Előfizetés

Megölték az idős ügyvédet - A magas nyugdíjra fájt a foguk

Életfogytig tartó fegyházra ítélte a másodrendű vádlottat egy sámsonkerti idős ügyvéd megölése ügyében a Debreceni Törvényszék, az elsőrendű vádlott 16 év fegyházbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság a vádlottakat társtettesként, aljas indokból, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, idős koránál fogva védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek.

Két férfi 2013. augusztus 20-án a nyugdíjáért ölt meg egy idős ügyvédet Hajdúsámson-Sámsonkertben. A 72 éves sértett visszavonultan élt a házában, oda nem engedett be senkit. Köztudomású volt, hogy magas nyugdíja van, rendszeresen iszik, az italozó életmódja miatt sokszor vált áldozattá. A vádlottak - V. János és N. Sándor - 2013. augusztus 20-án egy ismeretlen társukkal azért mentek az ügyvéd házába, hogy különböző értékek mellett megszerezzék a férfi nyugdíját.

A két vádlott beugrott a kerítésen és bement a házba, az emeleti hálószobában meg is találta az ügyvéd nyugdíját. Amikor azonban távozni akartak, megjelent előttük a házigazda, aki egy karót felkapva megpróbálta visszaszerezni a pénzt. Az udvarra kijutva az egyik vádlott kicsavarta a karót az ügyvéd kezéből és a fejét, nyakát kezdte el ütni. Az idős ember a földre zuhant, ahol megrugdosták. A támadók végül az erősen vérző, haldokló sértettet magára hagyták és elmenekültek. Kora délután az ebédet hordó nő találta meg a földön fekvő férfit, de az orvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.
Az ítélet indoklásában elhangzott: mivel megszaporodtak az idősek elleni brutális támadások, csak az életfogytig tartó fegyházbüntetésnek lehet visszatartó ereje.

Az ügyészség, valamint az elsőrendű vádlott és védője 3 nap gondolkodási időt kért, míg a másodrendű vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős .

Megerőszakolták a foglyul ejtett nőt Miskolcon

Tizenkét év fegyházra ítélt a Miskolci Járásbíróság első fokon egy férfit, aki fogva tartott egy nőt - tájékoztatott a Miskolci Törvényszék elnökhelyettese, sajtószóvivője szerdán.

Csillám Katalin közölte: a vádlottat a bíróság a személyi szabadság aljas indokból, a sértett sanyargatásával elkövetett megsértése, könnyű testi sértés és szexuális erőszak bűntette miatt ítélte el. A férfi 2014. június 2-án akarata ellenére felvitte a nőt egy lakásba, ahová bezárta és rendszeresen bántalmazta, ütötte, rugdosta. A sértettnek végül egy a lakásban talált telefonról sikerült értesítenie a rendőrséget. A bíróság az erőszakos, többszörös visszaesőnek minősülő vádlottat 12 év fegyházbüntetésre ítélte, a férfi nem bocsátható feltételes szabadságra.

Okmányhamisítót fogtak a Helsinki útnál

Okmányhamisítót fogtak el a főváros XX. kerületében, a Helsinki úton még pénteken - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon szerdán.

A tájékoztatás szerint 241 hamis közokiratot, valamint azok gyártásához szükséges gépeket, eszközöket és alapanyagokat találtak a 44 éves H. Zsoltnál tartott házkutatás során. Az okmányok között magyar és külföldi személyi igazolvány, lakcímkártya, vezetői engedély, bizonyítvány, valamint tartózkodási engedély is volt. A férfinál egy riasztófegyver és kilenc gramm amfetamin is volt.

A rendőrök pénteken a német hatósági jelzésű autót vezető, 62 éves soproni M. Károlyt ellenőrizték Budapest IX. kerületében, a Gubacsi úton. Az igazságügyi gépjárműszakértő előzetes szakvéleményében egyebek mellett megállapította, hogy az autó alvázszámán a gyáritól eltérő kialakítási jegyek láthatók, a gépkocsi színe pedig nem egyezik az alvázszámhoz tartozó gépkocsi eredeti színével. A férfinál talált német forgalmi engedély hamisnak bizonyult, ezért az autót és az okmányt is lefoglalták.

Így jutottak el H. Zsolthoz, aki a forgalmi engedélyt hamisította. Vele szemben közokirat-hamisítás és más bűncselekmények, M. Károly ellen pedig egyedi azonosítójel meghamisítása bűntett miatt indítottak nyomozást. A bíróság elrendelte H. Zsolt előzetes letartóztatását, míg M. Károly szabadlábon védekezhet - olvasható a közleményben.