogalmazott Tóth, majd pedig megismételte: nem csupán az Állami Számvevőszéknek lenne dolga az ügyben, ha ugyanis valaki az unokatestvérének juttat vagyoni előnyt, azt az ügyészségnek is vizsgálnia kell. "A jegybankelnöknek távoznia kell" - fokozta az LMP-s Schiffer András. A frakcióvezető az MNB elnökének monetáris politikáját helyesnek tartja, ám közölte, a felelőtlen és törvénytelen költekezés a sikeres monetáris politika eredményeit teszi kockára. Schiffer szerint ugyanis az ügy kapcsán a hűtlen kezelés gyanúja is felmerül. Válaszában Tállai András államtitkár megismételte, a nemzeti bank független a kormánytól, az alapítványok önálló jogi személyek, a gazdálkodási kérdések az ő felelősségi körükbe tartoznak.

Ezek után Tukacs István épp azt vitatta, hogy a kormánynak valóban nincs-e beleszólása, mire költi az MNB a 266 milliárd forintot, hiszen a jegybank százszázalékos tulajdonosa az állam. A szocialista képviselő szerint ebből a pénzből teljesíteni lehetne az egészségügyben dolgozók követeléseit, 50 százalékkal fel lehetne emelni a béreket. A szintén MSZP-s Korózs Lajos is azt kérdezte, mire költené a kormány a jegybank alapítványainak juttatott 266 milliárdot. Az MNB-t "bűnözők rezidenciájának" nevezte, majd bírálta a jövőre tervezett 0,9 százalékos nyugdíjemelést, amely alapján a nyugdíjak egészét tekintve még ezer forintra sem jön ki a többlet.

Az azonnali kérdések és válaszok órájában a szocialista Bárándy Gergely is a rokonokról érdeklődött volna Matolcsytól, ám mert a jegybankelnök tegnap valamiért nem ment be a parlamentbe, az ellenzéki képviselő inkább nem kérdezett. Tóth Bertalan viszont elfogadta, hogy az MNB vezér helyett Nagy Márton alelnök válaszoljon arra, mikor ismerik el, hogy összejátszottak a kormánnyal? Az alelnök azt felelte: az alapítványok kaptak egy vagyonjuttatást, ebből vásároltak állampapírt, aminek a hozamából gazdálkodnak.

Origótól a vs.hu-hoz
Forrásaink szerint az origo.hu két szerkesztőjének Tevan Imrének és Makai Józsefnek kell életben tartania az MNB-s botrány nyomán meggyengült vs.hu-t.
Az Origóban tegnap délután jelentették be, hogy a portálhoz a Faktortól igazolnak az új vezetőket, ahonnan Origót néhány hete tartalomigazgatóként irányító György Bence is érkezett. Fazekas Pálma felelős szerkesztő a továbbiakban a hírcsoportot irányítja.
Az Origó jelenlegi munkatársaitól nem köszönnek el, de úgy tudjuk, a vs.hu-t később megszüntetnék. Ez utóbbi portál munkatársainak java és a főszerkesztő is távozott, miután kiderült, tulajdonosa, a New Wave-médiacsoport több mint 600 millió forintot kapott a jegybank alapítványaitól.Szerző

NVI-botrány - MSZP: Polt Péter haladéktalanul intézkedjen

Szocialista politikusok azt üzenik az ügyészségnek, hassanak oda, hogy a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történtek ügyében indított nyomozásban legyen végre előrelépés. Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes és Nyakó István szocialista politikus hétfőn a rendőrség Gyorskocsi utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatójukon azt mondták, tudni akarják nemcsak azt, hogy kik voltak az elkövetők, hanem azt is, kik a felbujtók.    

A két szocialista politikust szerda délután tanúkihallgatásra idézték, ezt követően nyilatkoztak az újságíróknak.    

Lukács Zoltán azt mondta, nem tudnak arról, hogy a rendőrség rajtuk kívül bárkit is meghallgatott volna, például gyanúsítottként. Közlése szerint a meghallgatáson a sokszor látott NVI-videófelvételeket nézték újra. A szerinte lassú eljárásra utalva azt javasolta, ha nem boldogulnak a nyomozással, akkor az akkori híradókat, vagy az internetes felvételeket kellene megtekinteniük.    

Megjegyezte, a rendőrség két hónapja próbál nyomozni, miközben az újságíróknak rövid idő alatt arc és név szerint sikerült már beazonosítaniuk mindenkit, aki ott volt az NVI-nél.    

Azt mondta, az a gyanújuk, hogy "a hatóságok ezt az ügyet minimum el akarják tussolni, vagy legalábbis húzzák az időt".   

Nyakó István, aki másodjára volt meghallgatáson az ügyben, arra hívta fel a figyelmet, hogy az NVI térfigyelő felvételei alapján a Kúria már kimondta, bűncselekmény történt. Miről beszélünk még? - vetette fel. Közölte, a rendőrség korrupcióellenes főosztályának nyomozását a Fővárosi Főügyészség felügyeli, ezért azt kéri az ügyészségtől, továbbá Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy haladéktalanul intézkedjenek, hogy az ügyben legyen előrelépés.    

A Budapesti Rendőr-főkapitányság március 4-én adott tájékoztatást arról, hogy nyomozást rendeltek el a február 23-án az NVI-nél történtek miatt. A rendőrség a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

Szerző

NVI-botrány - MSZP: Polt Péter haladéktalanul intézkedjen

Szocialista politikusok azt üzenik az ügyészségnek, hassanak oda, hogy a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történtek ügyében indított nyomozásban legyen végre előrelépés. Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettes és Nyakó István szocialista politikus hétfőn a rendőrség Gyorskocsi utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatójukon azt mondták, tudni akarják nemcsak azt, hogy kik voltak az elkövetők, hanem azt is, kik a felbujtók.    

A két szocialista politikust szerda délután tanúkihallgatásra idézték, ezt követően nyilatkoztak az újságíróknak.    

Lukács Zoltán azt mondta, nem tudnak arról, hogy a rendőrség rajtuk kívül bárkit is meghallgatott volna, például gyanúsítottként. Közlése szerint a meghallgatáson a sokszor látott NVI-videófelvételeket nézték újra. A szerinte lassú eljárásra utalva azt javasolta, ha nem boldogulnak a nyomozással, akkor az akkori híradókat, vagy az internetes felvételeket kellene megtekinteniük.    

Megjegyezte, a rendőrség két hónapja próbál nyomozni, miközben az újságíróknak rövid idő alatt arc és név szerint sikerült már beazonosítaniuk mindenkit, aki ott volt az NVI-nél.    

Azt mondta, az a gyanújuk, hogy "a hatóságok ezt az ügyet minimum el akarják tussolni, vagy legalábbis húzzák az időt".   

Nyakó István, aki másodjára volt meghallgatáson az ügyben, arra hívta fel a figyelmet, hogy az NVI térfigyelő felvételei alapján a Kúria már kimondta, bűncselekmény történt. Miről beszélünk még? - vetette fel. Közölte, a rendőrség korrupcióellenes főosztályának nyomozását a Fővárosi Főügyészség felügyeli, ezért azt kéri az ügyészségtől, továbbá Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy haladéktalanul intézkedjenek, hogy az ügyben legyen előrelépés.    

A Budapesti Rendőr-főkapitányság március 4-én adott tájékoztatást arról, hogy nyomozást rendeltek el a február 23-án az NVI-nél történtek miatt. A rendőrség a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. 

Szerző