Előfizetés

Családi házként hirdetik az OPNI-t

Eladó az OPNI, legalábbis feltettek egy erre utaló hirdetést a világhálóra. Az Ingatlan.com oldalon egy hatalmas, 1200 négyzetméteres, 12 szobás, 10,82 millió négyzetméteres telekterületű ingatlant árulnak Budapesten 650 millió forintért - írja a 24.hu. 

Az épület családi háznak van leírva, kertre néző kilátással és beépíthető tetőtérrel. A hirdetés nem tér ki arra, mire használták évtizedekig a házat, de szépen leírja a műemlék épület külsejét és belsejét, a szép ősfás telket, a kovácsoltvas kerítést. A telek amúgy kettészedhető: a villához egy 4500 négyzetméteres terület tartozna, a további 6000 négyzetméter pedig önálló telekként funkcionálhatna. Bónusz érdekesség a hirdetés végén, hogy egy cégé az ingatlan, ami a céggel együtt megvehető, a nettó irányárat pedig euróban is feltüntetik: 2 millió €.

A Lipótmezei Elmegyógyintézet a magyar pszichiátriai ellátás csúcsa volt korábban, de a magyar egészségügy egészéhez hasonlóan nem övezte anyagi megbecsültség. Végül 2007-re úgy eladósodott, hogy meg kellett szüntetni, a telket pedig eladták. Egyes vélemények szerint ingatlanspekuláció áldozata lett a legendás intézet.

Metrópótló busz - Lengyelek a cél előtt

Publikálás dátuma
2016.05.04. 07:10
Fotó: Vajda József
Ma délután tárgyal a főváros vezetése Seszták Miklós fejlesztési, Varga Mihály gazdasági, és Trócsányi Miklós igazságügyi miniszterrel a 3-as metró felújítása miatt szükséges buszpótlásról - értesült lapunk. Ez lesz egy utolsó szakmai egyeztetés, a közgyűlésnek május 11-ig döntenie kell.

Mint megírtuk: a 3-as metró hamarosan kezdődő felújításához 150 darab pótló buszt kell vásárolnia a BKV-nak 13 milliárd forintos keretből. A kiírt tendert a lengyel Solaris és a magyar Mabi-Bus nyerte 75-75 busszal. A főváros három lehetőség közül választhat:

A lengyel beszerzés esetén a Solaris kész buszt szállít darabonként 277 000 euróért,

A magyar partner járművei - miután a gyártó csak egy részét készíti el a busznak, a befejezés a megrendelő végzi. A további szerelés miatt ezek a buszok 10 ezer euróval drágábban előállíthatók, amit a BKV-nak kellene kifizetni.

Szolgáltatást vásárolnak. Ennek lehetőségét a főváros nem támogatja, egy részt azért, mert a buszoknak novemberre - a felújítás megkezdésére - menetrendbe kell állniuk, s miután a kiszervezés újabb tender kiírását jelentené, nem tudnák tartani a határidőt. Másrészt meg akarják óvni a munkahelyeket a BKV-nál.

Tarlós István lapunknak ezzel kapcsolatban elmondta: ő személy szerint a legolcsóbb, legbiztonságosabb megoldást pártolja, hogy még az idén elkezdődhessen a 3-as metró rekonstrukciója. Jelen állás szerint a lengyel ajánlat felel meg ennek az elvárásnak.

Két asszony, két eset

Előzetesbe letartóztatásba került egy százmilliókat eltüntető, „Cirmos” becenevű nő, aki magas befektetési hozam ígéretével húzta csőbe ügyfeleit. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének „hölgyismerőse”, P. Mónika, aki szintén befektetési trükkökkel követhetett el 400 milliós csalást, egyetlen napot sem töltött rács mögött. Öt éve zajlik ellene az eljárás, de még tárgyalási napot sem tűztek ki ügyében.

Tartottak szökésétől és a bűnismétléstől, ezért előzetes letartóztatásba került Cirmos, vagyis a hegyvidéki csalássorozat elkövetője – írta az origo.hu. Egy ötvenöt éves budapesti nőt különösen nagy kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítják – a rendőrség szerint 2012 és 2015 között több károsultat is magas hozamú befektetés ígéretével hálózott be, pénzüket pedig „nem az általa ígért befektetési formába fektette”.

Cirmos több mint 200 ügyfelét csaphatta be, és csaknem másfél milliárdos kárt okozhatott. A károsultaknak 4-4,5 százalékos befektetési hozamot garantált, volt, aki 50-60 millió forintot bízott Cirmos gondjaira, más hegyvidéki lakását tette pénzzé a nagy hozam reményében – majd az utcára került. Cirmos látszólagos hitelét az adta, hogy korábban az NN biztosítónak dolgozott. Egy ideig fizette is az ígért hozamot, 2014-re viszont elapadtak a kifizetések - a befektetett összegek pedig sosem jutottak el az NN-hez.

Kísértetiesen hasonló ehhez az esethez Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetőjének élettársa – hivatalosan: „hölgyismerőse” – ügye. P. Mónika ugyanakkor egyetlen percet sem töltött fogságban.

Mint azt a Népszava 2011-ben elsőként kirobbantotta, nő a Generali ügynökeként, a cég nyugtatömbjével, illetve más nyomtatványai segítségével extra befektetési lehetőségeket kínált a vele gyakran baráti kapcsolatban lévő régi ügyfeleinek.

Megírtuk: amikor fény derült a csalássorozatra - a rendőrségi vallomások szerint - a sértettek személyesen, a velük „élettársa” révén szoros ismeretségben álló Keresztes főügyésztől is többször kértek segítséget, beszéljen a nővel: adja vissza a tőlük kicsalt pénzt.

A budapesti IV. és XV. kerületi ügyészség emelt vádat ellene 2 rendbeli különösen nagy kárt okozó, 13 rendbeli jelentős kárt okozó, 6 rendbeli nagyobb kárt okozó, 4 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, valamint 18 rendbeli magánokirat-hamisítás vétsége miatt.

A vádirat szerint P. Mónika Keresztes főügyészt is megkárosította, ámbár ennek valóságtartalma nem teljesen világos. A főügyész állítólag azért adott a nőnek 2,5 millió forintot, hogy azt Keresztes OTP számlájáról a nő MKB-betétjére utalják, mert az pár százalékkal magasabban kamatozott.

Kiderült az is, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság legalább két munkatársa is befektetett – és bukott. (Az asszony fia a BRFK gazdaságvédelmi osztályán volt, nyomozó.)

A IV. kerületi bíróság – az ügyészséggel ellentétben – már egy évvel ezelőtt úgy látta, hogy az ügyben nem „csak” csalás, de a tiltott pénzügyi tevékenység folytatása is felmerült. Ezért – kimondatlan kritikával az ügyészi munkára – bejelentette, hogy az ilyen bűncselekményekben illetékes Pesti Központi Kerületi Bírósághoz teszi át a büntetőpert.

A Népszava érdeklődésére a bíróság közölte, hogy P. Mónika ügyében még egy év után sem tűztek ki tárgyalási időpontot. Várható tehát, hogy az időmúlásra tekintettel a vádlott jelentősen enyhébb büntetést kap az indokoltnál.

Vagy igen vagy nem
Nemrégiben a Fővárosi Törvényszék másodfokon is elutasította a csalással vádolt üzletkötő egyik ügyfelének a Generali elleni kártérítési igényét, mert az üzletkötő „nem üzletkötői minőségben járt el”. Ugyanakkor egy – ugyanezen Generali-ügynökhöz, P. Mónikához köthető - másik ügyben egy másik bíróság megítélte a kártérítést – értesült a Népszava.