Kiss-botrány - Újabb áldozatok, más lányokat is molesztált a volt kapitány

Publikálás dátuma
2016.05.10. 11:17

Miután múlt szombaton a Kiss László-ügyben először szólalt meg a halottnak hitt áldozat, Takáts Zsuzsanna, akit 18 évesen csoportosan erőszakolt meg a botrány miatt lemondott úszókapitány, két másik lány esete is előkerült 55 évvel ezelőttről, akikkel Kiss szintén erőszakoskodott. A Népszabadság információi szerint a nemi erőszak másnapján, 1961. június 5-én a három elkövető újabb lányt szemelt ki magának, de ő végül nem kívánta Kiss megbüntetését. A lap birtokába jutott 1961-es határozat szerint pedig a két eset előtt, 1960-ban Kiss társaival egy 18. évében járó lányt akart szexre kényszeríteni szintén a margitszigeti Sportuszodában.

Nem Takáts Zsuzsanna volt Kiss László első áldozata, a sportolót már korábban is felfüggesztették egy hasonló ügy miatt - derült ki a Magyar Úszó Szövetség 1961-es határozatából, amellyel a későbbi mesteredzőt egy időre kizárták a válogatottból és az ország összes uszodájából csoportos nemi erőszak-kísérlet miatt.

Kiss uszodai eltiltásához egy csoportos nemierőszak-kísérlet vezetett, amely 1960. december 30-án történt. A volt úszókapitány ezen a napon két társával szexre akart kényszeríteni egy 18. életévében járó lányt a margitszigeti Sportuszoda medencéjében. Áldozatukat körülfogták, majd fogdosni kezdtek minden testrészén, így lábát, melleit és nemi szervét is megfogták, bár részletesen nem volt tisztázható, hogy a három úszó közül a fogdosásban kinek milyen szerepe volt. Kijelentették, hogy csak akkor engedik el, ha a lány megígéri, hogy Kiss Lászlóval és két társával közösülni fog. 

A lányt végül az mentette meg, hogy az arra haladó úszómesternek odakiáltott, de Kiss és társai a víz alá nyomták. A három fiú egyike még víz alatti közösülést is ajánlott. Az úszómester megjelenésére azonban a három sportoló, így Kiss ­László is elúsztak a lány közeléből. A határozat szerint az áldozat bejelentette az esetet a sportuszoda igazgatóságának, és a szorongatott helyzetet részben az úszómester is igazolta. A bíróság szerint Kiss László és társai „magatartásuk elkövetésénél felhasználták azt a körülményt, hogy a sportuszoda külső medencéje felett a meleg víz párája oly sűrű ködöt képez, hogy a vízben alig lehet pár méternyire tájékozódni.”

A lap birtokába jutott határozatban az ügyészség azon következtetése is szerepel, hogy Takáts Zsuzsanna megerőszakolásának másnapján a három elkövető újabb lányt szemelt ki magának. Az eset ugyanott, Várszegiéknek a sportuszoda területén lévő lakásában játszódott le, ahová Takáts Zsuzsannát az előző napon Lantos becsalta. Az ügyészség vádat emelt a három úszó ellen ebben az ügyben is, de a lány utóbb nem kívánta Kiss ­László megbüntetését. A bíróság azonban nem ezért mentette fel a három vádlottat, hanem azért, mert a hölgy „ingadozó és megbízhatatlan vallomást tett”, és gyakran megváltoztatta az általa előadott történetet. Az erőszak vádja alól így végül bizonyítottság hiányában mentették fel Kisséket. A döntésben az is közrejátszhatott, hogy a lánynak előzőleg Várszegivel és Lantossal külön-külön kapcsolata volt.

Takáts Zsuzsanna, Kiss Lászlóék halottnak hitt áldozata múlt hét szombaton nyilatkozott az RTL Klub Fókusz Plusz című műsorában, amiben a nő elmondta: nem tud megbocsátani az egykori úszókapitánynak, mert soha nem kért bocsánatot, és most, 55 év után sem fogja fel, hogy mit tett. Takáts az interjúban elmondta, hogy a feljelentés másnapján elfogták a három elkövetőt és a bíróságra került az ügy, ekkor derült ki, hogy több lánnyal is hasonlóan bántak. A nő a műsorban arról is beszélt, azért állt a nyilvánosság elé, mert elege lett azokból a hazugságokból, amelyek a médiában megjelentek róla. Takáts itt Aczél Endre, Friderikusz Sándor és Gyárfás Tamás kijelentéseire is gondolhatott.

Aczél korábban Facebook-oldalán fejtette ki, hogy Kiss László és társai 1961-ben nem követtek el csoportos nemi erőszakot, csak azért lett büntetőügy, mert az állítólagos áldozat szülei nem fogadták el, hogy a lányuk „szeretett kefélni”. Már csak az újságíró kijelentéséből is arra következtetett Takáts, hogy több áldozata is volt az egykori sportolónak, itt ugyanis biztosan nem rá gondolt, mert az interjúban a nő azt is elmondta, hogy Aczél állításával szemben korábban soha nem járt a sportuszodában.

A Klubrádió beszünteti Aczél műsorának ismétlését
"A Klubrádió beszünteti a kétezres évek elején készült Aczélsodrony című sorozat további ismétlését. A méltán népszerű műsor szerkesztő-műsorvezetője, aki egyébként nyolc éve nem munkatársa a rádiónak, visszatérően olyan nyilatkozatokat tett a Kiss László ügyben, amelyek teljes mértékben ellentétesek a Klubrádió értékrendjével. E döntés közzétételével együtt a szerkesztőség az ismert és az ismeretlen áldozatokkal való szolidaritását is kinyilvánítja."

A Klubrádiótól és a Népszabadságtól is távozó újságíró az áldozat megszólalása után a Facebookon újrakezdte az asszony hibáztatását, szerinte ugyanis amit Takáts mond, tele van ellentmondásokkal. 

  • „Nézd, ezeknek a csinos sztárúszóknak semmi szükségük nem volt arra, hogy erőszakot alkalmazzanak”, illetve

  • szerinte nem véletlenül tartották "bevállalós csajnak", „aki felnőtt fejjel egy ismeretlen, de nagyon csinos fiúval minden további nélkül bemegy egy »raktárnak« tetsző lakásba, az isten tudja miért.”

Az utóbbi bejegyzésben Aczél információforrásként megnevezte dr. Török Ferenc, kétszeres olimpiai bajnokot, aki a Népszavának elmondta: sosem találkozott, sosem beszélt Takács Zsuzsannával, az ügyről sem tud semmit. Amit korábban elmondott, arról kizárólag az eset után szárnyra kapott elbeszélésekből, úgynevezett „zuhanyhíradó”-ból értesült. 

A fejleményekkel kapcsolatban korábban kerestük Kiss Lászlót, de nem kívánt nyilatkozni.

MÚSZ: "már messze nem sportügy"
"A Magyar Úszó Szövetség elítél mindennemű erőszakot, attól teljes mértékben elhatárolódik, mint ahogy ezt korábban is kifejezésre juttatta. A MÚSZ osztozik mindazoknak a fájdalmában, akik bármikor is áldozatul estek ilyen cselekedeteknek. Az 1961-ben történtekről évtizedeken keresztül bármely vélemény csak hallomásokra, nem egyszer megtévesztő tájékoztatásokra épülhetett. Az elmúlt időszakban feltártak érthetően mindenkit megdöbbentettek - ez azonban már messze nem sportügy" - olvasható a MÚSZ közleményében.

Eltüntették Kiss nevét a róla elnevezett uszodáról

Törölközővel fedte el Kiss László nevét a róla el­ne­ve­zett százhalombattai uszo­dán az Együtt politikusa, Baranyi Krisztina. A csoportos nemi erőszakról szóló botrány után több ellenzéki politikus követelte, hogy a város polgármestere vonja vissza az elítélt sportvezető díszpolgári címét, és nevezzék át a létesítményt.

Elképzelhető, hogy nem vár semmilyen közvélemény-kutatásra Százhalombatta, hanem már szerdai ülésén megfoszthatja díszpolgári címétől a nemi erőszak botrány miatt Kiss Lászlót - értesült az Origo.

Szerző
Frissítve: 2016.05.10. 15:31

MÁV-késésekkel indult a reggeli csúcs

Felsővezeték-hiba miatt fél órával megnőtt a menetidő a Budapest-Újszász-Szolnok vasútvonalon a kedd reggeli csúcsforgalomban - közölte a Mávinform.

A tájékoztatás szerint Maglód és Rákoshegy között csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok. A vezeték helyreállításán már dolgoznak a vasúttársaság szakemberei - tették hozzá.

Szerző
Témák
MÁV vonatkésés

Eltűnt László Petra

Régi barátai sem tudják elérni az N1 tévétől elbocsátott operatőrnőt, miután országos felháborodást keltett, amikor tavaly szeptemberben, a menekültválság idején elgáncsolt egy menekülő apát és kisfiát. A Bors információi szerint nyolc hónappal a botrány után László felszámolta korábbi életét.

A lap emlékeztet, hogy ma jár le az ellene folyó nyomozás határideje, dr. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője azonban arról tájékoztatott, hogy még nem dőlt el, meghosszabbítják-e a nyomozáshoz szükséges időt. A botrány óta László Petra háromszor állt nyilvánosság elé, legutoljára tavaly októberben. Egy orosz hírportálnak jelentette be, Oroszországba költözik, ha itthon minden eljárása lezárul.

Az N1 Tv-től tavaly szeptemberben elbocsátott operatőrnőt volt kollégái sem tudják elérni. A Bors által megszólaltatott egyik barát szerint László a botrány kirobbanásakor törölte a számát, de az újat már nem adta meg. "Teljesen elzárkózott előlünk. Az ügy teljesen tönkretette lelkileg, belátta, sokáig állást sem találna itthon" - nyilatkozott az egyik ismerős, míg egy másik barát szerint az operatőrnő teljesen felszámolta itteni életét és családjával már el is hagyta Magyarországot.

Ma nyolc hónapja, hogy a Szegedi Járási Ügyészség eljárást indított László Petra ellen. Az operatőrt, akinek a viselkedése bejárta világsajtót, többen is feljelentették. Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője a hirado.hu-nak korábban azt mondta, hogy a rendőrség garázdaság miatt nyomoz. A nyomozás részben azért tart ilyen sokáig, mert a rendőrségnek azt is tisztáznia kell, hogy, megállapítható-e a garázdaságnál súlyosabb bűncselekmény is. Jogvédők korábban arról beszéltek, hogy közösség tagjai elleni erőszak is szóba jöhet az ügy kapcsán.

Szerző
Témák
László Petra