Emblémát kapnak a patikák

Néhány hónapon belül várhatóan megkülönböztető emblémát helyeznek ki azokra a gyógyszertárakra, amelyek belépnek a veszélyes étrend-kiegészítők kiszűrését célzó önszabályozó rendszerbe - közölte a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Így garantálni tudják, hogy ezekben a patikákban kizárólag olyan étrend-kiegészítőket forgalmaznak majd, amelyekkel összefüggésben az ellátási lánc összes szereplője - a gyártótól a kereskedőig - vállalta, hogy teljesíti az önszabályozó rendszer követelményeit. A tapasztalatok szerint nem ritkán rossz minőségben állítják elő vagy hamisítják az étrend-kiegészítőket. Ezek a termékek pedig egészségi károsodást okozhatnak.

Szerző

Zöld út a Balaton-part szétveréséhez

Publikálás dátuma
2016.05.10. 07:13
FOTÓ: Thinkstock
Jogilag megkönnyítené a kormány a Balaton partvonalának átalakítását, a területrendezési törvények módosításáról benyújtott törvényjavaslatban úgy változtatnák meg a Balaton-törvényt, hogy a jövőben ne legyen szükség a vízpart-rehabilitációs tanulmánytervekre. A módosítóra a Népszabadság bukkant rá, felhívva a figyelmet arra, hogy a partszabályozás előírásainak fellazítása szabad utat adhat az új beruházásoknak, igazi ajándék például a vizes bajnokság szervezőinek.

A vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek ugyanis garantálják, hogy csak olyan beruházások valósulhassanak meg, amelyek az eredeti partvonal helyreállítását szolgálják. Ám ha a módosítás életbe lép, már csak egy partvonal-szabályozási tervet kell készíteni, amelynek kötelező tartalmi elemei még csak benne sincsenek a törvényszövegben, a tanulmánytervek előírásait pedig - legalábbis kiemelt beruházások esetén, mint a vizes vb - nem kell majd betartani.

A napilap arra is rámutatott, hogy a törvényszövegbe bekerült a Balaton kiemelt üdülőkörzethez tartozó települések közé Balatonakarattya, melynek polgármestere Matolcsy György jegybankelnök felesége (a településen az MNB-alapítványok nemrég egy volt MÁV-üdülőt vettek meg).

Szerző

Megüti a bokáját Várhegyi?

Publikálás dátuma
2016.05.10. 07:02
A veszprémi kézilabdacsarnok elitje: középen balról az első Várhegyi (Fonyó Károly médiavállalkozó és Simicska Lajos) FOTÓ: MOLN
Várhegyi Attila neve is felmerült abban a hűtlen kezelésben, amelynek ügyében most feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyészség. A közmédia tanácsadójához köthető cég ugyanis 120 millió forintos megrendelést kapott az MTVA-tól még 2014. májusában. A pénzből vásárolt, "hirado.hu-s" domain neveket a Direkt36 szerint sokkalta olcsóbban is meg lehetett volna szerezni. Eközben kiderült, a közmédia végül 50 fős stábot küld az olimpiára.

Mit kíván a Magyar Nemzet?

Van abban valami keserűség, ha 26 évvel a rendszerváltozás után, a szabad világban annak kell örülni, hogy egy politikai napilap meghirdeti saját szabadságát. A tegnapi Magyar Nemzet ezt tette. Nem elégedett meg azzal, hogy első oldalán szalagcímben azt hirdette meg, "mindig ellenzékben", hanem szerkesztőségi vezércikkében közzétette: levált a Fideszről, független lett a közhatalomtól és a pártoktól. Mert "a szabad és független sajtó előtt nincs más választás. a pontos helye: mindig ellenzékben". Ezt a vezércikket bármelyik a sajtószabadságot, tehát önmagát komolyan vevő lap egyetlen szó változtatás nélkül vállalhatná, legyen bár konzervatív, liberális, vagy baloldali, leginkább mindezek keveréke - nem kutyuléka -, amin nem pártokat, hanem világnézeti elkötelezettséget, a nyilvánosság és a tények, a hiteles tájékoztatás és a szabad véleményközlés tiszteletét kell érteni. Azt, amit 26 évvel ezelőtt az akkor még a közönség döntő többsége által hitelesnek tartott sajtó is gondolt önmaga hivatásáról. Nem sikerült, nem is sikerülhet ennek az eszménynek a tökéletes megvalósítása, de legalább törekedni illik rá. Ezért idétlen kárörvendezés volna most azon gúnyolódni, mit írna a Nemzet, ha nincs G-nap, ha nincs Simicska-Orbán háború. Inkább azt kívánjuk: legszebb hagyományainak megfelelve őrizze, teremtse meg a Magyar Nemzet saját elkötelezett konzervatív polgári táborát, amely nélkül aligha sikerülhet ismét szabad sajtót és szabad világot teremteni ebben az országban. - F. R.

Spórolnak az olimpián
Nehézkesen jutott be saját sajtótájékoztatójára tegnap Deutsch Tamás, ugyanis a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székházában a "fokozott ellenőrzések miatt" csak fényképes igazolvány ellenében adnak vendégbelépőt, ám a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke közölte, semmilyen okmány nincs nála. A személyzetet ez nem hatotta meg, hiszen korábban Szijjártó Péter külügyminiszternek is igazolnia kellett magát a bejáratnál. Ám Deutsch mit sem törődve a közmédia recepciósával egyszerűen átmászott a beléptetőkapun, ezt követően pedig Kobza Miklós MTVA-sajtófőnök, Orbán Viktor korábbi fotósa azt mondta, vállalja a felelősséget a politikusért. A paralimpiai közvetítés kapcsán tartott esemény után Vaszily Miklós lapunknak azt mondta: a közmédia 50 fős stábot küld ki a riói olimpiai játékokra. Az MTVA megbízott vezérigazgatója kifejtette: a 90 fős stáblistát érkezése előtt, 2014 végén adták le, ám ez csupán egy becsült szám volt, azóta átgondolták a közvetítési struktúrát. "A csökkentés leginkább a technikai háttérstábot érintette, hiszen nem béreltünk kint stúdiót, a beszélgetéseket itthon vesszük fel. Ezzel nagyon sok pénz megspórolunk" - vázolta a vezérigazgató. Az állami média két csatornán, az M4-en és az addigra elinduló M5-ön párhuzamosan fogja sugározni az olimpiai és a paralimpiai játékokat. A Népszabadság szerint egy 100 tagú stáb kiküldése a helyszíni stúdió kialakításával együtt hozzávetőleg 3 milliárd forintba került volna. A felére vágott stábbal és a hazai stúdióval 1,5-1,8 milliárd forintra mérsékelhetők a költségek. A játékok után az M5 átalakul ismeretterjesztő-oktatási-kulturális csatornává.