Előfizetés

"Miért hazudnak a Klik-ről?" - Bukásról beszél az LMP

Ikotity István, LMP-s képviselő az Országgyűlés hétfői ülésén, napirend előtt arról beszélt, hogy megbukott az intézmények államosítása.

A kormány legújabb tervével, a működtetés jogának elvonásával pedig még a portás kiválasztásába sem lesz beleszólása az önkormányzatoknak, a totális állami irányítást hoznák vissza. Az ellenzéki politikus arról, hogy nincsenek megfelelő szakemberek az önkormányzatoknál az iskolák irányítására, azt mondta: vajon a Klik csődbe jutása és az állami fenntartás kudarca milyen állami hozzáértésre vall. A kormány terve azért is érthetetlen, mert saját maga is bevallotta, beismerte: túltolták a biciklit. Miért hazudnak a Klik megszűnéséről, miközben a 2017-es büdzsében nevesítik? - kérdezte. 

Soltész Miklós kiemelte: a köznevelési kerekasztal tárgyalások során bebizonyosodott, hogy a 2010 előtti önkormányzati fenntartású rendszerhez nem szabad visszatérni, mert csaknem csődbe vitte az önkormányzatokat. Sorozatosak voltak a pénzkivonások, kormányváltáskor 143 milliárddal volt kevesebb az iskolarendszerben, a pedagógusoktól elvették a 13. havi bért, ezzel 78 milliárddal juttattak kevesebbet. A bukott balliberális, rossz iskolarendszer után a kormány a pedagógusok és szakértők bevonásával keresi a megoldást - mutatott rá. Kitért arra, hogy a kerekasztal első üteme lezárult, a kormány - több esetben - a javasoltnál is kedvezőbb döntéseket hozott, s nyitottak az együttműködésre. A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 107 igen, 35 nem szavazattal jóváhagyta.

Gőgös: engedjék el a "csaló haverok" kezét!

Publikálás dátuma
2016.05.09. 20:09
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Gőgös Zoltán (MSZP) napirend előtt arra várt választ a Ház hétfői ülésén: miért nem bontanak szerződést azokkal a hortobágyi gazdákkal, akik nem tesznek eleget vállalt kötelezettségeiknek a természetvédelmi területeken folytatott gazdálkodás során? Rámutatott: sokan nem tartják be az ökológiai gazdálkodás feltételeit, de már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is megállapított visszásságokat.

Felszólította a kabinetet: engedjék el a "csaló haverok" kezét! Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára visszautasította a feltételezést, és kijelentette: a legszigorúbban járnak el azokkal szemben, akik nem tartják be a szerződésben foglaltakat. 

Konkrétumokat várt a képviselőtől, de hosszasan sorolta azon ellenőrzéseket is, amelyeket a haszonbérlőkkel szemben folytattak. Közölte: adminisztratív intézkedésekre mindössze 72 esetben volt szükség. A képviselő a választ nem fogadta el, azt a Ház szavazta meg 108 igen vokssal, 40 elutasító szavazat mellett.

Orbán nagyot bakizott, miközben Matolcsyt védte

Publikálás dátuma
2016.05.09. 19:25
Korábbi felvétel Orbán Viktor felszólalásáról az Országgyűlésben. FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
A hétfői parlamenti ülés legfőképp Matolcsy György és az MNB-botrány köré épült, a témában maga Orbán Viktor is felszólalt, aki foggal-körömmel védte a jegybankelnököt, de miközben Harangozó Tamás MSZP-s politikusnak arra a kérdésére válaszolt, hogy miért nem váltják le Matolcsyt és Polt Pétert, a kormányfő tévesen mondta, hogy a legfőbb ügyész és az MNB elnökének személyére a köztársasági elnök tesz javaslatot, mert bár Poltra ez igaz, Matolcsyra azonban nem, a jegybankelnöki poszt betöltésére a miniszterelnök tesz javaslatot az államfő számára.

Harangozó Tamás a miniszterelnökhöz szólt az azonnali kérdések órájában, sorolva "az ipari méretű károkozás és lopásokat" azt kérdezte, hogy lehet, hogy a legfőbb ügyész családtagjai érintettek a Quaestor-ügyben és miért maradhat még mindig Matolcsy György a posztján.

A kormányfő bakija

"Ismerik a fölfogásomat, meg kell adni a tiszteletet a helynek és a törvényalkotásnak, ez nem mindig sikerül. De amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Ritkán találkoztam olyannal, aki a kérdéseiben is hazudik. De ez maguknak szocialistáknak Őszöd után 10 évvel is sikerül" – válaszolt Orbán az MSZP-s politikusnak, hozzátéve, hogy Polt és Matolcsy nem az ő kinevezettje, hiszen a köztársasági elnök javaslatára a parlament választja meg a legfőbb ügyészt és az MNB elnökét. Csakhogy itt Orbán tévedett, a 2013. évi CXXXIX. jegybanktörvény ugyanis kimondja, hogy "az MNB elnökének személyére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnök számára. Az MNB elnök megbízatása hat évre szól. Egy személy legfeljebb két alkalommal lehet az MNB elnöke.” A kormányfő tehát helytelenül állította, hogy a köztársasági elnök tesz javaslatot a jegybankelnök személyére, ez csak a legfőbb ügyészre igaz.

Kilőnék az űrbe Gyurcsányt és Orbánt

A kormányfő ezután Harangozónak ment neki, aki Orbán szerint 2009-ben huszonévesen, energetikai előképzettség nélkül a paksi igazgatóságba került, ahol 13 hónap alatt 13 milliós fizetést vett fel. "Mit gondol ki maga? Kormányzó, király? Kutya kötelessége választ adni. Előbb utóbb Ön vállalni fogja a felelősséget" – mondta Harangozó, aki szerint akkor lenne béke az országban, ha Gyurcsányt és Orbánt is kilőnénk a holdra. "Ami személyes megtámadásomat illeti, bíróságon veszek elégtételt" - jelentette ki a politikus.

Orbán és Harangozó összeszólalkozásáról bővebben ide kattintva olvashat!

Orbán beállt Matolcsy mögé

"Érdeklődve figyeljük a szocialista bajtársiasság megnyilvánulását, hogy volt kormányfőjüket az űrbe lőnék" - idézte Orbán válaszát az Index. A miniszterelnök kiállt az ügyészség nagyra értékelt munkája és Matolcsy mellett is, "aki nélkül nem sikerült volna stabilizálni és növekedési pályára állítani a gazdaságot." A kormányfő szerint a jegybankelnök olyan hitelprogramot hirdetett, amely nehéz pillanatban növekedés forrása volt a magyar gazdaságban, az inflációt pedig leszorította. Ezért "Matolcsy György jegybankelnökségét jó lelkiismerettel és teljes egészében továbbra is támogatom" - mondta Orbán, hozzátéve: azt is helyesli, hogy a jegybank egyetemet, főiskolai kart épít, segít visszaszerezni a nemzeti kincseket, vagyont halmoz fel, ösztöndíjat biztosít.

Lásd még: Schiffer: saját rokonságát "stafírungozta ki" Matolcsy