Elhunyt a Kossuth-díjas festőművész

Publikálás dátuma
2016.05.09. 15:04
Fotó: Thinkstock
Életének 84. évében elhunyt Deim Pál Kossuth-díjas festőművész, grafikus - tudatta a család hétfőn.

A Kossuth-díjas festő- és grafikus, kiváló művész, a nemzet művésze, Szentendre város díszpolgára hétfőn hunyt el súlyos betegség után.

Deim Pál a Képzőművészeti Főiskolán sokszorosító grafikát tanult Papp Gyula és Ék Sándor tanítványaként, 1990-től a Főiskola címzetes egyetemi tanára, a Szentendrei Artéria Alkotóközösség tagja, 1991-től a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja volt.

Az akadémia közölte, hogy Deim Pált az MMA saját halottjának tekinti. 

Önálló kiállításai a szentendrei Ferenczy Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a budapesti Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban nyíltak. Művészete elismeréseként 1974-ben az országos kisplasztikai biennále első díját, 1978-ban a nemzetközi kisplasztikai kiállítás díját, 1985-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1987-ben Pro urbe Szentendre díjat, 1990-ben kiváló művész címet kapott.

Az alkotó 1993-ban vehette át a Kossuth-díjat, 2001-ben Kölcsey Ferenc Millenniumi díjat, 2002-ben a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének nagydíját, 2003-ban Prima-díjat, 2007-ben a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíját, 2014-ben pedig a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki.

Szerző
Frissítve: 2016.05.09. 17:07

Udvaros Shakespeare királynője

Publikálás dátuma
2016.05.09. 07:48
Forrás: Nemzeti Színház/Facebook
Bereményi Géza Kossuth-díjas író-rendező Shakespeare királynője című művét mutatják be Udvaros Dorottyával és Rátóti Zoltánnal a főszerepben június 24-én a budapesti Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A Szabad Tér Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház közös produkciója kettős jubileumhoz kapcsolódik: William Shakespeare halálának 400. évfordulóján az emlékév kiemelkedő bemutatója, amellyel az idén hetven éves írót is köszöntik. A darab a Városmajori Szabadtéri Színpadon június 25-én, augusztus 27-én és 28-án is látható, az előadás ősztől a kaposvári színházban látható.

FORRÁS: VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

FORRÁS: VÁROSMAJORI SZABADTÉRI SZÍNPAD

Bereményi művét, a Shakespeare királynőjét először a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház mutatta be 2001-ben Bagó Bertalan rendezésében. Bereményi Géza az MTI-nek elmondta, a drámát a zalaegerszegi színház számára írta, ahol akkoriban művészeti vezetőként dolgozott. Mint mondta, a mostani munkára Bán Teodóra fesztiváligazgató és Rátóti Zoltán, a kaposvári színház vezetője kérte fel. Régi vágya volt, hogy a Shakespeare királynőjét újra elővegye - ezúttal több jelenetet átírt, változtatott a szereplők számán is.

Az alkotó elmondta: a dráma I. Erzsébet angol királynő uralkodásának utolsó éveiben, az 1600-as évek elején játszódik. Bereményi hozzátette, a reneszánszkori élet gyermekkora óta foglalkoztatja, s úgy gondolja, a korabeli színház egyáltalán nem tudta elkerülni, hogy ne foglaljon politikai szerepet.

A műben Shakespeare és I. Erzsébet a dráma egyenrangú két szereplője. Előbbit a Jászai Mari-díjas Rátóti Zoltán, utóbbit a Kossuth-díja Udvaros Dorottya alakítja. Az előadást, amelynek Vörös Róbert a dramaturgja, Galambos Péter rendezi.

Szerző

Csillag Ádám rendező segítségkérése

Publikálás dátuma
2016.05.09. 07:48
Forrás: Csillag Ádám/Facebook
Csillag Ádám Balázs Béla-díjas dokumentumfilm rendező, producer a Facebook közösségi oldalon tette közzé elkeseredett levelét, amelyben arról ír, egyre nehezebb társadalmilag elkötelezett, internetre készülő dokumentumfilmes elemeket tartalmazó hírműsorának készítése. Éppen ezért a hatvanegy éves filmes azt kéri, aki tudja, támogassa a munkáját - legalább egy mozijegy árával (ez a multiplex mozikban 1450 és 1720 forint közötti összeg.)

„Kérlek, ha megteheted, támogasd anyagilag a munkámat! Tudd, hogy csak te állsz mögöttem! Nélküled nem dolgozhatok tovább! 2010-ben a FIDESZ kétharmados médiatörvényével láthatóvá tette a szándékát, a sajtószabadság eltörlését, de legalább megtörését. Azóta készítek egy közszolgálati hírfolyamot dokumentumfilmes eszközökkel és teszem nyilvánossá, elérhetővé a még szabad interneten. Politikai pártoktól független, de a közügyekre érzékeny krónikám már hat éve kötélen táncolva készül. A kötél két vége a nézők kezében van. Amíg értékelitek a munkám annyira, hogy életben tartotok, addig tudom folytatni" - írta az alkotó.

A többek között amerikai, görög és olasz elismerésekkel is kitüntetett Csillag Ádám, aki 1984-ben, többek között Can Togay, Enyedi Ildikó, Janisch Attila társaságában végzett a legendás Fábri Zoltán filmrendező szakos osztályában, a közelmúltban hozzávetőlegesen nyolcszáz videofilmet készített - többek között a Szabadság téri emlékmű elleni megmozdulásokat, az Alaptörvény elleni tüntetést, az oktatásügy elleni demonstrációkat, és Sándor Mária akcióit is végigkísérte, csakúgy, mint a menekültkrízis legfőbb hazai történéseit. Csillag Ádám a filmcsillag.net című internetes oldalon várja az adományokat.

Szerző
Témák
Csillag Ádám