Előfizetés

Fodor: a kormány fenn akarja tartani a félelemet

A Magyar Liberális Párt továbbra is ellenzi az alaptörvény kiegészítését a terrorveszélyhelyzet fogalmával, az értékelése szerint csak a terrorizmus okozta félelem fenntartásának kormányzai szándékát szolgálja.

A párt elnöke, Fodor Gábor keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a félelem fenntartása a kormány rövid távú politikai céljait szolgálja, mert eltereli a figyelmet más témákról, például az oktatás és az egészségügy problémáiról vagy a korrupciós ügyekről.

Érthetetlennek nevezte, hogy miért nem elég a már most is létező öt alaptörvényben megfogalmazott speciális védelmi helyzet. Jelezte, nemmel fog szavazni a javaslatra, mert nem akar egy biankó csekket kiállítani a kormány számára, hogy annak birtokában bármikor, a parlament vagy a köztársasági elnök jóváhagyása nélkül bevezethessék a terrorveszélyhelyzetet.

Bejelentették: ekkor lesz a Balaton-átúszás

Publikálás dátuma
2016.05.10. 15:15
Illusztráció: Thinkstock
Az idei, sorrendben 34. Balaton-átúszást július 2-án rendezik meg - jelentették be a szervezők kedden a Balatonbogláron tartott sajtótájékoztatón.

A népszerű szabadidős eseményre ezúttal is ezreket várnak, hogy teljesítsék a két part közti 5200 méteres távot. Nevezni a révfülöpi futballpályán lehet majd a verseny napján 7.00 óra és 13.30 óra között, 8.00 órától 14.00 óráig pedig folyamatos lesz a rajtoltatás.

Elhangzott, hogy idén is a biztonság a fő jelszó, így csónakokból és hajókból álló úszófolyosó segíti majd a résztvevőket a vízen. Az esemény történetében eddig három alkalommal fordult elő, hogy sikerült túlszárnyalni a tízezres álomhatárt, tavaly pedig több mint nyolcezren vállalták a kihívást. 

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy az idén a Suzuki lesz a Balaton-átúszás névadó támogatója. Szántó László, a rendezvény főszervezője kiemelte: a kapcsolat tavaly kezdődött, és igen jó tapasztalatokkal zárták a közös munkát. 

"Nagy büszkeség, hogy egy ilyen nagy múltú céggel köthetünk megállapodást" - fogalmazott Szántó László. Hársfalvi János, a Magyar Suzuki Zrt marketingvezetője hozzátette: sok a közös vonás a Suzuki filozófiája és a Balaton-átúszás között. "Az a csaknem tízezer ember közel áll hozzánk, aki vállalja a kihívást, és nekik is büszkén mutatjuk meg a teljes termékpalettánkat" - mondta Hársfalvi János.

LMP: 600 ezer munkahely veszhet el

Az LMP társelnöke, Schiffer András arra szólítja fel a kormányt: álljon ki az Európában és Magyarországon megszerzett környezet- és egészségvédelmi, élelmiszerbiztonsági, valamint munka- és emberi jogokért az unió által folytatott szabadkereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban, de azért is, hogy a paktumok hatályba léptetése ne történhessen meg a nemzeti parlamentek hozzájárulása nélkül. 

Schiffer András kedden sajtótájékoztatón ismertette pártja erről szóló határozati javaslatát, azt követően, hogy azt az Országgyűlés tárgysorozatba vette. A javaslatot az teszi sürgetővé - mutatott rá -, hogy a Kanada és az EU között letárgyalt egyezménnyel (CETA) kapcsolatban komoly a nyomás annak a tagállamok megkerülésével történő ratifikálására, vagy legalább ideiglenesen hatályba léptetésére.  

Rámutatott: ha ez megtörténhet, akkor az Egyesült Államokkal tárgyalt egyezménynél, a TTIP-nál is megvalósulhat, ahogy a szolgáltatás-kereskedelmi paktumnál is (TiSA) "Itt alapvető szuverenitás-kérdésről van szó" - szögezte le Schiffer András, aki szerint az egyezmények a globális nagyvállalatok hatalomátvételét jelentenék az európai demokratikus intézmények felett, ezért az LMP a tárgyalások leállítását követeli. 

Kijelentette: mintegy 600 ezer munkahely veszhet el Európában, a TTIP miatt, amely kizárólag a német autóipari nagyvállalatoknak kedvez. A politikus kérdésre a kvótaügyi népszavazásról azt mondta: pártja nem vesz részt a kampányban, a kormány ugyanis szerinte addig, amíg állampolgári kezdeményezéseket meghiúsít, nincs abban az erkölcsi helyzetben, hogy népszavazást kezdeményezzen. Kijelentette ugyanakkor: a kérdésre csak nemmel lehet szavazni, mert amíg a meghívás nem uniós szinten született a menekültek felé, addig a befogadás sem születhet így.