Előfizetés

Kuka helyett - Közösségi hűtő a fölös élelemnek

Publikálás dátuma
2016.05.04. 12:16
Illusztráció/Thinkstock
A Somerset megyei Frome városában április végén beüzemelték Nagy-Britannia első közösségi hűtőszekrényét. A kezdeményezők a szolidaritás mellett azt is remélik, hogy megváltozik a közösség hozzáállása az élelmiszerekhez - adja hírül az Euronews.

A beszámoló szerint a hűtő mindenki számára nyitva áll, aki élelmiszert tenne bele, vagy éppen onnan jutna ételhez, illetve akár főzési alapanyaghoz. Az ötletgazdák abban bíznak, hogy a közösség hűtőszekrény a nélkülözők számára is hozzáférhetővé teszi a friss élelmiszert, amihez más módon esetleg nem juthatnának hozzá. És persze lehetőséget ad a helyi vállalkozóknak, vagy a helyi lakosoknak, hogy megosszák másokkal mindazokat az ételeket, amelyeket már nem használnak fel a lejárati dátum előtt. Mindazonáltal az sincs megtiltva, hogy bárki a segítés szándékával friss élelmiszert rakjon be a közösségi hűtőbe.

A helyiek bármit felajánlhatnak a zöldségektől kezdve a csomagolt élelmiszereken át a szendvicsekig. Nyers húst, halat és tojást viszont nem fogad a hűtő. Az adományozóktól mindössze azt várják el, hogy tegyen egy cetlit az élelmiszerre, amiből kiderül, hogy mi az, és mikor tették oda.

Közelebb a Kennedy-rejtély megoldása?

Publikálás dátuma
2016.05.04. 11:28
Lee Harvey Oswald, az állítólagos merénylő letartóztatásban - Dallas, Texas, 1963 Fotó: Hulton Archívum / Getty Images
Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt a Fox Newsnak adott interjújában azt állította, republikánus riválisa, Ted Cruz apja, Rafael Cruz kapcsolatban állt azzal a férfivel, aki meggyilkolta az egykori legendás elnököt, John F. Kennedyt. Trump ezzel nem saját történelmi kutatásainak adott hangot, hanem a közelmúltban a National Enquirerben megjelent cikket idézte.

A bulvárlap egy fotót közölt, amelyen Cruz apja Lee Harvey Osvalddal, Kennedy gyilkosával látható. Cruz kampáystábja a történetet teljes kitalációnak minősítette. „Mi köze volt Lee Harvey Osvaldhoz röviddel a halála előtt? A gyilkosság előtt” – tette fel a kérdést Trump. 

Cruz kampánystábja visszautasította a feltételezést. „Trump teljesen elszakadt a valóságtól. Olcsó, hamis, jelentéktelen megnyilvánulásaival csak figyelmet akar kelteni” – hangoztatták. Rafael Cruz lelkipásztorként szolgál, s fia megválasztása mellett kampányol. Az evangéliumi keresztény közösséget is fia támogatására szólította fel. „Olyan jelöltre kell szavazni, aki Isten szavát és az Amerikai Egyesült Államok alkotmányát hirdeti. S meg vagyok győződve arról, hogy a fiam? Ted Cruz ilyen ember. Az alternatívája csak tönkretenné Amerikát” – hangoztatta. Rafael Cruz kezdetben támogatta Fidel Castro forradalmát. 

Szakértők szerint a National Enquirerben megjelent felvétel 1963 augusztusában, röviddel Kennedy megölése előtt készült.

Takarékosságra intik a kormányfőt

A Fico-kabinet fellazítaná az adósságfékről szóló jogszabályt, amelynek fő feladata a mértéktelen állami pénzszórás megakadályozása – írta az Új Szó. A szlovák államkassza őrének számító Költségvetési Tanács szerint, ha a kormány komolyan gondolja az államadósság csökkentésével kapcsolatos terveit, rajta tartja a lábát az adósságféken. 

Szlovákiában 2011 őszén fogadták el az adósságfék bevezetéséről szóló alkotmánytörvény-tervezetet. A 2012-ben életbe lépett jogszabály a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított 60%-ban szabja meg az államadósság plafonját, azonban már 50%-os szintnél is a mindenkori pénzügyminiszternek hivatalosan meg kell magyaráznia a törvényhozóknak, miért nőtt az adósság. Ha az adósság meghaladja az 53%-ot, a kormánynak takarékossági intézkedéseket kell életbe léptetnie, 55%-nál zárolni kell az állami költségvetésben a kiadásokat, 57%-os szintnél pedig a kabinetnek automatikusan kiegyenlített költségvetést kell készítenie. Ha mégis felkúszna az adósság 60%-ra, a kormánynak bizalmi szavazást kell kérnie maga ellen.
Az adósságfékről szóló jogszabály megváltoztatását már az előző Fico-kabinet is fontolgatta, az alkotmánytörvény módosításához azonban az ellenzék szavazataira is szüksége van, így ezt eddig nem tudta elérni. Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint a jelenlegi jogszabály elsősorban az államadósság kezelése szempontjából jelent gondot.