Előfizetés

Storck: nagy kérdés, milyen gyorsan épülnek fel a sérültek

Publikálás dátuma
2016.05.09. 16:58
FOTÓ: Getty Images
Az erőnlét megszerzésére helyezi a hagsúlyt Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az Európa-bajnoki felkészülés során.

"Az erőnlét tényleg mindennek az alfája és ómegája. Ráadásul ez különösen fontos lesz Franciaországban, mivel 18 órakor még igen magas hőmérséklet is lehet, ami sokat kivesz a játékosokból. Nemcsak 11-14 játékosnak kell százszázalékos állapotban lennie, hanem mind a 23-nak, mert kilenc nap alatt három meccset játszunk" - jelentette ki a telki edzőközpontban hétfőn tartott sajtótájékoztatón a német szakember.

Storck a 23 fős Eb-keret összetételét illetően úgy fogalmazott, a legnagyobb kérdés az, hogy a sérültek milyen gyorsan épülnek fel. Konkrétan három játékost említett: Elek Ákos szalagszakadása várhatóan háromhetes felépülést von maga után, Németh Krisztián szerdán érkezik majd az ausztriai edzőtáborba, róla akkor lesz bővebb információja, de hozzá hasonlóan Nagy Ádám is várhatóan bevethető lesz május 20-án, az Elefántcsontpart elleni felkészülési mérkőzésen.

Az ausztriai edzőtáborról azt mondta Storck, hogy az Afrika-bajnok ellen készülnek majd, s azért mennek oda, mert egész évben Telkiben voltak, és jobb, ha a játékosok kiszakadnak a megszokott környezetből, hogy új élmények és impulzusok érjék őket. Továbbá szerinte az elutazással nyugodtabb lehet a felkészülés.  Eddig 13 futballista érkezett meg Telkibe, este csatlakoznak a Magyar Kupa-döntőben szombaton pályára lépett Ferencváros és Újpest játékosai. A csapat kedden 13 órakor indul Ausztriába, a külföldön játszó válogatottak pedig oda érkeznek majd. Storck elmondása szerint Stieber Zoltán és Kleinheisler László lehet az utolsó érkező, mivel mindkettőjük klubja, a 1. FC Nürnberg és a Werder Bremen érintett lehet a német osztályozók során.

Lang Ádám és Fiola Attila egyetértett abban, hogy az Eb-n az Ausztria elleni meccs különösen fontos lesz, mert az esetleges jó eredmény lökést adhat a csapatnak. A kerettel kapcsolatban mindketten úgy vélekedtek, hogy hátradőlni senkinek sem szabad, de nagy meglepetésre nem számítanak, mert Storck irányítása alatt nagyjából ugyanazok dolgoznak együtt.

A Videoton védője kifejtette, nagyon várja a megméretést, szerinte azon dől el, hogy egy játékos képes-e a továbblépésre, mert az Eb-n akár világsztárokat kell majd semlegesíteni.

A Puskás Akadémia hátvédje bevallása szerint csak az Eb-re koncentrál, ezért nem akar a jövőjével foglalkozni, mivel másfél évig még szerződése van az élvonalból kiesett felcsúti csapatnál.

Fiola az Eb-ellenfelekről úgy vélekedett, az osztrák csapatról mindent elmond, hogy veretlenül jutott ki az Eb-re, a portugál a világ egyik legjobb válogatottja, míg Izland az egyik legerősebb selejtezőcsoportból jutott ki. Ugyanakkor hangsúlyozta, szerinte egy meccsen bármelyik együttes legyőzhető, ezért egyik riválistól sem tart és bizakodva várja a kontinensviadalt. Szerinte az lesz a legnehezebb, hogy kilenc nap alatt három meccset kell játszani, s ő személy szerint ilyen terhelés esetén elsősorban fejben szokott elfáradni.

A magyar válogatott 44 év után szerepel ismét Eb-n: június 14-én Ausztria ellen kezd Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izlanddal találkozik, végül 22-én Lyonban Portugáliával csap össze.

Lemondott Platini

Publikálás dátuma
2016.05.09. 14:25
Korábbi felvétel. Fotó: Getty Images
Kész, vége, nincs több menekülési útvonal Michel Platini, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke számára. A Nemzetközi Sportbíróság (CAS) hétfőn helyben hagyta felfüggesztését, bár büntetését hatról négy évre csökkentette. Platini a döntés után kijelentette, mivel mandátuma 2019-ig szól a szövetség élén, ezért hivatalát nem tudja ellátni, s lemond tisztségéről.

A Platini eltiltásáról szóló döntést a FIFA etikai bizottsága hozta meg. A tavaly őszi ítélet értelmében 80 ezer svájci frankos büntetés megfizetésére is kötelezték. A CAS ez esetben is enyhített a verdikten, mivel 60 ezer frankban határozta meg a kártérítés összegét. A vizsgálat azzal összefüggésben indult Platini ellen, hogy kétmillió svájci frankot kapott Blattertől 2011 februárjában. A francia sportvezető 1998 és 2002 között tevékenykedett a FIFA elnöke mellett.

Tanácsokat adott a nemzetközi mérkőzésnaptár megreformálásával és a legszegényebb országok szövetségeit érintő támogatási rendszerrel kapcsolatban, ugyanakkor honoráriuma teljes összegéről hivatalos szerződést soha nem írtak. A pénzt ráadásul majdnem tíz évvel tanácsadói munkája után, nem sokkal Blatter újraválasztása előtt kapta meg, ami felettébb gyanússá tette az egész ügyletet. A CAS is azzal érvelt, hogy a kései kifizetés miatt nem győződhetett meg a kifizetés legitimitásáról.

Platini a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) élére pályázott, ám eltiltása miatt nem indulhatott a februári tisztújításon, így az UEFA svájci főtitkárát, Gianni Infantinót választották meg a nemzetközi szövetség élére.

A Platini utáni éra május 18-án veheti kezdetét az UEFA-nál. Ekkor ugyanis rendkívüli ülést tart az európai szövetség végrehajtó bizottsága, s megkezdik a választás előkészítését. Az UEFA bejelentette, nem választanak ideiglenes elnököt. Platininek csak akkor lett volna esélye arra, hogy visszatérjen a szövetség élére, ha a CAS jelentősen csökkentette volna büntetésének mértékét.

Platini mindenesetre nem adja fel harcát, svájci polgári bíróságon próbálja érvényre juttatni vélt igazát. A CAS állásfoglalását mélységesen igazságtalannak nevezte, s utalt arra, ezzel nincs esélye arra sem, hogy 2019-ben indulhasson a FIFA elnöki tisztségéért.

Tragikus! Megint a pályán halt meg egy focista

Publikálás dátuma
2016.05.09. 11:14
Fotó: Ryan Pierse/Getty Images
Egy brazíliai amatőr meccsen összeesett, és még a kórházba szállítás közben meghalt a korábban több európai klubban is megfordult Bernardo Ribeiro – írja Blikk a brit Guardian napilap internetes kiadására hivatkozva.

A 26 éves középpályás a Flamengo akadémiáján nevelkedett, a később a Bundesligában a Bayer Leverkusenben több mint 100 meccsig jutó Renato Augusto kortársa volt.

Pénteken este a Dinamo Bucuresti kameruni játékosa, Patrick Ekeng, szintén egy mérkőzés közben lett rosszul, és halt meg. Neki is a szíve állt le.