Előfizetés

Offshore-botrány - Közzétették a Panama-aktákat

Publikálás dátuma
2016.05.10. 10:11
Illusztráció: Thinkstock
A nemzetközi offshore-botrányt kirobbantó, Panama-iratok néven elhíresült dokumentumok immár mindenki számára hozzáférhetőek - jelentette be a botrányt feltérképező Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) igazgatója hétfőn Washingtonban. 

Gerard Ryle az átláthatóság követelményére hivatkozva tette lehetővé, hogy bárki megvizsgálhassa, átnézhesse a dokumentumokat, amelyek hatása számos ország politikai elitjét is érinti.  A Panama-iratok miatt lemondásra kényszerült az izlandi kormányfő, gyanúba kerültek a kínai elnök családtagjai, de a dokumentumokban megjelenik Jérome Cahuzac volt francia költségvetési miniszter neve is, aki 2013-ban mondott le, miután kiderült, hogy az adócsalás elleni küzdelemért felelős tárcavezető éveken át titkos svájci bankszámlával rendelkezett.

A Panama-iratok összeállításán mintegy nyolcvan ország négyszáz újságírója dolgozott, az információkat állítólag egy ismeretlen szivárogtatta ki, a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából. Az oknyomozók munkája nyomán aztán csaknem 12 millió adat, összesen 2,6 terabájt nagyságú adattömeg állt össze, amely nagy nemzetközi vállalatok, politikusok, bűnözők adóelkerülési gyakorlatát dolgozta fel, bemutatva a legfontosabb adóparadicsomokat is. Ezt az óriási adatbázist nyitották meg hétfőn mindenki előtt.     

A dokumentumok azonban - állítólag a források védelme érdekében - nem eredetiben tanulmányozhatóak, hanem kivonatos formában. Gerard Ryle egyébként a sajtótájékoztatón felvetette, hogy aki nekiáll tanulmányozni a dokumentumokat és annak nyomán új cégekre és új nevekre bukkan, okvetlenül vegye fel a kapcsolatot a washingtoni székhelyű ICIJ munkatársaival. Sajtójelentések szerint a Mossack Fonseca ügyvédi iroda az igazságszolgáltatáshoz fordul a dokumentumok nyilvánosságra hozatala miatt.

Plázát vett az FHB-s ingatlanalap

Közel hárommilliárd forintos vételárral az FHB Jelzálogbankhoz tartozó Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alapja vásárolta meg a zalaegerszegi Zala Park bevásárlóközpontot - tájékoztatott a tulajdonos Resideal Zrt. megbízásából eljáró MARK Ingatlan Zrt.

A Zala Park közel 14 ezer négyzetméteres bérbe adható területtel, 94 százalékos üzletkihasználtsággal működő bevásárlóközpont. A Zala Parkot megvásárló Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap vagyona két év alatt átlépte a 100 milliárd forintos állományt. A hírek szerint az alap a budapesti Europarkot is meg akarja szerezni. A Diófa Alapkezelő 2014-től szereplője a hazai ingatlanbefektetési piacnak, s az utóbbi két évben került a tulajdonába a Green House és az Infopark "E" és "G" irodaházai. A kezelt ingatlanportfólió összértéke jelenleg 57,5 milliárd forint, amely közel 137 ezer négyzetméter bérbe adható területet jelent.

A jegybank kitömte, majd büntette az NHB-t

Publikálás dátuma
2016.05.10. 07:22
FOTÓ: Népszava
Nem csitul a jegybanki alapítványok körüli botrány, már nemzetközi gazdasági lapok is foglalkoznak a horribilis költésekkel, és azok várható következményeivel. A mára kialakult helyzetet aligha fedi el, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatósága - bár év elején nem tervezete -, végül 50 milliárd forint osztalék befizetését jelentette be a múlt héten a 2015-ben elért 95 milliárd forint nyeresége terhére.

A jegybank tegnap kiadott közleménye szerint az április 27-én megszavazott osztalékot június 30-ig átutalja a költségvetésnek, amely az államadósságot csökkenti vele. Az osztalékfizetésnek köszönhetően az államadósság akár a GDP 0,15 százalékával csökkenhet. Igaz, az alapítványoknak átadott 267 milliárd forintot is lehetett volna erre a célra fordítani. A jegybank eredménytartaléka már meghaladja a 100 milliárd forintot, "amely az esetlegesen felmerülő kockázatokra elegendő fedezetet nyújthat" - írják a közleményben.

A múlt heti Economist cikk után tegnap a Financial Times (FT) is foglalkozott a jegybank viselt dolgaival, alapítványainak átláthatatlan pénzköltéseivel. A szerző szerint az Orbán Viktor miniszterelnök számára is kellemetlen kérdések a haveroknak szóló részrehajlástól a közpénzek monetáris finanszírozásra való helytelen felhasználásán át odáig terjedhetnek, hogy az alapítványi költekezéssel jobb színben tüntethették fel az állami költségvetést is - írja a Portfolió.

Az FT cikke utal az alapítványok "fondorlatos" ingatlanvásárlásaira és arra, hogy közel 500 millió forintot költöttek el az alapítványok "ezoterikus kutatási projektekre", amelyek között megemlítette a lap a tanzániai választásokra, vagy a ruandai politikai fejlemények kutatására költött pénzeket is.

Az elmúlt hetek híreit összefoglaló írás külön fejezetet szentel a "homályos" banki finanszírozó Növekedési Hitelbanknak, amely Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréé, valamint a Vs.hu médiabefolyásolással felérő közvetett finanszírozásának történetének is.

Az MNB írásban küldött választ a lapnak, és visszautasította a közpénzek helytelen felhasználásával kapcsolatos kritikákat.

A Matolcsy unokatestvér Szemerey Tamás érdekeltségébe tatozó Növekedési Hitelbank nemcsak az alapítványokhoz és a Vs.hu-hoz fűződő kapcsolata miatt került a figyelem középpontjába, hanem azért is mert amolyan családi bankként működött. A 444.hu összesítése szerint 2014 ősze és 2016 áprilisa között mintegy 6,2 milliárd forintnyi vállalati hitelt helyezett ki a bankja, aminek jó részét az NHP vagy az NHP+ keretében az MNB vagy a hat Pallas Athéné alapítvány valamelyikének betéte refinanszírozta. Az ügyletek során ugyanis 1,93 milliárd forint hitelt a Szemerey Tamáshoz köthető cégek kaptak, 1,2 milliárdot a Szemerey Tamás rokonainak vállalkozásai, 1,3 milliárd forintot az ugyanezen érdekkörhöz tartozó Száraz Istvánhoz kötődő cégek, a maradék 1,8 milliárd forint nagy részén, 1,35 milliárd forinton pedig két gigantikus balatoni kikötőfejlesztés osztozott. Az MNB felügyelet is kifogásolta bank finanszírozási gyakorlatát és hitelezési valamint kockázatkezelési hiányosságok miatt 4 millió forint bírsággal sújtotta - derült ki a nol.hu írásából.