Előfizetés

Diákmunka - Fizetett szabadságot is kapnak a fiatalok

Az iskolaszövetkezetekről szóló törvény módosításával megerősödik a diákok védelme, a fiatalok többletjogokat élvezve tudnak majd dolgozni, például a végzett munka arányában fizetett szabadság  jár majd nekik - közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Diákész) hétfőn.

Az iskolaszövetkezeti piac felét lefedő szervezet úgy tudja, hogy kedden kerül a parlament elé az a törvénytervezet, amely az iskolaszövetkezeteket a munkajogból a szövetkezeti jogba helyezi át. A szövetkezet szerint ezzel biztosítható lesz, hogy - a munka világa uniós szabályozásában értelmezhetetlen - konstrukció a jövőben is biztosítsa a mintegy 130 ezer érintett fiatal számára a munkatapasztalat és jövedelemszerzés lehetőségét.

Kiemelték: az átalakított szabályozás szerint továbbra is alkalmazni kell a Munka törvénykönyve fiatal munkavállalókra vonatkozó összes védelmi szabályát, azaz a fiatal nem dolgozhat éjszaka, nem dolgozhat naponta nyolc óránál többet, alkalmazni kell az eltérő pihenőidőt és a munkaközi szünetet is. Kötelező marad a minimálbér, illetve a bérminimum kifizetése, valamint az összes munkavédelmi szabály betartása. A munkaügyi és munkavédelmi hatóságok továbbra ellenőrzik az iskolaszövetkezetek működését, a diákok foglalkoztatásának körülményeit - írta a Diákész.

Az új szabályozás bevezeti a diákok számára a fizetett szabadságot, garantálja azt, hogy az iskolaszövetkezetek bevételük legalább 85 százalékát a munkában résztvevő diákok számára kifizessék, továbbá a nyereségük legalább 10 százalékát a tagjaik oktatását, képzését biztosító közösségi tevékenységre kell fordítaniuk.

A szövetség rámutat: a fiatalok munkanélküliségének csökkentése érdekében 2010-től számos kormányzati intézkedés mellett az iskolaszövetkezetek tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy a fiatalok munkanélküliségi rátája Magyarországon csökkent a leggyorsabban az Európai Unióban. Ezért nem lehet azt megengedni, hogy ezt a kiválóan működő, aktív foglalkoztatáspolitikai magyar modellt az Európai Unió "bürokráciája bedarálja", csak azért, mert munka világára vonatkozó szabályainak keretei között nem tudja értelmezni - hangsúlyozták.

A törvénymódosítás az Európai Unió számára is értelmezhetővé teszi, hogy az iskolaszövetkezeti tagi jogviszony nem atipikus munkaviszony, amit a munka világán belül kell eltérően szabályozni, hanem egy olyan tulajdonosi jogviszonyban történő személyes közreműködés, ahol a diákokra tekintettel a munkaviszonyban használt védelmi elemeket is alkalmazzák - áll a tájékoztatásban.

A sokszínűség konferenciája

Publikálás dátuma
2016.05.09. 17:00

A Professional Women's Association (PWA) – a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara (BCCH) május 5-én rendezte meg konferenciáját A teljesítmény ezer arca címmel az idén 120 éves Corinthiában.

A PWA elnöke, Katona Melinda megnyitóbeszédében kiemelte: emberi szándékokból nem, csupán emberi tettekből születnek stratégiák, s „kreatívnak lenni annyi, mint cselekedni”. Szerinte nem pusztán egy szellemi korszakot jellemez, hogy milyen kérdéseket tesz fel, milyen problémákat azonosít, hanem minden egyént, minden szervezetet is – legyen az üzleti vagy civil társaság. „Bárki, aki tovább akar jutni, fölvet újabb kérdéseket. Az idei konferenciának pontosan ez volt a célja. A különféle, sokszínű tudás határát feszegetni, hogy új eredményekre, új gondolatokra, esetleg új megoldásokra jussanak a résztvevők” – mondta Katona Melinda.

A szervezet  minden egyes programja, projektje kapcsán az együttműködésre törekszik. Maga is a diverzitást képviseli, ahogyan a partnerség, a szinergiákban való gondolkodás, a tudatosabb életstratégia, az önismereti tudás elmélyítése is a szervezet védjegye, tette hozzá Katona Melinda, aki a konferencia zárásaként okleveleket adott át a PWA Mentorprogramjában résztvevőknek. Majd ismét teljesített egy „csodalámpa kívánságot”: a nyolcéves, izomsorvadásban szenvedő Balázs álmát valóra váltották, aki okosórát kért és kapott.

A PWA idei díjazottjai
  • Női Menedzser Díj: Hegedüs Éva, a Gránit Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója
  • Férfi Menedzser Díj: Gazsi Zoltán, az Eisberg Hungary Kft. ügyvezetője
  • Női Vállalkozó Díj: Dr. Schultheisz Judit, a Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért alapítója, orvos-igazgatója
  • A Jövő Menedzsere Díjat idén először osztotta ki a PWA: Greskovits György, a Milestone Intézet alapítója kapta

Örömhír! Olcsóbb lesz az üzemanyag

Publikálás dátuma
2016.05.09. 16:49
FOTÓ: Thinkstock
Csökkenti bruttó 4 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI hétfőn.

A csökkentéssel a benzin átlagára 333-334 forintra, a gázolajé 326-327 forintra mérséklődik. Legutóbb szerdán változtak az árak, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 3, a gázolajé bruttó 4 forinttal emelkedett. A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.