Fellebbezett az ügyészség Seselj felmentő ítélete ellen

Fellebbezést nyújtott be hétfőn az ügyészség az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék márciusi ítélete ellen, amely felmentette Vojislav Seseljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust.

A vádhatóság beadványában arra kérte a bíróságot, hogy fogadja be a felmentő ítélet elleni fellebbezést és nyilvánítsa bűnösnek a Szerb Radikális Párt elnökét, vagy rendelje el a per újratárgyalását.

A hágai székhelyű bíróság március 31-én a vádpontok mindegyike alól felmentette és szabadlábra helyezte Vojislav Seseljt, amit a horvátországi politikai pártok és civil szervezetek általános felháborodással fogadtak. A horvát miniszterelnök szégyennek, az áldozatok arculcsapásának nevezte az ítéletet. 

Seselj ellen a törvényszék ügyészsége háborús és emberiesség elleni bűnök miatt kilenc pontban emelt vádat. A most 61 éves Seseljt azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, a Szerb Radikális Pártot vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

A hágai bírák azonban úgy ítélték meg, hogy a fegyveresek által elkövetett bűncselekményekért Vojislav Seselj nem vonható felelősségre, a vádhatóság ugyanis nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a politikus tudtával vagy egyetértésével, esetleg az ő parancsára történtek volna a jogsértések.

Az ügyészség 28 éves börtönbüntetést kiszabását kérte a Nemzetközi Törvényszéktől.

A hágai testület 2014 végén, súlyos egészségi állapotára tekintettel ideiglenesen már szabadlábra helyezte a szerb politikust.

Szerző

Simicska már kedvenc csapata meccsén szurkolt

Simicska és családja a Közgép páholyából nézte a MVM Veszprém-Vardar Szkopje Bajnokok Ligája-meccset - írta a Blikk.

A beszámolók szerint Orbán Viktor egykori barátja nem tűnt betegnek, sőt, a kétemeletnyi lépcsőzés sem esett nehezére, amit a páholyig meg kellett tennie. Az egyetlen változás, hogy bár korábban láncdohányos volt, a kórházi kezelése óta leszokott a dohányzásról.

Szerző
Témák
Simicska Lajos

Távozik a Videoton vezetőedzője

Távozik a Videoton vezetőedzői posztjáról Horváth Ferenc a székesfehérvári klub hétfői bejelentése szerint.

Horváth októberben hét hónapra szóló szerződést írt alá a Videotonnál, de Kovács Zoltán sportigazgató december végén kijelentette, hogy hosszabbítanak vele, amennyiben a csapat dobogós helyen zárja a bajnokságot és megnyeri a Magyar Kupát.

Az előző idényben bajnok fehérváriak a szombaton véget ért szezonban ezüstérmesek lettek az OTP Bank Ligában, így az Európa Liga küzdelmeibe már a selejtező első fordulójában bekapcsolódnak, a kupából viszont a negyeddöntőben kiestek.
Horváth Ferencen kívül távozik a szakmai stábból Szamosi Tamás másodedző, valamint Bíró Imre kapusedző is.

A klub honlapján publikált közlemény szerint hamarosan tájékoztatják a szurkolókat és a sajtót az új vezetőedző bemutatásáról.

Szerző