Előfizetés

Az offshore-világ vége?

Publikálás dátuma
2016.05.11. 07:20
A Brit Virgin-szigetek nem csak egzotikus tájai miatt kedveltek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Banki adatok nélkül ugyan, de tegnaptól megnyílt a Panama-papírokban fellelhető offshore cégek kereshető adatbázis. Csaknem száz magyar vonatkozású cégnév került elő a 214 ezer offshore cég adatai közül. Az offshore világa leáldozóban van, helyette máris új, legális formákat ajánlanak a befektetőknek.

Csaknem 214 ezer offshore cég adatait tette közzé az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ). A panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott csaknem 2,6 terrabájt nagyságú adattömeg 12 millió adatot tartalmazott, melyeket szűrve, főként a banki adatoktól, személyes üzenetváltásoktól megtisztítva rendeztek kereshető adatbázisba. Ahol egyértelműen rendelkezésre állt, ott a valódi tulajdonosok nevét is feltüntették. Gerard Ryle, az ICIJ igazgatója az átláthatóság követelményére hivatkozva tette lehetővé, hogy bárki megvizsgálhassa, átnézhesse a dokumentumokat, amelyek hatása számos ország politikai elitjét is érinti. A 444.hu elsőként végzett keresést el a jelenlegi Orbán-kormány és a 2010 előtti Gyurcsány-kabinet tagjaira, ám nem jelzett a "csengő" az adatbázisban található 90 magyar cégnél.

Egy éve kezdődött a Panama-iratok feldolgozás 80 országban 370 újságíró vett részt a munkában és egy hónapja kezdték a nagy neveket nyilvánosságra hozni. Eddig az adatbázisban 12 csúcsvezető és 128 egyéb politikus offshore-érdekeltségeire bukkantak. A Panama-iratok miatt lemondásra kényszerült már az izlandi kormányfő, de gyanúba kerültek a kínai elnök családtagjai is. Az adatbázisban szereplő 360 ezer személy és cég még minden bizonnyal tartogat meglepetéseket az üzleti világ és a politika prominenseiről. És a Mossack Fonseca csak egy, az offshore-világ ügyeit intéző ügyvédi irodák közül, igaz a cég több mint 14 000 bankkal, jogi céggel és vállalattal működött együtt 1977 és 2015 között a gazdagok adóelkerülésének elősegítése érdekében.

Holnap kezdődik Londonban a történelmi jelzőkkel illetett korrupcióellenes találkozó, ahol 40 ország képviselői fejtik ki, miért korunk egyik legnagyobb átka az adóelkerüléssel és a valódi tulajdonosok eltitkolásával járó jelenség. A konferenciának otthont adó Egyesült Királyság különösen kényes helyzetben van, mert a legtöbb adóelkerülésre és titkolózásra lehetőséget nyújtó offshore-hely, mint a Brit Virgin-, Kajmán-, Cook-szigetek angol fennhatóságúak, vagy a "koronagyarmat" részei. A Brit Virgin-szigetek mellett Panama a másik nagy adóparadicsom.

A konferenciára időzítve háromszáz neves közgazdász, köztük Jeffrey Sachs, Thomas Piketty és Angus Deaton tett közzé nyílt levelet, bírálva benne az adóparadicsomként működő országokat. A cégek vagy magánszemélyek számára alacsony adókulcsokat alkalmazó országok, vagyis az adóparadicsomok nem szolgálnak hasznos gazdasági célt - áll a levélben. Megjegyzik: egyesek számára azonban hasznot hoznak mások költségére, így az egyenlőtlenség növekedését szolgálják. A szegény országok arányaikban a legnagyobb vesztesek - írják a közgazdászok, megemlítve, hogy legalább 170 milliárd dollár adóbevételük esik ki ezen országoknak évente.

Az offshore-adatbázis magyar "találatai" érdemben nem bővültek. A lapunk által is ismertetett közszereplőkön túl - Boldvai László, Horváth Zsolt, Erős János, Csányi Sándor, Gattyán György, Spéder Zoltán - mellett ismert nevek nem bukkantak fel, ami nem jelenti, hogy a későbbiekben valamelyik cégháló részeként nem kerülhetnek elő.

Egyes tanácsadó cégek már a veszélyessé váló adóelkerülési ügyletek felől a legális, ámde a vállalkozásoknak még adómegtakarítást hozó és az offshore-hoz hasonló diszkrécióval járó megoldások felé terelnék ügyfeleiket. Az "onshore" államoknak nevezett országok, például Ausztria, Bulgária vagy Írország indított olyan befektetési programot, amely keretein belül az adott vállalat államkötvény, ingatlan vásárlásért, vagy munkahelyet teremtő cég alapításáért a szóban forgó országban állampolgársága és adóügyi illetősége lesz a tulajdonosnak. Így már az új állam fogja kapni a cég pénzügyi adatait, vagyis azok továbbra is rejtve maradnak például a magyar adóhatóságok elől – ismertette Réczei Géza, a Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda adójogi szakértő ügyvédje.

Kivonulhat a tőzsdéről a Norbi Update

Tőzsdei kivezetésről dönthet a Norbi Update Lowcarb Nyrt. május 31-re összehívott éves rendes közgyűlése, derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közgyűlési anyagokból.

A közgyűlés napirendjéhez a társaság igazgatótanácsának elnöke, Schóbert Ferenc Norbert nyújtott be kiegészítést, amelyben javasolja a társaság részvényeinek kivonását a nyilvános forgalomból, továbbá a zártkörűvé alakulást.

A közgyűlés elé terjesztendő éves beszámoló szerint a franchise hálózatban saját márkás, csökkentett szénhidráttartalmú élelmiszereket árusító Norbi Update 2015-ben 837,6 millió forint árbevételt ért el az előző évi 931,8 millió után. A tavalyi évet 344 millió forint adózás utáni veszteséggel zárta a cég, míg az előző évben 156 millió forint nyeresége volt, amelyet osztalékfizetésre fordított.

A Norbi Update részvényeit nyilvános értékesítés után, 2014 novemberében vezették be a BÉT standard kategóriájába. A részvények árfolyama a bevezetéskori 990 forintról azóta 252 forintra csökkent.

"Találtak" 300 milliót a hidegkúti uszoda megépítéséhez

A tavalyi, várakozásokon felüli bevételek lehetővé tették, hogy a kormány 300 millió forintot biztosítson a pesthidegkúti uszodaberuházáshoz - mondta a nemzetgazdasági miniszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón, a támogatásról szóló szándéknyilatkozat aláírásakor.

Varga Mihály, aki a főváros II. és III. kerületének országgyűlési képviselője is, kiemelte: a kormány nem változtat a társasági adókedvezmény rendszerén, továbbra is lehetőséget szeretnének adni arra, hogy az ilyen jellegű sportcélú beruházásoknál a társasági adó (tao) bizonyos részét fel lehessen használni.

Láng Zsolt, II. kerületi polgármester elmondta: a mintegy négymilliárd forintos beruházás 70 százaléka, 2,8 milliárd forint származik vállalatok tao-felajánlásából, mintegy 1 milliárd forintot önerőként az önkormányzat ad a fejlesztéshez. Elmondta: az uszodában vízilabda utánpótlás-nevelésre is alkalmas, 50 méteres medence épül majd. Megjegyezte azt is: régóta hiányolt beruházása a régiónak, hogy egy modern, sportolásra is alkalmas uszoda épüljön.

Láng Zsolt szerint a tervező és kivitelező uniós közbeszerzéssel történő kiválasztása után, várhatóan jövő április-májusban kezdődhet az építkezés és 2018 március-április során tudják átadni az uszodát.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára elmondta: minden sportcélú önkormányzati beruházás segíti, hogy az ott élők magasabb életszínvonalon, komfortosabb körülmények között élhessenek.

A sajtótájékoztató írásos anyaga szerint Pesthidegkúton, a Szabadság utcában építik meg az uszodát.