Előfizetés

Kiss-ügy - Cáfolja a volt úszókapitányt az őt kihallgató rendőr

Publikálás dátuma
2016.05.09. 10:12
Korábbi felvétel. Fotó: MÚSZ/Facebook
Nem tudok megbocsátani Kiss Lászlónak, mert soha nem kért bocsánatot, és most, 55 év után sem fogja fel, hogy mit tett - mondta Takáts Zsuzsanna, a Kiss László volt úszókapitány által is megerőszakolt áldozat az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorának adott exkluzív interjúban szombaton. Cáfolja Kiss Lászlót az őt kihallgató rendőr - írja a nol.hu. A Klubrádió beszünteti Aczél Endre műsorának ismétlését. MÚSZ: "már messze nem sportügy". Kiss László nem nyilatkozik.

Kiss László néhány hete azt mondta, már kikérte a per aktáit, egy másik jogi eljárás keretében szeretné bizonyítani, hogy koncepciós szempontok alapján született meg 1961-ben és ’62-ben az elsőfokú és a jogerős ítélet.

- Nem lesz könnyű dolga - jelentette ki erre az úszókat egykor kihallgató rendőrtiszt, aki később újságíró lett. Martinkó Károly azt mondta: a védelem azt állította, hogy a rendőrségen befolyásolták a tanúkat, köztük azt a karbantartó kőművest is, akinek vallomása perdöntő lehetett volna Kiss egyik tettestársa, Lantos László szerepének tisztázásában.

Martinkó „hadnagy” azt állítja, semmiféle pressziót nem gyakoroltak, sőt, kollégái figyelmét felhívta arra, hogy válogatott sportolókról van szó, különösen lelkiismeretesen kell a kihallgatást elvégezni. Lantos a bírósági szembesítésen azt mondta, érzése szerint megfé­lemlítették a kőművest, hogy ellene valljon. A karbantartó könnyeivel küszködve mondta, „eddig sajnáltalak, Lantos, de aki ilyen valótlanságot tud mondani rólam, azt nem sajnálom”. Lantos azt felelte: nincs rászorulva a tanú sajnálatára.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Valószínűleg törölte a Facebook-oldalát Aczél Endre újságíró, az oldal legalábbis már nem elérhető - szúrta ki az Index. Mindez összefüggésben lehet azzal, hogy Aczél a Kiss László volt szövetségi kapitány áldozatának, Takáts Zsuzsanna megszólalása után a Facebookon újrakezdte az asszony hibáztatását. 

Aczél korábban azzal háborított fel sokakat és érdemelte ki a Népszabadság lépését, hogy a Facebookon kifejtette: Kiss László úszóedző és társai 1961-ben nem követtek el csoportos nemi erőszakot, csak azért lett büntetőügy, mert az állítólagos áldozat szülei nem fogadták el, hogy a lányuk „szeretett kefélni”.

A portál telefonon érte el Aczél Endrét, aki közölte: a Facebook-oldalát nem ő törölte, hanem valaki meghekkelte azt. Arra a kérdésükre, hogy a legutóbbi bejegyzéseit ő írta-e vagy esetleg a titokzatos hekker, azt felelte, hogy azt ő írta, mindössze az oldalt törölte valaki más.  

Miután a halottnak hitt asszony interjút adott az RTL-nek, Aczél a nyilvános Facebook-posztja alatt kommentelve továbbra is őt hibáztatta a vele történtekért, szerinte amit Takáts mond, tele van ellentmondásokkal. 

  • „Nézd, ezeknek a csinos sztárúszóknak semmi szükségük nem volt arra, hogy erőszakot alkalmazzanak”, illetve

  • szerinte nem véletlenül tartották "bevállalós csajnak", „aki felnőtt fejjel egy ismeretlen, de nagyon csinos fiúval minden további nélkül bemegy egy »raktárnak« tetsző lakásba, az isten tudja miért.”

Az utóbbi bejegyzésben Aczél információforrásként megnevezte dr. Török Ferenc, kétszeres olimpiai bajnokot, aki a Népszavának elmondta: sosem találkozott, sosem beszélt Takács Zsuzsannával, az ügyről sem tud semmit. Amit korábban elmondott, arról kizárólag az eset után szárnyra kapott elbeszélésekből, úgynevezett „zuhanyhíradó”-ból értesült. 

Az újabb fejleményekkel kapcsolatban kerestük Kiss Lászlót, de nem kívánt nyilatkozni.

A Klubrádió beszünteti Aczél műsorának ismétlését

"A Klubrádió beszünteti a kétezres évek elején készült Aczélsodrony című sorozat további ismétlését. A méltán népszerű műsor szerkesztő-műsorvezetője, aki egyébként nyolc éve nem munkatársa a rádiónak, visszatérően olyan nyilatkozatokat tett a Kiss László ügyben, amelyek teljes mértékben ellentétesek a Klubrádió értékrendjével. E döntés közzétételével együtt a szerkesztőség az ismert és az ismeretlen áldozatokkal való szolidaritását is kinyilvánítja."

MÚSZ: "már messze nem sportügy"
"A Magyar Úszó Szövetség elítél mindennemű erőszakot, attól teljes mértékben elhatárolódik, mint ahogy ezt korábban is kifejezésre juttatta. A MÚSZ osztozik mindazoknak a fájdalmában, akik bármikor is áldozatul estek ilyen cselekedeteknek. Az 1961-ben történtekről évtizedeken keresztül bármely vélemény csak hallomásokra, nem egyszer megtévesztő tájékoztatásokra épülhetett. Az elmúlt időszakban feltártak érthetően mindenkit megdöbbentettek - ez azonban már messze nem sportügy" - olvasható a MÚSZ közleményében.
Eltüntették nevét a róla elnevezett uszodáról
Törölközővel fedte el Kiss László nevét a róla el­ne­ve­zett százhalombattai uszo­dán az Együtt politikusa, Baranyi Krisztina. A csoportos nemi erőszakról szóló botrány után több ellenzéki politikus követelte, hogy a város polgármestere vonja vissza az elítélt sportvezető díszpolgári címét, és nevezzék át a létesítményt.
Elképzelhető, hogy nem vár semmilyen közvélemény-kutatásra Százhalombatta, hanem már szerdai ülésén megfoszthatja díszpolgári címétől a nemi erőszak botrány miatt Kiss Lászlót - értesült az Origo.

 

Egyedül nem megy!

Németh Péter a Népszavában (május 2.) írt egy többirányú gondolkodásra késztető cikket, amelynek most csak egy aspektusát emelem ki. Úgy látom számára nehezen érthető, hogy miként mondhatta azt az MSZP elnöke május elsején a Városligetben, hogy pártjának nem más (baloldali) pártokkal, hanem a társadalommal kell szövetséget kötnie. Bevallom ezt én is nehezen értem. Látni kell, hogy Orbán Viktor elképesztően nagy és kombinatív politikai játékot játszik, amelynek elemei a vészelhárítás (iszlám terrorizmus), a stratégia, a taktika és a helyzetkihasználás, mely utóbbi megnyilvánulhat az ellenfél gyengeségeinek kihasználásában. Pontosan tudja – a velünk azonos politikai berendezkedésű, főként európai országok példájából is -, hogy az a stratégia, amely azt biztosítja, hogy egy ország politikai életét évtizedekig egy jobbközép párt elsöprő módon uralja, nem, vagy nehezen valósítható meg. Mégis, nyilvánvalóan a „hosszú hatalomban maradás” stratégiájának rendeli alá taktikáját. Ebben segítségére van az általa kidolgozott unortodox társadalom- és gazdaságfilozófia, amely egyszerre országvízió, és egyszerre megvalósítási módszer, ezért jelentős gondolati teljesítmény. Igazodik a magyar nép többségének elvárásaihoz és lelki (jellembeli) állapotához. Kihasználja a hazai társadalmi és gazdasági, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági lehetőségeket, amelyek jelenleg ezt az unortodoxiát eredményessé teszik. Az orbáni unortodoxia társadalmilag elfogadott, a társadalom „egésze” számára ismert. A magyar jobbközép mozgalomnál tehát adott egy népvezér és egy országvízió, amely tömegpárt lévén rendelkezik annak minden kellékével. Ez a mozgalom képes jobbra és balra is terjeszkedni. Nem preferált változata a Jobbikkal való szövetségkötés, amely szükséghelyzetben biztosan bekövetkezik. Az is elképzelhető, hogy a Fidesz előáll egy balközép programmal is, és létrehozza - mondjuk az eredményes népszavazás után – az Egységes Pártot, valami olyasmit, amely meghatározóan dominálta a két világháború közötti időszakot. A vázolt szituáció, ha nem is kényszeríti ki, de sarkallja a baloldali pártokat az összefogásra, amelynek a vezető ereje akár az MSZP is lehet. Természetesen a „csillagok kedvező állása” esetén elképzelhető egy önálló MSZP győzelem is. Az „MSZP-elnöki álom” abban áll, hogy kiváló programmal (amelyről nem tudunk) és nagy kvalitású vezetővel (akit nem ismerünk) a társadalommal való szövetségkötés révén, nyerni lehet. Ez utóbbival kapcsolatban azonban Németh Péter – szerintem helyesen – rámutatott, hogy a szétszakadt (diverzifikálódott) magyar társadalomban nem nagyon vannak „megtéríthető” tömbközösségek. A jelenlegi status quo azt diktálja, hogy nemzeti baloldali pártszövetség és szövetségi program nélkül „egyedül nem megy”.

Egyedül nem megy!

Németh Péter a Népszavában (május 2.) írt egy többirányú gondolkodásra késztető cikket, amelynek most csak egy aspektusát emelem ki. Úgy látom számára nehezen érthető, hogy miként mondhatta azt az MSZP elnöke május elsején a Városligetben, hogy pártjának nem más (baloldali) pártokkal, hanem a társadalommal kell szövetséget kötnie. Bevallom ezt én is nehezen értem. Látni kell, hogy Orbán Viktor elképesztően nagy és kombinatív politikai játékot játszik, amelynek elemei a vészelhárítás (iszlám terrorizmus), a stratégia, a taktika és a helyzetkihasználás, mely utóbbi megnyilvánulhat az ellenfél gyengeségeinek kihasználásában. Pontosan tudja – a velünk azonos politikai berendezkedésű, főként európai országok példájából is -, hogy az a stratégia, amely azt biztosítja, hogy egy ország politikai életét évtizedekig egy jobbközép párt elsöprő módon uralja, nem, vagy nehezen valósítható meg. Mégis, nyilvánvalóan a „hosszú hatalomban maradás” stratégiájának rendeli alá taktikáját. Ebben segítségére van az általa kidolgozott unortodox társadalom- és gazdaságfilozófia, amely egyszerre országvízió, és egyszerre megvalósítási módszer, ezért jelentős gondolati teljesítmény. Igazodik a magyar nép többségének elvárásaihoz és lelki (jellembeli) állapotához. Kihasználja a hazai társadalmi és gazdasági, valamint a nemzetközi politikai és gazdasági lehetőségeket, amelyek jelenleg ezt az unortodoxiát eredményessé teszik. Az orbáni unortodoxia társadalmilag elfogadott, a társadalom „egésze” számára ismert. A magyar jobbközép mozgalomnál tehát adott egy népvezér és egy országvízió, amely tömegpárt lévén rendelkezik annak minden kellékével. Ez a mozgalom képes jobbra és balra is terjeszkedni. Nem preferált változata a Jobbikkal való szövetségkötés, amely szükséghelyzetben biztosan bekövetkezik. Az is elképzelhető, hogy a Fidesz előáll egy balközép programmal is, és létrehozza - mondjuk az eredményes népszavazás után – az Egységes Pártot, valami olyasmit, amely meghatározóan dominálta a két világháború közötti időszakot. A vázolt szituáció, ha nem is kényszeríti ki, de sarkallja a baloldali pártokat az összefogásra, amelynek a vezető ereje akár az MSZP is lehet. Természetesen a „csillagok kedvező állása” esetén elképzelhető egy önálló MSZP győzelem is. Az „MSZP-elnöki álom” abban áll, hogy kiváló programmal (amelyről nem tudunk) és nagy kvalitású vezetővel (akit nem ismerünk) a társadalommal való szövetségkötés révén, nyerni lehet. Ez utóbbival kapcsolatban azonban Németh Péter – szerintem helyesen – rámutatott, hogy a szétszakadt (diverzifikálódott) magyar társadalomban nem nagyon vannak „megtéríthető” tömbközösségek. A jelenlegi status quo azt diktálja, hogy nemzeti baloldali pártszövetség és szövetségi program nélkül „egyedül nem megy”.