Elszólta magát II. Erzsébet - Nem tudta, hogy forog a kamera

Publikálás dátuma
2016.05.11. 13:14
FOTÓ: Chris Jackson/Getty Images
A kínai elnök tavalyi londoni látogatását előkészítő kínai biztonságiak "otrombaságára" panaszkodott egy óvatlanul elejtett és kamerák által rögzített megjegyzésével a brit uralkodó.

Hszi Csin-ping kínai államfő tavaly októberben járt állami látogatáson, vagyis II. Erzsébet királynő vendégeként Londonban. Az elnöki házaspárt annak idején királyi pompával fogadták, az államfő és felesége előtt a királyi lovas testőrség felvonulási parkjában, a Horse Guards Parade-en a brit hadsereg 1100 fős alakulata tartott díszszemlét, miközben a közeli Green Parkban 41 díszlövéssel üdvözölték a kínai vendégeket.

Hszi Csin-ping és a királynő ezután hintón hajtatott a Buckingham-palotához, az első számú londoni királyi rezidenciához, ahol az elnöki házaspár megszállt. Az uralkodó és az elnöki látogatás biztonságára ügyelő brit rendőrparancsnok szerdán nyilvánosságra került beszélgetéséből azonban némi fény derült a háttérben lezajlott eseményekre is. Lucy D'Orsi, aki a Scotland Yard részéről a biztonsági intézkedések irányítója volt a kínai elnök látogatásának idején, a Buckingham-palotában rendezett szokásos tavaszi kerti partin elegyedett szóba az uralkodóval. A brit médiához eljutott felvételen - amelyet az udvar operatőre készített - jól hallható, amint Lucy D'Orsi bemutatkozik, és elmondja, hogy ő volt a biztonságra ügyelő Scotland Yard-csapat vezetője a kínai elnök látogatása idején.

"Na, ez balszerencse" - mondja a királynő a felvételen. A kíséretében lévő illetékes, aki a vendégeket mutatta be az uralkodónak, ezután bekapcsolódik a beszélgetésbe, és közli, hogy a kínai elnök saját biztonsági osztaga annak idején "súlyos mértékben korlátozta" Lucy D'Orsi tevékenységét.

D'Orsi ezután felfedi, hogy a kínai biztonságiak Hszi Csin-ping látogatásának lemondásával is fenyegetőztek az utat megelőző egyeztetéseken. Hozzáteszi, hogy a megbeszélések során a kínai illetékesek egy ízben egyszerűen faképnél hagyták őt és Nagy-Britannia szintén jelenlévő pekingi nagykövetét, Barbara Woodwardot.

Arra a rövid beszélgetésből nem derül fény, hogy mi volt a nézeteltérés oka, de a brit sajtó korabeli értesülései szerint kínai részről erőteljesen sérelmezték, hogy a brit hatóságok engedélyezték emberi jogi csoportok tüntetéseit Hszi Csin-ping látogatásának idejére.

A szerdán nyilvánosságra került felvétel legkényesebb részlete az, amikor a királynő "elképesztőnek" nevezi a rendőrtiszt által elmondottakat, és elmondja a Scotland Yard tisztjének: ő is tudott arról, hogy a kínai illetékesek a pekingi brit nagykövettel is "nagyon otrombán" viselkedtek a látogatás előkészítésének idején. A brit uralkodó a szigorú protokoll alapján soha nem kommentál nyilvánosan aktuálpolitikai eseményeket. Néha azonban előfordulnak "kisiklások". A skót függetlenségről 2014 szeptemberében tartott népszavazás előtt nem sokkal a királynő például egy ugyancsak elejtett, de kamerák által rögzített megjegyzésével kifejezést adott annak a reményének, hogy a skót választók "nagyon gondosan mérlegelik a jövőt", amikor arról döntenek, hogy miképp szavaznak a referendumon, nemrégiben pedig - legalábbis meg nem erősített sajtóértesülések szerint - egy fogadáson arról értekezett, hogy "az Európai Unió rossz irányba tart".

A héten David Cameron miniszterelnök is kínos diplomáciai viszályt kavart azzal a megjegyzésével, hogy "néhány fantasztikusan korrupt" ország is részt vesz a brit kormány által csütörtökre Londonba összehívott nemzetközi korrupcióellenes konferencián. Cameron, aki szintén nem a nyilvánosságnak szánta kijelentéseit, hangot adott annak a véleményének is, hogy valószínűleg Nigéria és Afganisztán a világ két legkorruptabb országa. Mindkét ország kormánya hivatalosan tiltakozott Londonnál az incidens miatt.

Szerző

Kivégezték a metrós gyilkost

Kivégzőosztag előtt fejezte be életét Tajvanon az az ámokfutó, aki két éve a metrón késsel megsebesített 26 embert, akik közül négy meghalt - közölte Tajpejben szerdán Csen Ming-tang, az igazságügyi tárca helyettese.

A késelést csúcsforgalomban egy zsúfolt szerelvényen követte el az akkor 21 éves férfi, aki Tajcsung város másodéves egyetemi hallgatója volt. Az áldozatok 20-as, 30-as és 40-es éveikben járó utasok voltak. A gyilkos eszköz egy 10 centiméteres pengéjű kés volt, de találtak nála egy ennél háromszor hosszabb pengéjűt is. Amikor elfogták, azt mondta, hogy gyermekkora óta készült a tömeggyilkosságra.

Csenget már tavaly halálra ítélték, de az ítéletet csak szerda reggel hajtották végre. A kivégzés ellen az utóbbi hónapokban tiltakozott több jogvédő csoport, de a legfelsőbb bíróság alig három hete helybenhagyta az ítéletet. A sajtóbeszámolókban megszólaltatott hozzátartozók - köztük az egyik áldozat apja - a helyi médiában úgy nyilatkoztak, hogy elégtételt éreznek, miután a bűnöst a legsúlyosabb büntetéssel sújtották.

Csent korábban úgy jellemezték, hogy antiszociális, narcisztikus alkat, éretlen és pesszimista életfelfogású. Úgy tudni, megszállottja volt a véres videojátékoknak, és horrortörténeteket írt. Szülei egyetértenek a halálos ítélettel, gyermekük tettét megbocsáthatatlannak tartják.

Szerző

Vérfürdő a plázában - Késelt és lövöldözött az ámokfutó

Az északkeleti Massachusetts állam egyik kisvárosi bevásárlóközpontjában ámokfutó lövöldözött, majd két embert halálra késelt helyi idő szerint kedden este.

A tragédia a Bostontól mintegy hatvan-hatvanöt kilométernyire délre fekvő Tauntonban történt. A zsúfolt bevásárlóközpontban ámokfutó kezdett lövöldözni, majd késsel támadt a vásárlókra, és két embert halálra késelt. A támadót egy szolgálaton kívüli rendőr lőtte agyon.  

Kiderült, hogy az egyik közeli házban pár perccel korábban szintén két késelés történt, a rendőrség közleménye szerint valószínűleg a bevásárlóközpontban lövöldöző és késelő férfi volt az elkövető. A rendőrség megkezdte a vizsgálatot, egyelőre nem közölt részleteket, még az elkövető nevét sem hozta nyilvánosságra. Az ámokfutásnak a két halálos áldozat mellett sok sebesültje is van, őket kórházban ápolják.

Szerző