Elindult az ország legnagyobb tortaversenye

Publikálás dátuma
2016.05.04 13:29
Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Fotó: /
Meghirdették Magyarország Cukormentes Tortájának versenyét, amelyre a cukrászdák június 15-ig jelentkezhetnek alkotásaikkal. A tortákat 2016-ban is az akkreditált laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. vizsgálja, és ez alkalommal a nyertes cukrászda TOP-Higiénia minősítéstis kap ajándékba.  A május 3-i eseményen elhangzott, hogy hamarosan megszűnik a diabetikus élelmiszerek fogalma.

A budapesti Zsolnay Kávéházban tartott rendezvényen Erős Antónia, televíziós személyiség, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója bejelentette, hogy immár ötödik alkalommal újra elindítják Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. A cukrászmesterek június 15-ig meg jelentkezhetnek kreatív alkotásaikkal. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által szervezett versenyen a cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára.

Ugyancsak ezt a célt tartja szem előtt a tortákat immár hagyományosan megvizsgáló WESSLING Hungary Kft. is. A független laboratórium ez alkalommal a nyertes cukrászdának ajándékként felajánlja a nemrég indult TOP-Higiénia elnevezésű vizsgálatát és minősítését. A TOP-Higiénia rendszer igyekszik hozzájárulni a hazai vendéglátás higiéniai színvonalának, hitelességének javításához. 

Az idén első alkalommal az Egy Csepp Tortája verseny szervezésébe és szakmai koordinálásába bekapcsolódott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is. A sajtótájékoztatón Pleva György, a NÉBIH élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy júliustól egy az egész Európai Unióban, így Magyarországon is megszűnik a diabetikus élelmiszer fogalma. Ez a termékkör tehát eltűnik az élelmiszerüzletek polcairól, a vásárlóknak a cukormentes, csökkentett cukortartalmú és ehhez hasonló jelzőkkel ellátott élelmiszereket kell keresniük.

A hírességeket is felvonultató eseményen Erős Antónia és Szellő István bemutatták az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programjait a Belevalók elnevezésű óvodai oktatóprogramtól a Családi Egészségnapon át a Cseppont Patikahetekig. Ezek közül az egyik legfontosabb a Magyarország Cukormentes Tortája verseny, amely nem csak a hazai mintegy másfél millió cukorbetegnek kínál alternatívát, hanem azoknak is, akik szeretik az édességet, de fontos számukra, hogy amit esznek, ne cukorral és finomított fehér liszttel készüljön. A program célja még a cukrászok egészségtudatos táplálkozás iránti elkötelezettségének erősítése, valamint új, hozzáadott cukor nélküli receptek és technológiák bevezetése a cukrászatokba.

A verseny nyílt, olyan cukrászok is pályázhatnak, akik nem ipartestületi tagok. A nyertes torta lesz a 2016. évi Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, amelyet elsőként augusztus 20-án kóstolhat meg a nagyközönség.

Szerző
2016.05.04 13:29

Kétszáznál több író vállalt szolidaritást a kiszolgáltatottakkal

Publikálás dátuma
2019.01.18 22:04

Fotó: Facebook / Írók a szolidaritásért/
Közös nyilatkozatban álltak ki a civilek, munkások, kutatók, hajléktalanok és minden elnyomott mellett, a jogállamért.
"Mi, írók, irodalmárok szolidárisak vagyunk a társadalom kiszolgáltatott tagjaival" - olvasható abban a közösségi médián megjelent szolidaritási nyilatkozatban, melyet péntek estig 213 író írt alá. Köztük olyan ismert nevek épp úgy olvashatóak, akár Parti Nagy Lajosé vagy Bárdos Deák Ágnesé, mint például a feltörekvő írók közül kikerülő Seres Lili Hannáé. A szöveg sorra veszi, ki mindenki mellett állnak ki:
az aláírók szolidárisak mások mellett a rabszolgatörvénnyel sújtott munkásokkal, a köz- és felsőoktatás elszenvedőivel és mindazokkal, akik támogatásra szorulnak, "és akiket a kormány hathatós segítségnyújtás helyett jogaiban korlátoz".
Mint írják, a társadalom felelős tagjaiként állnak ki a jogállamért.
2019.01.18 22:04

A Pesten talált ismeretlen Klimt-dombormű nem ismeretlen, és nem is Klimt

Publikálás dátuma
2019.01.18 18:34

Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Egy szakértő már korábban is találkozott az Ehrbar-relieffel, egy másik pedig a képek alapján állítja, annak nincs köze a híres szecessziós művészhez.
Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta pénteken a The Art Newspaper. Az online művészeti folyóirat felidézte, hogy a magántulajdonban lévő reliefet Selmeczi György belsőépítész, látványtervező fedezte fel 2016-ban egy lakásban, amely korábban zongoraszalonként működött. Selmeczi feltételezése szerint a dombormű a 19. századi osztrák Ehrbar zongoragyár magyarországi képviseletének megrendelésére készült az 1896-os millenniumi ünnepségekre, és kutatásai révén jutott arra a megállapításra, hogy a plasztikát Klimt tervezte.
Már évekkel korábban találkozott a művel, és annak semmi köze Gustav Klimthez - nyilatkozta azonban Alfred Weidinger művészettörténész, Klimt-szakértő, a Lipcsei Szépművészeti Múzeum igazgatója. Weidinger hangsúlyozta, hogy elég gyakran tulajdonítanak műveket Klimtnek, "vagy 150 ilyen történetet" ismer, mondta, és szerinte a dolog nem is érdemel több vizsgálódást.
A relief minősége ugyanis nem mutat meggyőző hasonlóságot a művész rajzaival
- fejtette ki valamelyest részletesebben Peter Weinhäupl, a bécsi Klimt Alapítvány igazgatója. Weinhäupl egyetért Weidingerrel, és ugyancsak leszögezte, hogy a domborműnek véleménye szerint "nincs köze Klimthez". Arra is rámutatott, hogy ugyan Klimt fivére, Georg sok hasonló domborművet készített, de az Ehrbar-reliefről készült fotók egy Klimthez nem kapcsolható műhely nevét mutatják. Ráadásul Georg legtöbb munkáján saját neve is szerepel. Az alapítvány igazgatója hozzáfűzte: a bizonyossághoz nemcsak fotókon, hanem személyesen is látnia kellene a domborművet, de mint hozzátette, kétli, hogy változna a véleménye.
A The Art Newspaper Selmeczit is megkereste, hogy kommentálja a szakvéleményeket, de mint írták, egyelőre nem kaptak választ.
A belsőépítész kedden elmondta, hogy kutatásai alapján az arannyal, szabadkézzel festett gipsz dombormű keletkezési éve 1890 és 1892 közé tehető, és az alkotás tervezője, a domborművön látható Apolló-relief alkotója és megrajzolója Gustav Klimt (1862-1918) volt. A plasztikát pedig Gustav Klimt fiatalabb testvére, Georg, esetleg másik öccse, az 1892-ben elhunyt Ernst készíthette el, feltehetően Gustav közreműködésével. Selmeczi szerint a sík, dísztelen felületek és a tipográfia jellegzetességei tanúskodnak arról, hogy korai szecessziós műről van szó, és a kompozíciós hasonlóságokon túl sikerült rátalálni néhány díszítő motívumra is Gustav Klimt munkásságában, amelyeket jellemzően ő használt és a reliefen is szerepelnek: ilyenek többek között a hullámvonal, a babérfüzér és a domborművön látható líra.
2019.01.18 18:34