Orbán Vonának: cuki zsúrpubi

Publikálás dátuma
2016.05.09. 22:38
A kormányfő a Házban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Várhatóan kedden elrendeli a Ház a miniszterelnök által olyan fontosnak tartott kvótanépszavazást. A kormánypárti többség ugyanis a Jobbik támogatásával megszavazta, hogy az erről szóló frissen benyújtott javaslatról már kedden döntsön a parlament. Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője ugyan napirend előtt arra kérte a képviselőket, ne döntsenek a kormány kvótaellenes referendumáról, hanem várják be az ellenzéki párt népszavazási kezdeményezését, hiszen így ötmilliárdot lehetne spórolni, a fideszesek erre nemet mondtak. A kvótáról szóló vita hevében Orbán Viktor "cuki zsúrpubiknak" titulálta a négyötödöt biztosító jobbikosokat.

Jobbikos hátszéllel négyötödös támogatást kapott a Házban az a frissen benyújtott határozati javaslat, amelynek elfogadásával várhatóan már ma elrendelik a kormány kvótaellenes referendumát. Arról, hogy az előterjesztést a házszabálytól való eltéréssel tárgyalják 145 igen, 30 nem szavazattal döntött a parlament. A kormánypártok, illetve a Jobbik igent mondott, az MSZP, az LMP és a függetlenek viszont elutasították az eltérést a házszabálytól. Azt, hogy egyetlen nap alatt zöld utat kapjon Orbán Viktor kezdeményezése, amely a demokratikus ellenzék szerint nem a magyar emberek biztonságáról, vagy a menekültekről szól, hanem kizárólag a kormány és a Fidesz hatalmi törekvéseit szolgálja.

Már napirend előtt szópárbajt vívott egymással az ügyben az MSZP elnök-frakcióvezetője, a Fidesz frakcióvezetője, illetve a propagandaminiszter. Tóbiás József szerint a szocialisták összegyűjtöttek annyi aláírást, amivel az általuk kezdeményezett népszavazási kérdésekben ki lehet írni a referendumot. Azt viszont egy napon, egy lapon kellene a kormány számára olyan fontos referendummal megtartani, mert ha a kvótáról és a földprivatizációról, valamint az állami cégek vezetőinek béréről külön mondanak véleményt a választók, az ötmilliárd forinttal többe kerülhet az adófizetőknek.

Az ellenzéki párt elnöke figyelmeztetett, sokan szeretnének véleményt mondani a kormány politikájáról, a kabinet célja viszont az, hogy a valóságról elterelje a figyelmet. Rogán Antal erre azt válaszolta, Tóbiás felszólalása része az MSZP-ben zajló elnökválasztási kampánynak. A jelenlegi jogszabályok alapján népszavazási kezdeményezésről csak a Nemzeti Választási Iroda jóváhagyása után dönthet a parlament - érvelt a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, majd trükközéssel vádolta a szocialistákat. Arra figyelmeztetett, a frakcióvezető ne biztassa törvénytelenségre a parlamentet. Azt is firtatta, mi a célja ezzel a pártelnöknek: az elnökválasztási kampányban legyenek jobbak a pozíciói, vagy el akarja terelni a figyelmet arról, hogy az MSZP nem ért egyet a kormány népszavazásával.

Megismételte, az ellenzéki párt mindent megpróbált, hogy megakadályozza a kényszer-betelepítésről szóló referendumot. "Mi nem bevándorlókról kérjük az emberek döntését. Hanem arról, hogy Brüsszel a fejünk felett hozhat-e ide embereket úgy, hogy nem kéri ki az emberek vagy a parlament döntését" - fogalmazott és a kormány kezdeményezéséhez a szocialisták támogatását is kérte.

"A legkevésbé sem szeretném rontani a szocialista párt elnökségéért vívott küzdelmében az esélyeit, ezért élesen támadni fogom". Ezt már Kósa Lajos címezte az MSZP elnök-frakcióvezetőjének. Kósa szintén napirend előtt azt állította, Tóbiás a népszavazásuk bevárását szorgalmazó határozati javaslattal nyílt törvénysértésre buzdította a parlamentet. Ez egyszerű politikai blöff, hiszen ha a szocialistáknak lenne százezer aláírásuk, akkor bevitték volna a választási irodához, ahol azt 60 nap alatt hitelesítik. A Fidesz frakcióvezetője szerint semmilyen törvényi lehetőség nincs arra, hogy a két referendumot egy napon írják ki. A határidők miatt ugyanis "nem ér össze a kettő".

Kósa szavaira a kabinet nevében Rogán emlékeztetett, a 2008-as szociális népszavazáshoz három nap alatt jöttek össze az aláírások, míg most erről Tóbiás csak álmodozik. A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint legkésőbb a nyár végén, vagy ősz elején lehet referendum a kényszer-betelepítésről, ami komoly veszélyt jelent. Ostorozta az Európai Bizottság legújabb javaslatát amiből kiderül, hogy míg egy bevándorló 78 millió forintot ér, addig egy magyar ember csak egymilliót, hiszen 2007-13 között egy főre ennyi jutó uniós forrás érkezett Magyarországra.

"Maradjon meg magyar hazafinak, az jobban áll önnek" - tanácsolata az azonnali kérdések és válaszok órájában a Jobbik elnök-frakcióvezetőjének Orbán Viktor. A miniszterelnök ezt azért javasolta, mert Vona Gábor a népszavazás kapcsán arra kérte, "mondjanak le a politikai kampányról", pártja támogatásával inkább foglalják alaptörvénybe a kvóta elutasítását. Nehéz a Jobbik kedvében járni - reagált a miniszterelnök. Felidézte, hogy az ellenzéki párt korábban népszavazást követelt a kvótákról, ám Orbánt saját bevallása szerint nem lepte meg, hogy a jobbikosok feladták az elveiket, és csak taktikai tanácsok motiválják a döntéseiket.

"Önök radikálisból mérsékeltek lettek, férfiakból cuki zsúrpubik" - váltott személyesre a kormányfő. Vona azzal vágott vissza, hogy nem ő ült a Liberális Internacionáléban. Orbán ostobának nézi az embereket, mivel a miniszterelnök a referendummal el akarja terelni a figyelmet a korrupciós ügyekről és az egészségügy helyzetéről. "A korrupció egész Magyarországot maga alá gyűri, Mészáros Lőrincek és Habony Árpádok rohangálnak" - fogalmazott a Jobbik vezetője, aki szerint a kormányfő számára nem a kvótaügy megoldása, hanem annak fenntartása a létfontosságú. Erre Orbán azzal jött, hogy ő "zéró toleranciát" hirdetett a korrupció ellen, majd azzal vádolta Vonát, hogy Brüsszel kottájából játszik. Pártja Jean-Claude Juncker brüsszeli bizottsági elnök politikáját folytatja, aki szintén ellenzi a referendumot. A jobbikosok jó fiúk akarnak lenni, de hiába udvarolnak Brüsszelnek, ott nem fogják megkedvelni őket.

Meddig maradhat a helyén Orbán két kinevezettje, Polt Péter és Matolcsy György? Ezt a szocialista Harangozó Tamás kérdezte a miniszterelnöktől, aki szerint a nemzeti együttműködés rendszere mára átfordult a nemzeti együttbűnözés rendszerévé. Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint nagyot fordult a világ a miniszterelnökkel 2010 óta, mivel a kormány kifosztja az országot. A népnek különféle intézkedéssel betömik a száját, miközben százmilliárdok mennek a haverokhoz. Olyan a fogadj isten, amilyen az adjon isten - hangzott a válasz. Orbán felrótta, hogy a szocialista képviselő 29 évesen bő hárommillió forint tanácsadói fizetést vett fel Pakson.

"Ismerik a fölfogásomat, meg kell adni a tiszteletet a helynek és a törvényalkotásnak, ez nem mindig sikerül", mert Harangozó a kérdéseiben is hazudik - fogalmazott a miniszterelnök azt állítva, hogy az MNB elnökét a köztársasági elnök nevezi ki, míg a legfőbb ügyészt a köztársasági elnök javaslatára a parlament választja meg. "Mit gondol ki maga? Kormányzó, király? Kutya kötelessége választ adni. Előbb utóbb ön vállalni fogja a felelősséget" - reagált Harangozó, aki szerint akkor lenne béke az országban, ha a mostani miniszterelnököt és az elődjét is kilőnénk a holdra. A szocialista politikus személyes megtámadottsága miatt bíróságon fog elégtételt venni. Érdeklődve figyeljük a szocialista bajtársiasság megnyilvánulását, hogy volt kormányfőjüket az űrbe lőnék - replikázott a miniszterelnök. (Orbán egyébként nem mondott igazat, a jegybanktörvény értelmében ugyanis az MNB elnökére a miniszterelnök tesz javaslatot a köztársasági elnöknek - A szerk.)

Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András is az MNB ügyében szólalt fel, úgy fogalmazva, hogy a jegybanki alapítványokból "saját rokonságát stafírungozta ki" Matolcsy György. Megingott-e végre a bizalma az MNB elnökében? - kérdezte. A kormányfő úgy reagált: Matolcsy a lehető legjobb jegybankelnök, aki megmentette a devizahiteleseket, olyan hitelprogramot hirdetett, amely nehéz pillanatban növekedés forrása volt a magyar gazdaságban, az inflációt pedig leszorította. Ezért "Matolcsy György jegybankelnökségét jó lelkiismerettel és teljes egészében továbbra is támogatom" - jelentette ki.

Mártírokra emlékeztek

Az egykori Margit körúti fogház mártírjaira emlékeztek a a győzelem napján a demokratikus ellenzéki pártok kerületi szervezetei. A DK, a PM, az MSZP néhány helyi politikusa és az egybegyűltek előtt az egykori foglyokról, mártírokról Vitányi Iván volt fogoly, Bajcsy Zsilinszky Endre cellatársa beszélt. Az emlékezőket Schiffer János köszöntötte, akinek édesapja a fogház lakója volt.

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az Együtt mindent elkövet, hogy a Fidesz Európa-ellenes népszavazása eredménytelen legyen - üzente, az Európa-nap alkalmából az ellenzéki párt. Véleményük szerint ma az európai Magyarországot kell védelmezni Orbán putyinista törekvéseivel szemben. Az Európa-napon a Liberálisok is arra figyelmeztettek, hogy Orbán politikája veszélybe sodorja Európát és Magyarország uniós tagságát. Navracsics Tibor EU biztos szerint nyitott és toleráns társadalomra van szükség, amely híd lehet az unión belül a nemzetek között.

Szerző

Vagyonkezelő L. Simon feleségének

Sárbogárdi székhellyel, Fejér Gin Vagyonkezelő Kft. néven tízmillió forint törzstőkével új céget alapított az Agárdi Aratrum Mezőgazdasági Kft. és az Eventhotels Vagyonkezelő Zrt. Az Agárdi Aratrum tulajdonosa Vass Eszter, L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége - írta a Világgazdaság. 

A lap emlékeztetett, L. Simon csak a Simon és Simon Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft.-ben résztulajdonos, a barackmagbotrányban ismertté vált cégben is 40-ről 24 százalékra mérsékelte részesedését, miután főnöke, Lázár János miniszter céges érdekeltségeik rendezését kérte beosztottjaitól.

Szerző

Fideszesek is győztek a vasárnapi választásokon

Kilenc településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap. 

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon Balogh Gyula (Fidesz–KDNP), a Bács-Kiskun megyei Lakiteleken Zobokiné Kiss Anita (független), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kocsordon Földi István (Jobbik), a Pest megyei Pilisszentivánon Poppréné Révay Gyöngyi (független), a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Karoson Dakos János (független), a Nógrád megyei Karancslapujtőn Baksa Sándor (független), a Fejér megyei Jenőben Klimáné Kerekes Ildikó (független), a Baranya megyei Palén Markóné Héder Tímea (független) lett a polgármester. A Tolna megyei Pakson önkormányzati képviselőt választottak, Szabó Péter (Fidesz-KDNP) nyert.

Szerző